Külpraktika

Külpraktika

A gépesített veteránerők, a vallási fanatikusok és a külföldön elesett katonák

2011. március 07. - Marton Péter

Egy bloggal odébb, egy angliai párhuzam, avagy rokon jelenség kapcsán már említettem a Westboro Baptista Egyházat, mely ugyan nem a külpolitikára irányítja kifejezetten az aktivizmusát, de azt érinti a külföldön elesett katonák temetésének rendszeres megzavarásával. Azt hirdetik, Isten büntetése minden egyes katona eleste, mert Amerika tolerálja a homoszexualitást. Elég ronda jeleneteket produkálnak a gyászoló családtagokkal, és kicsavarodott világszemléletüknek megfelelően persze hálásak a feltűnésért, amelyet ezzel kelthetnek. Egy ideje azonban az amerikai veteránszövetségek felvállalják, hogy a temetésekre védelmet biztosítanak. Egy ilyen esetről került fel a You Tube-ra két napja az alábbi videó:

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr322719408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.03.08. 12:04:13

Istennek hála,semmi köze a magyarországi,-és a többi baptista egyháznak a Westborói "alakulatnak"!Egy elszigetelt jelenségről van szó. en.wikipedia.org/wiki/Westboro_Baptist_Church

Link Elek 2011.03.08. 13:34:45

@Zsolt520:
aki hitre épiti fel a vilagkepet teszolegesen nagy ökörségben hihet. nem letezik modszer, hogy kideruljon nincs igaza.

artatlan emberek tomegeit egetek el elve a szeretet neveben. ezek legalabb nem eroszakosan

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.08. 16:20:55

@Link Elek: a WBC erőszakosságát én máshogy látom. Értem, hogy nem robbantanak, lőnek stb., és ez fontos, de az erőszakosság fogalmába ezzel együtt beleférhet, amit tesznek: 1) konkrétan egy embercsoport ellen gyűlöletet keltenek, ami akár uszításnak is minősülhet; 2) gyerekeket is bevetnek ennek a gyűlöletkeltő üzenetnek a terjesztésére; 3) a családtagok kifejezett kérése ellenére jelennek meg, ahol felbukkannak, ellehetetlenítve a végső kegyelet megadását (utóbbi szerintem még olyankor is fennáll, amikor jön a Patriot Guard, és ezer motoros megvéd: már olyankor is nehéz azt gondolni, hogy a szertartás az elhunytról szól kizárólag). Persze az aktivizmus - ideológiától függetlenül - gyakran az effajta fogalmi határok feszegetéséről szól.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.03.09. 04:47:12

Azért arra is érdemes gondolni,hogy nem csak fanatikus emberek vannak a hívők között,sőt,-mint általában másutt is -a fanatikusok elenyésző kisebbséget alkotnak.

Link Elek 2011.03.09. 06:47:50

amikor valaki hisz akarmiben es ez nem befolyasolja mas emberekhez valo viszonyat az a magan ugye, ott kezd erdekes lenni, amikor valaki a hite miatt maskepp kezd emberekhez viszonyulni.
a kovetkezo lepcso, amikor nem erdekli, hogy ez a masik embernek tetszik-e vagy nem (a WBC mar ilyen, de pl. a mormon hitteritok is eleg eroszakosan). a harmadik, amikor eroszakos cselekedeteket is megenged maganak a sajat hite nevében. pl az az urge, aki agyonlott egy abortuszt is vegrehajto orvost.
azt, hogy valaki miert el 2, vagy a 3-as tipusban en nem is ertem (a bankrablokat ertem, nekik penz kell). azt meg vegkepp nem ertem, hogy aki hivő és latja a WBC-t, es nem tetszik neki az miert nem all le velul teologiai vitat folytatni, hogy hagyjak abba. ha meg az ilyenek hiterol sem lehet "bebizonyitani", hogy nem igaz akkor tetszoleges hitvilag tele van szeméttel.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.09. 11:03:18

@Zsolt520: ez jellemzően valóban így van, legfeljebb bizonyos történelmi kontextusokban, térben/időben adott ponton jelentkeztek/jelentkeznek ebben a tekintetben extrém helyzetek; amikor sokan elmennek a @Link Elek említette 3-as fokozatig. De még az ilyen esetekben sem hiszem, hogy a (csendes vagy elnémított) többség sorakozna fel a fanatizmus mellett ténylegesen, pusztán önszántából.

Megtaláltam közben egy BBC-dokut a WBC-ről, érdekes lehet:
www.youtube.com/watch?v=bOrz5k0jWdU&playnext=1&list=PL8BB4ED7ACC5E4763
A link az első részhez megy.
süti beállítások módosítása