Külpraktika

Külpraktika

Az indiai think tankek

2012. január 29. - Marton Péter

Nézzük csak, mik az indiai think tankek legfontosabb problémái e szerint az írás szerint.

  • Nem jutnak elég belső információhoz, hogy igazán a politikacsinálók számára releváns munkát végezhessenek. Ebben annak is szerepe van, hogy a minisztériumokban dolgozók úgy gondolják, ők mindent tudnak, és nincsen szükségük semmilyen segítségre.
  • A think tankek minőségére rossz hatással van, hogy társadalomtudományi kutatásra az alacsony bérek miatt jellemzően a középszerűek adják a fejüket. A kormányzati think tankeket viszont maga a kormányzat is gyengébb emberekkel tölti fel, akiket nem az erényeik alapján választanak ki.
  • Kutatói háttérrel nem rendelkező emberek kerülnek rendszeresen think tankeken belül vezető pozíciókba.
  • A nem-kormányzati think tankek számára sem feltétlenül a pénzhiány a probléma - a kormányzatiak számára pláne nem -, viszont a pénzek jellemzően értelmetlen konferenciázásra és workshopozásra érhetők el.

Biztosan nem csak Indiában lehet ebből tanulni. A fentebb idézett írást és sok más reakciót a University of Pennsylvania legfrissebb think tankes rangsora váltotta ki - és persze az indiai think tankek gyenge pozíciója. Itt a UPenn-féle projekt főoldala, itt pedig maga a jelentés.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr743966800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.01.29. 12:37:48

a kinaiakrol nincs infod?

valamikor regen belefutottam egy cikkbe roluk, hogy mennyi van es mekkorak, de most nem talalom.
indirekt bizonyitasom van rola, hogy leteznek, es jol mukodnek :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.29. 16:10:14

@Link Elek: akcióban láttam közülük kettőt. Valami olyasmi kép jött át, hogy a szenior emberek megbízhatók - és ebbe beletartozik az is, hogy rendezvényképesek -, de nem olyan nagy szám a tudásuk, a fiatalabb beosztottak viszont felkészültek. Persze én csak a külügyi vonalra látok rá.

Akik tutira figyelemre méltók:
www.siis.org.cn/en/

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.01.29. 22:19:03

Ha figyelembe vesszük, hogy India mekkora, milyen a földrajzi környezete, milyen kihívásokkal néz szembe, és hogy jelentős területein maoista gerillaháború folyik...az ember azt hinné, hogy a biztonságpolitikai közbeszéd ott élénk és magas színvonalú.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.01.30. 08:37:43

@Rammjaeger83: Egyetértek - ha valahol az innovatív megoldások keresésének, ill. a tudatos társadalomtervezésnek jelentősége lenne, az India.

Nem konvencionális hadviseléshez létezik, és jó hírű intézmény amúgy a CIJW:
indianarmy.nic.in/Site/FormTemplete/frmTemp1PLargeTC1C.aspx?MnId=RQiDAvod5m1Hgme1gycgXg==&ParentID=aisMjYhWXV9GKTq0nBoJew==
De persze ez nem egy think tank, hanem a Hadsereg intézménye, nem tölti be a politikával kapcsolatos kritika és vita fórumának a szerepét.

Az SATP már inkább releváns:
www.satp.org/

Az onnét kimenő linkekre ránézve eszembe jutott valami:
www.satp.org/satporgtp/links/index.html
Az Indián belül zajló felkelések jelentőségét a külvilág minimálisan érzékeli (pl. ha van egy emberrablás), és emiatt a UPenn-féle felmérésbe beépített nemzetközi "peer review" nem feltétlenül értékeli eléggé pl. ezeknek az intézeteknek a munkáját (pláne ha ennek egy része nem is látható számunkra; bár némelyiküké fent van a neten).
süti beállítások módosítása