Külpraktika

Külpraktika

A nap idézete (a brit motivációkról Líbiában)

2011. március 26. - Marton Péter

David Cameront idézzük, a Dylan Jones által szerkesztett/készített Cameron Cameronról c. kötet 209. oldaláról (az Antall József Tudásközpont tavalyi kiadásából). A leendő miniszterelnök szól itt az elképzeléseiről.

"Saját magamat mindig liberális konzervatívnak tekintettem: szabadelvűnek, mivel támogattam az emberi jogok és a demokrácia terjesztését, és konzervatívnak, mert szerintem mielőtt beavatkoznánk, gyakorlatiasnak és szkeptikusnak kell lennünk, feltéve az intervenció következményeit boncolgató nehéz kérdéseket is. Szerintem Blairrel az volt a probléma, hogy a humanitárius beavatkozás mellett döntött anélkül, hogy ezekre a szempontokra tekintettel lett volna. (...) Alig várta, hogy valahol közbeavatkozhasson."

Felvetődhet a kérdés, miért csinálja most Cameron kormánya látszólag az ellenkezőjét annak, amit maga Cameron helyesnek gondolt:  ráadásul éppen  maga Cameron hozta mozgásba a vérszegény koalíciót (legfőképpen Sarkozy francia elnököt)  a líbiai beavatkozáshoz - egy olyan intervencióhoz, melynek a kimenetele bizonytalannak mondható számos tekintetben (eredményesség, politikai következmények, fenntarthatóság stb. vonatkozásában).

A zárójelben felsoroltak közül a fenntarthatóság kérdése is igen érdekes: a brit védelmi költségvetésre legalább 2015-ig sanyarú helyzet vár, és ezek között a körülmények között aligha hiányzott a jelentős napi kiadás, amit a líbiai háború visz el.

A válasz nyilván összetett, és egy-egy meghatározó változó szerepét kimutatni nem lenne könnyű. De a legfontosabb okok között szerepel, hogy Cameronék meg akarták mutatni a világnak (és egyben a hazai, konzervatív szavazótábornak is): a védelmi lefaragások ellenére is képesek véghezvinni jelentős dolgokat, méghozzá talán  éppen a védelmi kurtítások miatt szorosabban együttműködő franciák segítségével a leginkább. Amibe optimistán belevágtak, afféle kísérlet.

Mint tudjuk, egy kísérlet soha nem "eredménytelen". Legfeljebb nem azt az eredményt hozza, amit vártak tőle.

Cameron kísérletező kedvének védelmében annyi érv lehet, hogy a brit részvétel aránylag  nem követelt olyan sokat eddig, mivel  az Egyesült Királyság eleve nem törekedett domináns szerepre a katonai műveletekben. Több volt részükről a retorika, mint a cselekvés. Tegnapi, március 25-i bejelentés szerint a brit királyi légierő, a RAF eddig 59 bevetést repült csak Líbia felett; és az idézett írásból az is kiderül, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott Tomahawk-sortűzből ("Brit és amerikai erők 112 robotrepülőgépet indítottak 20 líbiai célpont ellen") a brit részesedés három darab volt összesen, és még ezek közül is az egyik indítása sikertelen volt. (Összevetésnek: március 24-én közölt adatok szerint Franciaország addigra repült 55 bevetést, összesen mintegy 400 repült órával. Frissítés: március 27-én pedig az is kiderült, hogy még a március 26. este és március 27. délután közötti időszakban is amerikai gépek repülték az összes koalíciós bevetés 62%-át - illetve ugyanebben a cikkben szerepel egy igen meglepő adat: a repüléstilalmi zónához kapcsolódóan 1424 "missziót" teljesítettek eddig amerikai gépek a Pentagon adatai szerint.)

Katonai körökből így is kap kritikát Cameron sokat. A jövő héttől viszont lehet, hogy a repüléstilalmi övezet korlátozása lesz már műsoron a "No Fly Zone Plus" helyett. Persze ettől még a brit haderő szemszögéből ínséges időkben jött, és beláthatatlan ideig emészthet fel forrásokat a brit kormány líbiai akciója.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr312772405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.03.28. 15:17:29

Elmélet

Volna itt kérem egy bizonyos Giulio Douhet nevű talján fickó, aki kérem a légiuralom elméletének megalkotója (1921). Nem ártana lapozgatni abból, és elgondolkodni azon, hogy kivitelezhető-e egy tisztán légiháború, melynek lezárultát követően nem jön el a szárazföldi csapatok megérkezése a hadszíntérre.

"
Douhet azt állította, hogy a háború kimenetelét a légierő - a légi uralom megszerzését követően - képes eldönteni önálló légi háború megvívásával. A légierő alkalmazásának fő célja szerinte az ellenség hátországának pusztítása a termelő, ellátó, és tároló kapacitások, illetve a közlekedési rendszer rombolása. Ez lenne ugye a (terrorbombázás: törölve) stratégiai bombázás. Az említett feladatokhoz önálló légierő létrehozását javasolta. Úgy vélte, hogy a kis létszámú szárazföldi és haditengerészeti erők feladata a háború befejező időszakában a légierő által térdre kényszerített ellenséges ország megszállása.

A csapásmérő erőt a harmadik dimenzióba emelve könnyen átjutnak az ellenséges vonalak felett és gyakorlatilag nem lehet az ilyen támadás ellen védekezni. Éppen ezért a jövő háborúját a bombázó repülőerők döntik majd el - mondja Douhet. A nagy teherbírású és hatótávolságú bombázó erő koncentrált támadásai képesek lesznek megtörni az ellenség ellenállását mind a fronton, mind pedig a hátországban egyaránt.

A kis létszámú szárazföldi erőknek ekkor már csak el kell menniük és elfoglalniuk a területet. És kész..."

lemil.blog.hu/2008/04/10/elmelet_giulio_douhet

Link Elek 2011.03.28. 17:16:43

ha kiirtod az osszes civilt, akkor mukodhet, de az vegyi fegyverekke legyszerubb, mint bombazassal

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.28. 18:00:22

@Zig Zag: amennyire én a katonai stratégiáról úgy általában, illetve a dinamikusan változó helyzetre tekintettel nyilatkozni merek, a légi háborúval hagyományosan így van ez, való igaz - a felkelőkkel némileg mégis módosul a helyzet.

Az UCK Koszovóból indulva esélytelen lett volna például Belgrád elfoglalására - de még Koszovót sem tudták volna a NATO hathatós segítsége nélkül elbirtokolni úgymond. Hogy itt mennyire más a helyzet, ha más, még meglátjuk. Nyilván azon is múlik a dolog, hogy pontosan mennyi és milyen eszközt bocsát ehhez a Kadafi elleni koalíció a felkelők rendelkezésére. De pont amiatt, mert Kadafinak is van egy támogatói bázisa, és mert teljesen szétbombázni nem feltétlenül sikerülhet az erőit, Tripoli és Nyugat-Líbia elfoglalása nem feltétlenül kivitelezhető a felkelők által. Ami ezen a téren változást hozhat, az valamiféle szubverzív beavatkozás a Kadafi uralta részen, ha egy mód van rá - netán ennek és egy, Kadafi elmozdítására irányuló puccsnak a kombinációja.

De hogy ettől a felkelők hogyan változnak át egyszer demokratikus egységkormánnyá, mely a jó kormányzást, a jog uralmát, a virágzó civil társadalmat, a hatékony piacgazdaságot stb. hozza el Tripolitól Bengáziig mindenkinek, hát, azt bizony egyelőre nem látom.

@Link Elek: a tegnapi cikkre reagálva, még az előző pószt kapcsán: ilyen okokból bizonytalanodom el, hogy Obama kétségtelen kifinomultsága ér-e valamit a gyakorlatban. Bush egyszerűbb elvek alapján, de lehet, hogy praktikusabban döntött volna. Ha nagyon elméleti köntösbe akarom csomagolni ezt az érvet, úgy mondanám, a kimeneteli racionalitás a döntéshozatal esetében nem feltétlenül azonos a procedurális racionalitással...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.03.29. 11:28:07

@Marton Péter: Sir, amit ott fent írtam, az a tiszta elmélet - hogy adott esetben (konkrét háborúban, vagy még inkább hadjáratban) mennyire valósul meg az elmélet: elemzés, illetve vita tárgya.

A nyugati koalíció szárazföldi műveleti bevetése számos kockázatot rejt magában, ez biztos. A szokásos veszteségre érzékenységre, meg a missziós képességek fogyatékosságaira gondolok, illetve arra, hogy nem jó üzenete van annak, ha a nyugati hatalmak az arab világban szárazföldön operálnak. Különösen, ha ez az USA (aki az utóbbi időben muszlim országokban szeret katonailag érdeket érvényesíteni), illetve azok az európai hatalmak, akik a térségben általában és Észak-Afrika országaiban konkrétan gyarmattartók voltak a nem túl messzi időtávlatban.

Annak meg végképp nem lenne jó üzenete, ha a mondjuk a nyugat által katonai, logisztikai, diplomáciai stb szempontból támogatott líbiai felkelők kihasználnák a lehetőséget (meg a légicsapások által biztosított előnyt) nem csak Kathafi hadseregének legyőzésére és a diktátor elzavarására, hanem arra is fordítanának figyelmet, hogy a konkurens törzsekkel leszámoljanak. Ennek végképp nem lenne jó üzenete :(

Az UCK pedig emlékeim szerint nem készült Belgrádba :) már úgy is ott voltak ;-)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.03.29. 12:45:57

Pont erről ír az Index cikk vége is - tőlem függetlenül ;-)

"Líbia törzsi szerkezete, a Kadhafihoz lojális tömegek mérete és a felgyűlt sérelmek miatt fennáll a veszélye az ellenzéki oldalról elkövetett atrocitásoknak, amely a kormánypárti települések ostromával egyre nő."

index.hu/kulfold/2011/03/29/illegalis_felszabaditas/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.29. 13:07:29

@Zig Zag: Jó a cikk - a fenti UCK/Belgrád érv pedig ütős... hát igen. Az is egy érdekes történet volt :)

Ami a stratégiai helyzetet illeti, ez a szemlélet, hogy Kadafi hatalmon hagyása nem jövőképes, a szárazföldi erők bevetése pedig tabu (egyelőre), jó kis "path-dependent mission creep" előállását eredményezte eddig, ami a mission creep nevű betegségnek sajátos kellemetlenségekkel járó változata. Az ilyen "kellemetlenségek" sorában minimum elképzelhető, hogy városi területek tüzérségi tüzet kapnak... :-/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.29. 13:09:00

@Zig Zag: természetesen közben a mission creep egyéb változatai is ugyanúgy kellemetlenségekkel járnának, csakugyan...

Link Elek 2011.03.29. 13:43:21

Three Middle Eastern countries have been conspicuous for their stability in the storm. They are Turkey, Lebanon and Israel. An odd mix, you might say, but they have in common that they are places where people vote.
Democracy is a messy all-or-nothing business. That’s why I love it. You can no more be a little bit democratic than a little bit pregnant.
...
Hezbollah is a political party with a militia. That’s a big problem. Israel’s ultra-Orthodox Shas party has an outsized influence over Israel because of coalition politics. That’s a problem. The Muslim Brotherhood will loom large in a free Egypt because it has an organizational head start. That may be a problem. Turkey’s ruling Justice and Development Party is a brilliant political machine with a ruthless bent. That’s a problem, too.

These are problems of different sizes. But give me all these problems so long as they present themselves within open (or opening) systems. They are far preferable to the cowed conformity common to the terrorized societies of the now doomed Arab Jurassic Park, where despots do their worst.
www.nytimes.com/2011/03/29/opinion/29iht-edcohen29.html

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.03.30. 10:37:38

"Hiába a szövetségesek légicsapásai, a felkelők még ahhoz is amatőrök, hogy a megritkított és legyengített líbiai hadsereggel szemben fel tudják venni a harcot. Erre ráébredni látszik a nemzetközi közösség is, egyre több politikus és diplomata beszél nyíltan arról, hogy fegyverszállítmányokkal kellene segíteni a líbiai ellenzéket. Arról viszont még nem volt szó, hogy meg kellene őket tanítani ezek használatára is, valamint hadi stratégiából sem ártana oktatást tartani Bengáziban."

"Különösen rossz hír Líbia jövője szempontjából a BBC kedd esti értesülése. Az álítólag a rezsim legbelsőbb köreiből származó információk szerint Kadhafi kiegyezne a döntetlennel. Jó lenne neki egy olyan patthelyzet, amelyben az ország gyakorlatilag két részre szakad, és neki megmarad a nyugati darab, ahol aztán minden működhet ugyanúgy tovább, ahogy eddig is folytak a dolgok Kadhafi birodalmában. Líbia szétesése pedig talán senkinek nem lenne jó rajta kívül. Sem az ország polgárainak, sem a nemzetközö közösségnek, sem annak a sok millió arabnak, aki 2011 elején megpróbálta megváltoztatni a világot."

index.hu/kulfold/2011/03/30/ilyen_felkelokkel_nem_megy/

www.bbc.co.uk/news/world-africa-12901820

Link Elek 2011.03.30. 11:47:58

@Zig Zag:
a felkelok szamara szinte lehetetlen, hogy tuljussanak Surt-on. mar Bin Jawad-on valo athaladas is problemas szamukra.
mindketto Kadafi parti civilek lakjak, es gond nelkul elvagjak a felkelok utampotlasi vonalat ha a front moge kerulnek.

No Friends in Sight: Libya's Rebels Routed Once More
Read more: www.time.com/time/world/article/0,8599,2062162,00.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.03.31. 15:23:37

@Link Elek: ma reggel tudtam végre nézni a CNN-t, és láttam már én is - az előző két napban egy konferencián voltam végig. Wedeman szövege, hogy a felkelők visszavonulnak némi "R&R" (rest and recreation) végett, figyelemre méltó volt. Közben persze hivatalosan is aktív már líbiai terepen a CIA.
süti beállítások módosítása