Külpraktika

Külpraktika

Tripoli bevétele

2011. szeptember 07. - Marton Péter

Nagyon-nagyon jó áttekintés a Reuters jóvoltából Tripoli bevételéről. Nyilván lenne, aki azt mondaná, hogy ugyan, hol van itt az izgalom, hiszen ez a sztori alapvetően a kisegeret legyőző, de ehhez körmönfontan strategizáló elefánt története. De ez valójában egyrészt nem igaz, másrészt még ha igaz is lenne, akkor is érdekes lenne tanulmányozni benne, hogyan oldottak meg a résztvevők különféle problémákat. Utóbbiakból ráadásul akadt azért bőven. Kadafi erői vesztésre álltak, de sokáig kitartottak, a nyugati háborús részvétel pedig a szalonképességi korlátokra tekintettel volt csakis sok megfontoltsággal kivitelezhető dolog.

Kiszemezgetem a számomra érdekesebb dolgokat - ezek egy része természetesen nem volt ismeretlen korábban, de az ilyenekhez legalább van újabb megerősítés.

  • A védelmi outsourcing veszélyei... Abdel Madzsid Mlegta egy olyan vállalkozás vezetője volt, mely Kadafi erőinek a város különböző pontjain élelmezést biztosított. Így aztán eleve volt információja arról, mi, hol van, de kicsit még szervezkedett és kutakodott is az ügyben olyanoknál, akikkel össze tudott barátkozni, majd az egész csomag információt cakk und pakk memóriakártyán nyújtotta át "a NATO-nak". Feltételezem persze, hogy nyilván nem ez volt az egyetlen információforrás, melyre a NATO támaszkodott, már csak azért sem, mert áprilisra Mlegta már dobbantott a fővárosból.
  • A nem-kombatáns áldozatok kerülése. A pontos célpontmegjelöléshez és kapcsolattartáshoz brit különleges erők jó ideje beszivárogtak Tripoliba. Persze nem mindig jártak sikerrel.
  • A felkelő erők elitjét részben Líbián kívül képezték ki a NATO és a szövetségesei.
  • A katari fegyverszállítmányoknak nagy jelentősége volt. A Reuters cikke ezt úgy magyarázza, mintha mindez egy személyes kapcsolatra lenne visszavezethető, méghozzá egy Ali asz-Szalabi nevű líbiai vallástudós katari emigrációjára. Asz-Szalabi sokakat megnyert magának a katari emír környezetében az elmúlt években állítólag, és innen Katar lelkesedése az ügyben - legalább részben. Én figyelemre méltónak tartom ezt a dolgot egyébként, legalább annyiban, hogy Link_Elek kollégával korábban kommentet váltottunk Ali asz-Szalabi testvéréről, Iszmail asz-Szalabiról, aki a bengázi "Február 17-es alakulat" nevű formáció, és így 5000 ember vezetőjeként fontos szerepet játszott a harcokban. Nála is szolgáltak a Líbiai Iszlám Harci Csoport emberei közül, de asz-Szalabi saját elmondása szerint nem volt tagja az utóbbinak, és Abdelhakim Belhádzshoz sem fűzte korábban szoros kapcsolat. A katari külpolitika ettől viszont még sokkal bonyolultabb, és ennek illusztrálására csak annyit tennék hozzá, hogy hallottam már olyan pletykát az elmúlt időszakban, miszerint Katar még a líbiai turizmus felvirágoztatásában is érdekelt lehet gazdaságilag.
  • Említettem itt korábban én is, hogy a felkelőknek két műveleti központja is üzemelt az eleinte kicsit széteső koordinációjuk olajozása végett, az egyik bengázi központtal, a másik pedig a nyugati hegyekben. Az utóbbival kapcsolatban a Reuters tudósítója azt állítja, hogy annak vezetője egy amerikai akcentussal beszélő líbiai volt (akivel ő összetalálkozott). Az illető saját elmondása szerint "sok időt töltött az Egyesült Államokban és Kanadában", a kíséretében pedig két "szőke hajú, bajuszos, erős felépítésű ember" volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr43208429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.09.07. 11:58:20

jo cikk.
erdekes, hogy az ENSZ biztonsagi tanacs hatarozatok mennyire maskent vannak betartva, mint mondjuk egy kormanyhatarozat, vagy egy ket orszag kozotti szerzodes.
az igaz, hogy nagyjabol betartottak (nem volt foldi invazio), de azert a fegyver embargot elegge figyelmen kivul hagytak.

talan az lehet ennek az oka, hogy nincs birosag ami elott lehetne perelni a hatarozat megszegese miatt.

erdemes lenne ossszeszedni (ha nem tette meg még valaki), hogy hol a hatar.
ha jol tudom, akkor NATO kotelezettseg megszegese sem perelheto, viszont EU-sok igen. valahol kozte van hatar

Link Elek 2011.09.07. 12:38:06

ez se az UN hatarozat miatt, hanem belso amerikai torvenyek miatt tortent:

A senior U.S. defence official disclosed to Reuters details of a legal opinion showing the Pentagon would not be able to supply lethal aid to the rebels -- even with the U.S. recognition of the NTC.

“It was a legal judgment that the quasi-recognition that we gave to the NTC as the legitimate representative of the Libyan people didn’t check the legal box to authorise us to be providing lethal assistance under the Arms Export Control Act,” the senior official said.

Read more: www.vancouversun.com/news/SPECIAL+REPORT+secret+plan+take+Tripoli/5360246/story.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.07. 13:59:56

@Link Elek: a Pentagon-jogászok véleménye érdekes. tényleg csak az amerikai törvényi kereteket nézték. sok nemzetközi jogásztól hallottam már panaszt, hogy az egyesült államokban sokakkal nehéz elsőre megértetni, hogy van egy nemzetközi jog nevű izé is.

és annak a szó szerinti értelmezése itt tényleg figyelmen kívül volt hagyva. a civilek oltalmazásáról szóló BT-határozatban biztosan nem volt szó támadó gyilkos robotokról, vagyis a drónokról. más kérdés, hogy ez egy ilyen dolog. a BT-határozatokkal kapcsolatban az elszámoltathatóság kizárólag politikai. a korlát a határozat szövegétől való eltérés terén az a politikai ár, amelyet a szabályoktól elhajló/eltérő hajlandó megfizetni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.07. 14:03:12

a drónoknál kicsit túloztam persze - nem robotok azok, csak távolból irányított eszközök...

Őrültteknos 2011.09.07. 16:33:28

A cikkhez mellékelt képek között van egy érdekes. A 7. képen a fickó aki egy G36-ossal lő a drap pickup mellől. Lóg a vállán egy AK- mégis inkább a G36-ost használja. Az átlag arabbal ellentétben fűzős bakkancsot hord és a terepnadrágja rá van kötözve. A karja totál kigyúrt és (araboktól szokatlan módon) szabályosan céloz a fegyverével!
Gyanús, hogy mégiscsak valaki lencsevégre kapott egyet az ott sem lévő brit, vagy francia katonákból.

Link Elek 2011.09.07. 19:09:57

@Őrültteknos:
ja, az 5. keppel erdemes osszevetni :)
a kocsija is egy kategoriaval terepjarobb, mint a tobi pickup

Link Elek 2011.09.07. 20:31:41

GRANDPA GADDAFI? HOME VIDEO SHOWS DICTATOR'S 'PLAYFUL' SIDE
worldcrunch.com/exclusive-grandpa-gaddafi-home-video-shows-dictators-playful-side/3717
Reuters obtains video, believed to be from 2005, of Muammar Gaddafi playing with his granddaughter.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.07. 20:50:53

@Őrültteknos:
@Link Elek:
az 5. képen látható harcossal minden rendben van. korrektül védekezik a napszúrás ellen :)

viszont a 7-esen látható illetővel kapcsolatban ne zárjuk ki a lehetőséget, hogy magáncég alkalmazottja - persze SAS-es múlttal...

wape 2011.09.08. 00:45:38

Péter

Szerintem rossz a link Szalabi alatt.
wp
jó a poszt

Link Elek 2011.09.08. 08:01:54

Documents showing the shipment of thousands of gas masks and chemical weapons protection suits to Moammar Khadafy’s remaining strongholds in the last weeks of his regime raised fresh concerns yesterday about whether the deposed Libyan leader’s forces could still have access to deadly mustard gas.
www.boston.com/news/world/africa/articles/2011/09/08/gas_mask_shipments_add_to_concern_over_libyas_chemical_arsenal/

vajon meddig megy el Kadafi?

Link Elek 2011.09.08. 08:16:54

Heat-Seeking Missiles Are Missing From Libyan Arms Stockpile
www.nytimes.com/2011/09/08/world/africa/08missile.html

-----
Finding Hope in Libya
By NICHOLAS D. KRISTOF
When I was entering Libya last week from Tunisia, a rebel soldier named Ayman objected that I didn’t have a visa.

www.nytimes.com/2011/09/08/opinion/finding-hope-in-libya.html

libya megtelik ujsagirokkal :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.08. 08:45:56

@Link Elek: a vegyi fegyverek bevetése fordulat lenne mindenképpen.

A tuareggel készült interjúban, amelyikhez pár napja linkeltél, volt egy ilyen, érdekes rész is:

"At first, the word came down that Qaddafi had ordered his forces not to shoot at the (NATO) planes. "He said he would show the world that he wanted a peaceful solution. It was a strategy to make people ask their leaders 'why are you fighting Qaddafi? He isn't fighting you.' But it didn't work and then it was too late for us to fight back."
www.theatlantic.com/international/archive/2011/08/former-qaddafi-mercenaries-describe-fighting-in-libyan-war/244356/

Kérdés, ezek után mennyire esnek át a lojalisták a ló másik oldalára.

A MANPAD-ek jelentette fenyegetés komolyan veendő mindenképpen. A washingtoni szakértő, akit idéznek a T'graph-féle cikkben, azt írja, szerinte a rakétákat használták volna már terrortámadásokhoz. Ez nem biztos. Ha valami komolyabbat próbálnak előkészíteni, akkor akár 2 év múlva is "előkerülhetnek" ezek.

Más kérdés, hogy ha az afganisztáni Stingerek sorsából indulok ki, ott az történt, hogy egy rakás titkosszolgálat jelentkezett, és jó pénzért felvásárlást rendezett annak idején. Mire az amerikaiak feleszméltek a saját buyback programjukkal, már Észak-Korea is benevezett az ottani versenybe. Szóval ha az AQIM-hoz került pl. az SA-7-esekből, az sincs kizárva, hogy eladják ezeket "jóárasítva".

Kristofra... hű, mit kapott volna ez az Ayman, ha pont őt kitessékeli az országból...

Link Elek 2011.09.10. 11:16:09

international watchdog organization Human Rights Watch on Tuesday, Sept. 6, found an abandoned warehouse that had recently contained hundreds — potentially thousands — of surface-to-air missiles. They know this because just two days earlier, the warehouse had been full, visiting rebels say. And Peter Bouckaert, emergencies director at HRW, says that based on the codes and shipping documents attached to the scattered empty boxes that remain, the facility had housed stockpiles of the most advanced Russian surface-to-air missile, the SA-24. "Until yesterday, when we called the NTC [the rebels' National Transitional Council], this was completely insecure," says Bouckaert. "We don't know how much walked away from here."
www.time.com/time/printout/0,8816,2092333,00.html
In 2002, al-Qaeda used SA-7s to try to shoot down an Israeli airplane over the Kenyan port city of Mombasa. The attempt failed. "But if they had one of those SA-24s," says Bouckaert, "they would not have missed." Now al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM), active in countries bordering Libya, would certainly be in the market for the looted missiles, but it wouldn't be the only potential buyer. "The SA-24 is on the top wish list of Iran," says Bouckaert. "I'm sure Iran is willing to pay a hell of a lot of money to get these missiles in their hands."

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.10. 16:36:36

Miért van az az érzésem, hogy a líbiai készletekből - aknák, könnyű fegyverek - fog pörögni a Maghrebtől délre néhány konfliktus a következő években? Csak nehogy Szudán környékére is sok jusson belőlük. Fingers crossed :/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.12. 12:57:36

@Link Elek: a lovasság - akarom mondani a szamárság :)

Szegény szamárnak szerencséje van, hogy nem önjáró löveg lett belőle. A felkelők sufnituningja nem ismer határt.

Amúgy persze nem akkora hülyeség használni a szamarat. Bani Walid teljesebb bekerítéséhez jól jöhet ott, ahol utak már nincsenek, vagy elkerülendők. Mondjuk addig a pontig azért inkább teherautón vinném szerencsétlen állatot...

Link Elek 2011.09.12. 18:15:50

Libya's interim prime minister has been branded "an obstacle to the revolution" by some of the armed groups that are furiously jockeying for power in post-Gaddafi Tripoli.
www.bbc.co.uk/news/world-africa-14882094

a well-placed source close to the city's top military leader, Abdel-Hakim Belhaj, told me that the prime minister was "trying to divide the nation", and said military groups "from Benghazi, Misrata, the Nafusa mountains and here in Tripoli" were demanding that Mr Jibril halt his plans and resign immediately.

"His time is up - he spent more time in Paris than Benghazi during the last seven months," said the source with evident contempt.
...

The encouraging news, for now, is that nobody seems to be publicly questioning the legitimacy of the TNC itself. Instead it's the prime minister personally who is coming under fire.

Link Elek 2011.09.13. 12:10:10

Libya: Inside the Hunt for Gaddafi's Key Men

Read more: www.time.com/time/world/article/0,8599,2092803,00.html#ixzz1XpGU2z5h
In just two weeks on the job, Sherrif estimates that his unit has captured some 35 high-value detainees, including several ministers and Gaddafi aides. "God wants us to catch them alive," he says coolly. One of his captives was Ahmed Ramadan, a top Gaddafi aide tagged by other senior regime officials as the man responsible for relaying all of the dictator's orders until the fall of Tripoli. Sherrif's men found Ramadan on a farm in Seraj, on Tripoli's outskirts. And when they burst into the house where he had been hiding, they say Ramadan pointed a gun at his head and tried to kill himself. He pulled the trigger but somehow survived and was taken to Tripoli's central hospital. When he stabilized, they moved him to Matega, a military base that rebels have turned into their Tripoli command center and central prison facility.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.13. 20:54:26

@Link Elek: Szaadiról legalább már tudjuk, merre van... a Belhádzs környezetéből érkező jelzések érdekesek. Dzsalil protezsálta be, pont Dzsibril ellenében, a TNC-n keresztül... Dzsibril ellen pedig régóta megy a vád a többiek részéről, hogy a külföldiek bábja.

Link Elek 2011.09.15. 23:15:14

European leaders are rarely celebrated as heroes, but this is precisely how Nicolas Sarkozy and David Cameron were treated in Tripoli on Thursday. As a reward for their military deployment against Moammar Gadhafi, the president and prime minister received a warm reception. The French appear to have gained the most in Libya.
www.spiegel.de/international/world/0,1518,786527,00.html

Link Elek 2011.09.15. 23:25:14

Such suspicions have not been dispelled, because Sarkozy and Cameron obviously wanted to beat Turkish President Recep Tayyip Erdogan to Libya with the quick visit. The new leaders in Tripoli have made the calculated move of announcing that their Western allies will be favored when contracts are awarded. Both the British and the French hope to recoup the costs of their military operations through lucrative deals for their companies back home. The British Ministry of Defense has estimated the cost of the first six months of their service in Libya at some £260 million ($425 million), while France estimated their operations had cost a €1 million ($1.4 million) per day.

egy amerikai katona 1.2millio$/év-es koltseggel haboruzik afganisztanban.
ez egy rendkivul olcso haboru volt.

Link Elek 2011.09.16. 13:01:43

felszabaditokent udvozoltek oket:
Raw Video: British, French Leaders in Libya
www.youtube.com/watch?v=GRuFp6DKnIA

azert az eleg meresz amit csinaltak, 1 honapja sincs, hogy _elindult_ a tripoli hadmuvelet

Link Elek 2011.09.16. 13:49:13

na ez erdekes:
Libya's Revolution Produces a New Hybrid: Pro-Western Islamists

Read more: www.time.com/time/world/article/0,8599,2093518,00.html

Sporting thick, bushy beards in a fresh show of religiosity they say never would have been tolerated under the old regime, they have mixed feelings about the man on the T-shirt. "Fighting in the name of Islam is something that all Muslims respect," says Mukhtar Enhaysi, carefully. "But when [Bin Laden] makes explosions and commits acts of terrorism against civilians who have nothing to do with that, no one agrees with that."

...
"The fact that Gaddafi used [the West] as a common enemy, well, the saying 'the enemy of my enemy is my friend' holds very true here," says one official in the National Transitional Council (NTC), speaking on condition of anonymity. "If you compound that with the fact that the Westerners were instrumental in their support [of the rebels] and in the demise of Gaddafi, you see that people are really quite friendly."
...
Most Libyans are Sunni Muslim, meaning there's little risk of sectarian conflict — although tribal and regional schisms have been visible even within the rebellion. And there have been signs of a rift between "Islamists" and "secularists" in the NTC. The so-called secularists dominate its executive committee, and include the U.S.-educated acting Prime Minister Mahmoud Jibril and Ali Tarhouni, the finance and oil minister who left his job as an economics professor in the U.S. to join the rebellion.
...
Rebel fighters chafed at the NTC leadership's orders to delay the assault on remaining Gaddafi strongholds such as Sirte and Bani Walid, to allow loyalist forces more time to surrender. NTC officials say the purpose was to demonstrate their commitment to reconciliation. But Jibril's opponents brand it a move to delay the formation of a government, while staffing interim ministries with his cronies and political allies. "At the end of the day, he [Jibril] might drive the Islamists to do things that will probably label them as extremists — like taking revenge and liquidating those who they consider obstacles," says the NTC official. "And then you've left behind the democratic option and you've taken the option borne of frustration, because they're not involved in the decision making process."

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.16. 14:38:00

@Link Elek: a számokat látva, amik a Spiegel-cikkben szerepelnek, tennem kell még egy kört, de ez így tényleg jóáras. Ha a franciáknak a napi 1,4 milliója alapján 5 hónapra számolok 210 milliót, akkor a britek 425-jével együtt ez 635 millió USD. Persze költöttek a dánok, norvégok, kanadaiak is stb., őket is nézni kell majd.

A látogatásról itt van szerintem kicsit igazságtalan karikatúra:
www.guardian.co.uk/commentisfree/cartoon/2011/sep/15/libya-davidcameron

Erdogan komolyan felkavarta az állóvizet mostanában, úgyhogy a sietség érthető, és tényleg kellett bevállalósság hozzá. Igyekszem nézni a következő hetekben pollokat is reakciónak.

A Time-cikkre: ez a "pro-Western Islamists" mém persze ismerős Afganisztánból, de meglátjuk. Mindig, minden változik. Pesszimistának lenni a legkönnyebb.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.16. 16:02:39

@Link Elek: ha a fenti számoknak hiszek, az amerikai adófizető költötte a legtöbbet itt is, és a WaPo szerint aug. 23. környékén állt 896 milliónál a taxióra.
www.washingtonpost.com/blogs/checkpoint-washington/post/libya-war-costs-for-us-896-million-so-far/2011/08/23/gIQA5KplYJ_blog.html

A Daily Mirror már június 21-én azt írta viszont, hogy a briteknél átlépték az 500 millió fontot (és az akkor 800 millió dollár felett volt már):
www.mirror.co.uk/news/top-stories/2011/06/21/libya-war-could-cost-britain-1billion-115875-23215877/

Az alábbi forrás szerint a dánoknál havi 16 millió ment az F-16-osokra, egy C-130-asra és 132 fő földi személyzetre, és ez kora áprilistól mondjuk kora augusztusig, azaz négy hónapként számolva 64 millió USD. ("That's not counting the cost of replacing precision missiles, bombs and other munitions.")
www.defensenews.com/story.php?i=7368237
www.defensenews.com/story.php?i=6862640
A svédek havi költsége magasabb volt, a norvégoknál pedig a kiegészítő forrásigénylés volt 47 m USD.

A kanadaiak június 9-i adat szerint 26 millió dollárnál jártak, és szeptember végéig 60 milkával számoltak.
www.cbc.ca/news/world/story/2011/06/09/libya-mission-costs.html

Link Elek 2011.09.16. 22:58:33

@Marton Péter:
nekem egyre jobban tetszik ez a libiai haboru.
a legjobban az tetszik benne, hogy lassan zajlott. annyira lassan, hogy a libiai civilek vegig tudtak alkalmazkodni es a valtozas sebessege az o kepessegeikhez/igenyeikhez igazodott.
kivancsian varom mikor kezdik el europaban hirdetni a libiai 2000km-es beach-et :)
van hely bőven "beach house"-oknak
ha libia integralodik a nyugati gazdasagi rendszerbe akkor semmi akadalya, hogy europaiak tomegei nyaraljanak ott.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.18. 11:30:42

@Link Elek: ez már a jó öreg Tony Blairnek és üzleti körének is megfordult a fejében a jelek szerint...

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8771192/Libya-Tony-Blair-and-Col-Gaddafis-secret-meetings.html

"(Blair) was flown to Libya twice at Gaddafi's expense on one of the former dictator's private jets - visiting the him in June 2008 and April 2009, when Libya was threatening to cut all business links if Megrahi stayed in a British jail.

The disclosure of the meetings – of which Mr Blair makes no mention on his various websites – prompted calls by relatives of Lockerbie victims for Mr Blair to make public all his dealings with Gaddafi and his regime. Mr Blair even brought an American billionaire to one of the meetings. Sources say the financier was asked by Gaddafi for help in building beach resorts on the Libyan coast."
süti beállítások módosítása