Külpraktika

Külpraktika

A líbiai olaj sorsa

2011. szeptember 02. - Marton Péter

Természetesen vaskos leegyszerűsítés lenne azt mondani, hogy a líbiai háború oka az olaj volt - hiszen azt Kadafi eladta volna mindenképpen a világpiacra. De az közismert tény volt végig, hogy a francia és a brit "interveniátorok" humanitarianizmusuk nyomán némi jutalmat azért pironkodás nélkül elfogadnának, kitermelési és feltárási lehetőségek terén például, de olajexport révén történő természetbeni kompenzációként is akár. A Total, a BP vagy a Shell mind nyertes befutónak tűntek a felkelők győzelmének esetén.

És az is sejthető volt, hogy ahol van jutalmazás, ott lehet büntetés is. Azok az országok, melyeknek reakciója Bengázi ostromának megakadályozásával kapcsolatban a Nyugat szándékaival kapcsolatos szkepszis hangoztatásában merült ki, és ez netán ENSZ BT-beli szavazási magatartásukban is visszatükröződött, aggódhattak már meglévő lehetőségeik jövőbeni kiaknázása ügyében - például Oroszország és a Kínai Népköztársaság.

(A Kadafi leváltását illetően eleinte habozó, később csatlakozó Olaszország idővel megnyugtató jelzéseket kapott. Az Eni jelenleg földgázzal, benzinnel és egyebekkel látja el Tripolit, augusztus 29-én pedig az olasz cég és a TNC egy együttműködési megállapodást írt alá, mely már az olaszok számára kritikus jelentőségű Zöld Áramlat vezeték működésének mihamarabbi újraindításáról is szót ejt. A piac előre sejtette, hogy nem lesz gond ezen a téren, mert már Tripoli bevételének első napjaiban emelkedett az Eni részvényeinek az árfolyama. Amúgy pedig a vasúti közlekedési rendszereket építő, Líbiában szintén régebb óta aktív Ansaldo STS részvényeié is.)

Alain Juppé francia külügyminiszter így magyarázta a jutalmazással kapcsolatos elvárásait:

"... ez nekem elég logikusnak és igazságosnak tűnik."

Na már most, mindez - a várható hálát illetően - persze nem csak a levegőben lebegett. A Libération kezébe került (érzésem szerint valahonnét a francia diplomácia vagy az Elysée irányából) egy diplomáciai levél, melyet a felkelők átmeneti nemzeti tanácsa (TNC) a katari emír kabinetjének írt még áprilisban. Ebben meglehetősen pongyola megfogalmazással utalás szerepel, miszerint

"... elküldtük Mahmúd testvért (Mahmúd Sammamot, a TNC médiaügyi miniszterét), hogy aláírja ezt az egyezményt, mely a teljes nyersolaj 35%-át a franciáknak juttatja, cserébe a Tanácsnak nyújtott támogatásukért."

Ez így mind felettébb érdekes persze, azzal együtt is, hogy hangsúlyozzuk, még egyszer, hogy ettől az olaj nem lesz kizárólagos magyarázója a líbiai beavatkozásnak (vagy akár azon belül a francia részvételnek). Viszont ennél jelenleg érdekesebb kérdés, hogy lehetnek-e gondok francia részről egy ilyen megállapodás érvényre juttatásával. A kiszivárgás vajon a biztosítékkeresés jele-e? A TNC augusztusban ugyanis újraalakult effektíve, mint arra a Libération figyelmeztet, akkor pedig nem árt tőlük a megerősítés.

(Kalapbiccentés Matthieu Auzanneau felé, aki kiváló blogján szépen összeszedte ezt a témát, és sok linkjére is építettem ebben a pósztban.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr543197212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.09.04. 15:51:23

Olvasgatva a híreket, CIA kínozta a felkelők parancsnokát, MI6 együttműködött a Kadafi-rezsimmel, vagy az Indexen Szlankó Bálint mai cikke egy felkelővel, aki nem akarja letenni a fegyvert míg...

Nos, ezzel a possztal kapcsolatban fogalmazódott meg bennem a következő kérdés: kinek az érdeke ezek nyilvánosságra kerülése? Mert persze hogy idővel napvilágot láttak volna, de az az érzésem, az átrendeződés lehetséges vesztesei, Oroszország, Kína kavarja..

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.04. 19:08:00

@Thaddeus Griffin: á, nem kell ehhez Kína és Oroszország, elég a média önmagában. Ekkora célpontot nem lehet eltéveszteni.

Kadafi a Nyugat számára a közelmúltig barát volt, mostanra pedig ejtették. Ennek a nyomai ott vannak mindenütt. Friss példa: itt például arról lehet olvasni, hogy a líbiai állambiztonság honnét kapott technológiát.
online.wsj.com/article/SB10001424053111904199404576538721260166388.html

Még nagy összeesküvés sem kellett ehhez. Kadafi nem volt nélkülözhetetlen, és amikor az arab tavasz kontextusában csinált pár vállalhatatlan dolgot, ebbe végül belebukott.

A kutya inkább a "vállalhatatlan" szó definíciója tájékán van elásva. Vállalhatatlan a politikában jellemzően az, amit a média épp tálal, közszemlére kerül, és embereket tömegesen visszataszít. Hogy az adott dolog stratégiai szempontból is vállalhatatlan-e, az már másik kérdés, olyan, amellyel sokszor kevesebbet szoktak foglalkozni.

Van olyan egyébként, amikor a "médiaképtelen" és a "stratégiailag szerencsétlen" egybeesik, ezt én nem vitatom. Líbia ügyében is szabad a vásár ennek a megítélésében jelenleg. Aztán hogy pl. az afgán veterán iszlamisták Líbiában, felelős pozícióban hogyan viselkednek majd, meglátjuk.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.09.04. 19:19:29

@Marton Péter: Persze, azt mondom én is, hogy ezek maguktól is előjöttek volna, csakhogy ezeknek a felerősítése már korántsem mindegy azoknak az országoknak, akik nem érdekeltek a NATO tagállamok érdekeinek megfelelő újjárendezésben, mert kevés szeletet kapnak a tortából. A lehetséges amerika/angol/francia/... barát berendezkedést pedig ezek tematizálásával lehet befolyásolni szvsz.

Link Elek 2011.09.04. 20:58:11

@Thaddeus Griffin:
erdemes ratekinteni neha a russia today es a xinhua angol nyelvu oldalaira. ELEG jol lejon, hogy az oroszok/kinaiak eppen hogyan akarjak lattatni a dolgokat.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.06. 02:17:12

@Thaddeus Griffin: ahogyan Link_Elek is említette, valóban érdemes nézni ezeket az oldalakat. Viszont a nyugati média tőlük függetlenül teszi a dolgát, illetve ontja a híreket, és ebből Nagy-Britanniában pl. a letűnt Labour-kormányok számára kerekedik lesújtó kép most éppenséggel, Kadafival összefüggésben.
süti beállítások módosítása