Külpraktika

Külpraktika

A szankciók hatása Iránban

2013. február 17. - Marton Péter

Ez a bejegyzés nem egy átfogó áttekintés a témában - csak gyorsan összedobálok ide pár linket, hogy alapvető részletek összeálljanak. Többek között a szankciók hatására előállt gyógyszerhiányról lehet például olvasni itt, itt, itt és itt, a külföldön tanulni próbáló iráni diákok problémáiról pedig itt. Alapozónak a szankciókkal kapcsolatban íme, a Congressional Research Service áttekintése, illetve egy Q/A a BBC-től.

Általában figyelemre méltónak találom az alábbiakat:

  • Van törekvés a szankciók emberibbé tételére, de kevés eredménnyel. Az importkifizetésekhez szükséges banki infrastruktúra használhatatlan, ha a bankokat a szankciók kockázata, illetve az ehhez mérten csekély haszon visszatartja a humanitárius jellegű tranzakciók támogatásától. Gyakran még diákok bankszámláit sem merik kezelni, nemhogy komolyabb tétel vásárlásokhoz asszisztálnának.
  • Az eredmény humanitárius szempontból - ezek után nem meglepő módon - kezd csúnyán alakulni: hiány alapvető és létfontosságú gyógyszerekből. Ezt a kínai és egyéb helyettesítő források nem enyhítik megfelelő minőségben.
  • Alapvető gazdasági következmény a durva infláció és az árfolyamromlás. Erre az iráni politikai és gazdasági elit részéről korrupt válaszként megjelent a kettős árfolyamrendszer (egy szelektív "árfolyamgát"), vagyis az állami források felélése révén finanszírozott kamu (azaz mesterségesen jó) árfolyam, amelyen különféle szükségletek kielégítésére kemény valutához lehet jutni. Jelenleg úgy tűnik, ebből főként nem humanitárius igényeket látnak el. A gyógyszerbüdzsét durván megvágták, az ezt szóvá tevő tisztviselőket pedig leváltották.
  • A források persze nyilván végesek, és kérdés, mekkora tartalékai vannak Iránnak. Ezek a tartalékok valószínűleg csökkennek, mivel Irán mostanra jóval kevesebb olajat képes értékesíteni, mint korábban. Többek között az EU tavalyi szankciói is jelentős hatással voltak erre (az EU-s olajvásárlásoknak és az olajszállítmányok biztosításának a kiesésén keresztül).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr935085341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2013.02.18. 04:05:42

Vajon, hogy fog vegzodni ez a tortenet?
Kuba, Eszak Korea evtizedek ota stabilan elvan hasonlo szankciokkal. Bar az is igaz, hogy evrol-evre egyre kevesebb vizet zavarnak.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.02.18. 19:19:17

@Link Elek: Észak-Koreából kiindulni végül is eléggé baljós. Robbantgatni tudnak, a lakosság pedig végletekig ki van éheztetve. Iránt viszont kevésbé lehet majd elszigetelni, több a lehetőség a csempészetre, és például a törökök, úgy tűnik, nem akarnak annyira nagyon csatlakozni a szankciók kíméletlen végrehajtásához.

Link Elek 2013.02.21. 12:14:36

off, de aranyos:
DIY Weapons of the Syrian Rebels
www.theatlantic.com/infocus/2013/02/diy-weapons-of-the-syrian-rebels/100461/

nehany csak 100-150 evvel van lemaradva, de a 9-es katapult, vagy 2000-el :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.02.26. 00:30:08

@Link Elek: ideje tennem egy kört a katapultok ügyében. Kíváncsi vagyok, korábban hol használtak még ilyeneket városi harcok során az utóbbi évtizedekben.

Link Elek 2013.03.14. 18:42:55

off
ez is jo kep
Two years after the start of the civil war in Syria, the two sides in the war are still unequal in many ways. Here, a mortar that belongs to Free Syrian Army fighters is pictured attached to a car to be pulled to the front line, where clashes with forces loyal to Syria's President Bashar Assad are taking place in Binnish in the Idlib province.
www.spiegel.de/international/a-888986.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.03.14. 23:42:02

@Link Elek: igen, és ennek az aknavetőnek is szinte minden eleme házilag készült, eléggé úgy tűnik.
süti beállítások módosítása