Külpraktika

Külpraktika

Cameras on Cameron

2013. január 22. - Marton Péter

Két idézet Cameron brit miniszterelnök helyzetéről és vezetői felfogásáról.

1. Douglas Alexander, a Munkáspárt árnyék-külügyminisztere Cameron szerdán várható "EU-s" beszédéről, amelyet illetően egyesek már a brit kilépés távlati kilátásával rémisztgették a globális, és azon belül az európai köznépet. Röviden összegzi a Cameronra váró multivektoriális ratifikációs kihívás lényegét.

"Az igazság az, hogy ezt a beszédet azért halogatják már több, mint hat hónapja, mert David Cameron sem tudja, mit mondjon. A saját frakciója hátsó soraiban ülők és az ország szükségletei, illetve a pártos és a nemzeti érdekek között akkora rés tátong, hogy ettől elnémult."

2. Janan Ganesh cikke a Financial Timesban Cameron, az intervencionizmus és a Tony Blair-féle hagyaték viszonyáról.

"(Cameron) ellenzékben Grúzia pártját fogta az Oroszországgal vívott 2008-as háború idején (...) Az intervenciója Líbiában rövid volt (...), de lelkesen vett részt benne. És a közel-múlt észak-afrikai történéseivel kapcsolatos értelmezése sem mondható éppen minimalistának (...) Az egyetlen különbség közöttük (közte és Blair között) az, hogy Blair igyekezett átfogó racionalizációt teremteni cselekedeteit illetően az 1999-es chicagói beszédében, amely a humanitárius intervenciót nemzetközi normává igyekezett emelni. Cameronnal kapcsolatban viszont lehetetlen elképzelni, hogy egy doktrínához adná a nevét. (...) Bizonyos értelemben jobb gyámja a blairi hagyatéknak, mint amilyen Blair maga lehetne."

Mindkét cikk érdekes lehet, de különösen a második, mely effektíve elemző jellegű. Amire én felhívnám mindezen túl a figyelmet, az az összefüggés a két írás tárgya között. Cameron valószínűleg könnyebben adja meg magát az intervencionizmus vonzerejének döntéshozói pozíciójában, miközben szorult gazdasági helyzetben, Mali esetében mellesleg ténylegesen lépéskényszerben, ilyen belpolitikai kellemetlenségeket tapasztal. Egy szükséges intervenció egységbe kovácsolhat, lehetőséget adhat a nemzet érdekében válságot kezelő, komoly döntéshozóként történő kiállásra - közvetve még egy hét haladékot is kínált Cameronnak a beígért beszéd elmondása előtt, az algériai túszejtéssel összefüggésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr715036250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása