Külpraktika

Külpraktika

A dán gengszter esete a szíriai háborúval

2014. július 08. - Marton Péter

LINK: dokumentumfilm egy dán gengszeterről, aki szeretett volna harcolni Szíriában

A link mentén a Guardian oldalára lehet eljutni, és ott található a videó (30 p). Érdekes látnivaló, sok információval, amelyek közül kiemelek néhányat:

1. Ellentétben azzal, amit egyes nagyokosok össze-vissza dumálnak, a Szírában harcoló dzsihádista felkelőknek nincsen korlátlan utánpótlása fegyverekből, lőszerből, egyéb felszerelésből. A dokumentumfilmben látható idlibi fegyveres csoport (az Ahrar al-Samhoz tartoznak) számára a prioritás - 2012. augusztusában, amikor Abderrazzak először felkereste őket - például nem az volt, hogy az Abderrazzakhoz hasonló "turisták" jöjjenek, fegyvert ragadjanak, és aztán össze-vissza kedvükre lövöldözzenek. Sokkal fontosabb volt, hogy lássák a küzdelmet valamilyen relatíve biztonságos közelségből, és utána, ha rendben elkapta őket a lelkesedés, hozzanak be Törökországon keresztül, amit csak tudnak. Abderrazzak itt végül repeszálló mellényt és éjjellátót szerez nekik, többek között, de visz gyógyszereket és készpénzt is.

A felkelők számára ennek a fajta utánpótlásnak a biztosítása annyira fontos, hogy amikor Abderrazzak és a dán dokumentumfilmes náluk jár vendégségben, mesterségesen megpróbálják felpörgetni az eseményeket, és provokálnak egy kis választüzet. A sok nem kellően meggondoltan kidugdosott fejből néhányat ki is lő egy lövész a másik oldalról pillanatok alatt.

2. Az ideológiai és kulturális hatásokat is érdekes figyelni. Útban a görök-török határ felé Abderrazzak a kocsiban felváltva hallgatja a Black Eyed Peast és Anwar al-Awlaki mártírhalálra buzdító szólamait.

3. Érdemes viszont figyelni azt, ahogyan a lányához viszonyul. A filmben azt látjuk, ahogyan egy apa, aki elhatározta, hogy kicsit rendbe teszi az életét, megpróbál ennek részeként ténylegesen apaként viselkedni. De ez nem arról szól, hogy a lánya öltözködésével foglalkozna, és az iszlámot kérné rajta számon. Simán csak tölt vele némi időt.

És ebben a részben látható közöttük egy párbeszéd, ahol a lány megkérdezi Abderrazzakot, miért nem inkább Ugandában akar segíteni az embereknek, vannak ott éhezők, rajtuk is lehet... Ez még egy Dogma-film jelenete is lehetne.

Szóval, tessék csak nézni a dokut, megéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr276484245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása