Külpraktika

Külpraktika

Mali háború: szaúdi és katari pénzek

2013. január 30. - Marton Péter

sauditransfer_1359542316.jpg_638x334

A CNN-nek ebben a tudósításában egy mali katonatisztnő bizonyítékként mutatja be a kamerának a fenti, pénzátutalásról szóló elismervényt, majd hozzáteszi:

"Hallunk erről, de ez itt a bizonyíték. Beszélnek Katarról és Szaúd-Arábiáról meg minden. Ez a bizonyíték. És én megtartom ezt a bizonyítékot a népemnek."

Nem tudom ellenőrizni a dokumentum hitelességét, illetve a feltételezés érvényességét, miszerint az ott feltüntetett - körülbelül 80 ezer forintnak megfelelő összegű - pénzátutalás ténylegesen az iszlamisták finanszírozásának a része volt.

Ha mindez stimmel, akkor ez is mutatja, hogy téves lehet a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés során feltétlenül a hawalákra koncentrálni, vagyis kizárólag az iszlám világban elterjedt informális pénzátutalási hálózatokat és az ezeket menedzselő hawaladarokat szem előtt tartani, mint kockázati forrást - átutalások X-től Y számára a Western Unionön keresztül ugyanúgy részévé válhatnak különféle kevésbé kívánatos tevékenységek pénzelésének.

Ha stimmel, ha nem stimmel, Katar és Szaúd-Arábia diskurzusbeli átértékelődése ugyanazt tükrözi vissza, ami a mali intervenció lényege is: a korrekció szándékát és szükségességét az iszlamisták kezdetben lelkesebb támogatása nyomán, miután ez az "arab tavasz" és következményei szempontjából nem pont olyan eredményeket hozott, amilyeneket az érintett döntéshozók reméltek. A két öbölbeli ország szerepét Líbiában fogadta igazán pozitívan a nyugati beavatkozók tábora. Szíriával kapcsolatban már jobban kijött az egyet nem értés egy csomó kérdésben. Itt, Maliban pedig lám, már-már ellenségként kerülnek említésre, tekintettel arra, hogy kinek jut ezekből az országokból (persze nem feltétlenül hivatalos politika részeként, hanem akár magán forrásokból) támogatás.

Frissítés (február 4.): itt egy jó kis elemzés Katar lehetséges szerepéről. A szerző meggyőzően érvel amellett, hogy a hivatalos katari külpolitika aligha állt a mali iszlamisták kemény magja mellé, megállapítja viszont, hogy a katari Vörös Félhold korábban hozzáfért a Mouvement pour l'unicité et le jihad en Afrique de l'Ouest (MUJAO, a Nyugat-afrikai Egységért és Dzsihádért Mozgalom) uralta területekhez, ehhez pedig minden bizonnyal kötött valamiféle taktikai alkut. "Ahogyan ez megszokott" - teszi hozzá a szerző, csakhát attól még, hogy ez valóban megszokott és "taktikai", és hogy ilyen alkut köt adott esetben a Vöröskereszt is az afgán talibánnal például, a következmények politikai természetűek.

Frissítés (február 17.): közben viszont ne feledkezzünk meg az egészen biztosan a térségbe áramlott európai pénzekről sem. Ebben az NYT-cikkben áttekintés olvasható az emberrablásokért európai országok által többnyire készséggel megfizetett váltságdíjakról, melyekből az elmúlt évtizedben akár 130 millió dollár bevétele származhatott különféle csoportoknak, így többek között a hírhedt Mokhtar Belmokhtarénak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr405052856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.02.07. 10:02:59

Belgian MP LAURENT LOUIS stands against war in Mali and exposes the international neo-colonial plot
www.youtube.com/watch?v=WkzXTgslFNE
feliratot bekapcsolni es hajra

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.02.07. 13:47:12

@vomit: 9:54-nél tartok egy kis szünetet most, és három alapvető dolgot máris diagnosztizálnék a belga úriembernél, aztán hallgatom tovább.

1) keresi a Nagy Terv leleplezésének lehetőségét, és bizonyítékként használja ehhez a bénázás jeleit pl. Líbiából, Szíriából. Ami finoman szólva ellentmondás. Azt állítja tulajdonképpen, hogy a Nagy Terv kiagyalói el akarnak rontani dolgokat, hogy az ellenfeleiknek jó legyen, de csak azért, hogy az ellenfeleikre lesújthassanak. Az "Occam borotvája" elv alapján ez aligha tűnik jobb magyarázatnak, mint az, hogy "az emberek emberből vannak, és tévedni szoktak, ezért aztán kisebb-nagyobb terveik rendszerint nem működnek 100%-ig a gyakorlatban".

2) miközben az európai vezetők törekvéseit firtatja, végül állandóan egy csúnya amerikai Nagy Terv megvalósítóit látja bennük. Hogy Mali kapcsán az USA finoman szólva csekély érdeklődést mutatott csak, vagy hogy Líbiában is megelégedtek a segédszereppel, ezek az apróságok nem zavarják, egy öntudatos európai szélsőséges szerint minden vélt és valós európai rossz forrása csakis nem-európai lehet - pontosabban amerikai.

3) közben azért vérszomjasnak nevezi ugyanazokat az európai vezetőket, akiket az előbb szolgalelkűnek titulált, és saját akarat- és cselekvőképesség nélkülinek nyilvánított. Ez sem kicsi ellentmondás.

toportyánzsóti 2013.02.09. 08:39:18

Az olajvállalatok felaprózása lenne az első feladat,azután az olajfelhasználás lecsökkentése.Az olajdollárok finanszírozzák az ellenségeinket,az olajvállalatok pedig befolyásolják a politikai vezetésünket.

mrZ (törölt) 2013.02.09. 16:12:19

>>Nem tudom ellenőrizni a dokumentum hitelességét,...
Ezért kellett volna csöndben maradni.

off:
Nyelvezet és mondanivaló.
Propaganda szagod van.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.02.09. 20:00:39

@toportyánzsóti: Malival kapcsolatban nem világos számomra, hogyan kerülnének olajvállalatok a képbe. Viszont ha nem lennének olajvállalatok, akkor sok minden más sem lenne (benzin, kerozin stb.).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.02.09. 20:03:11

@mrZ: nekem kellett volna csendben maradnom vagy a CNN-nek nem kellett volna ilyet leadnia?

Az én véleményem az, hogy mivel a CNN hozott előbb döntést az ügyben, ezek után annyit lehet tenni, hogy megállapítjuk: vagy igaz, ami ott van, és akkor az az információ, vagy nem igaz, és akkor az.

Én ezt leírtam. Hogy ez hogyan lesz számodra propaganda - és mi mellett vagy ellen? -, azt nem pontosan értem, de szerintem te sem.

mrZ (törölt) 2013.02.09. 22:23:25

@Marton Péter:
- Miért kell neked pont egy cnn riportra ráugranod?
- Ha van? saját gondolatod, miért nem azzal jössz egyenesen?

>>Ha mindez stimmel, ....
Felvezető.
>>...akkor ez is mutatja,...
És aztán spekuláltál tovább.
Gombra nem illik kabátot varrni.

Legfőképp nem illik mindenre ráhúzni a
>>...terrorizmus ....
a propagandisták kedvenc szemellenzőjét, mert így könnyű félreérteni a 2000 éves arab-néger (rasszista alapú) konfliktus kolonializmussal keveredő történéseit.

>>Itt, Maliban pedig lám,...
Ott vagy?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.02.09. 22:29:33

@mrZ: nem ráugrottam egy CNN-es tudósításra, hanem írtam róla.

A bejegyzésbe viszont te bele akarsz látni egy nagy rakás baromságot, ami nincs benne. Dicséretes, hogy harcolsz a baromságok ellen, de ne vetődj árnyékokra az ügyben (lásd: "ráugrás").

A téma Katar diskurzusbeli átértékelődése elsősorban. A líbiai beavatkozás idején Katarról nem egy helyen dicshimniszokat zengtek, most viszont már kétértelműbb diskurzus folyik róluk. Ennyi, meg egy bambi a téma itt - egyébként önmagában ez sem jelentéktelen, mivel politikai következményekkel bír.

Terrorizmus, kolonializmus témában kihagyhatatlan számodra ez a pószt itt, de itt se a véleményemet keresd, mert nem arról írtam, hanem a diskurzusról. Elemzőként az ember egyáltalán nem feltétlenül rejti el a véleményét, de konkrétan ezekben a pósztokban én pont igen.

mrZ (törölt) 2013.02.09. 23:34:47

@Marton Péter:
Akkor (ha nem magyarázok bele hülyeséget) komolyan kell vennem hogy egy 300 dolláros átutalás fog rávilágítani a terrorizmus elleni harc tökéletlenségére?
western union company (usa, colorado)

És mintha ezt írtad volna:
>>...ami a mali intervenció lényege is:
>> a korrekció szándékát....
Milyen korrekció kisapám? Az hogy a média akkor katart dicsérte, jelent valamit?
Ja, hogy te is azt csináltad. Bocs.

>>Elemzőként az ember egyáltalán nem feltétlenül rejti el
>>a véleményét, de konkrétan ezekben a
>> pósztokban én pont igen.
Ezért írtam hogy propaganda, izé:süket duma.
Mr bértollnok, köszönöm a figyelmét.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.02.09. 23:45:26

@mrZ: ok, részemről téma lezárva. Te névtelenül irkálgatsz össze-vissza az internetre, engem meg senki nem fizet meg azért, hogy itt válaszolgatok.

toportyánzsóti 2013.02.11. 00:36:18

@Marton Péter: Az olajért fizetett pénz egy része finanszírozza az iszlám szélsőségeseket,Iránt...Az olajvállalatok üzleti érdekei akadályozzák az alternatív energiák elterjedését akár Magyarország is példa erre.Azért volna közérdek a felaprózásuk,hogy ne tudjanak maguknak kedvező törvényeket kijárni,vesztegetéssel zsarolással.

Link Elek 2013.02.11. 08:08:57

@toportyánzsóti:
Ugy is tudnanak.
Az amerikai lobbistak jelentos resze nem cegeknek, hanem iparagi ernyoszervezeteknek dolgozik.
pl: american chamber of commerce, american petroleum institute
en.wikipedia.org/wiki/Fossil_fuels_lobby

Egyebkent a zold csoportok lobby tevekenysege az USA-ban szinten eleg eros.
Nem kell oket felteni, raadasul a "big oil" szitokszo lett politikai korokben egy a bogeyman-ok kozul

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.02.11. 13:58:25

@toportyánzsóti: nem vitatom, hogy jó lenne zöldíteni az emberiség által használt energiamixet, és a nagy olajvállalatok a súlyuknál fogva lehetnek kerékkötők ezen a téren, bár közben ők is diverzifikálnak alternatív energiás befektetések felé.

Ettől függetlenül egy olajvállalat elsősorban a kitermelés, a feldolgozás és az értékesítés ciklusának a zavartalan profitabilitásában érdekelt, miközben ezt a szabályozás befolyásával is igyekszik garantálni persze, érdekkoalíciókban fellépve, ahogy @Link Elek: írta.

Mali viszont olajimportőr, és jelenleg természeti erőforrások kapcsán inkább az arany és az uránium miatt emlegetik. Ezért van, hogy a francia AREVA céget hozzák a leggyakrabban szóba a beavatkozás mögött hátsó szándékot keresők.

Én a magam részéről ebben a beavatkozásban az olajban valóban gazdag Líbiában történt másik beavatkozás következményeinek a menedzselését látom elsősorban - pontosabban az erre irányuló kísérletet. Fracois Hollande ünnepeltetheti magát Timbuktuban, ahogyan Sarkozy tette annak idején Bengáziban, de az elmúlt évek eseményei összetettebbek voltak annál, hogy az ő módjukra diadalmenetként tekintsünk rájuk.

toportyánzsóti 2013.02.11. 15:03:04

@Link Elek: Szerinted összemérhető a multik és a zöldek érdekérvényesítő képessége?

toportyánzsóti 2013.02.11. 15:05:18

@Marton Péter: Alapvetően igazad van,ki kell egészítenem,az olajvállalatok és a többi multi feldarabolása lenne üdvös.

Link Elek 2013.02.12. 04:42:34

@toportyánzsóti:

Igen, sot elegge sikeresek is, foleg a nagy cegek ellen.
Akinél a cég neve onmagaban is ertek. Ha nem a BP, hanem a Kutyagumi Kft-nek folyt volna ki olaja, akkor joval kevesbe torodott volna vele a ceg, esetleg siman hagytak volna csodbemenni.
A BP nem engedhette meg maganak.

Vagyis ha egy kommunikacios kampanynak sikerul osszemosnia egy nagy ceg nevet valamivel, amit az atlagember undoritonak/veszelyesnek tart, akkor a nagy ceg cselekedni fog.
A kormanyzatra is hasonloan tudnak hatni, es eredmenyesek is olyan esetekben, ami hosszutavon szamit. pl: toljak el a megujulok aranyat az energia mixben.

Persze a mai vilagban a legfontosabb dolog a pénz.
És ez jó.
Elég csak megnézni, hogy mennyire tiszta a gazdag a pénz vezérelt USA a tobbi orszaghoz képest. Sot meg a szendioxid csokkentesben is eredmenyesebbek, a sokkal inkabb kormanyzat vezerelt EU-val szemben.

A multikat hogyan tervezed feldarabolni? Megszerzed a hatalmat a vilag osszes orszagaban, es mindenhol torvenyt hozol rola? Vagy megtiltod az orszagok kozti kereskedelmet??
Kicsit realistabban kene gondolkodni. Az olyan "terveken", amik megvalosithatatlanok meg gondolkodni is felesleges.
Én pl. inkabb teleportálni akarok, hamár bármit szabad kérni :)

Csak erdekesseg keppen itt a listájuk, jopar jelentos meretu szervezet van kozte. en.wikipedia.org/wiki/List_of_environmental_organizations
Nyilvan kevesebb penzt koltenek www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2010/12/top-25-u-s-energy-lobbyists-of-2010 de a realis celokat kepesek elerni

Azert az zold szervezetek altal koltott penz sem apropenz.
[The] alternative energy industry had begun to drastically increase its lobbying spending, almost doubling its expenditures from the previous year. In 2009, alternative energy organizations shelled out an unprecedented $30 million to protect and promote their interests on Capitol Hill.
Read the whole story: OpenSecrets.org

a zöld business sem kispálya: www.forbes.com/sites/kerryadolan/2012/04/20/the-richest-green-billionaires-2012/

toportyánzsóti 2013.02.12. 07:16:07

@Link Elek: Volt is és van is multiellenes törvény,csak sikeresen átlépnek rajta,némi baksisért a politikus elitek.A méretkorlát már a 19.században is létezett.Fától nem látni az erdőt és utána reális gondolkozásra felhívni...

Link Elek 2013.02.12. 07:19:49

@toportyánzsóti:
Nincs multiellenes torveny.
Monopolium ellenes van.
Tudod mi a kulonbseg?
süti beállítások módosítása