Külpraktika

Külpraktika

Beavatkozás-várás Szíriában...

2012. december 26. - Marton Péter

Jó egyhetes riport Szíriából, de megéri végignézni, ha valaki még nem látta. A Channel 4 a szíriai hadsereggel forgatott, és ez ugye eléggé egyedülálló jelenség - több a beszámoló a másik oldalról ebben a konfliktusban.

A beszámoló elején elhangzik, hogy a megszólított - erre a célra a szíriai rezsim által nyilván nem véletlenszerűen válogatott, és üzenettel ellátott - katonák következetesen és "úgy tűnt, őszintén" csodálkoztak azon, miért nem avatkozik be "Európa" a szíriai rezsim oldalán "ebben a szalafista dzsihádisták elleni háborúban, mely globális, azonos az afganisztáni küzdelem lényegével is, és egy nap Európában folytatódik majd" (az idézőjelek között összeolvasva látható mindaz, amit elejtenek részletekben).

Az üzenet egy felületes szinten felfogható ügyes külpraktikaként. Elbizonytalanító üzenet a Nyugat felé, hogy az legalább ne avatkozzon be a másik oldalon. Dzsihádisták pedig természetesen vannak a másik oldalon, még ha csupán a felkelés egyik (igaz, jelentős) frakcióját alkotják csak, akkor is - ajánlott olvasmány a témában Szlankó Bálint tudósítása és interjúja Abu Ahmed sejkkel.

Az, ami a Channel 4 tudósításában hallható, egy mélyebb szinten mégis tömény FAIL, szisztemikus és regionális értelemben. Még ebben a rövid riportkában is felbukkan kommunikációs következetlenség, amikor az egyik tisztből kibuggyan, hogy ők itt egy "cionista összeesküvés" ellen harcolnak tulajdonképpen. Az ilyen szájjártatási következetlenség természetesen a cselekvés következetlenségeiből ered. Ugyanez a szíriai rezsim támogat síita és szunnita iszlamistákat is. Nem olyan sok évvel ez előtt pedig segítettek logisztikát biztosítani és kiképzést adni az Irakba induló dzsihádistáknak is. Elvileg persze lehetne ez - egy még mélyebb szinten - reálpolitikai értelemben vett következetesség. Ám a mai állapotok fényében inkább kiadós arcraesés.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr164982146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása