Külpraktika

Külpraktika

"Time to embrace your inner Jerry"

2011. június 28. - Marton Péter

Hogyan lenne esélyünk a világbékére a brit bulvársajtó nélkül? Néha komolyan eltűnődöm ezen.

De mielőtt a kérdésre reflektálnék, kontextusnak egy idézet a Spiegelből:

"Thomas Sheppard múzeumi kurátor majd egy évszázada szembesült ezzel az érzülettel. 1919-ben katonatisztek felkérésére segédkezett egy véletlenszerűen felfedezett, 1500 éves sír feltárásában. Egy angolszász nő sírja volt; lövészárkok ásása közben találtak rá Kelet-Angliában.

Sheppard megállapította, hogy az asszony kifehéredett csontjai "a német hódítóktól" származnak, és hangosan kimondta: "Ezek a mi elődeink!" A katonákat ezen a ponton mintha villám sújtotta volna. Először is káromkodtak, majd nem akarták elhinni, hogy lehet köztük és a "hunok" között bármiféle rokonság. A hangulat gyorsan romlott. Az út vissza a barakkokig "leginkább egy temetési menetre emlékeztetett", írta Sheppard."

A Spiegel ezt egy könnyű tudományos cikkben idézte fel, mely brit genetikai kutatási eredményekről számolt be egyébként: ezek alapján egy északnémetekben és dánokban jellemzően előforduló Y-kromoszómaszegmens (a "fríz gén") jelenléte kimutatható a mai brit embereknek talán 50%-ában is. Mindennek a történelmi jelentősége az, hogy következésképpen az i. sz. 5. században valószínűleg sokkal több germán származású özönlött be a Római Birodalom visszahúzódásával a lehetőségek földjévé változott Britanniába, mint azt a brit történetírás eddig uralkodó "Minimalista" elmélete feltételezte.

És ebből lett ez - a brit bulvársajtó, majd utóbb természetesen a német bulvársajtó is elkezdte felidézni a legbarátságosabb sztereotípiákat a másik féllel kapcsolatban, csak hogy a brit-német közös gyökerek abszurditását világosan jelezzék. "Time to embrace your inner Jerry" - Kb.: "Ölelj rá magadban a kis germánkára!" Így gúnyolódott például a Daily Mail.

Persze ettől a grassroots bilaterális kapcsolatok nem feltétlenül sérülnek, hogy mondjunk valami nagyon komolyat is. Sőt. A mai közegben az ilyesmi inkább "napi cuki" kategóriás fejlemény. 1919-ben talán nem volt az; ma elsősorban téma sör mellé.

Ha szerencsések vagyunk, még South Park-rész is lesz belőle, elvégre vonatkozik ez a dolog "angol-szászokra" mindenfelé.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr73020733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása