Külpraktika

Külpraktika

Választások (Oroszországban és Iránban)

2012. március 02. - Marton Péter

Már jó ideje kering az alábbi, Putyint támogató kampányfilm Oroszországban, érdemes végignézni. Az üzenet legfontosabb része, ahogyan azt egy forrás kiemeli, ugyanannak a stabilitás és a teljes, hörögve elpusztulás közötti választásnak a sugalmazása, amelyre a Kreml az 1996-os Jelcin-Zjuganov meccs kapcsán is előszeretettel hivatkozott. Ezzel együtt érdekes figyelni a klipben a külpolitikával kapcsolatos szívbillentyűfutamokat. A videó bemutatja, mi történne a készítők szerint Putyin nélkül, a választásokat követően...

A csúcspontok a humanitárius segítség címén, orvul érkező NATO-beavatkozás, illetve a Grúzia által 2014-re az orosz területekkel együtt elrabolt szocsi téli olimpia kapcsán következnek. A NATO kettős mércéjére és hátsó szándékaira tett hivatkozásokhoz ideális felvezetést jelentett Putyin és stábja számára az előző év líbiai intervenciója, és a beavatkozás Szíriával kapcsolatban is emlegetett szükségessége.

Eközben Iránban is választások zajlanak (parlamenti választások), és természetesen itt is hasonló témák kerülnek elő a fennálló rezsim részéről. A hírszerzési ügyekért felelős miniszter, Hejdár Moszlehi szerint "a magas választási részvétel az arrogáns hatalmak arculcsapásával fog felérni", akik kívülről ültetnék el azt az élettől elrugaszkodott gondolatot az irániak fejében, hogy 2009 után a választói akarat kifejezésének a jelentősége egy bizonyos praktikus értelemben netalántán korlátozott lehet (most én ezt itt ironizálva adtam vissza természetesen). Az eddigi legütősebb szlogent épp most hallottam a CNN tudósítójától egy bejelentkezésben (linkelni még nem tudom):

"Választások, védelmezzétek meg az országot!"

Hát van ilyenkor választási lehetősége az embernek?

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr674283846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.03.02. 09:45:34

Tudsz valami objektiv osszehasonlitast a valasztasok demokratikussagarol?

A Human Development Index-hez hasonlot keresek a valasztasokrol.

Link Elek 2012.03.02. 09:46:46

blogmotor
---
a Human Development Index-hez hasonlot keresek a valasztasok demokratikussagaval kapcsolatban.
Halottal hasonlorol?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.02. 10:01:13

@Link Elek: nem tudok ilyet sajnos, de jó lenne, ha lenne. Az egy nehézség, hogy nem megoldható hozzá a terepre kiküldött sztenderdizált megfigyelőmissziók hozzáférése mindenütt (persze önmagában már ez is egy indikátor a különbségeket illetően).

Btw, Iránban most éppen sajátosan biztosítják a média számára a megfigyelés lehetőségét a valójában nem kompetitív választásokon: http://twitter.com/#!/IvanCNN/status/175465065644953600
süti beállítások módosítása