Külpraktika

Külpraktika

Az év emberei (Foreign Policy): líbiai vonatkozások

2011. december 05. - Marton Péter

A Foreign Policy lehozta év végi százas listáját az általa idén legbefolyásosabbnak ítélt "gondolkodókról", és én afféle diskurzuselemzés végett áttekintem ezt a listát az elsődlegesen líbiai vonatkozású szereplők után kutatva.

Bernard-Henri Lévy francia értelmiségi azért került be, ezzel az FP-ék által ügyesen kiválasztott fotóval (lásd alább), mert a forradalom kezdeti szakaszában Bengáziból jelentett Nicolas Sarkozynak közvetlenül, olyanokat mondva, hogy a francia zászlóra tapad majd a líbiai felkelők vére, ha Sarko nem tesz valamit:

Ali Ferzat egy szíriai karikaturista, akit a rezsim henteslegényei az alábbi karikatúrája miatt vertek meg nagyon, még augusztusban (Aszad ezen a rajzon Kadafival együtt dobbantana - ez akkor még nyerő ötletként volt bemutatható...):

Fathi Terbil pedig emberi jogi harcos, egykoron maga is áldozat, aki utóbb egy 1996-os börtönbeli mészárlás áldozatainak családtagjait képviselte már hosszú ideje, mikor a líbiai állambiztonság őrizetbe vette - még februárban. A kiszabadításáért indult tüntetések jelentették az egyik szikrát a konfliktus lángra lobbanását megelőzően. Terbil New York Yankeeses sapkája az FP szerint jól bevésődött szimbólummá lett.

Ők hárman szerepelnek a listán tehát. Ezen kívül közvetett relevanciával felbukkannak persze nyugati döntéshozók is részben a líbiai intervenció kapcsán játszott szerepük miatt, de jellemzően nem csak azért.

Nem érzem teljesen fairnek, hogy még a fentebbiek közül is a háromból ketten külföldiek, az egyetlen líbiai fejfedője pedig ekkora hangsúlyt kap. Vagyis nem is annyira a fairség itt a kérdés, hanem hogy a reprezentativitás kiugró hiánya, illetve annak ellentéteként a külső elem szembeötlő erőssége milyen mértékig dokumentálja önmagában is az erős törekvést nyugati körökben, hogy a líbiai eseményekre egy saját, nyugatias narratívát húzzanak - akárkikből állt is ténylegesen a líbiai felkelés élcsapata.

A másik dolog, amit megállapítanék, az, hogy miközben itt persze nyilván gondolkodó emberekről van szó, az FP listája nem "gondolkodók" listája mint olyan, hanem olyan embereké, akik egy nyugatias világnézet szerint helyesen tettek és láttak dolgokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr893441389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása