Külpraktika

Külpraktika

A dél-karolinai vita (Myrtle Beach, SC)

2012. január 19. - Marton Péter

Végre meg tudtam nézni a republikánus jelöltek dél-karolinai vitáját. Beágyazom ide, aztán kiemelem, ahol külpraktikai fronton érdekeset látok, hallok.

- 35:15-től Ron Pault faggatják, bezárná-e a dél-karolinai katonai támaszpontokat, ha egyszer annyira csökkentené a védelmi költségvetést. Paul a fogalmakkal operál válaszul: a "katonai" költségvetést csökkentené (külföldön), "védelemre" így több jutna, több támaszpont lehetne Dél-Karolinában is. Ahol nyilván égető szükség lenne rájuk, teszem hozzá. Alapvetően LOL.

-56:40 után Paul számon kéri Obamán, hogy nem akarta elfogni Oszama bin Ladent úgy, ahogyan annak idején Szaddám Huszeint is el lehetett fogni. A műsorvezető ezért Obamától balra sorolja be őt. Paul itt nem hajlandó tudomást venni az Irak és Pakisztán közötti különbségről, egyfelől, másfelől viszont tény, hogy az utóbbi időben a jogi komplikációk elkerülése végett valóban a likvidálások preferálása az amerikai politika.

- 58:38 után Gingrich azzal illusztrálja, mennyire nem hisz Pakisztán jóhiszeműségében, hogy megjegyzi, nem létezik, hogy bin Laden ott lehetett "egy mérföldre a pakisztáni Nemzetvédelmi Egyetemtől, és nem tudtak róla". Könnyen igaza lehet, de itt a Pakisztáni Katonai Akadémiát "National Defense University"-nek kereszteli át, ami azért figyelemre méltó, mert Gingrich az amerikai NDU-n tanít. Ügyes - a közönség, úgy tűnik, veszi is a lapot.

- Gingrich a helyieknek ez után azzal kedveskedik, hogy a függetlenségi háború brit fogságban sínylődött, ifjú hősét, a későbbi amerikai elnök és potenciálisan dél-karolinai* Andrew Jacksont idézi, akinek "világos elképzelése volt, mit kell tenni Amerika ellenségeivel... Megölni őket."

- 1:00:00 után Romney a tálibokkal való tárgyalások ellen foglal állást.

- 1:05:00 után Perry iszlamista terroristának írja le a török vezetést - erre kommentekben korábban már kitértünk.

- 1:08:30 után Ron Paul félreértésben van: tévesen hiszi, hogy a tálibokat támogatta az Egyesült Államok a Szovjetunió ellen az 1980-as években. A "nagy T betűs Talibán", a mozgalom akkor még nem létezett - "tálibok", azaz madraszahallgatók persze akkor is voltak.

- 1:37:30 után Perry még bedobja a jobb határőrizet melletti érvként, hogy ha a határátlépések száma negyvenéves mélyponton van, az csak azért van, mert a gazdaság is negyvenéves mélyponton jár. (Tényleges adatokat a bevándorlásról láss itt.)

* Vita van róla, nem Észak-Karolinában született-e igazából.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr743589055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.01.19. 23:29:50

kivancsi lennek, hogy a GOP kulpolitikaval foglalkozo szakertoinek/politikusainak mekkora szerepe volt abban, hogy Perry most hagyja abba.
szerintem sok.
egy ilyen durva vádat/támadást nem szabad előkészítés nélkül elereszteni. ez pedig nem tunt jol megtervezett "hadmuveletnek".
ugy tippelnem, hogy sok-sok kepzesen kell Perrynek atesnie mire a GOP ujra orszagos pozicio kozelebe engedi.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.20. 09:17:07

@Link Elek: egyetértek, nem lehet ennyire eltéveszteni a házszámot. Ami a támogató szakértői hátteret illeti, nem sokára teszek ki frissítést is ezzel kapcsolatban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.20. 13:20:11

Hogy közben a második dél-karolinai is meglegyen mindenkinek (Charleston, SC), íme a link hozzá:
www.youtube.com/watch?v=8-fU-knxT0U

Paul ezúttal például azt mondta, az afgán-pakisztáni határ védelmét áttelepítené az amerikai-mexikói határra, "ahol legalább tudjuk hol folyik a folyó, a Rio Grande, tudjuk, hol a határ", ellenben az afgán-pakisztáni határral, amely a senki földje.

Számomra érdekes módon Paul itt ismét elmondta, hogy ő szolgált az afgán-pakisztáni határvidéken. Valamit bizonyosan csinált Pakisztánban, míg a légierőnél volt, de hogy pontosan mit, azt sajnos egyelőre nem tudom.
süti beállítások módosítása