Külpraktika

Külpraktika

Nobel

2012. december 11. - Marton Péter

nobelprize_1355155042.jpg_460x276

És megtörtént. Át lett véve.

A jeles nap alkalmából eszembe jutott ez a tanulmány Nyircsák Adrienntől és Romsics Gergelytől. Obama 2009-es Nobel-békedíja alkalmából azt vizsgálták ebben a szerzők, hogy a békével kapcsolatos különböző, markánsan eltérő - az ő megnevezésükben "vesztfáliai" és "kozmopolita" - logikák (lásd még az államok szuverén egyenlősége vs. univerzális emberi jogok; negatív béke vs. pozitív béke) által kijelölt térben hová volt helyezhető az amerikai elnök kitüntetése, rögtön a hivatalba lépése után.

A válaszuk pedig körülbelül úgy szólt, hogy a vesztfáliai-kozmopolita spektrum mellé képzeljünk el még egy dimenziót, hiszen mind a kozmopolita, mind a vesztfáliai típusú béke- és/vagy biztonságteremtésnek létezik mérsékeltebb, kivételeket jobban toleráló és keményvonalas ("ultrapolitikus") változata egyaránt. Obama pedig olyan világot örökölt, ahol eleve meg kellett hirdetnie, hogy visszafogottabb amerikai külpolitikában gondolkodik. Bush "ultrapolitikus" liberális realizmusa helyébe mérsékeltnek mondható realista liberalizmust hoz majd - kritikusai szerint pragmatizmust, elvek nélkül.

Azon gondolkodom, ezek után mit mondhatunk az EU békedíjáról. Thorbjoern Jaglandnak, a Nobel-bizottság elnökének a szavai valamennyit segíthetnek nekünk: az EU eszerint azon szerepért kapta a kitüntetést, melyet a "háborús kontinens" békéjének megteremtésében játszott (eredetileg persze Európai Közösségek néven); ezzel kapcsolatban az első világháború után Franciaország és Németország vezetőinek ítélt Nobel-békedíjat is felidézte. Bizony, 1926-ban Aristide Briand és Gustav Stresemann kapták a díjat a Locarnói Szerződésekért. Jagland azt is hozzátette, hogy az elért eredményeket "nem vehetjük mindörökre garantáltnak - minden nap meg kell küzdenünk ezekért".

Nos, a Gergőék anyagában a 8. oldalon szereplő ábra alapján az EU a "nemzetközi békemozgalom" kategóriába látszik zuhanni. Pedig annyival több...! (Drámai sóhaj.) Nem véletlen persze, hogy a korszellemre tekintettel - illetve azzal konstruktívan szembeszállva - a Nobel-bizottság az EU-nak ezt az alapvető funkcióját ilyenformán most, és éppen most, egy kicsit kidomborította.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr544958316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása