Külpraktika

Külpraktika

Az iráni lobbi az Egyesült Államokban

2011. május 23. - Marton Péter

Persze nem Ahmadinedzsád lobbizik - itt az iráni-amerikai közösségről van szó. Néhány idézetet közlünk, illetve a lényeget emeljük ki az alábbiakban a PAAIA (Public Affairs Alliance of Iranian Americans) interjújából - a Teheránban született - Vali Nasr proffal, aki a Fletcher School of Law and Diplomacy tanára a Tufts Egyetemen. A közelmúltig pedig Richard Holbrooke főtanácsadója volt, az utóbbi haláláig.

Ebből a pozíciójából nyilván lehetett némi hatása az iráni-amerikaiak ügyeire is. Utóbbiak számára pedig az egyik sarkalatos kérdés az volt, hogy az Iránból az Egyesült Államokba érkező diákok - számuk jelenleg kb. 4700 - ne csak egyszeri belépésre szóló, háromhavonta megújítandó vízumot kaphassanak, hanem két évre szóló, többszöri belépésre jogosítót is akár.

Erőfeszítéseik május 20-ra sikert értek el, és ebben az alábbi tényezők játszottak szerepet. Abban a sorrendben írom le ezeket, amilyen fontossági sorrendben szerintem a hatásuk érvényesült.

- A józan ész - illetve a vélt vagy valós kompatibilitás az amerikai külpolitikai célokkal. Amit az iráni-amerikaiak kértek: a diákok érdekeinek, mint az iráni demokrácia lehetséges előmozdítóinak a támogatása. Ezzel együtt elfogadták az olyan tudományterületek kizárását a lazítások hatása alól, amelyek esetében diákok Irán katonai képességeit szolgáló tudást vihetnének haza.

- A végrehajtó és a törvényhozó hatalmi ágat egyaránt megdolgozták.

- Egységesen léptek fel. Ezen a ponton a legjobb Vali Nasrt idézni:

"Az iráni-amerikai közösség kapcsolatokat épített ki törvényhozókkal és politikacsinálókkal, és minden egyes, ebből eredő eszmecsere az iráni-amerikai közösség jelentőségét húzta alá. A PAAIA fontos szerepet játszott. Az egész közösséget átfogó megközelítése játszotta a kulcsszerepet. A PAAIA fiókszervezetei információt gyűjtöttek az egyes, helyi közösségek vélekedéseiről, és megtalálták azokat a releváns felvetéseket és eseteket, amelyekkel a tagság minden szinten, egységesen fontos szerepet játszhatott a döntéshozók tájékoztatásában az iráni-amerikaiak nézeteit illetően, illetve a meggyőzésükben, hogy ezek ismeretében cselekedni érdemes. A PAAIA-nak sikerült hullámhatást előidéznie az erőforrások koncentrációja, például a tagság teljes kapcsolatrendszerének kiaknázása révén (...) kollektív és hiteles módon léptek fel a változás elérése érdekében. Márpedig minden változtatás a hivatalos politikában akkor lehetséges csak, ha világos olvasat létezik arról, mi a probléma lényege."

- És ezen felül megindító eseteket is bemutattak az együttérzést tanúsító döntéshozóknak. Olyan iráni diákokét, akiknek például a haldokló családtag meglátogatása és az amerikai egyetemi tanulmányok folytatása közül kellett választaniuk a korábbi vízumpolitika miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr422927061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása