Külpraktika

Külpraktika

CSI Belfast: a kubai-ír lobbi

2012. október 28. - Marton Péter

miamifive_1351416316.jpg_768x576

Ezzel a falfestménnyel Belfast republikánus részén, a Falls Roadon találkoztam, ahol az észak-írországi konfliktust felelevenítő képek mellett sok az alterglobalista, anti-kapitalista és egyéb, baloldali jellegű politikai üzenet is. Az itt bemutatott képen az említett baloldali szolidaritás az Egyesült Államokkal szemben, Kuba oldalán nyilvánul meg, a miami ötös ügyére irányítva a figyelmet.

A Miami Five esete igen érdekes történet. Itt lehet olvasni róluk a Wikipedián, itt pedig egy értük kampányoló, elfogultabb weboldalon. Az utóbbi forrás által sugalltakkal ellentétben ez a történet persze nem fekete-fehér. Az 1997-ben elfogott kubai ötös - Los Cinco - hírszerző tevékenysége nem korlátozódott a Luis Posada Carrileshez hasonló, terrorista cselekményekben érintett figurák, diaszpórabeli radikálisok felderítésére. Csináltak ennél amerikai nemzetbiztonsági szempontból rázósabb dolgokat is ott Floridában. Például a kubai-amerikai diaszpóra radikális csoportjain túlmenően a U.S. Southern Command is a hírszerző tevékenységük célpontjai között szerepelt. De az is biztos, hogy Kubával, illetve konkrétan ezzel az üggyel kapcsolatban az amerikai hatóságok sem jóhiszeműen járnak el - ha minden igaz, éppen a kubai kormány által Carrilesről átadott dosszié alapján vette őrizetbe az ötös tagjait az FBI, visszaélve a kubaiak bizalmával -, és mindez pont a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggésben is alapvető következetlenséget jelent.

A falfestmény viszonylag  friss, 2012 februárja óta van kinn a Falls Roadon. A Belfasti Kubát Támogató Csoport (Cuba Support Group Belfast) részéről egy bizonyos Danny Devenny műve. A belfasti csapat egy Írország-szerte működő hálózat helyi szervezete - az országos hálózat 1993-ban jött létre.

Még egy példa a Kubával kapcsolatos írországi aktivizmusra, hogy mutassam annak kiterjedtségét: mivel Che Guevara egyes felmenői Írországból, Galway vidékéről származtak, korábban a Cuba Support Grouphoz kötődött helyi politikusok egy szobor felállítását is tervezik Guevara emlékére mostanában, Galway városában. Itt olvasható a burkoltan feszült beszélgetés, amint a Washington Post egy konzervatív blogja részéről Michael Moynihan telefonon felhívja az ügy egyik meghatározó szereplőjét ezzel kapcsolatban - és nem értenek egyet.

Mint arról az Irish Times cikke megemlékezik, Galway korábban is erős bázisa volt a forradalmi hangulatú baloldalnak, és az ír származású - Tipperary megyei felmenőktől származó, harmadik geneárciós amerikai - Ronald Reagan elnök 1984-es látogatása ellen is voltak itt tüntetések, lett légyen ez "hazalátogatás", ide vagy oda.

Szeptember végén egyébként Írországban járt Guevara lánya, Aleida Guevara, egy vendégszereplés erejéig, Clare megyében, ahol az apja is megfordult korábban, mikor egy alkalommal kényszerűen a Shannon reptéren landolt a Havanna-Moszkva járat, rossz időjárás miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr724874477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása