Külpraktika

Külpraktika

Kony 2012

2012. március 09. - Marton Péter

Beágyazom ide ezt a videót, mert minden kommentár nélkül is érdekes néznivaló - utána persze jönnek az én kommentjeim, és azon kívül néhány kérdés és felvetés. 

A film az Invisible Children szervezet műve, akik már jó ideje igyekeznek kampányolni az Úr Ellenállási Hadserege (Lord's Resistance Army, LRA) ellen. Utóbbi viszonylag átlagos - vagyis az átlagosnál nem könyörtelenebb - gerillaerőként indult. Az acsóli kisebbséggel szemben nem éppen barátian fellépő ugandai rezsim ellen harcoltak; ezek után vált az LRA-ból az idők során hírhedt, magát sajátos modell szerint fenntartó veszedelem.

Az LRA fegyveresei települések ellenőrzésére alig törekszenek, gyorsan, nagy területen mozognak, és emberanyag-utánpótlásuk érdekében gyerekeket rabolnak el falvakból, akiket aztán a legbrutálisabb átnevelési módszerekkel szocializálnak használható harcosokká. Az idők során volt, amikor kormányok is támogatták őket, így például a szudáni vezetés számára jól jöttek hajdanában a Dél-Szudáni Felszabadító Hadsereg ellen. Mióta Dél-Szudán felett Khartúm elvesztette az ellenőrzést, az LRA ettől a támogatástól nagyrészt el van vágva. Az elmúlt években ezért még inkább a már leírt modell irányában mozdultak el, és pusztítottak a Közép-afrikai Köztársaságban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is. Íme, egy térkép arról, 2007-ben merre jártak éppen, az LRA történetét a maga teljességében be nem mutató videóban legalább ez a térkép feltűnik egy másodpercre hasznos adalékként, ha nem is kap figyelmet igazán:

Az Invisible Children a maga kampányában Konyt Hitler és Oszama bin Laden egyenes utódjaként mutatja be. Az LRA gyerekkatonáit pedig a Hitlerjugendhez hasonlítják.

Egy reálisabb - nem hatásvadász analógiákat puffogtató, közben pedig valójában a részletek tanulmányozását kerülni igyekvő - perspektíva az LRA gonoszságával kapcsolatban a lassan felforralt vízből el nem menekülő béka képzetének kifordítása lehet... Ha az LRA valaha béka volt, a víz forrása kapcsán átalakult valami egészen mássá, kb. a Loch Ness-i szörnnyé, hogy életben maradhasson - benn a vízben. Mikor a Journeyman Pictures 2006-ban találkozott velük - Joseph Konyval is -, a kemény élethez, erdőjáráshoz, harchoz, nélkülözéshez edződött társaságot kapott kameravégre, akik már régóta különösebb gondolkodás nélkül teszik, amit éppen a túlélésnek ezért a formájáért tenniük "kell". Akár moralizálnak, önigazolást gyakorolnak, tagadnak és érvelnek is, amikor az erdőn, sőt a kontinensen kívülről jön valaki, oly hosszú idő után, akivel leülni beszélgetni hasznos lehet. Íme, az említett tudósítás:

Ideológia nélkül a kitartás egy ilyen életforma mellett nem lenne lehetséges, és a csoport vezetői, Kony vezérkara úgymond, a szellemekkel fenntartott kapcsolatra és keresztény szimbólumokra egyaránt hivatkoznak. Alább, kikockázva, az LRA logója látható, középen a szív belsejében a tízparancsolatra utaló kitárt könyvvel.

Ha valaki engem kérdez, az LRA már nagyon régóta túl van azon a ponton, amikor még valamiféle kulturális relativizmus vagy poszt-koloniális távolságtartás jegyében toleranciát élvezhetne a térségen kívül élők részéről. A kérdés az, hogy ennek a toleranciának a hiányában (ami nem automatikusan azonos a cselekvéssel) meddig kell elmennie egy kívülállónak. Kony eltávolítása önmagában nem feltétlenül vetne véget a történetnek, mivel az LRA magja egy összetartó csoport. De Konyt éppen ezért nem is nagyon lehetne elfogni vagy megölni ennek a magnak az elfogása vagy megölése nélkül.

A vita kedvéért hat olyan gondolatot dobok be, amelyek mindegyikére szívesen látok reakciót.

1. Az olyan, humanitárius NGO tevékenységében, amely a nem annyira demokratikus sztenderdek szerint működő ugandai hadsereg bőkezű támogatására is kész felszólítani, illetve akár direktebb amerikai katonai intervenciót is sürget, egy sajátos, humanitárius-katonai komplexum körvonalai fedezhetők fel, amelyről az érintetteknek nem árt tudomást venniük. A "humanitárius háborús uszítás" (humanitarian war-mongering) kifejezés ennek minden lehetséges ellentmondását magában foglalja. A humanitárius szervezetek számára dilemma lehet, hogy a haderők fenntartásához és ezek rendszeres külföldi bevetésének kérdéséhez hogyan viszonyulnak, a haderők, illetve az ezeket bevető államok szempontjából pedig figyelemre méltó lehet, tényleg van-e keresnivalójuk adófizetői pénzből ott, ahol nincsenek igazán jelentős állami érdekek (bár a közvélemény érdeklődő szegmenseinél piros pontokat szerezni persze lehetséges, és ez egy döntéshozónak vonzó lehet).

2. Azt azért nem mondanám, konkrétan ebben a kontextusban, hogy az LRA elleni regionális fellépés megszervezése és marginális segítése kategorikusan nem amerikai érdek. Az Egyesült Államok éppen az ilyen, mások számára közös érdekek mentén partneri viszonyt hangoló funkció révén tud irányító szerepre szert tenni a globális kormányzásban. Akár meglesz Kony, akár nem.

3. Szíriában a felkelők vajon mennyire örülnek ennek a kampánynak, és az időzítésének?

4. Az utóbbihoz kapcsolódóan: láttunk már olyat, hogy problémás, közelebbi beavatkozás helyett valaki inkább kinézett egy "kellően csúnya" afrikai konfliktust. Ilyen volt az idősebb Bush adminisztrációjának esete Szomáliával annak idején - ők akkor a boszniai beavatkozás gondolatát kerülgették éppen.

5. Mindenképpen speciális humanitárius intervenció az olyan, amely egy kormány oldalán történik, bár nekem egyébként fogalmilag nem összeférhetetlen az oltalmazás kötelességének (Responsibility to Protect, R2P) a gondolatával ettől még.

6. Küldjön-e Magyarország katonát oda ebben az ügyben? Akik Magyarországról megosztották az Invisible Children videóját itt vagy ott, küldenének-e magyar katonát oda kifejezetten Konyra vadászni?

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr594299353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.03.09. 14:00:47

mivel nem teruletet birtokolnak, a hajtovadaszatnak csak ugy van ertelme, ha az osszes kornyekbeli allam egyszerre inditja, es tartozik hozza egy kozos (informacios) command center.
a malacca szorosban csinalt hasonlo akciot az indonez/thai/malaj/szingapuri hadiengereszet a kalozok ellen.
a dolog akkor tud mukodni, ha a mobiltelefonok mar valamennyire elterjedtek a kornyeken, tehat a falusiak tudnak segitseget kerni.
a technikai reszhez szerintem akar magyar katonak is mehetnek. kimenni terepre szerintem csak olyan katonaknak van ertelme, akikben a helyiek megbiznak. ha ilyen nincs, akkor egyaltalan nem biztos, hogy javul a helyzet meg akkor is, ha felszamoljak az LRA-t.

mas:
a masodik videon a pincer csaj az életéért retteg.

Link Elek 2012.03.09. 14:33:16

meg1:
szerintem belpolitikai oka van, hogy az elso video elkeszult.
amikor mult evben Obama bekuldte Ugandaba a 100 specops katonai tanacsadot a repubok morogtak, Rush pedig ra is tamadt obamara, hogy egy kereszteny szervezetet tamadnak amerikai katonak.
az, hogy az LRA-rol szol a kozbeszed amerikaban az a repuboknak minimum kenyelmetlen, obama meg erosnek/elorelatonak/... latszik tole.
a repubok a keresztenyseget, mint minden jo okát szeretik lattatni.
a dailykososok pedig a vallast, mint minden baj okozojat. (Markos irta az American Taliban konyvet)
az LRA jo "talking point"-ja az amerikai baloldalnak.

tucano 2012.03.09. 16:11:00

Szerintem kb. két nap alatt megmurdálnának a magyar katonák, ha bevetnék őket egy afrikai dzsungelben. Nincs felszerelés, kiképzés, nyelv és helyismeret. Aki nem ismeri nagyon az egyes dzsungelek sajátosságait, az pont jól jár a helyismerettel rendelkező gerillákkal szemben, műholdas rásegítés ide vagy oda. Az amerikai speceknek azért más a felkészülésük, reálisabb velük a siker.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.09. 16:55:53

@Link Elek: a második videóban nekem is eszembe jutott a pincérnőnél ugyanez :S

A belpolitikai ok is gyanús, és konkrétan még Szíria ügyében is ott lehet ezen kívül a praktikum.

A hajtóvadászat koordinálásához részben megvan az alap egyébként. Kongóban is vannak amerikai katonák, tengerészgyalogosok, az AFRICOM-hoz tartoznak. Dél-Szudánból is lehet akciózni. És igazából egy-egy ilyen műveletnél átcsurranni a határon ugyanúgy bevett eljárás, mint ahogyan a gerilláknak is az.

@tucano: nem becsülném le ennyire a magyar katonák lehetőségeit. A kongói határ mellett, egy Bihanga nevű helyen jelenleg is kiképzőink vannak ott, akik szomáli katonákkal foglalkoznak, de közben biztosan szereztek ismereteket az ottani terepről is. Az persze tény, hogy nagy különbség van egy település és a dzsungel világa között is, akár egy kilométeres távolságon belül is.

Itt esik szó egyébként az Ugandában feladatot teljesítő magyar katonákról.
mhkkb.hu/kkb/index.php?option=com_content&task=view&id=406&Itemid=61

tucano 2012.03.09. 18:00:43

@Marton Péter: köszönöm a választ, egyáltalán nem akarom őket lebecsülni. Csak tudom, hogy milyen felkészülés kell egy dzsungelben történő bevetéshez. És az nincs meg a magyar katonáknak. Persze meg lehet tanulni. Itt se indiánok nyomulnak az erdőben, hanem főleg városi gyerekekből kinevelt specek. De fél év nekik is kell, ráadásul úgy, hogy megszokták a meleget. Ha ezen túlestek a honvédek, akkor mehetnek. De megfelelő felkészülés nélkül szerintem öngyilkosság lenne.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.09. 18:35:42

@tucano: én is köszönöm a hozzászólást, és egyébként egyet is értek. A dzsungelhadviseléshez a közelünkben a hollandokkal lehetne pl. tárgyalni az ő suriname-i terepük kipróbálásáról, de azért jobb nem erőltetni. Itt túl nagy előnye van annak, aki ebben a műfajban eleve otthon van. Kony és társasága pedig mindent tud a terepről, még ha nyilván nem is egy fegyelmezett alakulat.

Peter Rada 2012.03.11. 12:18:10

@Link Elek: Egyetértek, hogy belpolitikai okok is meghúzódnak a háttérben, mint általában minden külpolitikai döntés mögött. Jelen esetben Obama korábbi döntése Obamát jó színben tünteti fel a kampányfilmben is. Azt nem tudom, hogy a tényleges döntése meghozatalában az Invisible Children mennyire befolyásolta, de ha elhúzódik a misszió, akkor a Kongresszus támogatása fog kelleni az elkötelezettség fenntartásához, vagyis tényleg a Kongresszus tagjait kell megcélozni a kampánnyal. Erre a kezdeményezés véleményem szerint rövid távon jó, ha az a végleges cél tényleg, hogy a Kony-kérdést a politikai agendára tegye.

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.03.11. 18:30:12

@Marton Péter:

"egy Bihanga nevű helyen jelenleg is kiképzőink vannak ott, akik szomáli katonákkal foglalkoznak"

Egy dolog felkészíteni (és nem mellesleg felszerelni) egy komplett MH egységet az afrikai dzsungelharcra, és egy másik dolog elmagyarázni egy csapat szomálinak, hogyan különböztethetik meg a bal kezüket a jobbtól, hogy legalább az alapvető vezényszavakat értsék.

De harcoló katonákat nem hogy Magyarországnak, de senkinek nem kéne küldeni, mert erkölcsi megfontolásokból, valós nemzeti érdekek nélkül beavatkozni az isten háta mögötti belső konfliktusokba az álmoskönyv szerint nem jó dolog.

Uganda vegyen sok-sok fegyvert, kapjon COIN-tanácsadást (ebben a már Ugandában tartózkodó amerikaiak kompetensebbek, mint az MH), de ha minden kötél szakad, és ez se lenne elég, vegyenek fel IMF-hitelt és a pénzből béreljék fel Eric Prince egyik cégét.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.11. 19:05:44

@SchA: "valós nemzeti érdekek nélkül beavatkozni az isten háta mögötti belső konfliktusokba az álmoskönyv szerint nem jó dolog"

A humanitárius intervencionizmus első parancsolata, hogy "ahol nincs semmi dolgunk, ott van dolgunk"... Pontosan ezért írtam fent a humanitárius-katonai komplexum ellentmondásairól. A magyar katonákkal kapcsolatos kérdésem arra vonatkozott, hogy aki megosztotta a videót, és Facebook-felhasználóként hinti az igét, hogy be kell menni, az mennyire komolyan gondolja ezt, ha eszébe jutnak a saját adóforintjai és honfitársai stb.

Elvileg ez alapján nem lehetne különbség. De - dacára annak, hogy Kony kiiktatása a térség történelméből egyébként tényleg nem lenne kellemetlen változás - az az érzésem, hogy az ilyen megvilágításba helyezés változtatna a támogatók arányán.

Eric Prince - az ötlet igazából nem teljesen újszerű. Humanitárius intervencionista körökben felvetődött már többek részéről, hogy a PMC-k jelentik majd a megoldást minden bajra. Prince-ék emberei Líbiában be is lettek vetve, ha minden igaz, persze csakis letagadható módon. A múltban pedig ott volt Sierra Leone-ban és Libériában az Executive Outcomes és a Sandline titkosszolgálati vezérlet melletti mindenféle ténykedése; az EO pl. még Angolában is folytatott kiképzést is, illetve harcolt az UNITA ellen.

Ha Konyék ellen mozgósul ekkora támogatás a közvélemény részéről, az kb. ezekbe az irányokba billentheti az ügyet: megy még Ugandába és a környező országokba pár tucat SF, és esetleg Prince-éknek vagy valaki másnak jut jó kis szerződés az ügyben. Az utóbbiak persze főleg afrikai erőforrásokkal dolgoznak majd, költséghatékonyság és terepismeret szempontjából egyaránt ez a legjobb megoldás...

Link Elek 2012.03.12. 06:38:14

@Marton Péter:
@SchA:

Az a teny, hogy Kony es csapata evtizedeken keresztul kepes anyagilag/katonailag mukodokepes maradni azon a kornyeken az nagyon sokat mond.
Ha valamilyen kulso ero Kony-t el is intezi, majd mas megcsinalja ujra.
A helyi rendfenntartoknak kene eljutnia arra szintre, hogy kepesek eszrevenni, ha Konyék meg akarnak tamadni egy nagyobb lakott teruletet, es kepesek erositest hivni. A mobiltelefonok elterjedesevel elvileg egyre egyszerubb akar civileket is bevonni ilyenbe.
Ha viszont a helyi lakossag nem bizik abban, hogy veglegesen megoldodik a problema, akkor azokat fogja segiteni, akiket a hosszu tavu helyi hatalom/erő birtokloinak gondol. Ezek a "kiskiralyok" pedig nem akarnak osszeveszni sem egymassal, sem a Kony tipusu "rablólovagokkal"

Őrültteknos 2012.03.12. 10:29:01

Az amerikaiak 2010-óta ott vannak különleges erőkkel, akik a környék országainak katonáit képzik ki illetve próbálják őket összehangolt akciókra szoktatni változó sikertelenséggel.
Amúgy magyar kiképzők is vannak Ugandába, akik a Szomália kormányhadsereg katonáit képzik ki ott.
A Kony elleni akcióktól, amúgy a Szomáliai erőfeszítések is elvonják a figyelmet/erőforrásokat.
Szóval részben nyitott kapukat döngetsz, másrészt Kony és követőinek jelenlegi becslések szerint 300 főre csökkent kis csapatát, nem olyan könnyű abban a térségben elkapni, ráadásul úgy, hogy a szomszédos országok, olyan nagyon jóban nincsenek egymással.
Amúgy Hollywood is nemrég kapta fel a témát a Machine Gun Preacher-el.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.12. 10:53:55

@Őrültteknos: nem döngetek én semmiféle kaput, basszus, csak kitettem egy nyílt kérdést Rorshcach-tesztnek a fenti videót naivan megosztók számára, és kizárólag olyanok válaszolnak rá, mint @Scha vagy te, akik dörzsöltebbek az átlagnál :( Mindegy.

Amúgy az ugandai kiképzőkkel kapcsolatos poént fentebb már lelőttem én, akárcsak a térségbeli amerikai jelenléttel kapcsolatosat. Erre írtam a pósztban, hogy Kony az apropó a térség kormányzásának alakításához, a belépési pont, akár meglesz Kony, akár nem.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.12. 10:59:45

@Link Elek: na igen, ott a pont. Hosszú távon megváltani a világot már nem olyan könnyű. Tulajdonképpen Kony bizonyos értelemben nem is egyedülálló jelenség. Lehet, hogy ha csak egy lenne a Közép-Afrikában garázdálkodó bandák közül, amelyik nem használ keresztény szimbólumrendszert (lásd pl. a "zaraguinas"/"coupeurs de routes" jelenséget), kevésbé lenne feltűnő. Így viszont annak ellenére nehéz mellőzni, hogy a kereszténysége pl. egy Rush Limbaugh esetében még némi védelmet is biztosíthatna, ha ügyesen manipulálnák a szálakat.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.03.13. 09:16:50

A 6. kérdéshez:
A War on Terror ügyben is felmerült a kérdés (ha jól emlékszem a testsúlyfelesleggel küszködő Michael Moore részéről), hogy a Kongresszusban, illetve a Képviselőházban tespedő honatyák közül hányan küldték el saját fiaikat Irakba/Afganisztánba harcolni az ügyért. Kiderült, hogy senki, mert akármennyire is szép gondolat a terror elleni háború, mégse veszítsük már el ottan a családtagjainkat. Mert hogy a háborúban szokás meghalni. S mint ilyen, inkább a bronxi nincstelen fekete család gyermeke hagyja ott a fogát, meg az első generációs bevándorló.
Amerika persze más, de a szerb értelmiség sem olyan eltökélt Koszovó visszaszerzésének ügyében, amikor az egy szem fiát kéne elküldeni meghalni az ügyért. Sem pedig a hőzöngő revizionista turbó-magyar, aki a hátsó szélvédőre ragasztgatja az árpádsávos káttér elé a Nagy-Magyarországot és ehhez hasonló hazafias cselekedetekre bármikor kapható.
A hőzöngés és a tettek nem egészen ugyanazok, így minimálisra veszem a Kony elfogás és hasonló szívmelengető ügyekben a magyar kormányzati részvételt a szép szavakon és a fenyegető testtartás felvételén túl. Mert katonát kockázatos küldeni, hiszen a társadalom igen érzékeny a veszteségekre. Ha küldenek is élő katonát, akkor annak a mandátumát úgy határozzák meg (v.ö. national operational restrictions), hogy se napos időben, se esőben, se szeles időben ne lehessen alkalmazni őket (és a frizura mindig tartson). A tevékenység lehetőleg a kantinra és a krumplipucolásra korlátozódjon. És akkor még nem is beszéltünk a "budgetary restrictions"-ról.

Eszembe is jutott erről egy vicc:

A British soldier asks his Australian brother in arms in Iraq: Why did you come here to die? The Australian fellow answers: Not today, yesterday!

Őrültteknos 2012.03.13. 09:54:46

@Marton Péter: Bocs. Igazán nem akartam elrontani a kísérletedet:-)

Amúgy ZigZag-ra reagálnék, hogy vajon a magyar társadalom is tényleg olyan érzékeny a veszteségekre. Mert szerintem kb. a magyar emberek többsége leszarja. Ezt a szűk kört leszámítva, akik itt kommentelgetünk egymásnak.
Ha innen kilépünk, akkor max annyit kap egy magyar katona, hogy "zsoldos volt, minek ment oda!"
Legalábbis az eddigi veszteségek rohadtul nem izgatták fel a magyar társadalmat.

Őrültteknos 2012.03.13. 09:56:03

@Zig Zag: A pénzügyi részben van igazad. Szerintem előbb kérdezik meg nálunk, hogy mibe kerül ez, mint hogy hányan fognak meghalni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.13. 10:14:56

@Zig Zag: nem értem ezt a cinizmust ;) Miért ne "építhetnénk utakat, kórházakat, iskolákat", miközben akár át is vállaljuk a "felelősséget" egy ugandai tartomány "biztonságáért"?

@Őrültteknos:
a kísérletért nem kár, végül is nagyjából borítékolható az eredménye, ha pedig publikálni akarnám, úgyis kellene egy szabályos poll.

Én is a pénzt látom a jelentősebb korlátnak.

Sajnos a katonákkal kapcsolatban pedig tényleg az "ezek zsoldosok, minek mentek oda" attitűd a jellemző, bár - a különösen emellett nevetséges - kollektív képmutatás szintjén ezzel párhuzamosan előjön egy "elvitték a fiainkat, lányainkat meghalni oda egy hamis ügyért" sirám, amelyik praktikus annak az igazolására, hogy felesleges pénzt költenünk. És ezzel a kör bezárult...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.03.13. 10:29:14

@Őrültteknos: A hozzánk hasonló demokráciák nem tűrik jól a katonai veszteségeket -- néhány esetet jó kommunikációval át lehet hidalni, de aztán hamar "kifut a tej" és jönnek a "katonáinkat haza" típusú mozgalmak. A parlamentáris demokráciáknak pedig az a jellemzője, hogy rendszeresen megkérdik a választókat a hatalom összetételéről biztosítja, hogy előbb utóbb hazatérjenek azok a katonák, amennyiben eléri a nem túl magas kritikus tömeget a nép hangja.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.03.13. 10:31:02

@Marton Péter: Cinizmusnak semmiképp se nevezném. Hívjuk inkább biztonságpolitikai tanulmányokon megedződött és valamint a terepen megalapozott realitásnak. :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.03.13. 10:38:53

@Zig Zag: A parlamentális demokráciák jellemzőivel kapcsolatban v.ö. Gyarmati István előadása itt: www.kulugyiintezet.hu/events/default.asp?id=RUFFCV

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.13. 11:18:57

@Zig Zag: azért reálisan sok minden az útjába kerülhet a népakarat zavartalan érvényesülésének még a kritikus tömeg megléte esetén is. Egy ilyen kis ország, mint ez, pl. kénytelen komoly külső korlátokkal számolni, és ettől a legeltökéltebb népakarat-érvényesítő sem tekinthet el teljesen - az pedig, hogy ki igazi népakarat-érvényesítő, jellemzően a választások után szokott kiderülni, amikor reklamálni legközelebb csak évek múlva lehet.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.13. 11:26:51

@Zig Zag: és emellett Őrültteknőssel együtt kétlem, hogy a katonákat hazavárók komolyan aggódnak a kint lévők biztonságáért (tisztelet a kivételnek). Nem aggódnak ugyanígy a hajléktalanokért (pedig akarhatnánk azt is, hogy először őket hozzuk "haza"). De nem akarok demagóg lenni: ugyanígy nem aggódnak, amikor autóval kell leijeszteni az úton átkelő kisgyereket a zebráról, vagy ha lejárt antibiotikumos tabikat "kell" kihajítani az utcára lomtalanításkor. A "katonákat haza" szólam a többség (természetesen nem mindenki) részéről inkább kényelmes azonosulás egy felületesen jól hangzó, senki által sem kifogásolt nézettel. Ezért nem küldenek el a haverok a sör mellől, a karácsonyfa mellett még egyfajta szentségesség is körüljárja, igazán praktikus attitűd.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.13. 11:38:03

... miközben a legnagyobb többség amúgy nem nagyon törődik az egésszel. Ez a legpraktikusabb attitűd.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.03.13. 11:59:51

@Marton Péter: A hazaérkező hullazsákok számának emelkedésével az attitűd könnyen változik. A választások nyeréséhez, vagy pusztán a jól szerepléshez pedig meglovagolható téma kell. A missziós veszteségek szolgálhatnak ilyennel. A hazai attitűdök mellé vegyük azt is figyelembe, hogy nem csak Mo-ról beszéltem, hanem a nyugati demokráciákról.
A hajléktalan vs katonai veszteség párhuzam érdekes dimenzió. Nem ismerek ezzel kapcsolatos kutatásokat, de szerintem az a katonai veszteségek mellett számítható tényező, hogy a katonák és családtagjaik nem a társadalom perifériáján foglalnak helyet, tehát legalább mint csoport rendelkeznek valamiféle politikai érdekérvényesítési képességgel, míg a hajléktalanok nem.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.13. 12:45:09

@Zig Zag: a hajléktalanokkal kapcsolatban ezt feltételezem én is, és a velük való azonosulás hiányzik emiatt teljesen. Sőt a hajléktalanok egyfajta Othering révén kizáródnak az emberek tudatából: ők a lecsúszottak, a "lúzerek", akik nem bírták azt a versenyt, amit én bezzeg igen, akiknél én aztán különb kell, hogy legyek stb. Így válik napi szinten fogyaszthatóvá a méltánytalanság.

A hullazsákok számával kapcsolatban sok ilyen közvélemény-kutatás készült valaha, amelyik ezt hozta ki, de ha kontextuális változóként hozzátesszük, hogy egy igazi vezető adott esetben el tudja magyarázni az embereknek, miért kell valamit bevállalni, az befolyásolhatja ezt az összefüggést, és kiiktathatja az érvényesüléséhez szükséges olyan áttételeket, mint amilyen pl. a veszteségekre hivatkozás felhasználása ellenzéki stratégiaként, a közbeszéd tematizálása végett. Persze ez kockázatos, és ügyesnek és bátornak kell hozzá lenni - ilyen vezetőket találni pedig néha nehéz.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.03.13. 12:56:47

@Marton Péter: Az elmagyarázáshoz kapcsolódóan: nehéz elmagyarázni a missziós célt például Irakban és Afganisztánban és még nehezebb, hogy a magyarázattal széles rétegek azonosulni tudjanak. Sokkal könnyebb egy közeli, megfoghatóbb ellenség(kép) kapcsán az elmagyarázók és az azonosulni vágyók dolga.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.13. 13:32:52

@Zig Zag: Irak és Afganisztán persze eltérő esetek voltak legitimitás szempontjából, de tény, még Afganisztán esetében is áll, hogy nehéz a magyarázatot sallangmentesen előadni, pláne elfogadtatni.

Link Elek 2012.03.13. 13:54:26

kapcsolodik a beszelgeteshez:

No, the U.S. won’t accelerate its withdrawal because of a single event, however tragic. But it’s the steady accumulation of such events — Koran burnings, urinating Marines, apparent murder most foul — that will drive the public around the bend. Then all bets are off, despite what the Administration or Congress has pledged. That’s how a democracy, for both good and ill, works.

Read more: battleland.blogs.time.com/2012/03/13/post-massacre-wither-afghanistan/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.13. 15:17:44

@Link Elek: semmi kétség, hogy idevág! Erről este terveztem is írni egy külön pósztot.

wape 2012.03.14. 13:35:34

Miért nem ilyen kérdésekről szervezünk podcastot, mindekinek lenne mondanivalója!
wp

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.14. 20:29:34

@wape: kéne ilyesmi is, az biztos. Bár ezt valahogy még interaktívabban lenne az igazi. Majd feldobjuk :)

wape 2012.03.14. 23:00:54

Forgassunk róla videot és nyomjuk a twitteren :)))

Link Elek 2012.03.15. 07:37:27

@wape:
@Marton Péter:

eleg lenne az is, ha a podcast alatt nem egyetlen kep látszodna, hanem relevans statisztikak/fotok/videok lennenek osszevagva mikozben beszeltek.
az, hogy eloszor keszul a kepanyag, es arrol beszeltek, vagy utolag kerul fölé az mind1 :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.15. 09:21:33

@Link Elek: tényleg klassz lenne! Persze ez a szerkesztési időt meghosszabbítja valamennyire, de így sokkal ideálisabb fogyasztanivaló lenne a végeredmény.

wape 2012.03.15. 12:34:24

Kedves Link Elek,

na látod ez a különbség köztünk meg a Invisible Children között. Ők abból élnek, hogy ilyeneket csinálnak, mi meg hobbiból csináljuk, amellett a munka mellett, amiért fizetést is kapunk. Ha van kedved megcsinálni mindazt amit leírtál, akkor vevők vagyunk rá.

Nem bántásból mondom, csak hogy jelezzem, nem azért nem csinálunk ilyen nyalánkságokat, mert nem jutott eszünkbe, hanem mert nincs rá senkinek ideje.
üdv
wp

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.15. 14:31:25

@wape: ez egy eléggé konstruktív ötlet volt szerintem. Lehet, hogy nem lesz kapacitásunk összehozni, de lehet ebben az irányban is gondolkodni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.03.24. 22:52:43

@Bibó: már reagáltam is a fejleményekre egy frissebb pósztban:
kprax.blog.hu/2012/03/24/kony_ugyeben_tortenik_valami

Egyelőre még feltételes módot használnék. Az AU döntése mögött ugandai vezetésű koalíció áll, vélhetően amerikai hátszéllel. Az Invisible Children-féle kampány lendületére próbálnak alapozni, aztán meglátjuk, mire lesz ez később elég, kapnak-e például hasznos új eszközöket a küldetés sikeres végrehajtásához.

Az Invisible Children közben gyakorlatilag bezárta a San Diego-i irodáját Jason Russell botránya miatt:
news.yahoo.com/anti-kony-campaign-turmoil-filmmakers-breakdown-005615900.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.03.07. 10:47:15

@lensver: elnézést, csak most láttam a kommentet. Nagyon jó áttekintés, köszönöm a linket! A jelek szerint sem az Invisible Children, sem Kony nem állnak túl rosszul...

lensver 2013.03.08. 12:07:40

@Marton Péter: Nincs miért szabadkozni, régi post, ritkán nézegeted.
Szép napot!
süti beállítások módosítása