Külpraktika

Külpraktika

Fiktiv kulvilag

2011. július 05. - Marton Péter

Elore jelzem, ekezetek nelkul irok most, kulfoldrol...

George Orwell ota koztudomasu resze az autoritarianus rezsimek termeszetrajzanak, hogy a bentlakok szamara folyamatosan eloallitanak egy reszben fiktiv kulvilagot, amelynek iranyaban a szervezett spontaneitas jellemezte, mesterseges belso politikai arenaban fiktiv kulpolitikat is folytatnak,* de azert bemasolom ide ezt az idezetet. Mar csak azert is, mert, kulfoldon leven, korlatozott ido all csak rendelkezesemre, hogy irjak valamit.

Szoval, ime, az al-Jazeera beszamoloja egy Torokorszagba menekult szir mesterlovesz nagyjabol ellenorzott hitelessegu tapasztalatairol:

"The week before we arrived in Deraa our officers gave us strict orders to spend every evening from 8pm to 10pm watching Al Dunya TV. They said we would hear about the conspiracy against Syria..."

Azert emelem ki, mert ebben az esetben latvanyosan kozvetlen a jelentosege a politikai kepzeletbeli manipulalasanak. Ha hihetunk ennek a beszamolonak, a mesterloveszeket etettek, majd lovettek, igy, mechanisztikusan, persze megjosolhato modon nem maradektalanul eredmenyesen.

-------------

* Mikozben termeszetesen demokraciakban is szerepet jatszik a politikai kepzeletbeli manipulalasa - legfeljebb mennyisegileg es minosegileg azert egyarant maskeppen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr763042186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása