Külpraktika

Külpraktika

Egy (Tisztelt) Ház Montanában és az ENSZ

2011. február 09. - Marton Péter

A montanai szenátus a napokban tárgyalt egy olyan "törvényjavaslatot", mely a (szövetségi) Kongresszust felszólítaná, hogy döntsön az Egyesült Államok kilépése mellett az ENSZ-ből - hamarosan szavaznak is róla, ha minden igaz.

Ez a kép itt a törvényjavaslat fő propagálói közé tartozó, sőt a jelek szerint egyenesen főkolomposnak is nevezhető Dave Lewis körzetéből, Helena környékéről való: az Alvó óriás nevű hegy látható rajta.

Jelképes! - kiálthatnánk fel. Hiszen ilyen lenne az izolacionista politikát követő Egyesült Államok a külvilág szemszögéből. A világot ismerve: persze lennének olyanok is, akik örülnének, hogy álomba szenderült.

Szintén napirenden eközben a montanai közéletben: a halálbüntetés eltörlése (jelenleg ketten várnak halálsoron az államban) és négyszáz bölény lemészárlása (ők a Yellowstone nemzeti parkból kóboroltak el). Kontextusként ezen kívül még annak is lehet jelentősége, hogy a napokban Brian Schweitzer, Montana állam kormányzója jelezte, az alkotmányba ütköző törvényjavaslatok kapcsán a képviselők számoljanak a vétójával - ezt nem győzi hangsúlyozni, miután egyre több egyszerűen értelmetlen törvényjavaslat gyűlik össze a jóváhagyására várva.

Az ENSZ elhagyása mellett érvelő Dave Lewis szenátor és tábora a világszervezetet azért nem szíveli, mert szerintük feleslegesen viszi el az amerikai adófizetők pénzét - az ENSZ tagjaként az Egyesült Államok szerintük nem ura sorsának, haderejének és pénzügyeinek. Ja igen, és a tetejében az ENSZ érzésük szerint  a fegyvertartás szabadsága ellen van, még arra nézve is veszélyt jelent!

Csakhogy, mielőtt itt cowboynak gondolnánk minden montanait, érdemes megnézni az alábbi videót a montanai Szenátus bizottsági üléséről, ahol a törvényjavaslatot tárgyalták. Többen is határozottan állást foglaltak az ügyben, Lewis ellen: Franke Wilmer képviselő asszony emlékeztetett rá, hogy a szövetségi költségvetésnek mennyire nevetségesen kicsi töredékét viszi csak el az ENSZ működéséhez tett hozzájárulás. Anders Blewett képviselő pedig úgy vélekedett, hogy a transznacionális kihívások korában "a prérin lekuporodva" nem jár jól az ember. (Bónusznak részemről íme, a Montanai ENSZ Modell Egyesület honlapja is.)

Az ügynek egyébként nincs túl nagy jelentősége, mivel az amerikai (szövetségi) Kongresszus vélhetően aligha foglalkozna érdemben ezzel a kérdéssel. Na de itt a videó:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr1002648541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.02.09. 09:39:04

-0.54-nel az egyik urge ugy nez ki mint Hitler bajusz nelkul :)

az USA-ban az a jo, hogy annyira elosztott a hatalom, hogy barmilyen kezdemenyezes valahol erdemben megvitatasra kerul.
vagyis akarmilyen jo egy dolog akkor is szukseges osszeszedni miert is hasznos, es vitaban megvedeni.
a libertarianusok rengeteg trivialisan hasznonak gondolt dolgot tamadnak, hogy nem eri meg a penzet. pl: Departement of Education (minimum attenek a penzt allam(state) szintre, maximum siman elvennek)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.09. 10:48:03

"barmilyen kezdemenyezes valahol erdemben megvitatasra kerul. vagyis akarmilyen jo egy dolog akkor is szukseges osszeszedni miert is hasznos, es vitaban megvedeni."

Igaz - és fontos is. Ha az ember a külpolitikának jelentőséget tulajdonít, és a kifelé tett elköteleződések jelentőségét vallja, jobban teszi, ha érvel is, nem csak kiaknázza, hogy egyelőre az elszigetelődés vágya egy kisebbség álláspontja.

Ex0dus 2011.02.10. 01:41:59

Vicces, hogy milyen sötét emberek jutnak törvényhozói pozíciókba arrafelé, vagy nemcsak arrafelé? ^^

inebhedj - szerintem 2011.02.10. 07:39:27

Kilépés előtt ki kell fizetnie az érintett tagállamnak a felhalmozott tagdíjtartozást?

(Nem tudom, pontosan mennyi az USA Ensz-tagdíj tartozása, de 1 milliárd dollár felett van.)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.10. 08:17:43

@inebhedj: a hátralékok még mindig egymilliárd felett. Rákerestem, hogy legyen friss adat:
www.reuters.com/article/2010/10/14/us-un-usa-idUSTRE69D67220101014
Amúgy az 1,2 milliárd, amivel tartozik az Egyesült Államok, 29%-a az összes tagállami hátraléknak, ami meghaladja - de azért nem radikálisan - az USA részesedését az ENSZ finanszírozásából (a 22%-ot).

Persze szögezzük le, hogy nem fognak kilépni, hiszen még a 2010-es amerikai nemzetbiztonsági stratégiájában is szerepel az együttműködés megerősítése az ENSZ-szel, itt pedig alapvetően azért néhány montanai szenátor agymenéséről van csak szó.

De egy absztrakt szinten el lehet játszani a gondolattal. Ha egy tagállam kilépne, és még lennének hátralékai akkor, valószínűleg azért nem merülne fel ez problémaként, mert a meglévő tagokkal szemben is az egyetlen szankcionálási lehetőség a szavazási jogok megvonása lenne (Alapokmány, 19. cikk). Persze ha valamelyik állandó BT-tag kilép, a többi a háta mögött dönthet úgy, hogy a tagdíjhátralékok a nemzetközi békére és biztonságra nézve fenyegetést jelentenek :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.10. 08:32:41

Annyi pontosítás részemről az előzőhöz, hogy persze nem csak tagdíjhátralékokról van szó, hanem például a békefenntartáshoz tett hozzájárulásokról is, és azok esetében az USA elvárt hozzájárulása jelenleg az összesből 27,14%.
www.un.org/en/peacekeeping/operations/financing.shtml
süti beállítások módosítása