Külpraktika

Külpraktika

Volt egyszer egy afganisztáni háború

2013. október 16. - Marton Péter

Friss adatok az afgán biztonsági erők által elszenvedett veszteségekről:

"Mark Milley altábornagy (...) augusztus közepén közölte újságírókkal, hogy az azt megelőző négy hónap során az afgán biztonsági erők közül ezren haltak meg, és háromezren sebesültek meg."

Mint az olvasók talán emlékeznek, néhány hete írtam már a témában, miután találtam - nehezebben, mint kellett volna - adatokat. Ezekből világosan látszott, hogy a trend igen borús kilátást mutat.

Eszerint 2012 második felében 1100 fő vesztette életét, 2013 első felében pedig konzervatív becslés alapján (alsó értékkel számolva) 1300. Milley szavaiból következtetve április közepétől augusztus közepéig olyan ütemben történtek halálos veszteségek, ami hat hónapra kivetítve 1500 fő is lehet. (Figyelembe veendő persze, hogy a gerillaháborúnak van szezonalitása, és a nyári hónapok mindig rosszabbak.)

Ezzel a média alig foglalkozik, mert az afgán biztonsági erők sorsa az átlagos nyugati hírfogyasztót messze nem érdekli annyira, mint ha NATO-országok katonái halnának meg.

A gerillák természetesen igen ütőképesek továbbra is. Illusztrációként idézzük egy híradásból:

"Szeptember 7-én a gerillák egy bombával sikeresen felrobbantottak egy helikoptert, miközben az leszállást végzett egy dombtetőn egy támaszpont közelében, Herát tartomány nyugati részén. A robbanásban súlyosan megsérült az afgán pilóta és amerikai kiképzője. A gerillák a jelek szerint észrevették, hogy a helikopter a gyakorlórepülések alkalmával mindig ugyanazon a ponton száll le."

Az ilyen, gondos megfigyelésen alapuló robbantások miatt kezdték el a szárazföldi erők egyes területeken a közlekedési/járőrözési útvonalak algoritmikus variálását, a mozgásuk előrejelezhetetlenebbé tétele érdekében. Helikopterekkel kapcsolatban hasonló eljárás szükségessége érthető módon így nem merült fel, elvégre itt nem útvonalról, hanem egy gyakorló leszállási pontról volt szó. A használata kevésbé intenzív, és vélhetően nincs is annyi alkalmas alternatív lehetőség a közelben. A gerillák felfedezték ezt a gyengeséget.

Pedig Irakban is felmerült egyébként ez a probléma annak idején, többek között a Camp Victory és a Zöld Zóna közötti, gyakran repült útvonal mentén alkalmazott "légi IED-k" formájában...

Frissítés: újabb információk befutását követően a helyzet még súlyosabb is lehet, mint a fenti projekciók fényében. Az afgán parlament védelmi bizottságának elnöke szerint idén március óta akár 6000 afgán katona és rendőr (nagyrészt rendőr) halhatott meg (2012-ben pedig 2970 fő volt a veszteség).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr365573400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.10.21. 14:27:07

az osszes tudnivalo par percben, 37:40-tol
youtu.be/cD-Hadlnp9I?t=37m40s

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.10.21. 22:50:53

@vomit: no, ezt a filmet már régóta meg akartam nézni, de most majd recenziót is írok róla, meglehet, köszönöm.

Amúgy itt, a pósztban tárgyalt téma esetében pont muszlimokat ölnek muszlimok, úgyhogy a briefing ezen a ponton kevéssé igazít el...

Ilyen tanácstalanok voltak annak idején, a Szovjetunió kivonulását követően sokan afgánok és mások egyaránt, akik harcoltak a szovjetek ellen, amikor egyesek azt magyarázták nekik, hogy "és akkor most Ahmed Sah Maszúd ellen kell tovább harcolni", mert ezt diktálja a dzsihád. Visszakérdeztek, hogy "WTF", persze nem pont ezekkel a szavakkal.

Egy ilyen egyszerű elképzelés, hogy "X csoport minden tagja ezt és ezt teszi", a kultura abszolutizálása, reifikálása, nem igazán precíz előrejelzője az élet komplex alakulásának.

Az afgán népesség nagyobb része nem vevő az ideológiára, amelynek a nevében itt muszlimokat ölnek muszlimok.

vomit 2013.10.22. 18:35:10

@Marton Péter: azok a biztonsagiak, akiket a muszlimsaguk ellenere megis felrobbantanak, azok siman lehetnek a szemukben a nepuk aruloi. a fenti 9.POTA-ban is vannak a szovjeteknek helyi szovetsegeseik, lasd 1:13:10-tol, akik a megmondas szerint az elso puskalovesnel elmenekulnek.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2013.10.22. 23:02:59

@vomit: szoktam olvasni a propagandájukat, úgyhogy megerősíthetem, hogy így szokták racionalizálni, amit csinálnak, viszont "ők" a kisebbség vs. a többség.
süti beállítások módosítása