Külpraktika

Külpraktika

"АСТА la vista, baby!"

2012. február 16. - Marton Péter

Ilyen, a pószt címében látható feliratú és hasonló transzparensekkel ünnepelték az ACTA-szerződés ratifikálásának bulgáriai leállítását bolgár aktivisták és internetjúzerek. Kicsit elsietik persze, mert még az EU szintjén sincsen a játszma lefutva, bár figyelemre méltó, hogy január végén az Európai Parlamentnek a témában illetékes rapportőre, Kader Arif az ACTA előkészítésének módja ellen tiltakozva lemondott pozíciójáról. Ám, mivel jelentős üzleti érdekek forognak kockán, ennek a szerzőnek akár igaza is lehet, amikor mindössze a ratifikáció (bizonytalan ideig tartó) késlekedésével számol emiatt.

Az ACTA-szerződés, vagyis az Anti-Counterfeiting Trade Agreement tárgyát a szerzői jogokat sértő cselekmények, így például a zene- és filmletöltések jelentik. A baj vele az én egyelőre viszonylag felületes olvasatomban az, hogy a szövegezők olyan átfogóan és akkora érzékenységgel gondolták át az összes közvetlen és közvetett érintett összes lehetséges érdekeltségét az ügyben (az internetről beszélünk), mint a mesebeli Borat a mesebeli Kazahsztán problémáit. ("Di internet hez fór problemz...") A megoldás pedig, amit kimunkáltak ezekre a problémákra, kis túlzással olyan, mint neutronbombával kezelni egy gerillaháborút. Nyilván nem csak gerillákra hatna a dolog...

Amit a lemondását felajánló bolgár gazdasági miniszter mondott az ügyről, bosszant egy kicsit, és ezért zárásul őt idézem:

"Meg voltam róla győződve, hogy ez a megállapodás előnyös lesz Bulgária számára. A szakértők még most is azt mondják, hogy a hozadékai meghaladnák a negatívumokat."

Gáz, amikor egy, az alapvető szabadságjogokat is érintő ügyben minden kiegészítés, érv, egyebek nélkül ennyit tud mondani valaki, hogy a specialisták grammra lemérték a dolgot, és ha nem is úgy tetszik érezni, hát tessék elhinni, hogy az pedig igenis annyi, amennyit ők mondanak.

Illusztráció: Budapesten is volt pár napja tüntetés a Magyarország által is aláírt (de még nálunk sem ratifikált) ACTA miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr284119414

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokrácia védelmében 2012.02.18. 09:22:31

 A napokban egy (voltaképpen két) érdekes fényképet juttatott hozzám a Facebook.Forrás: Facebook, feltételezett szerző: a Pavlova Cveti nevű felhasználója    A kép (elő)története dióhéjban a következő: A bolgár parlament az erdőtörv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása