Külpraktika

Külpraktika

A Biden-kritika napja

2012. május 07. - Marton Péter

Marton Péter

Ezzel a pószttal pár napja terveztem előállni, aztán mégsem tettem - nem akartam az al-Kaidával egy napon bántani Joe Biden alelnököt. Igazság szerint az al-Kaida sem akkor, aznap bántotta őt, egyébként a lényeget tekintve igazságtalanul; az történt csupán, hogy bin Laden egy sor korábbi üzenetét hozta nyilvánosságra aznap a West Point-i Counter-Terrorism Center, és ezek közül az egyikben Oszama bin Laden azt írta, annak idején, hogy ha Obama helyébe lépve Joe Biden venné át az elnökséget, az az ő személyes alkalmatlansága okán válsághoz vezetne az Egyesült Államokban.

Ami engem illet, én ebből a Link_Elek által belinkelt cikkből tudtam meg egy igen érdekes részletet a bin Laden elleni rajtaütést érintő döntéshozatallal kapcsolatban - amelyről írtam már ezen a blogon korábban, például itt és itt -, és ennek kapcsán értem tetten Biden egy gyenge pillanatát.

Idézzük a lényeget, mert ütős:

"Obama minden tanácsadójának lehetőséget adott, hogy megszólaljon. Amikor az Elnök odafordult valakihez, hogy megkérdezze, "Maga mit gondol erről?", olyan sokan kezdték azzal, hogy "Hát, ez nagyon nehéz döntés...", hogy végül már nevetés tört ki emiatt, oldva valamelyest a kétórás találkozó máskülönben igen feszült hangulatán.

Amikor ifj. Joseph R. Biden alelnök került sorra: "Elnök úr, az én javaslatom az, ne csinálja!" - ő azt mondta."

Ha ez így történt, Biden itt két szóval - "ne csinálja" - súlyosan bukott mindenfajta következetességi mércét. 2009 során ő volt az, aki az egyébként eleve "Biden-tervként" elhíresült koncepció leghangosabb pártfogója volt a Fehár Házban az Afganisztán-stratégia átalakítását illetően. Eszerint nem több katonára lett volna szükség Afganisztánban, és a tálibok elleni harcra, hanem elsősorban és leginkább az al-Kaida elleni csapásokra. Különleges műveleti erőkkel, drónokkal, itt, ott, amott, akár pakisztáni területen is. Ezek után Biden "mindössze" bin Laden kilövése kapcsán bizonytalanodott el. FAIL.

(Obama számára pedig nagy-nagy WIN.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr334494169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.05.08. 13:28:39

2 offtopic:
1. kitiltottak kinabol az Al Jazerat
www.nytimes.com/2012/05/08/world/asia/china-expels-al-jazeera-english-language-channel.html

2. Kina PPP-s GDP-ben utolerte az USA-t.
az eddigi PPP meresek nem sulyoztak kellokeppen a kinai videk olcso árait.
nextbigfuture.com/2012/05/adjusted-purchasing-power-parity-gdp.html
The Penn World Table 7 adjustments has China passing the US for leading PPP GDP in 2012 with 15.954 trillion in China versus the US 15.61 trillion.

India's adjusted 2012 PPP GDP 5.055 trillion.
Japan's adjusted 2012 PPP GDP 4.619 trillion.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.05.09. 17:35:35

@Link Elek: érdekes a két kínai fejlemény együtt. Érdemes megnézni a laogairól szóló dokut, amelyik be van ott linkelve az al-Jazeerától.

Bidennel kapcsolatban viszont az Onion-féle cikket :)
Azon gondolkodom egyébként, hogy véletlen-e, hogy most olvastam először erről, hogy Biden nem javasolta a bin Laden elleni pakisztáni akciót. Korábban erről nem hallottam, bár lehet, hogy egyszerűen elkerülte a figyelmemet. Azt tudtam, hogy rózsafüzért morzsolgatott a kezében, míg az akció befejezését várták, és imádkozott.

Lattmann Tamás 2012.05.09. 18:00:18

Biden minden ízében kiválóbb politikus, mint Obama, aki nagyjából egy médiajelenség, és a külügyekhez is nagyjából százszor jobban ért. Lehet piszkálni, de ezzel is csak segített az Elnöknek, hogy a választások előtti időszakban bevállal egy ilyen "puhapöcs" szerepet a közvélemény szemében, hogy a Nobel-békedíjas elnök úr jó keménynek tűnjön a választói közép és a jobboldal irányából. Mondjuk ő maga nem veszít vele sokat, mert a jobboldalon amúgy is utálják, miután sorozatban csinált hülyét a fegyvermániás redneckekből és egyebekből... :-D

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.05.09. 19:07:58

@Lattmann Tamás: azért nem biztos, hogy ez tudatos, ezt egyelőre inkább csak lehetőségként gondoltam. Az is lehet, hogy éppen a Bident nem annyira szívelők szivárogtatnak ilyen részleteket, mint amilyen pl. a bin Laden elleni akcióval kapcsolatos.

Ha tényleg mondta, amit itt idéztem, az azért komoly melléfogás részéről. Tud és tapasztalt, itt azonban a gyakorlat terén, pontosabban döntéshozóként botlott, éppen a saját korábbi politikai iránymutatásának a fényében, azt tekintve mércének. Ez még akkor is figyelemre méltó lenne, ha bin Ladent a SEAL végül mégsem kapta volna el, vagy netán még látványosabb kudarcba fordul az akciójuk.

Én amúgy Joe-nak a feleségét is elővettem már egyszer :)
statefailure.blogspot.com/2010/11/bidens-and-inteqal.html
De becsszóra ez nem valami személyes hadjárat, és azért már Obama is kapott tőlem kritikát itt.

Meg aztán Mitt Romney alelnökjelöltjét is érdemes lesz szemügyre venni...

Link Elek 2012.05.09. 19:29:29

@Lattmann Tamás:

egy politikus nem ugy iranyitja a dolgokat, mint egy cegvezeto. egy cegvezetonek foleg azt kell neznie, hogy technikailag/jogilag mit lehet megcsinalni egy politikusnak ezekbol a lehetseges megoldasokbol le kell vonnia azokat amikhez a vegrehajtas soran elfogy a politikai/tarsadalmi tamogatas
vagyis a politikusnak a tarsadalmat/politikai kornyezetet kell elsosorban ismernie.
a karier burokrataknak/katonaknak/... kell azt tudnia, hogy technikailag mit lehetseges megcsinalni.
abban valoszinuleg igazad van, hogy Biden jobb lenne kulugyminiszternek, vagy a kulugyminiszterium legmagasabb rangu karier alkalmazottjanak, de mivel kozel sem annyira sikeres kommunikator, mint Obama elnoknek kevesbe lenne jo szerintem.

Szerintem Obama sem azert vette maga melle, hanem azert, hogy Hilary ne gondolja azt, hogy szabadon kavarhat, mert Biden mindent átlat (Susan Rice pedig barmikor atveheti a helyet) :)

Lattmann Tamás 2012.05.10. 01:27:17

@Link Elek: Obama azért vette maga mellé, mert a pollok alapján egyértelmű volt, hogy egy ilyen running mate kell a ticketre. Azoknál volt népszerű, akiknél Obama nem. Szvsz ennyi a történet - az, hogy a párt mamutjait ezzel lefogták, csupán járulékos előny volt, Clintonné akkorra már a levesben pancsolt.

A republikánusoknál ugyanez volt a szempont, McCain egyszerűen túl jó volt a Bible belt suttyóinak, csak ők egy kicsit utána túllőttek a célon. :-D

Lattmann Tamás 2012.05.10. 01:29:20

@Link Elek:

1. Kérdés, hogy mitől lesz jó valaki elnöknek.
2. Szerintem jobb kommunikátor Obamánál, ha láttad például a demokrata előválasztási vitákon, egyértelmű. Ha Obama elől elveszik a súgógépet, vége...

Lattmann Tamás 2012.05.10. 01:46:54

@Marton Péter: Nyilván nem személyes hadjárat, csak marháskodom. :-)

Egyébként meg a fene tudja, utólag persze minősíthető "melléfogásnak", de ha egy kicsit belegondolunk, saját bevallása szerint is 50% siker esélye mellett emberi életeket kockáztatni, még ha a SEAL-ről is van szó, nekem egy kicsit gázosnak tűnik... Különösen, hogy SEMMIT nem lehet nyerni vele, egy újraválasztáson kívül, na így meg aztán már pláne jobban tudom értékelni Biden álláspontját. Az egész ügy lehetett volna csapda is...

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.05.10. 08:06:59

@Lattmann Tamás: a kockázatok egyértelműen ott vannak. Pont erről pont Biden feledkezett el, amikor ilyen akciókra építette volna az egész Afganisztán-stratégiát, úgy, ahogy van (mellesleg úgy tűnik, pár év késéssel azért mégiscsak megkapja, amit akart).

Szívni egészen biztosan nagyot lehet az ilyesmivel, és például most, hogy Lahore-ban elraboltak egy amerikai üzletembert az iszlamisták, nagyon nem vágnék bele Obama helyében egy hasonló vállalkozásba a kiszabadítása érdekében. Az ilyesmi Obama múltbéli reszkírozásai után még csapda is lehet.
süti beállítások módosítása