Külpraktika

Külpraktika

CPAC 2011: Rumsfeld és Cheney fogadtatása

2011. február 14. - Marton Péter

A CPAC-konferencia évente kerül megrendezésre az Egyesült Államokban, 1973 óta. A CPAC rövidítés jelentése Conservative Political Action Conference, de kiolvasva - mint C-PAC, azaz "szí-pek" - a konzervatív gyülekezetre (conservative pack) utal. Republikánus körökben fontos esemény, ahol potenciális republikánus elnökjelöltek mérkőznek egymással, bár amúgy nem a Republikánus Párt rendezvényéről beszélünk, ezt nem árt hozzátenni.

A széria idei állomására február 10. és 12. között került sor. A republikánus versenyzők közötti rivalizálásból - no meg persze az annak hátterében törésvonalat képező nézeteltérésekből - következett, hogy ezúttal Donald Rumsfeldet és Dick Cheney-t elég cudar fogadtatás várta a fellépésük alkalmából; úgy hírlik, főként Ron és Rand Paul (apa/fia) követőinek a részéről, akik között jelentős erőkkel ott vannak teapárti körök is, illetve általában a libertariánusok. Az idei CPAC sokak értékelése szerint az utóbbiak irányába hajlott a  közönség összetételének tükrében (sok egyetemista volt  jelen), és ez alighanem szerepet játszott abban is, hogy a tavalyi CPAC után  megint Ron Paul bizonyult a legnépszerűbbnek a jelenlévők között rendezett próbaválasztás (straw poll) alapján.

Rumsfeldet kifütyülték, sokan kivonultak miatta a teremből, majd a Rumsfeld méltatására és kitüntetésére érkező Cheney-nek bekiabálták, hogy "háborús bűnös". Persze közben az ő rajongóik is aktívak voltak azért. Videó az esetről:

No igen, a republikánus tábor sem csak ugyanúgy gondolkodó emberekből áll, mint látható; nézeteltérések a külpolitikai kérdéseket illetően is  olykor elég markánsan megmutatkozhatnak. Rumsfeld ezzel együtt megkapta az "alkotmány védelmezője" kitüntetést a szervezőktől  (sok kritikus/kiakadt reakció ezzel kapcsolatban összegyűjtve itt, konzervatív körökből is).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr332660691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.02.14. 17:28:39

en nem ertem, hogyna kepes a republikanus part szakadas nelkul integralni ket ennyire eltero frakciot a neokonokat es a isoláció pártiakat.
ha netan te erted irhatnal rola.

mas:
www.gallup.com/poll/146099/China-Surges-Americans-Views-Top-World-Economy.aspx

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.02.14. 18:08:24

Én még mindig reménykedek, hogy egyszer Rudy lesz az elnök! :)

@Link Elek: Erre viszonylag egyszerű a válasz, az amerikai választási-, és egyúttal a pártrendszer miatt. Az USA-ban nincs akkora szerepük a pártoknak, frakcióknak, mint a nálunk, vagy pláne a briteknél. Persze, vannak fontosabb ideológiai kérdések, amikben együttesen szavaznak, de minden másban a lelkiismeretük alapján szavaznak a képviselők. A kétpártrendszer pedig nem kedvez a szakadásoknak.

Erről jut eszembe, a napokban olvastam az egyre bulvárosodóbb kitekintő.hu-n egy ilyen címet: "Óriási botrány a kormánypártban". Egy republikánus képviselőről szólt, aki valamilyen korrupciós(?) ügybe keveredett. Ott is szépen leírja, hogy alkalmaként átszavaznak, de ennyi. Azért ebbe belekeverni a demokratákat és a kormányt, elég erős csúsztatásra vall. Vagy arra, hogy az újságírónak gőze sincs az egész politikai rendszerről. Én az utóbbira gondolok

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.14. 18:33:13

@Link Elek: néztem a Gallup-féle felmérést. Persze rögtön az elejénél vigyorogtam:
"By 52% to 32%, Americans are more likely to name China than the United States as the leading economic power in the world today, with Japan a distant third at 7%"
Erről egy társadalomtudományi klasszikus jutott rögtön az eszembe: "If men define situations as real, they are real in their consequences".

@Thaddeus Griffin: hát igen, én is ezeket mondanám - a kétpártrendszer fegyelmezően hat, a kongresszusbeli szavazási magatartás relatív kötetlensége pedig végső soron a cukorka, amivel együtt ez jól fogyasztható. A Kitekintő-féle cikket keresgélem, megnézem, ha meglesz.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.14. 18:58:02

@Thaddeus Griffin: látom már - hát, a szerkesztő is elég fáradt lehetett, hogy ez becsúszott...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.14. 19:00:51

@Thaddeus Griffin: hacsak nincs köze a képviselő átszavazásainak az internetes ügyekhez :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.02.14. 20:51:42

@Marton Péter: Lehet ő az amerikai Szily, a blogminiszter :)

Én mondjuk, biztos mert túlságosan cinikus vagyok, szándékosnak gondolom ezt a bakit. Legyen minél hatásvadászabb, botrányosabb, hogy kattintsanak a népek. Egyszer csinálok egy statisztikát, hány cikk címében szerepel a botrány,durva,elképesztő szó a kitekintőn

Link Elek 2011.02.14. 21:28:27

@Marton Péter:
a magyar sajto kulpolitikai cikkei szamomra olvashatatlanok (nehany, foleg indexes cikk kivetelevel). brutalis mennyisegu tevedes/felreertes van bennuk, az latszik, hogynemcsak hogy a teljes keppel nincs a fordito tisztaban, de meg az adott cikk szakkifejezesei is gondot okoznak neki. a legszornyubb az MTI

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.02.14. 22:00:20

@Link Elek: sajnos ez, mármint a fősodorbeli minőség hiánya egyben a kifejezetten külpolitikai témák iránti tömeges érdeklődés hiányának a tünete is. Aki pedig érdeklődik, az többnyire olvas inkább más nyelven (is). Ettől még fontos lenne a pontosság persze - és azt sem állítom, hogy a nem-külpolitikai hírek tálalása látványosan színvonalasabb...

minifik 2011.02.15. 20:03:59

cséjni nagyon áramvonalas lett! remélem a rák gyakja vagy minimum krónikus gyomorfekélyben szenved...

mind1 legalább azon a szerencsétlen rumsfelden látszik hogy nagyon kényelmetlen neki az egész lol

kíváncsian várom hogy vajon az utókor helyére teszi e ezt a gennyes bagázst vagy sem

minifik 2011.02.15. 20:10:40

nagyon profi és gátlástalan társaság volt ez!igazi történelmi csemege amit véghezvittek! ők vélhetőleg ágyban párnák közt végzik míg hasonló kaliberű pajtásaikat itt Európában nem is olyan régen még felakasztgatták. mi ez ha nem profizmus?

minifik 2011.02.15. 20:16:59

ron bácsira kíváncsi lennék hogy mindazt amiről beszél(t) véghez is vinné e ha megválasztanák (persze sosem lesz megválasztva vagy ha mégis valahogy csak eldőlne mint a kennedy srácok)
szarni rá lényeg a pééz úgy hogy hajrá NWO nem sok van hátra lol
süti beállítások módosítása