Külpraktika

Külpraktika

Blair hivatala 2011-ben: frissítés

2011. szeptember 26. - Marton Péter

A témában született előző pósztom után (!?post hoc ergo propter hoc?!) mozgásba lendült a média a Guardian-Telegraph tengely teljes hosszában, és szépen összeszedtek egy csomó információt a Tony Blair Office holdudvaráról. Én nekem ezt nincs kedvem egészében leírni, inkább Paintben lerajzolom a líbiai vonatkozások egy érdekes szegmensét, hálózat módjára, aztán még kommentelek röviden.

A fő forrásaim: innen és innen valók. A felhőcskék nem pontos kapcsolatokat, inkább merítési köröket jeleznek az ábrán. Ezekből a körökből sokan kerültek az itt tárgyalt holdudvarba, vagyis - mivel napocskát rajzoltam - "napudvarba".

Kommentjeim:

  • Ez itt érdekek útvesztője mindenképpen. Teljes jóindulattal is el lehet tévedni benne, és ebben sokan szívesen "segítenek" is.
  • Ugyanakkor ilyen kapcsolatrendszer nélkül sem kormányozni, sem a kormányzás után az ember politikai tőkéjét kihasználni nem lehet. A politikailag releváns gazdasági ügyletek pedig a konfliktuskezelésben is eszközt jelenthetnek, és Blair ilyen ügyletekkel foglalkozott Sierra Leone-tól a Közel-Keletig, egyfajta politikai dadáskodást folytatva ezek kapcsán, egyfajta feltételesen legitim szerepben (amelynek a legitimitása nyilván nézőpont kérdése).
  • Blair (és családja) és barátai és munkatársai és üzletfelei pedig személyesen is profitálnak mindebből, de mindezt úgy teszik, hogy a legtöbben közülük ügyködnek a legkülönfélébb ügyeken folyamatosan. Kialakulhat bennük a tudat, hogy ők "pluto-meritokraták". Olyanok, akik tehetősek is, befolyásosak is, de közben meg is érdemlik ezt a kemény munkáért.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr473258450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.09.27. 21:58:18

@Link Elek: Klasszak. A 3-as és a 25-ös is megfogott. A 3-asban a rituális alázás csendes, de végletes módja. A 25-ösben pedig az áldozat, amit ennyi ember meghozott.

Jaj, hát az utolsó kép meg A halál 50 órájának a záróképei közül is lehetne (persze a hazafelé sétáló, legyőzött katona ruházata ehhez nem stimmel)...
A fényképész Goran Tomasevics (1969-ben született, Belgrádban) bevállalta a rizikót, hogy a balkáni vendégharcosok - alias "psi rata" - közeli emléke dacára is ott mozog, ebben a közegben... Respect.
süti beállítások módosítása