Külpraktika

Külpraktika

Ciprus: zsarolás oda-vissza, több szinten, szorult helyzetben

2013. március 21. - Marton Péter

A ciprusi bankrendszerrel kapcsolatos fejlemények megérdemelnek egyszer egy alapos elemzést. Most csak néhány link következik itt, de azért kommentárral, a kontraszt kedvéért kétféle, nagyon különböző diskurzusból.

A HVG cikkében egy elemző lényegében amellett érvel, hogy rabolt pénzből rabolni, azaz a ciprusi bankbetétekben elhelyezett, részben pénzmosásból származó pénzekből elvenni helyes dolog, és ezen a téren legfeljebb apró hiba, hogy a rabolt pénz között ártatlanok pénze is akad, hogy a kollektíve gyanúsítottak ellen nincs konkrét bizonyíték, csak a sejtés, és hogy például a kisebb betétekre is vonatkozott a ciprusi parlament által egyelőre elutasított intézkedés. Nem tervezek etikaórát tartani, hogy elmagyarázzam, ez az érvelés nonszensz, illetve emberek egy csoportjának az érdekeit figyelmen kívül hagyja, emberek egy másik csoportjának az érdekeit szolgálva.

Az orosz reakciók is sokatmondók. Medvegyev miniszterelnök a Szovjetunióra jellemző intézkedésként kritizálta a ciprusi bankbetétek megadóztatását, az orosz befektetők bizalma pedig hosszú távra rendülhetett meg a ciprusi adóparadicsommal kapcsolatban.

Mintha az EU Ciprus megsegítésébe akarná belezsarolni Oroszországot, amire az orosz fél a maga részéről egyelőre a "by-gones be by-gones" elvnek megfelelő, racionális választ ígér, és nem feltétlenül kész fizetni azért, hogy ami eddig működött, mostantól egy kicsit kevésbé működjön. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló ciprusi-orosz megállapodás felülvizsgálatát helyezték kilátásba. Nyilván ez sem lenne fájdalommentes megoldás; a kérdés az, hosszú távon kinek, mi lenne a kisebb rossz. A gazdasági elit rövid távú érdekei egyfelől, egy ország hosszú távú érdekei másfelől nem feltétlenül esnek egybe sehol - az ilyen veretes bölcsességekre mondják, hogy "my two cents' worth".

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr385157908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2013.03.21. 12:39:21

Egy olyan ember, akinek milliardjai lenennek cipruson, es az a veszely fenyegeti, hogy elveszik egy reszet, akkor olcsobb neki, ha lefizeti a ciprusi vezetoket, hogy mashol talaljanak penzt.
Most pesszimista hangulatom van, ugyhogy az is elkepzelheto, hogy ezt a ciprusi politikusok elore tudtak, es azert ilyesztettek be, hogy felverjek az arat :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.03.21. 16:44:43

@Link Elek: hát, nagy pénzek nagyszerű és egyéni megoldásokért szoktak kiáltani, ez már csak így megy.

Fontos viszont árnyalni a képet a külföldi pénzek eredetével, illetve Ciprusra vitelük motivációival kapcsolatban. Az NYT érdemel néhány piros pontot, amiért ellenáll az általános kriminalizációnak, amivel a diskurzus az orosz pénzek felé fordul, illetve "terelődik", például a BND aktuális kiszivárogtatásainak a hatására:
"The island has long served as an escape valve for Russian businessmen. Some are surely dodging local taxes. Others, paradoxically, are seeking better courts in the British law system practiced in Cyprus."
www.nytimes.com/2013/03/19/business/global/russia-sees-cyprus-plan-as-unfair-plot-to-seize-money-of-its-citizens.html?_r=0

A BND-s utalásom forrásáról lásd: www.bbc.co.uk/news/business-21831943

Közben mások lehetőséget is látnak a mostani helyzetben:
"In an indication of how far-reaching the current crisis could become, the Russian energy giant Gazprom was reported on Monday to be elbowing in on the bailout talks. A Cypriot television station, Sigma, said that Gazprom had offered to prop up Cyprus’s failing banks in exchange for natural gas exploration rights off the country’s coast. Sigma reported that Gazprom presented the proposal to the office of the Cypriot president, Nicos Anastasiades, on Sunday evening, but without success."
(NYT, op. cit.)

Viszont egy elemző szerint az orosz milliomosok egy része már dobbantott (érdekes):
"I don't know a single millionaire who has kept their money in Cyprus. As for private depositors, they have hundreds of thousands in their bank accounts, but not millions," said Mr Savulyak."
Edward Savulyak director of the Moscow office at Tax Consulting UK
At www.bbc.co.uk/news/business-21831943

Mindenki azért biztosan nem, mint ebből jól sejthető:
"Bykova confirmed that many businessmen from Russia had arrived on the island, with many on their private jets, now parked at Larnaca airport."
www.cyprus-mail.com/businessmen/russians-don-t-want-leave-island-they-feel-safe-here/20130321

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.03.21. 17:08:09

Néhány jó kiegészítés mindehhez:
www.huffingtonpost.com/huff-wires/20130318/eu-russia-cyprus-deposits/?utm_hp_ref=business&ir=business

- kb. 19 mrd USD orosz betét Cipruson
- orosz bankok kb. 40 mrd USD hitelt adtak Cipruson működő orosz vállalatoknak

--) VAGYIS: az orosz bankok csapdában a ciprusi bankok által csapdába ejtett orosz cégeken keresztül.

Link Elek 2013.03.21. 19:07:41

Az az erdekes, hogy Putin akinek, mint az orosz allam feje, elvileg bosszankodnia kene, hogy orosz vallalatok nem oroszorszagba, hanem ciprusra adoztak pont az ellenkezojet csinalja.
Most kellene orulnie, hogy a ciprusiak hazazavarjak az orosz cegeket :)

Nagyon nem ertem miert gondoljak az igazan gazdagok, hogy ilyen kis allamok (ciprus, kajman szigetek,...) biztonsagosak. Egy kis orszag gyorsan nagyon meg tud valtozni. Nincsenek sem fékek sem egyensulyok, sem "lendület"

Link Elek 2013.03.25. 21:01:26

az index igyekezett egy fokkal melyebben megnezni, hogy mi tortenik valojaban:
index.hu/gazdasag/2013/03/25/ket_bank_vitte_csodbe_ciprust/

sokkal tobb minden tortenik a hatterben, mint amit az ember logikusan felteteletzne:
A zéró összegű játszmát sejtő elemzőkre rácáfolva hétfő délutánra mégis úgy tűnik, hogy Putyin támogathatja a 2011-ben nyújtott 2,5 milliárd eurós orosz kölcsön feltételeinek enyhítését. Szarrisz többek között a 2016-ban lejáró kölcsön határidejének ötéves meghosszabbítását, valamint a kamatainak csökkentését próbálta elérni előző héten Moszkvában. „Ami történik, az jó jel azoknak, akik orosz bankokba vinnék a tőkéjüket. Nagyon stabil a bankrendszerünk” – találta meg a történtek pozitív oldalát a Reuters beszámolója szerint Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes is.
Az is jelzésértékű lehet, hogy a ciprusi válság elejétől kezdve voltak olyan hangok Oroszországban is, amelyek örültek volna a betétek megadóztatásának, írta a Bloomberg. Jevgenyij Szavcsenko, Belgorod térség kormányzója, Putyin egyik szövetségese szerint elválik egymástól, hogy kik a hazafiak, és kik menekítették Ciprusra a vagyonukat. Több orosz blogger is úgy vélte, hogy ez kifejezetten a korrupt orosz bürokratákat sújtó teher lesz.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.04.09. 05:53:31

@Link Elek: jé, nem kaptam e-mailt erről a kommentről. Így egy kicsit késve reagálok, de érdekes fejlemények, igen. Végső soron tőke(haza)menekítés is lesz, és az sem érdeke senkinek, hogy nagyon bedőljön egy olyan bankrendszer, mint a ciprusi.
süti beállítások módosítása