Külpraktika

Külpraktika

A skót függetlenségi népszavazás előtt: Visszatekintés a 2006-os montenegrói népszavazásra

2014. szeptember 17. - Marton Péter

Ha már holnap népszavazás lesz Skócia függetlenségéről, megosztom itt nyolc évvel ezelőtti tanulmányomat Montenegróról. Akkor, 2006-ban egy sor interjút készítettünk egy kutatótársammal a montenegrói függetlenségpárti tábor tagjaival. Az én célom a függetlenségpárti diskurzus feltérképezése volt az interjúk révén bizonyos, a nemzetközi kapcsolatok elmélete szempontjából is érdekesnek tekinthető felvetésekre tekintettel - a kutatásnak erre a részére ma azt mondanám, mellékesen, mivel az interjúk elkészítése önmagában nagy élmény volt.

***

INNÉT TÖLTHETŐ LE A TANULMÁNY (PDF)

És történetesen itt jelent meg akkoriban nyomtatásban (ha valaki hivatkozza, amit mindig megköszönök, a könyvben a terjedelem és a formátum azonos az itt linkelt változatéval, tehát oldalszám megadásához mindössze ki kell számolni, mi hová jönne ki, ha a 193. oldallal kezdődne a szöveg).

Péter Marton: “Initial Expectations and State Identity – An Opening Study of Montenegro.” In: S. Goga, ed.: Current Issues of International Politics through the Eyes of Young Europeans. Prague: Jan Masaryk Centre of International Studies, 2006, pp. 193-220.

***

Visszaolvasva van benne egy csomó érdekesség Montenegróról, és ezekre a skót események fényében érdemes lehet reflektálni - persze szem előtt tartva, hogy a hasonlóságok mellett jelentős eltérések is vannak a két eset hátterében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr606705843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása