Külpraktika

Külpraktika

Analógiák Líbia jövőjére

2011. november 12. - Marton Péter

Miközben a Közel-Kelet átrendeződése zajlik - egy olyan folyamat, amelyből a Nyugat egyfajta "vászátijjáh", vagyis mérsékelt politikai iszlám kibontakozását reméli a legjobb eshetőségként -, ennek kapcsán Indonéziától Iránon át Törökországig mindenféle analógia előkerült már, a várható fejlemények előrejelzéseként.

Közben azonban a líbiaiak ugyanígy latolgatják az esélyeket, és érdekes erre is odafigyelni. Az AFP tudósítása szerint bengázi tüntetők (pár tucatnyian) azért vonultak az utcára nemrég, hogy a leendő nemzeti hadsereg kizárólagos szerepe mellett tüntessenek, vagyis hogy oszlassák fel a Kadafi megbuktatásában szerepet játszott, egymástól különállóan ténykedő milíciákat, avagy "katibákat".

Legalább egyikük az AFP tudósítójának a kérdésére válaszolva így fogalmazott:

"Nem akarunk egy második Hezbollahot."

Ha minden igaz, egy korábban a felkelők oldalára átállt tiszt (ezredes a légierőből) a fennálló helyzetért Katart okolja, szerinte az ő támogatásuk miatt maradhat fenn az iszlamista áramlat, amely a nemzeti hadsereg felállításának legfőbb akadálya.

Nyilván van más nézőpont is persze. Én azért szúrom ki az ilyen megnyilvánulásokat, mert mutatják, hogyan pozicionálják magukat az emberek a politikai képzeletbeli terében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr653372191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lófasz esti fényben 2011.11.23. 16:57:44

libya kepek:
www.boston.com/bigpicture/2011/11/libya_post-khadafy.html

iran is probalkozik:
10:
In front of the pre-Khadafy Libyan flag, an unidentified Iranian medic checks blood pressure of wounded Libyan man, Ali Mohammad, during his medical treatment in Chamran hospital in Tehran, Iran, Oct. 31. Hospital officials said 76 wounded Libyans arrived in the early morning of Thursday, Oct. 27, and a group of them are receiving treatment at Tehran's Chamran Hospital which is run by the Iranian Defense Ministry.

23: a vedofelszerelesuk nagyon jellemzoen libiai

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.11.23. 21:15:21

Figyelemre méltó!

Az iráni segélyekről Teheránból:
www.presstv.ir/detail/207049.html

Korábbról pedig:
www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jj6m9cMuH8ZXj5AgMQLjLVHFDhlA?docId=CNG.9b666507647200654b641466e2317b3d.501
"The head of the National Transitional Council (NTC), Mustafa Abdel Jalil, sent a letter of thanks to President Mahmoud Ahmadinejad for having been on their side and helping"
süti beállítások módosítása