Külpraktika

Külpraktika

Link: a líbiai háború utóhatásainak dokumentálása

2013. február 10. - Marton Péter

A New York Times szerény, de körültekintően összerakott, és éppen ezért a szilárdan levonható következtetések szempontjából releváns tudósítása olvasható itt 1973 és 1980 között Belgium által Líbiába exportált, és Maliba onnét továbbkerült, amerikai gyártású M-40-es hátrasiklás nélküli lövegekhez használatos, 106 milliméteres, harckocsik elleni lőszerekről.

Közben Líbiától függetlenül érdekes lehet áttanulmányozni az Omega Research Foundation publikációit is, akik a tudósítás összeállításához segítséget adtak.

Itt írtam egyébként már korábban is a belga-líbiai fegyverkereskedelemről, akkor FN-303-asok kapcsán.

Az itt szóban forgó fegyverüzletek engedélyezésének időszakában több, egymást követő kormánya volt Belgiumnak, bal, jobb és közép is. A lőszerek gyártója egy mára megszűnt, brüsszeli központú cég volt, a Poudreries Réunies de Belgique.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr65072596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása