Külpraktika

Külpraktika

Basar Asszad az amerikai médiában: Seherezádé meséje?

2012. február 08. - Marton Péter

Tavaly decemberben a szíriai ENSZ-képviselet egy sajtóattaséja, Sheherazad Jaafari ezzel az ügyesen összeállított felkészítő anyaggal segítette Basar Asszad szíriai elnököt az ABC-s Barbara Waltersnek adott interjúja előtt, ha minden igaz.

Az e-mailben az elnöki stáb két tagjának* megküldött feljegyzéseket az Anonymous (= valaki) szippantotta elő Asszad elnöki hivatalából (az elnöki ügyek minisztériumához tartozó e-mailekről).

Itt elvileg az eredeti e-mail képének egy része látható, de meg kell jegyeznem, hogy amit látunk, nem kellően hiteles dokumentumkezelés, mert a képen az angol fordítás jelenik meg, miközben a levelet eredetileg nyilvánvalóan arabul írták, és azt valaki előbb lefordította "nekünk".

Klasszikus counter-framing megoldások mellett az amerikai emberek gondolkodására ható manipuláció jelei kerülnek elő a szövegben. Csak a példa kedvéért, az utóbbiakat illetően (nagy kezdőbetűs szavak, idézőjelek mind lojálisan átvéve a nyilvánosságra került angol szövegből):

"Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a válság elején "hibák" történtek, mert még nem volt kellően szervezett a "rendőri erőnk". Az Amerikai Lélek könnyen manipulálható, ha azt hallják, hibák történtek, de ezek "kijavítása" folyamatban."

Figyelemre méltó, hogy a sorok szerzője mindezt maga is manipulációnak nevezi, és hogy a rendőri erők kifejezés idézőjelek közé került.

Ha Asszadék elleni információs műveletről van szó, akkor eléggé kimunkált, ha nem, ciki Asszadéknak...

* Kieg.: az e-mail címzettjei között van Louna Chebel szíriai újságírónő, aki annak idején kritikusan távozott az al-Jazeerától, ahol egyebek mellett a csatorna szerinte Szíria ellen irányuló politikájával kapcsolatban emelt panaszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr644079183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.02.08. 18:31:24

ok az anonymous:
en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_(group)

egy "látvány hacker" csoport :)
nagy szellemi baratsagban vannak mind a tea partyval, mind az OWS-el. mindenfele korlatozast/diktaturat/cenzurat utalnak es a sajat modszerukkel latvanyosan "megaláznak"

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.02.08. 18:33:35

@Link Elek: tiszta sor - de olykor azért eszébe jut az embernek, hogy tényleg ők voltak-e egy akció mögött, illetve hogy mennyire tekinthetők egységes akaratot megjeleníteni képes szereplőnek a történésekben.
süti beállítások módosítása