Külpraktika

Külpraktika

A kanadai lobbi

2013. január 24. - Marton Péter

Csak egy rövid bejátszás: a washingtoni kanadai nagykövetség így használta ki - nagy rutinnal - a stratégiai elhelyezkedését a Fehér Ház és a Capitol Hill között, a Pennsylvania Ave mentén, Obama beiktatása alkalmából. A piros-fehér egyujjas kesztyűk és a hódfarkak mellett előkerül egy sor, a Kanada és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok szempontjából releváns kérdés a klipben. Nem csak pozitívumok - l.: "the best 3000-mile border in the world" -, az érdekfeszítőbb ügyek is. A Keystone XL vezeték is például (a Washington Post szerkesztősége egyébként itt állt ki a vezeték terve mellett éppen ma).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr245036650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2013.01.24. 09:52:30

A Nebraskai kormanyzo epp tegnap engedelyezte a Kexstone XL uj nyomvonalat.
Az egyetlen igazi elelnvetes az Ogallala Aquifer en.wikipedia.org/wiki/Ogallala_Aquifer beszennyezesenek lehetosege volt.
Erdekes modon a kanadaiak az elso Keystone vezetek epitesekor meg figyeltek ra, hogy teljesen elkeruljek ezt, az XL-nel valamiert eloszor nem torodtek vele. Jopar ev csuszas lett belole.
Ha ezt rendezik, akkor csak azon ellenzok maradnak, akik amugy is ellenzik az olajhomok/pala kitermeleset.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.01.24. 17:38:02

@Link Elek: Egyetértek.

Volt szerencsém egy olajipari cégeket is képviselő lobbistát meghallgatni tavaly. Szóba került előtte az Obama-adminisztráció által is felkarolt érv, hogy az olajfüggőség enyhítése a cél, és ilyen körülmények között nem feltétlenül egészséges a hatása annak, ha újabb olajforrás válik hozzáférhetővé a Keystone révén. A lobbista egy pillanatig nem jött ettől zavarba, és a lehető legprofibb módon reagált. "Á, igen, ezt a szempontot már az előbb nekem kellett volna említenem." Nem aggódott hosszabb távon a megvalósulással kapcsolatban.
süti beállítások módosítása