Külpraktika

Külpraktika

Liam Fox és tanácsadói

2011. október 16. - Marton Péter

Igen érdekes ügy, és már korábban is akartam írni róla - de most csak gyorsan kirakok ide pár linket a lemondott brit védelmi miniszterrel, Liam Foxszal kapcsolatban. A Guardianből mind, lásd itt, itt, itt és itt.

A lemondást megelőző botrány központi alakja, Adam Werritty egy státus nélküli tanácsadó figura volt, amolyan ezeréves jóbarát típus Liam Fox oldalán, aki utóbbi mellett szolgált vőfélyként is annak 2005-ös esküvőjén. Kapuőr is volt, szűrte, hogy ki találkozik Foxszal, illetve utat nyitott hozzá, ha kellett, és emellett nincs kizárva, hogy ebből személyes hasznot is húzott. Hogy mindezt miért nem formális tanácsadóként tette, arra a válasz talán az lehet, hogy rázósabb dolgokat is bevállalt - éppen emiatt vették elő többek között Srí Lanka ügyében, ahol a vád Foxszal szemben az, hogy "árnyék-külpolitikát" csinált, és Werritty ennek lebonyolításában játszott kulcsszerepet, a Sri Lanka Development Trust londoni kapcsolattartójaként.

Az ügy részletei: a Sri Lanka Development Trust két külön pénzalapból állt, a Sri Lanka Infrastructure Development Fundból és a Sri Lanka Charitable Fundból. Az őket érintő ügyleteknek az előkészületei már 2009-ben is zajlottak - Fox (akkor nem kormánypozícióban, hanem még csak árnyékminiszterként) ott járt Sri Lankán már 2009 tavaszán, amikor a kormányerők műveletei a tamil erők ellen még zajlottak. Eközben pedig egy régi barátja, Lord Bell a saját PR-cégével, a Bell Pottingerrel a Sri Lanka-i kormány reputációjának javításán dolgozott. A Srí Lanka-i vezetés erre rá is szorult, mivel az LTTE-felkelés leverése kapcsán háborús bűncselekményekkel vádolják napjainkig, és éppen ezért hivatalosan brit részről csak csínján lehetett velük bánni... és itt zárul be a kör. Fox és társai persze éppen azért is láthattak fantáziát a Srí Lanka-i vezetéssel való, legalább félhivatalos, letagadható partnerkedésben, mert nem akarták az emberi jogi kérdésekkel kevésbé foglalkozó, az LTTE ellen következetes támogatást nyújtó Kínai Népköztársaság javára teljesen elveszíteni Srí Lankát - bár ezen a ponton csak spekulálok, és nem Foxék bizonyítványát akarom magyarázni mindenáron.

Érdekesek ezen kívül Werritty és Fox kapcsolatai az Atlantic Bridge think tanken keresztül a Tea Party köreivel is, így például az igen bőkezű donorok által finanszírozott, libertariánus American Legislative Councillal (Alec). Ezen a hálózattérképen lehet tanulmányozni az összefüggések sokaságát.

Az világosan látszik, hogy Cameron konzervatívjai közül itt a "Thatcherite" frakció kapja a pofont, melynek Fox az egyik oszlopos tagja volt. A transzatlanti védelmi-biztonsági összeköttetés a lemondott miniszter munkájában annyira érvényesült, hogy három személyes, Werrittyvel ellentétben formálisan alkalmazásba vett tanácsadója közül az egyik korábban amerikai katona volt: Luke Coffey, aki 32 évesen az Amerikai Hadseregből leszerelt százados.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr873306269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása