Külpraktika

Külpraktika

A magyar agrárium és az ukrán kapcsolat

2014. június 11. - Marton Péter

LINK: az ukrán vámmentesség hatásai gabona- és kukoricatermesztők, állattartók számára (Világgazdaság)

Kontextusnak nem árt tudni, hogy az ukrán behozatalra vonatkozó "kedvezmények" a kölcsönös - mély és átfogó, azaz "deep and comprehensive" - szabadkereskedelem részeként ettől függetlenül hamarosan állandósulnak majd, és csupán előzetes alkalmazásukról van szó, politikai gesztusként, tekintettel az aktuális politikai fejleményekre, mint kontextusra.

Érdekes egy ilyen cikket belinkelni az emberek által gyakran erősen félreértett, vagy egyoldalúan értelmezett "gazdasági érdekcsoportok" szerepére példaként. A példában látható, hogy ahhoz, hogy ilyeneknek bármilyen jelentőségéről beszéljünk egy adott ügyben, először is azonosítaniuk kell magukat valamilyen értelemben különösen relevánsan érintett szereplőként. Itt körvonalazódik ez a lehetőség a lengyel kukoricatermesztőkkel, a kelet-magyarországi gabonatermesztőkkel és a kelet-magyarországi állattenyésztőkkel kapcsolatban. Előbbiek negatívan érintettek, utóbbiak (a takarmányt vásároló állattenyésztők) pozitív értelemben. A változás (az ukrán vámmentesség) mindannyiuktól független okokból következik be, és a negatív módon érintetteknek aligha volna reális a változás elkerüléséért lobbizniuk. Így számukra a változás kvantifikálása az egyik alapvető teendő, a döntéshozók informálása végett, legelőször is. A cikk idéz becslést is közgazdásztól a változások hatásának mértékét illetően: megtalálható benne a különösen érintett területre bejutó többletimport várható mennyisége (100-200 ezer tonna), a várható árváltozás (4-5000 forint), valamint a hazai termelők számára a nyereségességhez szükséges minimális bevételszükséglet (40-45 ezer forint tonnánként).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr16294398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2014.06.12. 00:56:32

@Link elek: nagyon jó :) egész jó körmeccsek is kijönnek néhol. De hogy az amerikaiak az amerikaiak ellen drukkolnak leginkább...?! A foci akkor továbbra sem a kedvenc sport ott, úgy tűnik...
süti beállítások módosítása