Külpraktika

Külpraktika

Pakisztán és az Északi Elosztóhálózat

2011. november 27. - Marton Péter

Valami történt Pakisztánban, mert valaki csinált valamit. Ennyit tudunk biztosan, illetve ezen kívül még azt, hogy emiatt Pakisztán lezárta a két, Afganisztánba vezető átkelőt, a csámánit és a torkhámit. Ezzel a NATO utánpótlásai egy kicsit el vannak vágva Pakisztán irányából, és nem tudni, meddig marad ez így.

Mennyire súlyosak akkor a következmények, merülhet fel a kérdés.

A NATO hivatalosan azzal számolt több fórumon is, hogy az idei év végére 75%-ban az északi, közép-ázsiai utánpótlási vonalra hagyatkozhat majd, és ezzel egyre növekvő mértékben függetlenítheti magát Pakisztántól.

Csakhogy, amint azt éppen ezen a héten, csütörtökön kifejtettem a CEU-n egy konferencián, az Északi Elosztóhálózat nem váltja ki Pakisztánt ilyen mértékben. Tudomásom szerint 300-500 TEU-konténernyi áru hozható be északról hetente - ráadásul drágábban, mint ahogyan Pakisztánon keresztül lehet -, márpedig az annyi katona számára, amennyi jelenleg Afganisztánban van, a 75%-át biztosan nem fedezi a szükségleteknek. Nyílt forrásból az ember persze csak homályosan tudja összerakni a képet, de van egy olyan érzésem, hogy a pakisztániak éppen a nagyon is megmaradt alkuerejükről győződnek meg, és akár történt valami, akár nem, erről szól elsősorban ez a mostani történet.

Fotó alább a megrekedt szállítmányokról (Qazi Rauf, AP):

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr1003414358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.11.27. 09:48:13

@ScoTTThun: elveszett a komment, jelentem... egyelőre nem világos, hogy a blog.hu pontosan hogyan követte el ezt a merényletet..

Link Elek 2011.11.27. 12:43:56

en.wikipedia.org/wiki/Balochistan
en.wikipedia.org/wiki/Pashtunistan
en.wikipedia.org/wiki/File:Major_ethnic_groups_of_Pakistan_in_1980.jpg

lehet, hogy kozeptavon jobb lenne, ha pakisztan a jugokhoz hasonloan darabokra esne.
persze rovid tavon ez rengeteg problemat okozna :(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.11.27. 13:46:26

@Link Elek: igen. Pakisztán egyfelől tautológia, másfelől önellentmondás. Ilyen értelemben egy Hamid Gulnak (ex-ISI) még igaza is van... bár ettől nem kevésbé döbbenetes hallani, amiket gondol:
www.youtube.com/watch?v=8xn3zHm_wJo&feature=player_embedded

Pakisztán egy sui generis államkudarc. Ilyen nincs még egy.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.11.28. 19:16:42

@ScoTTThun: hát igen, és a blog.hu a frontvonal rossz oldalára állt ebben a történetben.

Amúgy a komment lényegére röviden utalva: igen, a létszám csökkenése csökkenti a szükségleteket is, de ha figyelembe veszem, hogy a "surge" részeként érkezett erők csak jövő nyár végére távoznak (ha és amennyiben), még jó darabig magasabb lesz az igényszint.

Link Elek 2011.11.29. 05:11:44

Over time, NATO has become less dependent on the routes through Pakistan, with only 40% of non-lethal supplies traveling along a journey that some three quarters once did. The demand for the CIA to evacuate the Shamsi airbase, leased to the United Arab Emirates government, was made twice earlier this year. Combat drones no longer take off from what was, in any case, a longer flying route. The bases in Afghanistan are much closer to militant targets in the tribal areas. And the Pakistanis were never really keen on the Bonn conference they are now threatening to stay away from. Indeed, a drawn-out Afghanistan end game suits them.
As Kayani keenly realizes, the U.S. and Pakistan need each other at least until the ultimate withdrawal of American troops from Afghanistan in 2014. Neither side can secure its interests there without the cooperation. If anything, the current crisis yields him a rare opportunity to exercise leverage. More often than not, it has been the U.S. complaining that Pakistan is linked to Afghan insurgents killing western troops across the border. There is little prospect of the U.S. and Pakistan breaking off ties, but it is likely that their cooperation will now be reduced to the bare minimum.

Read more: www.time.com/time/world/article/0,8599,2100391,00.html#ixzz1f42xa2vG

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.11.29. 08:10:31

@Link Elek: a Time-féle írásra: az a baj, hogy a közép-ázsiai 3-500 TEU-s adat fényében nem hiszem el a 40%-ra tett utalást...

Ez a mondat szerintem naiv:
"As Kayani keenly realizes, the U.S. and Pakistan need each other at least until the ultimate withdrawal of American troops from Afghanistan in 2014. Neither side can secure its interests there without the cooperation."

Ugyanis a legfontosabb az, hogy "neither side can secure its interests there without at times open confrontation."

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.11.29. 08:27:55

@Link Elek: Wael Ghonimra: annyira hatásosan érvel, hogy minden meglévő szkepszisem ellenére én is kezdek várni valamit...

Link Elek 2011.11.29. 11:23:57

@Marton Péter:
mint volt google regios vezeto, neki a vegtelen (naiv) optimizmus a szakmaja, munkaja es elete is volt :)

annyira erdekes, hogy amig a hippik a vilagmegvaltast a 60-70-es evekben a befuveze ucsorgesben lattak, addig a 90-2000-es evek hippijei milliardos vagyonu IT nagyvalallat vezetok/tulajdonosok lettek.

kicsit nehez nekem ezt megerteni.
süti beállítások módosítása