Külpraktika

Külpraktika

A Navy SEAL bevett eljárása

2011. október 21. - Marton Péter

A szerzők korábbi megnyilvánulásait ismerve, az ebben a cikkben beharangozott könyv lehet egyszerre zavarba ejtő és harmatgyenge. De azért (maga a cikk) olyan érdekeske, na: hét (7, azaz hetes számú) dolog, amit nem tudtunk a terrorizmus elleni háborúról, mert buták voltunk.

A legjobban a "SEAL raid in Iran that didn't happen" c. rész nyűgözött le. Azt írják a szerzők, hogy a Navy SEAL vállalta volna, hogy elintézik az Afganisztánból 2001 után Iránba menekült al-Kaida-tagokat, akik a Kaszpi-tenger partjától nem messze lelhetők fel valahol, afféle házi őrizet jellegű felügyelet alatt. A JSOC-on megálmodták, hogy a Navy SEAL kommandósai esetleg mini-tengeralattjárókkal megközelíthetnék a partot, majd "elslisszolhatnának" az iráni határőrök mellett, és elintézhetnék a rossz arcokat. In and out.

Nem tehetek róla, itt a Katpolon a közelmúltban már megosztott katonapoénok jutnak az eszembe, arról, hogyan bánnak el a fegyveres erők különféle elemei egy kígyóval. A dolog tulajdonképpen a "bürokratikus politika" sajátos bájára világít rá, ahogyan mindenki a saját szervezetének a bevett eljárása szerint közelít meg minden lehetséges problémát, akár praktikusak azok az ügy kezelésére, akár nem. A Navy SEAL kommandósára vonatkozó rész figyelemre méltó lehet:

"Ellövi minden lőszerét, és elhasznál minden gránátot, majd a haditengerészettől kér tüzérségi támogatást, de mindhiába, hogy megölje a kígyót. A kígyó megharapja a kommandóst, és meghal sósvíz-mérgezéstől. Hollywood filmet készít az esetről, amelyben a SEAL-ek muszlim extrémista kígyókat ölnek."

A fentebbi művelet ötletét végül ugyancsak sztandardnak mondható eljárással ejtették: a Perzsa-öbölben gyakorlatoztak egy kicsit, aztán megállapították, hogy a dolog működhet, ha van jó hírszerzés hozzá, elég pontos információval mindenről, amit tudni kellhet. Magyarul megállapították, hogy nem megy, vagy nem annyira kéne ezzel próbálkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr513320026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása