Külpraktika

Külpraktika

Miért van zavargás Jemenben?

2012. szeptember 14. - Marton Péter

Motivációk, félreértések és tartalom szempontjából egyaránt érdekes, rövid párbeszéd a CNN-en, a jemeni fővárosban, az amerikai nagykövetségnél zajló tüntetések/zavargások kapcsán, tegnapról. Kiemelkedett a háttérzajból itt, a Globális Elemzőközpontban.

Monita Rajpal (műsorvezető, CNN): És most tényleg egy ilyen obskúrus, amatőr videófelvétel miatt történik ez a megmozdulás? Vagy a radikális hálózatok számára ez csak az alkalmas ürügy, és nem az amerikai külpolitika az ok?

Hakim al-Masmari (jemeni újságíró): Nem, ez csak erről a videóról szól. Ha az amerikai külpolitika miatt lenne a tüntetés, akkor napokkal ez előtt tüntettek volna, amikor egy dróncsapás miatt civilek haltak meg.

Al-Masmari valószínűleg erről a dróncsapásról beszélt, illetve - háttérként hozzáteszem - erről a videóról.

Konklúzió: al-Masmari logikája érdekes, de a két eset (dróncsapás + videó) hatásossága nem független egymástól. A zavargásokat szervező radikális iszlamista hálózatok ugyanakkor valóban következetlenek, ha úgy tetszik - azaz leginkább cinikusan opportunisták. Olyan témát választanak, amelyik adott esetben éppen a legjobban sülhet számukra el.

Egyiptomban eredetileg például az Egyesült Államokban a World Trade Center elleni 1993-as merénylethez kapcsolódóan bebörtönzött Omar Abdelrakhman szabadságáért terveztek tüntetni a szalafisták, még a videó hírének a befutása előtt... Aztán átszálltak a rollerről biciklire, amint erre lehetőség adódott.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr194774748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása