Külpraktika

Külpraktika

Harcok Helmándban

2012. szeptember 17. - Marton Péter

Az előző héten volt nagyobb támadás a helmándi amerikai-brit (és azon kívül dán, észt és afgán) támaszpont, a Camp Leatherneck/Camp Bastion ellen, ahol Harry herceg is szolgál éppen. Két brit katonát pedig egy afgán rendőr ölt meg az immár menetrend szerint érkező green-on-blue incidensek egyikében.

Erre való tekintettel beágyazom ide ezt a kiváló dokumentumfilmet, tavalyról, mely az ugyancsak helmándi Márdzsáhért folytatott csatát, avagy kínlódást mutatja be. Ez volt az a hely, amelyiknek az elfoglalására annak érdekében volt szükség, hogy legyen egy kellően jelentősnek elmondható katonai siker, amely az után érvként szolgálhatott az Obama-adminisztráció számára az afganisztáni csapatlétszám-csökkentések megkezdéséhez tavaly nyáron.

Jó képet lehet kapni a filmből arról, milyen a katonák számára egy gyors halált osztó mai háborúban, felépített/lakott terepen, a civil áldozatokat elkerülni igyekezve harcolni - és hogy mennyire lehetséges ez egyáltalán.

***

Frissítés: új és nagyon érdekes részletek a pénteki támadásról a Camp Leatherneck/Camp Bastion ellen. A gerillák amerikai katonai egyenruhákat viseltek megtévesztés végett, átjutottak a támaszpont védőgyűrűjén, és tönkretettek nyolc Harrier repülőgépet, ezzel a tengerészgyalogosok helyből elérhető légi támogatását is meggyengítve ideiglenesen (amit az ISAF máshonnan persze pótolni tud). Összesen 200 millió dollárnyi kárt okoztak, a repülőgépeket kiszolgáló infrastruktúra rombolásával együtt. Ebből a másik cikkből az is kiderül, hogy eredetileg normális afgán viseletben, civil ruhában jutottak át egyes ellenőrzőpontokon, a fegyvereik pedig el lehettek ásva valahol ez első ellenőrzővonalon túl - lehetett belső segítségük is tehát, nem is kevés.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr414781897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása