Külpraktika

Külpraktika

Pörög tovább az elnökjelölti verseny (linkek)

2012. január 23. - Marton Péter

Gyorsan kidobok néhány releváns linket, miután a GOP-elnökjelölt-reményesek versenyében fordulóban a kocka (már megint), és az Iowa óta egyre biztosabb befutónak ígérkezett Romney-t hirtelen kiütni látszik a nyeregből Newt Gingrich.

Tim Stanley a Telegraph számára írt reflexiójában beszámol egy GOP-szavazó vallásos konzervatívok adta fogadásról, ahová meghívták, és ahol állítólag többen is konteókat duruzsoltak neki a kötelező bourbon whiskey mellett arról, hogy Romney kampányát titokban mormon főpapok pénzelik. Emellett egyvalaki azt találta neki mondani, hogy "a mormonok olyanok itt, mint a cigányok Európában."

A Caucusnél Mark Landler Romney külpolitikai tanácsadóiról ír - praktikus kiegészítés az én pénteki pósztomhoz. A Romney-féle szakértői stáb - vagyis egyben a GOP külpolitikai establishmentjének oszlopos tagjai - közül többen nyíltan vitába szálltak vele, vagy az övétől eltérő álláspontot vettek fel az utóbbi időben. Michael Hayden ex-CIA-igazgató Irán megtámadása ellen érvelt, Mitchell B. Reiss pedig a tálibokkal való tárgyalást elutasító Romney-állásponttól határolódott el (és ennek a hatására Romney már változtatott is a véleményén)...

A Global Spinnél Tony Karon az elnökjelöltek külpolitikai állásfoglalásainak komolyan vétele ellen érvel. Obama lazán megszegte a Guantanamóval kapcsolatos ígéreteit, hozza példának egyebek mellett, de a GOP-s jelöltek esetében a legfontosabbnak azt érzi, hogy azok a különböző külpolitikai kérdésekben bemutatott keménykedésükkel csak az elvek mellett erősen elkötelezett, azokért kellően keményen kiálló államférfi imidzsét próbálják vetíteni, és ettől persze a külpolitikai mozgásterük nem lesz lényegesen nagyobb, mint az elődjüké volt...

Végül az Atlanticnél Max Fisher a verseny állására tekintettel Gingrich felé ereszt el egy sortüzet, magát másoknál okosabbnak képzelő, de legalábbis mindig magát okosabbnak beállítani próbáló embernek jellemzi, aki részben éppen emiatt híresen következetlen. A külügyi szélkakaskodás sokatmondó példájaként Gingrich tavaly márciusi, Líbiával kapcsolatos üzeneteit veszi elő Fisher; Gingrich 2011. március 7-én a hezitálást kérte számon Obamán, majd március 23-án azt, hogy minek avatkozott be...

Kieg., bár alapvetően egyenes folytatása a pósztnak: a szélkakaskodást számon kérik Gingrichen, de persze nem ott, ahol kéne (hanem a "palesztinok kitalált nép" c. kommentjével kapcsolatban). Jé, nem is evett mindig palesztinokat reggelire, következetlen - nem csak jobbról jön az ilyen kritikaszerűség most, hogy előkerült egy fotó, melyen Gingrich és Arafat üdvözlik egymást, 1993-ban. Viszont a jobboldalon is akadnak védelmezők, akik megindokolják, hogy igazából de, Gingrich akkor is megfelelően részrehajló álláspontot képviselt, a fotót nem kell félreérteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr713726300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.01.23. 10:57:53

Gingrich kampanya nyaron majdnem teljesen szetesett, akkro az egyik kilepo alkalmazott nyilatkozta azt, hogy Gingrich okos, jo otletei vannak, de keptelen kulonvalasztani a hulyesegeket a jo otletektol. pl. az volt a gondolata, hogy Iowa-t a kinai amerikaiakon keresztul kell megnyerni :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.23. 12:49:24

@Link Elek: nem annyira vág ide, csak nagyon kicsit, de ezt az írást érdemes végigolvasni, hosszú bevezető után jönnek az igazán ütős részletek, de megéri:
www.nytimes.com/2012/01/22/business/apple-america-and-a-squeezed-middle-class.html?_r=3&hp=&pagewanted=all

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.23. 15:03:41

@Link Elek: Gingrichre visszatérve - Fisher a kiszámíthatatlanságától is tart, és ennek fényében ez tényleg problémás tulajdonság. Az emberben felmerül, milyen módon hoz döntéseket, akit ennyi el tud téríteni valamilyen irányban:

"Gingrich became convinced that one of the keys to his winning in Iowa was in targeting the Chinese community living in the state. Apparently, he had been told by a Chinese man at a campaign event that as many as 10,000 Chinese Americans lives in the state, one source explained."
caffeinatedthoughts.com/2011/06/newt-gingrich-and-the-chinese-swing-vote-in-iowa/

Link Elek 2012.01.23. 16:30:38

a kommenteket is olvasd el. foleg azokat, amiket a NYT "pick"-elt

van nehany gondolatom a dologrol, es elegge negativ:
1. tegnapi hir , hogy a Foxconn vezere állatoknak hivta az alkalmazottait, feleves hir, hogy a 1mill robotot akar beallitani, hogy 500k embert kirughasson. ehhez eloszor robotokkal dolgozo robotgyarat kell epitenie, mert ennyi robotot senki sem tud gyartani.

2. a fejlesztes->gyartas kozti ido egyre rovidul, es a gyartosorok egyre inkabb automatizaltak lesznek. a tervezesi szakaszban az is rogzitesre kerul, hogy milyen gep mikor mit csinal.
mernokokre/tervezokre/programozokra/igenyeket felmerni kepes emberekre egyre tobb
betanitott munkasokra egyre kevesebb szukseg van
ha a gazdasag atmegy egy bonyolultsag robbanason, es a forgalmazott termekek szama ( en.wikipedia.org/wiki/Stock-keeping_unit ) jelentosen megno, akkor az emberek tudjak specializalni magukat. de a tranziens (a kovetkezo 5-10 ev) akkor is brutalis lesz.
ha a nem tudja felszivni az embereket, akkor a munkanelkuliseg tartosan igy marad. sot.
mindenesetre az internet rendkivul sok, olcso és élvezetes időmulatási lehetoseget teremt.
az amerikai 14mill. "underemployed" is jol elszorakozik :)

Link Elek 2012.01.23. 17:49:10

itt egy TED eloadas, hogy hogyan tortent az elmult ~20 evben a bonyolultsag robbanas az amerikai elelmiszer iparban. ez meg europaba sem jutott at:
www.ted.com/talks/malcolm_gladwell_on_spaghetti_sauce.html

ilyenek lehetnek barmikor, barhol, barmilyen temaban.

Link Elek 2012.01.23. 19:59:49

itt is van egy egesz jo beszelgetes errol a NYT cikkrol:
nextbigfuture.com/2012/01/how-us-lost-out-on-iphone-work-because.html

egy hozzaszolas:)
From the article.
"It isn’t just that workers are cheaper abroad. Rather, Apple’s executives believe the vast scale of overseas factories as well as the flexibility, diligence and industrial skills."
If it were just that, with everything else equal, then who could argue that it's wrong. However, we know that this low cost of production does not come from being more effective, but from being more brutal.
I don't want to sound like a hippie, but these people have shitty lives, and Apple's (indirectly) taking advantage of that. I know it's inevitable, i know it's market forces and supply/demand crap, but don't call it "flexibility" and "industrial skills". Call it "a workforce that eats up all the crap cause they don't have a choice".
Why do white sex slaves come from eastern Europe? Because they are "diligent" and have "unsurpassed flexibility in their schedules"? No, they're desperate people who get abused.
It's a social problem, and some of us worry. I guess it's just empathy.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.23. 20:52:43

@Link Elek: a TED-előadások közül egy másikat is végignéztem, és idevág:
www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice.html

Az élelmiszertudományban előrelépésként értelmezett váltás a perfekció keresésétől a fogyasztói klaszterekre szabott optimalizációra igazából nem alapvető paradigmaváltás, csak módszerváltás, ugyanabban a pozitivista keretben maradva, amelyik szerint az optimális élmény megismerhető, leírható, előállítható, reprodukálható. Közben egyik nap ilyen, a másik nap olyan spagettiszósz ízlik igazán, és néha egy kellemetlen ízű spagettiszósszal készült ebéd esik a legjobban az embernek.

Az emberiség felépített egy erősen kényszerpályás (path-dependent módon fejlődő) rendszert, amelyben a struktúra a magukat legszabadabbnak érző játékosokat is - a néhai Steve Jobs-zal egyetemben - folyamatosan tereli különféle értékek maximalizációjának az irányában. A robotok jönnek, mert ez igazából az ő világuk már régóta. A Foxconn átadja nekik a terepet, mert ez logikus - az ő döntésüket is lényegében egy gép hozza meg. Az Apple olcsóbb beszállítónak, a fogyasztó olcsóbb kütyünek örülhet (olyan kütyünek egyébként, amelyre nem vágyott, amíg az nem létezett).

Sok évvel ezelőtt egy marketing-előadáson hallottam az előadótól, hogy "az ingadozó szolgáltatási színvonal problémájára megoldás lehet a személyzet lecserélése gépi berendezésekre". Csak meredtem az illetőre, hogy tényleg felfogta-e, amit mondott. Egy szűk látókörrel persze, de igen - nem programozódott át Smith ügynökké a szemem láttára :)
images.wikia.com/matrix/images/c/c8/Agent_Smith2.jpg

Persze annyiban túloztam, hogy mindez nem lefutott meccs. Az ember szabályozhatja a környezetét valamennyire, és talán képes lesz más irányba terelni a dolgokat. Meg aztán van benne irracionalitás és tökéletlenség is, tud rombolni is.

Link Elek 2012.01.24. 10:44:04

@Marton Péter:
>Egy szűk látókörrel persze, de igen

a vilag annyira osszekotott es annyira nagy, mind fizikai, mind egyeb ertelmekben, hogy a még a leginformaltabb, legszeleslatokorubb emberek sem latnak at kello meretu reszt.
a complex rendszereknek pedig van egy lenyeges tulajdonsaga: tortennek bennuk hirtelen es nagy valtozasok.
ezeket senki sem fogja elore latni :(

egy emberiseget modellezo szupercomputerre, es foleg a rajta futo elemzo/szimulalo/probalgato szoftverekre nagy szukseg lenne.
tipikusan nagy koltsegvetesu EU/USA/Japan kozos projekt kene ezugyben. stilusban mint az ITER, csak a cél más

Link Elek 2012.01.26. 14:20:55

az NyT-nek van meg 2-3 cikke kinarol, de nem annyira jok, mint az Apple-s elso a sorozatbol.
ez viszont poen:
a Foxconn uzemek falan nagy betuvel:
"Work hard on the job today or
work hard to find a job tomorrow."
süti beállítások módosítása