Külpraktika

Külpraktika

Ahogyan kár magyarázkodni

2012. március 04. - Marton Péter

Az Origo írt még február 29-én arról, hogy a magyar külügyminisztériumban nem örülnek a Kanada irányában kellemetlen magyarázkodást kívánó menedékkérő-hullámnak. A cikk be is számol ennek kapcsán a trükközésről, ami az ilyesmit jellemzően kíséri, például hogy a sikertelenül menedékjogot kérők gyakran hazarepülnek Magyarországra, nevet változtatnak, majd mennek vissza új névvel új szerencsét próbálni. Ciki.

Viszont a cikkben az alábbi passzus is előfordul, és itt sajnos vakarnia kell az embernek a fejét rendesen.

"Az MTI-nek egy meg nem nevezett külügyi forrás elmondta azt is, hogy az elmúlt időben nőtt Kanadában egyes bűncselekmények száma, például a színesfémlopásoké, a bankkártya- és telefonkártya-visszaéléseké, valamint a feketefoglalkoztatásé."

Na most ez így minden magyarázat nélkül kerül a szövegbe, vagyis "cipő az asztalon" eleve.

Ezen felül pedig probléma vele, hogy persze értjük mi a magyarországi közbeszédünk ismeretében, mire akar ez utalni, csak éppen ez egy bizonyítatlan feltételezés (pontosabban egy rosszhiszemű vélekedés) sugalmazása a Magyarországról Kanadába érkező, roma származású menedékkérők és a lehivatkozatlan kanadai (országos) bűnözési statisztikák között. Amelyek között mellesleg ott látjuk az idézett passzusban említve a feketefoglalkoztatást is. Legalább ezen a ponton mindenkinek ajánlatos kritikusan elgondolkodnia: komolyan jelentős, országos szintű változást indukáló, illetve minden más hatástól izolálható összefüggés lehet-e a magyarországi kiáramlás - 2011-ben 4409 fő - és egy "kanadányi" méretű gazdaságban a (mellesleg kanadai munkaadók által teremtett) feketefoglalkoztatás általános szintje között?

Csak hogy ez ne lógjon a levegőben: Kanadába jelen állás szerint több százezer bevándorló érkezik évente a világ különböző sarkaiból.

Amiből következően nagyon érdekelne, tényleg a Külügyminisztérium egy tisztviselője gondolta-e úgy, hogy az MTI-nek a 2011-es 4409 magyar menedékkérő vélt bűnözési hajlamáról szóló kiselőadást kell tartania a problémák magyarázása végett, illetve hogy bizonyítsa, innen a romáknak elvándorolni okuk nem lehet. Ha pedig a kanadaiak maguk sugalmaztak ilyen összefüggést, akkor legyen ez világos mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr334288099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.03.04. 17:10:53

ez nem az a külpraktika, amit civilizált országok tisztviselőitől megszokhattunk

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.05. 06:24:26

@Link Elek: a legdurvább az, hogy az illető elsőre nem is biztos, hogy felfogná, miért van baj azzal, amit mondott.
süti beállítások módosítása