Külpraktika

Külpraktika

A halálbüntetés és a transzatlanti kapcsolatok

2011. június 10. - Marton Péter

Mint ismeretes, a halálbüntetés tekintetében az azt még alkalmazó amerikai szövetségi államok és az azt legaktívabban ellenző európai körök álláspontja erősen eltér. A Spiegel cikke, melyet a "Transzatlanti kapcsolatok" rovatban közölt le, beszámol róla, milyen helyzet állt elő mostanra ennek eredményeként: fogytán a készletek a halálsoron várók kivégzéséhez szükséges, az elítéltek vérébe fecskendezendő anyagból. Amit nem fejt ki teljesen a cikk, az mindennek az előzménye - az, amiért a Hospira amerikai gyógyszergyártó idén januárban beszüntette egy fontos összetevő, a thiopental a gyártását (amelynek hiánya ugyanakkor nem csak az ítélet-végrehajtók, hanem például az aneszteziológusok számára is kellemetlen).

Összefoglalva:

- Először is az illetékes olasz szervek jelezték a Hospirának, hogy amennyiben ottani üzemében thiopentalt gyártana, elképzelhető, hogy felelősségre vonják, mivel termékeit az Egyesült Államokban halálbüntetésekhez is felhasználják. A Hospira ezért januárban egyszerűen kivonult a thiopental globális piacáról. Rövid távon az olaszországi termelés kiváltására más gazdaságos megoldást nem talált. (Megjegyzés: Olaszországban a római hatóságok döntésére jó ideje aranyba borul a Colosseum, valahányszor valakit felmentenek, vagy ha eltörlik valahol a halálbüntetést - ez történt például, amikor 2009-ben Új-Mexikó szüntette meg a halálbüntetés alkalmazását.)

- A dán Lundbeck cég, amelytől tizenegy amerikai szövetségi állam vásárolt pentobarbitált az utóbbi időben (alternatív megoldásként, a thiopental helyett), felvette a kapcsolatot az érintett államok kormányzóival és az ottani büntetés-végrehajtási intézmények vezetőivel, kérve, hogy halálbüntetésekhez ne használják a termékét; a dán nagykövet maga pedig leveleket írt az ügyben ugyanezen címzetteknek.

- Nagy-Britanniából tíz államnak sikerült beszereznie thiopentalt, és emiatt a brit kormány állítólag levélben fordult az Obama-adminisztrációhoz.

- Áprilisban a Dél-Dakotának és Nebraskának beszállító indiai Kayem Pvt. Ltd. is felhagyott a megrendelések teljesítésével, az emberi jogi közösség felhívására hivatkozva.

- A német alkancellár és gazdasági miniszter, Philipp Rösler pedig nemrég kinyilvánította, mindent megtesz annak érdekében, hogy az Egyesült Államok ne jusson hozzá német forrásokból a halálbüntetések végrehajtásához szükséges készletekhez. Ezzel kapcsolatban katolikus hitére is hivatkozott magyarázatként.

Kontextus: ma harmincnégy amerikai államban van halálbüntetés, de Illinois közülük hamarosan megszünteti majd, ha minden igaz; az európai országok közül csak Fehéroroszországban alkalmazzák még a halálbüntetést.

A "transzatlanti kapcsolatok" értelmezési keret használatától viszont tartózkodni érdemes - például az "emberi jogi közösség" esetében természetesen nem csak európai aktivista körök játszanak szerepet, sőt éppenséggel jelentősebb az American Civil Liberties Union és a vele rokon felfogású csoportok tevékenysége az Egyesült Államokban, az ott bekövetkezett/bekövetkező változások szempontjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr292972811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása