Külpraktika

Külpraktika

Lö 'áttér6alomme

2013. augusztus 13. - Marton Péter

A mai nap negatív hazai szenzációja a Political Capital különféle partnerekkel együttműködésben, a tőlük származó mintát követve elvégzett felmérése. E szerint a magyarok jelentős része hisz abban, hogy háttérhatalom irányítja az országot, és nem azok kormányoznak, akik erre választások útján felhatalmazást kaptak. Ennek ezernyi belpolitikai vetülete lehet nyilván, engem mégsem elsősorban ezek érdekelnek.

Háttérhatalom-hívőkkel ezen a blogon is volt szerencsém találkozni korábban - volt köztük olyan, aki ellenérvek szelíd megfogalmazására is azzal reagált, hogy akkor biztosan én is Velük vagyok, Őket szolgálom, szóval nyilván nem csipázom ezeket a vadhívőket túlságosan, és különféle fórumokon nap mint nap tapasztalom jelét annak, mennyire szorgalmasan dolgoznak az értelmes, külpolitikai tárgyú diskurzus ellehetetlenítésén, fáradhatatlan trollokként. Ők mindig ott vannak a háttérben.

Azonban.

A Political Capital kutatási eredményei nem közvetlenül az ilyen típusú trollok erdejének a kiterjedését kvantifikálják számunkra.

A legelső megkérdezés ugyanis így szól, idézzük (a kérdőjeleket én szúrtam be a közérthetőség kedvéért):

"Valójában nem a kormány irányítja az országot, nem tudjuk, hogy ki mozgatja a szálakat a háttérből" - "Teljesen egyetért (?); Inkább egyetért (?); Nem tudja (?); Inkább nem ért egyet (?); Egyáltalán nem ért egyet (?)"

Természetesen nem jelentéktelen, hogy egy ilyen felvetéssel 13% teljesen egyetért, 29% pedig inkább egyetért vele. Viszont látni kell, hogy a felvetés helyes értelmezését feltételezve az elutasító válaszadók oldalán a részükről implicit módon megfogalmazott állítás többféle, és méghozzá ellentétes tartalmú is lehet. Elutasíthatja az eredeti felvetést egy válaszadó azért is, mert ő "tudja", ki kormányoz "valójában", és azért is, mert úgy gondolja, mégiscsak a kormány kormányoz igazából.

Egy következő megkérdezés az erről így vagy úgy gondolkodók megoszlását nem segít tisztázni - így szól:

"Az alábbi csoportok közül Ön szerint melyek azok, melyek a háttérből irányítják Magyarországot?"

Ha abból indulunk ki, hogy 13% az előző felvetést ("nem tudjuk, hogy ki mozgatja a szálakat") a saját értelmezéséhez lojálisan válaszolta meg (és így értett vele egyet teljes mértékben), akkor számukra ez a kérdés értelmetlen kellene hogy legyen.

Az előkerülő válaszlehetőségekről is érdemes szót ejteni. Látszik, hogy több opciót is lehetett választani (így jön ki több mint 100, ha valaki a válaszokhoz tartozó százalékos értékeket összeadja), és ennek következtében lehettek olyanok, akik szerint "háttérhatalom = nemzetközi pénzügyi körök + más országok, melyek megpróbálnak uralkodni felettünk". Ezen a ponton a háttérhatalom kifejezés jelentés nélkülivé válik. Ebbe belefér, hogy nincs egység, egyetlen hatalom, hanem valójában több szereplő összességéről, hatalmakról van szó, és még az is belefér, hogy ezek olykor az előtérben vannak, nem pedig a háttérben. Eszerint:

Előtérhatalmak egyenlő ÉS/VAGY nem egyenlő háttérhatalom.

Magyarul a kifejezés akkor pont semmit nem jelent.

Ezzel nem akarom az egész kutatás eredményét lesöpörni az asztalról, de sajnos kevesebbet mond, mint ahogyan azt az ezzel a témával foglalkozó híradások feltüntetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr765459560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2013.08.13. 21:21:47

Amirol az embereknek nincs informacioja, ott beindul a fantazia.
Marpedig a magyar kormany mukodeserol (mi, miért tortent) elenyeszo mennyisegu korrekt informacio lat napvilagot. Ellentetben pl. az amerikaival.

En ugy gondolom, hogy _sokkal_ jobban ertem az USA mukodeset, mint Mo-ét, mindezt ugy, hogy egyetlen percet sem toltottem az USA-ban.

A titkolozas szerintem onmagaban vezethet oda, hogy csak a diktatorikus eszkozok maradnak az orszag (relativ) stabilitasanak fenntartasara, az meg Mo-n 56-hoz hasonlo esemenyekhez fog vezetni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.08.13. 22:48:05

@Link elek: a titkolózás romboló hatását nem is vitatom, és az nagyon gáz, hogy mennyivel többet tudunk az Egyesült Államok nemzetbiztonsági döntéshozatali folyamatairól, mint bármiről idehaza, ami a kormányzással kapcsolatos.

Nekem alapvetően a háttérhatalom fogalom túlterheltségével van problémám. A vadhívők értelmezésében ez arra utal, hogy a formálisan döntéshozói pozícióban lévők felett 100%-os ellenőrzése van valaki másnak, akinek a konkrét kilétéről talán nem is tudunk. Ilyen pedig csak egészen extrém esetben lehetséges.

Link elek 2013.08.14. 05:00:19

@Marton Péter:
A 24-nek volt egy egesz evfolyama, amiben az elnok utasitasokat kapott mobilon. Bar ott is csak egy lenyeges ugyben. (fegyvert akartak eljuttani terroristakhoz, ami ido elott felrobban)

A kulonbozo lobbik mindig nagy hatassal voltak kormanyokra. pl: Simicska volt munkatarsai minden lenyeges poziciot birtokoln(t?)ak a fejlesztesi penzek korul.

Mindossze annyit kevernek ossze ezek az emberek, hogy azt hiszik, hogy ezek a lobbik beleszolnak mindenbe, nem csak abba, amibol penzuk van.

Raadasul a rosszul megfogalmazott kerdes miatt a valaszadoknak nincs lehetoseguk, hogy pontosan megmondjak mire gondolnak.
Ha lenne, szerintem egesz keves lenne, aki ugy gondolna, hogy a gyikemberek/bankarok/... diktaljak a szemetelési birsagokat.

Link elek 2013.08.14. 11:39:52

offtoppic:
Ranking the World’s Most Influential Thinkers
By using a network analysis similar to the page-rank algorithm used by Google, Swiss researchers have compiled a “Thought Leader Map.” As their results show, the era of the great authorities appears to have come to an end.

Perhaps surprisingly, this may be the first truly systematic analysis of its kind. Most lists, like TIME’s Person of the Year, or Foreign Policy’s annual list of influential leaders, are typically the results of polling experts for their opinions.

But we now live in the age of social media and blogs. We can now track information and how it spreads from person-to-person. What’s more, we can now measure social influence.

io9.com/ranking-the-world-s-most-influential-thinkers-1123270440

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.08.14. 22:44:29

@Link elek: már csak ilyen kötekedős napom lesz :) A módszer itt is olyan, hogy vonogatom a szemöldökömet, miközben a konklúzió érzésre nem olyan rossz...

"To get started, the researchers hand-picked a list of 100 prominent thinkers across a number of disciplines, including economics, sociology, philosophy, and the hard sciences. This list was subsequently sanity-checked by a select group of 50 thought leaders who named their most important influences."
Ez azért elég önkényesen hangzik.

Meg aztán a "great authorities" figurák jellemzően meglehetősen eurocentrikus közegben formálódtak, méghozzá jellemzően továbbra is egy eurocentrikus képzeletben, azzá, aminek ma - mifelénk - tartjuk őket.
süti beállítások módosítása