Külpraktika

Külpraktika

Mozi: Dél-Szudán, Szudán és Dárfúr

2011. február 11. - Marton Péter

Ezt a filmet a Fehér Háztól kapjuk ajándékba (a West Wing Week sorozatban jelent meg). Több okból is érdekes lehet végignézni. Filmes szempontból profi munka, rengeteg ismerős arc tűnik fel benne, és eredeti rendeltetésén túlmenően betekintést nyújt a komolyabban érdeklődők számára is az amerikai diplomácia mindennapjaiba Szudán térségében.

Scott Gration tábornok, különmegbízott  útját követi végig Dél-Szudánból indulva, még a függetlenségi népszavazás előestéjén. Számomra emlékezetesebb pillanat például, amikor Gration egy alkalommal azt próbálja érzékeltetni a hallgatóságában mindenkivel, hogy az Egyesült Államok kvázi-vigyázó tekintete folyamatosan a térségre vetül ("Obama elnök mindennap tájékoztatást kap az itteni fejleményekről"). Gration kíválóan alkalmas az efféle üzenet közvetítésére. Különösen 4:05 után érdemes figyelni a hangját - iszonyatosan emlékeztet egy zseniálisan mézesmázosan beszélő rajzfilmfiguráéra, de nem tudom beazonosítani (ha valaki meg tudja fejteni egy kommentben, azt előre is köszönöm).

A tábornok - kínosan a konstruktivitásra  törekedve lebonyolított - körútjáról készült film odahaza egyébként máris kiváltott egyoldalúan moralizáló reakciót Dárfúr védelmezőinek a köréből; ami ismét eszembe juttatta, hogy érdemes lenne elolvasnom végre ezt a könyvet is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr552653349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása