Külpraktika

Külpraktika

Gyerektüntetők Thaiföldtől Egyiptomig

2014. február 24. - Marton Péter

Ha már annyi országban lehetett az elmúlt években - illetve az elmúlt néhány hét során is - tüntetések kíséretében zajló politikai-intézményi harcokat megfigyelni, íme, egy érdekes kérdésfelvetés, annak apropójából, hogy az ENSZ gyermekügyi szervezete, az UNICEF, illetve emberi jogi szervezetek most Thaiföldön, korábban pedig Egyiptomban a gyermekek otthonhagyására intették a tüntetéseken részt vevőket.

Thaiföldön például azért, mert nem egy támadás történt már tüntetők ellen, amelyben gyerekek is életüket vesztették - lőttek például a tömegre elszáguldó autóból, illetve lőttek az emberek közé gránátot egy ilyen gránátvetőből. Egyiptomban pedig anno azért, mert például rendőrségi - vagy éppen katonai - fellépés esetén a gyerekek is ki voltak téve könnygáznak, attaknak és egyebeknek.

Hogy az erről folyó vita ne legyen parttalan, az alábbi mátrixot gyúrtam az érvek strukturált összegyűjtéséhez.

Nem mindegy tehát ez alapján, hogy egy tüntetés legális keretek között zajlik-e, vagy sem, illetve hogy a résztvevők ésszerű megítélés alapján számíthatnak-e ellenerőszakra, vagy sem. A két kérdésre adható válaszok kombinációiból jönnek ki az alábbiak. A mátrix figyelmeztet rá, hogy a legális keretekből kilépő tüntetéseknél nem teljesen reális nem számítani ellenerőszakra. Azt is jelzi azonban, hogy ha egy legális keretek között zajló tüntetésen is lehet számítani ellenerőszakra, ott a kormányzás természetével alapvető problémák vannak, még akkor is, ha egyébként nem az állam szervei élnek rendszeres erőszakkal a tüntetők ellen.

A gyermekek jogai ügyében ennél okosabb hüvelykujjszabályt egyelőre nem tudok mondani. Hány éves kortól tekinthető az ő véleménynyilvánításuknak, ha részt vesznek egy tüntetésen? Vét-e a védelmükről való gondoskodás felelőssége ellen egy szülő, ha legális tüntetésre viszi őket, ahol a jogszerűség ellenére is erőszakos cselekmények áldozatai lehetnek?

Tüntetésmátrix.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr475830612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása