Külpraktika

Külpraktika

A Nuland-Pyatt-beszélgetés és a reakciók

2014. február 09. - Marton Péter

Jegyzetszerűen:

  • Február 7-én került be a fősodor híráramába egy lehallgatott telefonbeszélgetés Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszterhelyettes és Geoffrey Pyatt ukrajnai amerikai nagykövet között.
  • Az Egyesült Államok a lehallgatás felelősének kimondatlanul is egyértelműen Oroszországot tartja. Dimitrij Rogozsin miniszterelnök-helyettes egy segédje, Dimitrij Loszkutov tweetelte ki a linket egy akkor még viszonylag nézetlen You Tube videóhoz, mely (kb.) "A Függetlenség tér marionette bábjai" címet viselte, utalva a kijevi Függetlenség térre, ahol a kezdetektől jelentős tüntetések voltak.
  • Loszkutov maga kifinomultan fogalmazott a tweetjében, és "Nuland kicsit vitatható megállapításaiként" utalt a felvétel tartalmára. A You Tube-os videó címe viszont kőkeményen elfogult álláspontot tükröz. Az ellenzékiek eszerint marionette bábok, dróton rángatják őket... hiszen... hiszen... beszélnek róluk telefonon.
  • Az ilyen információs műveletek sikeresek tudnak lenni, és alkalmasak megtévesztő jelek küldésére egy másik szereplő magatartásáról, mivel az emberek közül sokan nem fogják végigolvasni a beszélgetést, és még ha meg is teszik, az, hogy Nuland és Pyatt az ukrán ellenzék stratégiájáról és vezetőinek összetereléséről beszélgetnek, annyit mond egy jelentős részüknek, hogy akkor az amerikai diplomácia biztos irányító szerepben van az ukrán ellenzék felett. 
  • A beszélgetés maga nehezen értékelhető pontosan, mert nem tudni, mikor készült a felvétel. A lényege egyébként annyi, hogy Nulandék erőlködnek: abban nem lehetnek egészen biztosak, hogy az erőfeszítéseik, például a telefonbeszélgetések, elegendők lesznek - és Joe Biden alelnök bevonásának szükségességére is számítanak egy ponton. Problémákat látnak a szélsőjobboldali ellenzéki Oleh Tyahnibok bevonásával bármilyen együttműködésbe, tekintettel annak ismert nézeteire. Emellett pedig Vitalij Klicskóról sem gondolják, hogy neki kellene a vezető szerepet játszania, bár erről nem lesz könnyű meggyőzniük, vélik. Mindenesetre a jogász-közgazdász Arszenij Jatszenjukot favorizálják. De Janukovics elnökkel is igyekeznek tartani a kapcsolatot.
  • A felvétel kiszivárogtatásához kapcsolódó információs műveletnek eközben nem csak az események sajátos értelemzési keretbe helyezése volt a célja, de egyben az ukrán ellenzék potenciális megosztása, a nyugati országok megosztása, és bizonyos mértékig az ukrán ellenzék és a Nyugat közötti bizalom nyirbálása is. Nuland egy ponton például elég világosan kifejezi elégedetlenségét az EU-val - "b..... meg az EU", mondja a felvételen egy ponton.
  • Az információs művelet a német vezetés irányában ezen a ponton egész jól működik, mert Angela Merkel és a német diplomácia véletlenül sem egy diplomata, illetve egy külügyi tisztviselő telefonjának a lehallgatásán háborodtak fel - inkább Nuland hangnemét sérelmezték az EU-val kapcsolatban.
  • Nuland és Pyatt gyorsan reagáltak, a kiszivárgott felvétel jelentőségét bagatellizálva, Pyatt twitter-oldalán keresztül:

PyattTweet.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr635801884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása