Külpraktika

Külpraktika

Így múlik el Katar dicsősége?

2012. január 08. - Marton Péter

A címbe költői és "mellesleg" igen vad túlzást építettem, a blog soft powerének fokozása érdekében.

Bármiféle kudarc, vagyis inkább bizonyos szépséghibák emlegetésének oka Katarral kapcsolatban többek között az, hogy tavaly két pósztban is az ő növekvő líbiai soft powerük jeleiről értekeztem, itt és itt; ezek után pedig egyfelől itt, a belinkelt pósztban, másfelől itt, a kommentek között lehet találni utalásokat arra, hogyan vált az iszlamistákkal kapcsolatos félelmek miatt részben (persze csak részben) kontraproduktívvá ez a befolyás a líbiaiak körében. (Link_Elek által belinkelt cikk minderről hosszasabban itt.)

Most pedig gonoszul bemutatható egy igazi külpraktika-FAIL Katartól (bár nem eget rengető).

Kirakni az ország nevét a rangos évadnyitó ATP-tenisztorna centerpályájára, hogy a kamerák vegyék és a világnak közvetítsék? Általában működik, jó ötletnek tűnik.

Ha viszont utána a játékosok éppen ott buknak, mivel a felfestett betűk nedvesen csúsznak... FAIL.

Kikockázva: itt Jo Wilfried Tsongának kellett a Katar jel felett szaladtában leülnie egy kicsit, a döntőben. Fájt neki.

Zárásképpen íme, a meccs egy összefoglalója a Tube-ról (Tsonga nyert). Feltűnik benne Stefan Edberg és Younes al-Aynaoui is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr493528196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.01.08. 13:15:24

akarmennyire is nemes a cél, akarmennyire is jó a terv, akkor is napi szinten kell finomhangolni a vegrehajtast.

olyan, mint az offroad autovezetes. csak az a biztos, hogy nem lesz sima ügy :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.08. 15:39:02

@Link Elek: állítólag Katar is azok közé a helyek közé tartozik, ahol on-road is érhetik komoly meglepetések az embert, és magasabb rendű úton haladva sem árt alárendelt út keresztezésekor lelassítani és benézni jobbra-balra :)

Tsonga szerint amúgy a dohaiak dolgoztak az ügyön a verseny alatt, ha nem is értek el tökéletes eredményeket:
edition.cnn.com/2012/01/07/sport/tennis/tennis-tsonga-monfils-murray/index.html

kComa 2012.01.08. 17:26:46

Jelentem kérem, én nem voltam kint, de másoktól hallottam az esetről. Állítólag senki sem ment, hogy feltörölje a nedves foltot, ezért Tsonga a saját törülközőjével törölgette. :)

És ha már utalás volt Líbiára és az ottani katari tevékenységre érdekességképpen: www.debka.com/article/21602/
Persze kétségtelen, hogy nem a legmegbízhatóbb forrás...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.08. 18:19:16

@kComa: érdekes. A forráskritika persze fontos, de közben mástól is hallottam már, hogy pl. Abdelhákim Belhádzs (is) ott van Törökországban.

A török szerepet illetően a tavaly június eleji előrejelzésem fényességes megerősítése itt a tét, úgyhogy kíváncsian figyelek:
kprax.blog.hu/2011/06/08/nicsak_ki_intervenial_itt

Ami a líbiaiak jelenlétét illeti, arról már írtak közben többfelé, pl. itt:
online.wsj.com/article/SB10001424052970204791104577108073328172622.html
("n another new development, some former Libyan rebels have joined the Syrian insurgency, according to two Libyans who were wounded in battle in Syria last week and were recuperating from shrapnel wounds in a medical center at a refugee camp inside Turkey.")

Ezek után a katari szerep elég logikus lenne, a különleges erőik líbiaiaknak nyújtott kiképzése, Líbiában szerzett tapasztalataik, és ott kiépített kapcsolataik nyomán. Hogy aztán ez ennyire kiterjedt-e...?

A török-katari kapcsolatokban, még a múlt nyáron, felmerült korábban, hogy az al-Jazeera ne állítsa már be Törökországot Kadafit illetően óvatosnak, várakozó állásponton lévőnek:
www.todayszaman.com/news-248588-turkey-complains-to-qatar-over-al-jazeera-reporting.html
Mint ismeretes, ezek után nem sokkal Törökország a gyakorlatban kompenzált, 200 millió dollárral megtámogatva a líbiai felkelést.
kprax.blog.hu/2011/07/12/miert_ad_torokorszag_200_millio_dollart_a_libiai_felkeloknek

Ez a cikk érdekes gondolatokat pedzeget az ügyben, melyek közvetve relevánsak itt:
www.todayszaman.com/columnist-268009-turkish-iranian-solidarity-in-the-middle-east.html
Sem a szerző, sem az általa kritizált írás nem talál érzésem szerint - sem hidegháború, sem titkos paktum nincsen Irán és Törökország között. Viszont a lényegen ez nem változtat: a szunniták pártját fogni Szíriában minden bizonnyal többek számára szimpatikus Törökországban.

kComa 2012.01.08. 20:14:40

@Marton Péter: Nem nagyon tudom, hogy jelenleg mi a helyzet Líbiában, de korábban sok panasz jött a (katari támogatással) túlzottan megerősödött líbiai iszlamista milíciákra. Nem hiszem, hogy az újraformálódó Líbiában bármelyik hatalomra törekvő erő hogyan tudna ezer fegyveres támogatót nélkülözni. De persze van olyan is, hogy ideológiai elkötelezettség (szunnita többség felszabadítása a nem muszlim kisebbség uralma alól), és nem is nagyon tudom, hogy mi folyik most Líbiában...

Törökország és Katar (és így az al-Dzsazíra) vonatkozásában nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg regionális riválisok. Azok voltak Líbia esetében is (látszott is) és azok Szíria esetében is (itt kevésbé látszik, de a jó együttműködés állítólag csak a felszín - persze azért konfrontáció nem várható).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.08. 20:47:08

@kComa: ez egy elég jó kérdés - hogy miért megy az iszlamisták egy része Szíriában bármit csinálni, amikor odahaza sincs lefutva a meccs, és érdekeik szerint ott is jól meg kellene vetni a lábukat. Jobb tippem nekem sincs, mint hogy az ideológiai elkötelezettség működhet, pláne kombinálva mindenféle ösztönzővel. Emellett pedig tovább nőhet a "street cred" - és az "XP" - a Szíriát megjárók oldalán.

A török-katari rivalizálás szerintem inkább CSI: Miami vs. CSI: New York, mint akciófilm vs. romcom egy esős vasárnap délutánon. Annyiban is, hogy a közös fellépés nem kizárt :)
süti beállítások módosítása