Külpraktika

Külpraktika

A koronavírus-járvány sűrűjében II.

2020. április 15. - Marton Péter

Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

2020.04.15.

  • Nagyon jó cikk a Válasz Online-on a tesztelőkapacitásokat hihetetlenül felpörgetett (persze ugyanakkor nagy járvánnyal küzdő) Törökországról. A számadatokkal ott is lehetnek problémák, nem is kicsik: "nagyon magas a magánkórházak aránya ... (a) török kormány pedig a járványhelyzetben úgy döntött, hogy a koronavírusos betegek kezeléséért ezek a kórházak sem kérhetnek pénzt. Ez viszont tönkretenné őket. Megoldás? Van. Az állami egészségügyben nem bízó betegeket más betegség címén veszik fel a magánkórházba, így pedig már kiszámlázhatják nekik a kezelést..."
  • Az április 10-i Moszkva-Sanghaj járathoz "egy tucat" eset volt visszakövethető Kínában. Közben Vlagyivosztoktól nem messze, Suifenhe határvárosban egy csomó SARS-2-pozitívan visszatérő embert szűrtek ki a határforgalomból. Az orosz helyzet erősen változóban.
  • A GlaxoSmithKline (GSK) és a Sanofi összefognak a vakcinafejlesztésben, ők a G2 ezen a területen.
  • "Data from 5 European countries suggest that care home residents have so far accounted for between 42% and 57% of all deaths related to COVID-19." (Forrás.) (Belgium: 42%, Franciaország: 44,6%, Írország: 54%, Olaszország: kb. 53%, Spanyolország: kb. 57%.)
  • A kínai vezetésről. Miközben az elmúlt hetekben próbálkoztak amerikai biciklistára kenni a járványt, vagy éppen az elektronikus dohányzóeszközök használata (vaping) nyomán keletkező tüdőkárosodások tavalyi, egyesült államokbeli hullámában igyekezett felfedezni a járvány eredetét egy szuperkomputernek álcázott párttitkár, biztos, ami biztos, a koronavírus-járvány eredetével foglalkozó kínai virológusoknak és egyéb kutatóknak kicsit megnehezítik a publikálást, nehogy túlzottan aláássák a sok fantasztikus narratívát. Az jut eszembe, amikor az oroszok nyomták 2014-ben párhuzamosan, hogy az ukránok, az amerikaiak, Soros vagy a mosómedvék lőtték le a maláj utasszállító gépet, vagy nem is lőtték le, csak odavitték. Szóval ezek szerint nem értenék, hogy a túltolt konteózgatás a legegyértelműbb bizonyítékok egyike, ami elképzelhető, a saját (egyébként közvetett) felelősségükre nézve...? Persze én vagyok a naiv — a világban annyira sok, a komplexitást befogadni képtelen elme zakatol, hogy igenis terem ebből számukra babér.
  • Minden idők legokosabb amerikai elnöke közben a WHO-tól vonná meg a finanszírozást legalább ideiglenesen.
  • Egy kicsit bonyibb dolog: a COVID-19 és a vérnyomásbetegség kezelése. Az ACE-inhibitorok és az ARB-blokkolók növelhetik az ACE2 receptorok kifejeződését. Ezért sokan arra jutottak, hogy a hipertóniát akkor jobb lehet nem ezekkel kezelni, mert megkönnyíthetik a SARS-CoV-2 vírusnak a fertőzést (ugyanis az ezt a receptort használja a sejtbe jutáshoz). Akkor pedig jobb lehet az ún. kálciumcsatorna-blokkolókat használni (pl. amlodipine) a vérnyomás kontrollálására. Viszont van másik logika is. Aszerint minden, ami az angiotenzin II (AT II) szintjét alacsonyan tartja, így pl. az ACE-inhibitorok, inkább mégiscsak jó lehet, mert az az ACE2-es receptorok hozzáférhetőségét kedvezően befolyásolja (akadályozza). Most itt egy új tanulmány: ezek szerint az ACE-inhibitorok és az ARB-blokkolók még kedvező hatásúak is lehetnek (pazar leletek: alacsonyabb interleukin-6; kisebb csökkenés CD-3-as és CD-8-as T-sejtek számában; alacsonyabb vírusszám-csúcsszint; végeredményben aránylag kevesebb súlyos megbetegedés). Itt a link a teljes tanulmányhoz (n=42; ebből 17-en voltak ACEI/ARB-rezsimen, 25-en pedig egyéb, pl. kálciumcsatorna-blokkolós kezelést kaptak). Statisztikailag szignifikáns eredmények (P<0.05), de azért ezeket nagyobb populációnál is érdemes lenne verifikálni majd. Számomra ezek után kérdés, hogy a vérnyomásbetegség mint COVID-19-releváns komorbiditás azonosítása nem téves-e részben? (Csak részben, mert a "magas vérnyomás → szív- és érkárosodás → hozzáadódó vírusos szívkárosodás" mechanizmus mindenképpen érvényes egyébként.) Pontosabban az a kérdés, hogy a komborbiditással kapcsolatos megállapítás nem tautológián alapszik-e részben? A SARS-CoV-2 által lekötött ACE2-es receptorok miatt ugyanis borul a renin-angiotenzin rendszer működése, és ez a vérnyomás szabályozását zavarja meg. Kieg.: újabb, a fentieknek megfelelő eredmények, ezúttal az Egyesült Királyságból (h/t Epikurosz).
  • A kórházkiürítések következményeiről, nálunk. "Kétlem, hogy szükség lenne ennyi kórházi ágyra, az eddigi járványügyi adatok ezt nem indokolják" — nyilatkozza a cikkben Dózsa Csaba eü. közgazdász. Ami engem illet, én nem feltételezném, hogy a szervek megalapozatlanul hoztak egy ilyen döntést :(
  • Vezető kutatók adtak tájékoztatást a Fehér Háznak az antitest-vizsgálatok hátteréről és stratégiai jelentőségéről. "There has been concern that some of the tests might confuse the coronavirus causing the current pandemic with one of several coronaviruses that cause the common cold. "Lots of tests confuse the two," Relman said." (David Relman, US National Academy of Sciences.) Ez lehet esetlegesen magyarázat arra, hogyan hoznak ki egyes helyeken jóval nagyobb átfertőzöttségi mutatókat random mintás vizsgálatokból, mint amit életszerűnek gondolna az ember.
  • Itt egy tanulmány, amelyik 2022-ig jósolja szükségesnek a social distancing és egyéb nem-gyógyászati intervenciós intézkedések folytatását az eü. kapacitások túlterhelésének elkerülése érdekében. Ez "absent other interventions" igaz, vagyis ha pl. kapcsolatkövetés, tesztelés, elkülönítés révén nem vágják el a terjedési láncolatokat.
  • Ugyanott izgalmas adatok és becslések a humán bétakoronavírusokról is. Keresztimmunitás az OC43-as és a SARS-1 között. (persze csak addig, amíg az antitestek tartanak). Becsült reprodukciós számok csúcsidőszakra, szezonálisan: 1,85 a HKU-1 és 1,56 az OC43 esetében. Ezek után már szinte biztos vagyok benne, hogy az éves influenzamortalitási adatok sok, valójában koronavírusos esetet darálnak be a statisztikai alapú számítási metódusukkal.
  • Március 28. és április 3. között az ötévi, azonos heti átlaghoz képest +6082 elhalálozás Anglia+Wales esetében. A korábbi konzervatív metódus szerint ennek is csak a felét számítom a járvány extra halálozásához, lefelé kerekítve 3000-re (így az globálisan most +11678).
  • A magyar járványgörbéről. Az össz-esetszám növekedése napi szinten: április 1.: +33; április 2.: +60; április 3.: +38, április 4.: +55; április 5.: +55; április 6.: +11 (vasárnapról hétfőre); április 7.: +73; április 8.: +78; április 9.: +85, április 10.: +210 (amikor egyes idősotthonok a járványügy "látókörébe" kerültek); április 11.: +120; április 12.: +100; április 13. +48; április 14.: +54; április 15.: +67. Nekem ez egy rendetlenségében hiteles, de éppen a rendetlensége miatt inkább a hektikus teszteléssel együtt változó adatsor, ha ránézek. Két rendkívüli adatpont biztosan van (április 6. és április 10., ismert vagy jól sejthető okokból). Amellett pedig 15 adatpontból három lett nullás végű, ami előfordulhat, de azért lehet az adatgyűjtés döccenőiből következő is (forrása lehet pl. backlog és bizonytalanság a tesztelésben). Fura a két egymás utáni napon +55 is. Mindenesetre én nem látok ezekből az adatokból májusban lecsengő járványt, amiről ma beszéltek páran. De persze ne nekem legyen igazam!

2020.04.16.

  • Egy jó beszélgetés a USIP szervezésében a "biztonsági intézmények" szerepéről a járvány kezelésében. Érdekes része pl. ahol kitérnek rá, hogy a táliboktól a libanoni Hezbollahon át brazil és salvadori bandákig mindenféle nem-állami fegyveres/erőszakos szereplők is tesznek korlátozó intézkedéseket a járvány ellenében a maguk területén. A tálibok állítólag karanténoznak is Iránból érkezőket például. Propaganda és talán, legalább, egy csipetnyi őszinte érdekeltség a járvány kezelésében is, egyszerre.
  • Az érfalak belső oldalán lévő endotheliális sejtekben is van sok ACE2-receptor, és a vírust kárt tesz így ezekben a sejtekben is. Többek között ezért is lehet a véralvadás-vérrögképződés komoly probléma COVID-19-nél (a gyulladási folyamatok mellett), annyira, hogy konkrétan adott a DIC (Disseminated Intravascular Coagulopathy, intravaszkulárisan aktiválódó koaguláció) fellépésének veszélye, azzal együtt pedig például thromboembóliás eseményeké (VTE, venothromboembolism; PME, pulmonary microvascular thrombosis; vezethet halálhoz). Összegezzük a vírus lehetséges hatásait: a renin-angiotenzin rendszer megzavarása (vérnyomás...), több lebenyt érintő, szövetközi tüdőgyulladás ARDS-el, szívkárosodás, vesekárosodás, limfocitopénia a T-sejtek támadása folytán, érkárosodás, DIC — csúnya egy lista ez, és gyaníthatóan még így sem teljes. Kieg.: a COVID-19-es DIC-nek már saját neve van, és ismert eltérései a "klasszikus" DIC-től: "COVID-19-associated coagulopathy (CAC)", itt írnak ezekről (bár ugyanott utána "CAC/DIC-ként" utalnak rá).
  • Közben pedig bejött olyan hír, hogy az végképp rendkívüli költségek vállalását indokolja a járvány megfékezésében. Wuhanban és New Yorkban az intenzív osztályon járt betegek 14-30%-ának lett elégtelen a vesefunkciója, és vesepótló kezelésre szorultak vagy szorulnak legalább valameddig.
  • A New York-i mortalitásnövekményről szóló adatokból teljesen világosan látszik, hogy a járványhoz köthető alsó hangon +4780 növekmény az április 4-én végződő hónapban. Lásd alább. 3542 haláleset történt április 4-ig NYC-ben, úgyhogy ez akkor minimum (nagyon-nagyon konzervatívan) +1238 (ezzel globálisan +12916). Látszik egyébként az alábbi görbéből, hogy a szezonális influenzacsúcsokat milyen messze hagyja maga mögött most. Ennyit az influenzával történő összevetésekről. 

nydeaths.png

  • Németországban elhunyt egy 57 éves román férfi az "importált spárgaszedők" közül. Képmutató emberek sóhajtoznak, hogy "hiába" halt meg, aztán majd jól megeszik a spárgát, amit leszedett. Itt egy félelmetesen jó cikk a Guardianben a témáról, bizonyos Costi Rogozanutól, egy román újságírótól — idézem: "the asparagus cutters, salad pickers and care workers represent the most efficient form of labour in Europe: cheap, highly productive, untaxed even if humiliated and a potential public health hazard. Europe’s political economy has created the post-communist universal soldier, capable of converting from farm labourer to caregiver to construction worker as the the season changes. Freedom of movement has morphed into migration for survival and even that privilege is reserved for the physically fit."
  • Erről lemaradtam... Nemcsak Indiában, de Pakisztánban is volt egy szuperterjesztős Tablighi Jamaat-rendezvény, 500+ származékos esettel (helyszín: Raiwing, Punjab, illetve onnan aztán országszerte).
  • Az indiai "érinthetetlenek" sora. A dálit kasztbeliek mit fognak enni? Ez az, ami sokakat Indiában egyáltalán nem érdekel.

2020.04.17.

  • Wuhanban revideálták a halálesetek számát +1290-re. Indoklás: az otthon meghalt betegeket, illetve a kórházakból a sietség és a rendkívüli körülmények miatt nem jelentetteket számítják így be. Anno én +1000-et számoltam a kínai adatokhoz, ismerve a csak CT-alapú diagnózissal rendelkező betegek arányát a laboratóriumi úton megerősítettekhez képest. A mostani plusz mortalitási adat tehát nem ugyanarra a körre vonatkozik. Ha a teljes +1290-et figyelembe veszem az általam követett globális addicionális halálozási adat számításánál (így effektíve duplázott tételként), az rendben lehet a Wuhanban a temetkezési urnáknak a korlátozások feloldása nyomán jelentkezett extra kínálata-kereslete láttán (bőven). Globálisan ez így +14206.
  • A hazai kórház-kiürítésekről, amik két kórház-igazgatóba kerültek mostanra. Mire kell ennyi ágy? Kérdik sokan. Falus Ferenc volt tisztifőorvos pl. felveti, hogy országszerte soha nem egyenletes egy járvány terjedése, miért kell akkor mindenhol? Erre válaszul az én felvetéseim: (1) nem megmondható előre, hol lesz robbanás; (2) a betegeket át is lehet szállítani egyik intézményből a másikba, és akkor mindenhol jól jön az extra kapacitás; (3) ha a járvány bejut (márpedig bejut) olyan intézménybe, ahol legyengült emberek fekszenek tömegével, az garantált mészárlás; (4) ha végre elkezdenék a fertőzöttek korai kezelését, kórházi megfigyeléssel (vérkép, interleukin-6 és egyéb gyulladásmarkerek, limfociták, trombociták stb.), amihez korai tesztelés is kell természetesen, akkor már csak ezért is több hely kellene majd. A kormánynak pedig belejátszhat a kalkulációiba az is, hogy (1) elkerülhetik a felelősséget egy halálosabb kórházi fertőzéshullámmal kapcsolatban; (2) ha pl. lazítják egyszer a kijárási korlátozásokat (amit nagyon nem ajánlanék a populáció extra védelme nélkül, pl. maszkokkal, kiterjesztett teszteléssel, intenzív kapcsolatkövetéssel, pro-aktív elkülönítési gyakorlattal és annak komolyabb betartatásával, illetve legelőször is a terjedési láncolatok egy kritikus hányadának elvágásával), akkor... sajnos akkor is meg tud telni ennyi hely. Ja, igen, és kormányszempontból ott van még az is, hogy az egészségügyi kiadások így... csökkenhetnek.
  • Hát igen, mint ez a cikk kimutatja: a PCR-tesztek költsége tesztenként 7500 Ft körül lehet. Talán nem olyan fontos spórolni ezekkel. Talán.
  • Az "aszimptomatikus hordozók" kérdése kezdi megőrjíteni az embereket, akiknek már elege van az otthon töltött időből. Úgyhogy ez a cikk kötelező olvasmány mindenkinek. Adatok az Egyesült Államokból és Kínából is arról, hogy az aszimptomatikusak nagy része (akár 70%+) egyszerűen "később szimptomatikus", azaz pre-szimptomatikus. Még az ismerőseim között is vannak, akik azt hiszik, hogy már átestek a COVID-en, mert pl. náthásak voltak két hónapja. Valójában lövésük nem lehet róla, hogy hMPV, RSV, influenza, parainfluenza, rhinovírus, adenovírus, "hagyományos" koronavírus (OC43, NL63, HKU1) vagy mi egyéb fertőzésük volt, az pedig közel-biztos, hogy nem a SARS-CoV-2-vel találkoztak.
  • Egy elmélet, részemről: az alighanem nem is olyan gyakori aszimptomatikus lefolyás esetén is okoz károsodást a vírus a szervezetben. Tekintve azt, ami az érfalakkal történik, és pl. a DIC lehetőségét, a mortalitásnövekményként megjelenő plusz halálozások egy része lehet akár a fertőzés nyomán következő hirtelen halál is. Kieg.: jut eszembe, Epikurosz pont idevágó linket küldött a minap. A szívmegállásos halálozások 2020-as görbéje csúnyán elhúzott a 2019-estől New Yorkban. Íme:
  • nycardiacarrestdeaths.png
  • Egy, a nyílt fegyverviselés jogát pártoló michigani milícia (magától értetődően fegyveres) tüntetése a lockdown ellen. Rengeteg őrült dolgot mondanak, de amikor pl. azt mondják, hogy "We are not promised a pathogen-free existence. We do not have a constitutional right to not get a virus", az legalább következetes, még ha életerős, középkorú férfiemberektől önző is, a kockázatok szóródására tekintettel. Kieg.: óriási komment az internet világából: "A zombifilmek ezt sem jelezték előre. Tömegek követelik, hogy a zombik lehetőséget kapjanak a megevésükre". Ain't no constitutional right not to be eaten by a zombie.
  • Fontos üzenet Görögországból olyan döntéshozók figyelmébe (bárhol a világon...), akik PCR-tesztek megspórolásából remélnek gazdaságosságot egy olyan járvány közepén, amelyik egy munkaerő-hiánytól sújtott gazdaság szignifikáns hányadát elintézheti úgy, ahogy van (az idős pedagógusok és orvosok működtette iskola- és egészségügyi rendszerekről nem is beszélve): “There are problems you can solve through spin and others that require truth and transparency. It was very clear we needed experts and we needed to listen to them ... The faster you deal with a health crisis, the greater the short-term economic costs, but then the greater the long-term benefits too.”
  • Bulika a koleszban Észtországban. Afterparty, amíg jönnek a teszteredmények.
  • Random járókelő (60 év körüli férfi) a bolt előtt, ma, itt, nálunk, természetesen maszk nélkül: "Pénzt akarnak belőle csinálni. Arról szól ez az egész. Szarok az egészre!" (Szó szerinti közlésben.)
  • Az orosz vezetés csúnyán elszámította magát olajügyben, a szaúdiakkal folytatott szkanderezésben. Persze az olajfüggő gazdaságoknak most sehogyan sem lehet jó.
  • Egy tanulmány szerint az esetek 11%-ában van vertikális transzmisszió (át a magzatra) terhes nőknél (160 terhes nő 162 újszülöttje alapján). A fertőzés átadása persze egyéb módon is lehetséges, és az újszülött számára ez nem jelentéktelen kockázat (előfordul tüdőgyulladás, ARDS is, többek között).
  • Egyesült Államok: nővérek és orvosok bizonygathatják, hogy munka közben kapták-e el a vírust. Betegszabadságolás és egészségbiztosítás szempontjából ez nem mindegy.

2020.04.18.

  • Néhány fontos dolog az antitest-tesztekről. A WHO is szükségesnek látta már, hogy jelezzék, "vanantitestyeneki =/= indestructiblebyfire", mint azt korábban megfogalmaztam. És egy nagyon jó alapozó áttekintés még a témában mellé. Nekem kritikus kérdés, hogy az antigén, amivel reakciót indukálunk, kellően specifikus-e a SARS-CoV-2-re (pl. endemikus koronavírusok vagy akár SARS-CoV-1 elleni antitestek reagálhatnak-e rá). Emellett egyébként a fals negatív eredmények is megkérdőjelezhetők, mivel lehet, hogy valakinek olyan antitestjei vannak, amelyek nem a teszthez használt antigénhez kötődnek. De legelőször is a fals pozitívok kérdését kell tisztázni, tekintve, hogy a politikusok "back-to-work" tesztként szeretnék használni ezeket a vizsgálatokat. És még akkor is ott van a probléma, hogy IgM =/= IgG =/= immunitás =/= immunitás forevör.
  • Egy érdekes eset Szíriából. Kurd területen vett, tesztelésre Damaszkuszba küldött minta pozitív lett, de a kurdoknak vissza csak 11 nappal később szóltak. Addigra a beteg meghalt.
  • Az EuroMOMO-nál most már kezd látszani jó pár sztenderd eltérésnyi mortalitásnövekmény azokban az országokban, ahol volt/van robbanás (BEL, HOL, SPA, FRA, ITA, UK, SWI, SWE), sőt az első peak, mint olyan. Ha újra szabadjára engednék a járványt, lehet belőle magasabb peak is.

2020.04.19.

Először is az Epikurosz által a napokban küldött linkekkel kezdem, ideje rendesen átrágnom őket. 

  • Ha valakinek drága a 7500 forintos PCR-teszt, van még egyszerűbb megoldás is, marginális költségeket tekintve még olcsóbb, persze kell hozzá az AI, hogy a vérképből következtessen a gépi tanulással felépített profil alapján. Külön nagy jelentősége van annak, hogy ez egy brazil tanulmány (!), vagyis keresnek és találnak megoldást a járvány kezelésére szerény erőforrások mellett.
  • Egy bostoni hajléktalanszállónál elképesztő mértékben találtak aszimptomatikus eseteket. Az eset sokakat foglalkoztat. Ilyen arányokat másutt olyan helyeken sem találtak, ahol pl. szerológiai vizsgálattal igyekeztek megállapítani, mennyi dokumentálatlan eset lehetett (pl. Svédországban, Németországban vagy Kaliforniában); pedig egyelőre azokat is kétséggel kezelem, fentebb jelzett okokból. Az ilyen eredmények aeroszolos transzmisszió mellett működnének csak, nagyon magas R0 mellett. Várnék a következtetésekkel, de gyanús, hogy valamit itt nagyon elrontottak. 
  • Hát, a Magyar Orvosi Kamara azért okkal kérdezi, amit kérdez. Ha abból indulunk ki, hogy értelmesen akarunk működtetni egy országot. Az orvosok kicsit mellékszereplőként vannak kezelve, és ez biztosan nem szerencsés. Ahogyan írják: "a védekezést a belügyminiszter irányítja, a védőfelszereléssel érkező repülőket a külügyminiszter vagy az innovációs és technológiai miniszter fogadja, a kórházakat és a lélegeztetőgép-gyárat a miniszterelnök látogatja, a védekezésről rendőrök és katonák tájékoztatnak". 
  • Iráni "koronavírus-radar". Átmennek full retardba, mert már simán megtehetik, komoly ember úgysem várja tőlük a helyzet valódi megoldását, csak a természetes megoldódás végigasszisztálását. A bolondoknak meg ez is jó lehet.
  • Egy érdekes thread az IL-6-receptort blokkoló tocilizumabról (citokinvihar ellen). Immunoszupresszáns, pl. aktiválhat látens TB-fertőzést, úgyhogy óvatosnak kell lenni ezzel is.
  • Lábon kiütések — újabb lehetséges COVID-19-es tünet, főleg gyerekeknél figyelték meg.
  • Közben a globális halálozás újabb duplázódáson ment keresztül. Ötezertől indult, és ennyi naponta duplázódott 160 ezerig: 7-6-5-8-11. Némi lassulás mostanra — a korlátozó intézkedések hatása érik így be. Amíg tartanak. Közben ma komolyan felvetették nekem, hogy mi van, ha már meghalt mostanra mindenki, aki meg tudott halni ettől a járványtól. Sóhajtok, lapozok.
  • No, hát ezért tartok nagyon a felpörgött antitest-vizsgálatoktól. A tudomány szépsége bennük van, de azzal a politika rútsága sok mindent tud kezdeni. Pl. nem fogják nézni, hogy milyen hihetetlenül bizonytalan alapokon áll, amit nemrég Santa Clara megyében kihoztak kutatók. 1,5%-os átfertőzöttséget mutattak ki úgy, hogy akár az összes pozitív eredmény származhat fals pozitívokból, a konfidenciaintervallum kiterjedését tekintve. A mintavétel sem volt sajnos random, úgy tűnik (Facebookon át rekrutáltak...  szóval mindenki, aki kíváncsi volt, mitől volt beteg két-három héttel korábban, beleugorhatott boldogan, a reprezentativitás szelleme pedig felsírt valahol hangosan). Egy ilyen tanulmány alapján nem szeretnék szaladni sehová. Kieg.: John Ioannidis a tanulmány egyik szerzője. Egy ilyen tanulmány alapján egy zsömlét nem ennék meg, ha éppen azt javasolná. És... hoppá, van, aki egyenesen bocsánatkérést vár a szerzőktől azért, amit elkövettek (hosszú értékelő elemzés vége felé). Kieg.: ez nagyon durva. A tanulmány szerzői közül volt, aki később cikket írt a sajtóba arról, hogy "szakértők azt találták, hogy..." stb., miközben azok a szakértők ők voltak. Ez már a bűncselekmény fogalmához közelít. Nem mondom, hogy ott van, de nagyon messze van a tudományos sztenderdektől. És ha elkezdődik az USA-ban egyes helyeken a "gazdaság újranyitása" c. történet, részben ilyen ócska áltanulmányok miatt, az még tömeggyilkossággal is felérhet, ha úgy veszem.

Mára zárásképpen pedig egy érdekesség. Ezt a guangzhoui éttermi esetet már említettem korábban. Ilyen szépen látszik, hogy a légkondi légárama befolyásolta a transzmissziót. Szóval cseppfertőzés, de mikrocseppekkel, amelyek erős légáramban gyakorlatilag aeroszolok. A trükk az, hogy két irányban is működött a dolog az érintett asztalok sajátos elhelyezkedése miatt, és ahogy ez a légkondi keltette légáramot alakítja — mint az alábbi kettőből a második ábrán megfigyelhető (forrás). Így lehetett az A1-es vendég a forrás a B és a C asztaltársaságok számára is.

ac_infections_covid19.jpg

ac_infections_covid19_b.jpg

2020.04.20.

  • Szingapúrban példás kapcsolatkövetés és járványkontroll után munkásszállókon, vendégmunkások körében alakult ki egy jókora hullám, úgyhogy most kapkodniuk kell. Az érintettek többnyire fiatalok, de ahogy pl. Németországban vagy Szlovákiában is láttuk, a rajtuk átvonuló hullám előbb-utóbb idősebb generációkat is elér. A kapcsolatkövetést viszont nem engedték el azzal, hogy jaj, hát ez így már olyan nagyon sok munka, hogy azt nem is lehet, kellene sok papír, íróeszköz, diákönkéntes meg telefon, á, hát akkor inkább égjen le a ház. Aki nem hiszi, nézze. Mindez nyilvános információ.
  • Az afgán elnöki adminisztrációból negyvenen fertőzöttek, Asraf Ghani egyelőre nem az.
  • Az iszlamisták Bangladesben is csináltak tömegrendezvényt, százezreset, úgyhogy ott is lesz ez-az, csak nem nagyon fogjuk tudni, tekintve a gyenge kapacitásaikat.
  • Új eredmények - megerősítik a korábbiakat - a vírus brutálisan jó környezeti hőálló képességéről. Sokat kell sütni, hogy ropogós legyen.
  • Április elejére már 2500 teljes SARS-CoV-2-genomszekvencia volt feltárva. A hihetetlenül felpörgött genomvizsgálatokból tudjuk már most pl. azt is, hogy "single spillover event" volt a köztigazda és az ember között tavaly novemberben Wuhanban.
  • Hát, továbbra is itt tartunk. Enyhe eset nem eset. Az RTL talált egy kivett mondatot is, mely a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrendből került ki április 1-re (a március 16-i anyagban volt még benne). A mondat lényeges része úgy hangzik: "Az enyhe tüneteket mutató, otthonában elkülönített betegnél lehetőség szerint történjen mintavétel..." Járványügyileg a "lehetőség szerint" sem lenne jó, de most már ez sincs benne az eljárásrendben.
  • Washington állam, USA: az orosz-szaúdi olajdömping és a COVID-19 miatt előállt keresletszűkülés miatt leállt etanolüzemek miatt nem elérhető, melléktermékből generált CO2-készletek miatt keletkező zavar az ivóvízellátásban (ezért kell ott a széndioxid), és persze zavar ezzel minden szénsavas ital és egyéb termék előállításában is. Komplexitás³
  • Egy rákos beteg esete Philadelphiából, az Egyesült Államokból. Meghalt volna így is, úgy is, de az eü. rendszer hozzáférhetetlenné válása előrehozta ezt jelentősen, április közepére. Teljes joggal tekintik a válság áldozatának — egy járvány mindig több, mint a fertőzés terjedési láncolatainak összessége. (Globálisan így +14207.)
  • Példa járványforgatókönyvre Görögországra vonatkozóan. SEIQRDP-modellt használ, a SIR kompartment-modell jelentősen komplikált változatát, ahol ott vannak a "kitettek" (E), a "karanténezettek" (Q), az elhunytak (D) és vannak nem-fertőzhetők is (in-susceptible, "P"). Így fest a differenciálegyenlet:
  • seiqrdpmodel.png
  • Tömegspektrométeres diagnosztika SARS-CoV-2-vírusfehérjékre.
  • Outbreak. Harbin város és Heilongjiang tartomány, Kína. Kína ismét. Oroszország sincs nagyon messze, de állítólag itt egy, az Egyesült Államokból Harbinba visszatért diák volt az index-eset. Néhány harbini tisztviselőt máris felelősségre vontak nem elég gyors cselekvésért, konkrétan "wishful thinking" (vágyvezérelt gondolkodás), amiért elmarasztalták őket.

2020.04.21.

  • A hirtelen szívmegállások statisztikáját érdemes lesz figyelni majd Magyarországon (is), a New York-i tapasztalatok nyomában. Hogy legyen hozzá baseline, 2008-ból találtam 61/nap (20-25 ezer/év) és 2015-ből 70/nap adatokat. Források itt és itt. Innen pedig az látható, hogy a keringési rendszer betegségei miatt az 1990-2012-es időszakban 175-200 ember halt meg naponta (csökkenő trend mellett).
  • Potenciálisan 32 napig tartó vírusürítés "enyhe" esetnél. Még azzal együtt is figyelemre méltó, hogy "Positive tests may be detecting pieces of inactive viruses, which would not be transmissible in individual cases" (vagyis lehet, hogy csak a vírus-RNS nyomait sikerül kimutatni, tényleges fertőzőképesség nélkül). Mindenesetre ez is egy érv, hogy miért nem lehet az enyhe eseteket figyelmen kívül hagyni. Én az SIR-modellt ebből a szempontból is bonyolítanám. Az I(M) csoport többet fertőz, mint az I(S), ahol M=mild és S=severe. Avagy M=mászkálós és S=sehovánemmenős.
  • Hacsak nem volt stroke-juk a fertőzés előttről, ezért hiba a stroke-ot "alapbetegségként" befirkálni bárhová elhunytaknál. A stroke lehet a COVID-19 része is, különösen nyilvánvaló módon olyankor, amikor súlyos többszervi elégtelenség nyomában lép fel.
  • Ób***meg. Elnézést, de erre ez az adekvát tudományos reakció. A vírus mutációjáról már korábban is volt sok szó, de a koronavírusokról mindig hozzátette eddig a legtöbb forrás, hogy azért nem olyan arányú a vírusgenom változása, mint pl. az influenzánál. Ezek az új adatok nekem most kapásból magyarázzák, miért terjedt lassan a járvány Szingapúrban az első hullámban, és mitől robban most a másodikban. "270-szeres különbség a vírusürítés mértékében"? Ez durva. Azonnal adódó kérdések: mekkora a keresztimmunitás a különböző fajták között? Hogyan hat ez a vakcinafejlesztésre? OMG.
  • Összefüggés a légszennyezés mértéke és a COVID-19-es halálozások között, többek között hipercitokinémián keresztül. Reakcióm, amit már máshová is megírtam: "Simán lehetséges. Egereknél tudok tanulmányról, ahol a finompornak való kitettség és az ACE2-es molekuláris receptorok kifejeződése között találtak összefüggést, alapvetően logikusan előrejelezhető módon (ezek a receptorok — pl. a II-es típusú pneumociták esetében, de azon kívül másutt is — a vírus bejutási pontjai a sejtek belsejébe)." Yaron Ogen itt idézett tanulmánya a nitrogén-dioxid szerepét nézte konkrétan. Hivatkozik egy csomó korábbi tanulmányra is, melyek az NO2-nek való kitettség és a magas vérnyomás, a CVD és a COPD között is találtak összefüggést.
  • Szenzációs kollázs a koronavírus-válságra készült reklámfilmekről. A nagy cégek halk zongoraszóra libbenek be szerény kis emlékeztetőjükkel, miszerint ők életünk stabil elemét képezik már hosszú-hosszú évek óta, ezekben a nagyon nehéz időkben is így lesz ez, és segítenek, együtt vagyunk, tapsolunk örömünkben.
  • Az amerikai olaj futures (előre lekötött) ára 0 dolcsi alatt. Ilyet is megértünk.
  • Nagyon komoly kapcsolatkövető munka Keralában, Indiában. Pathanamthitta járási vezetője annak ellenére végigcsinálta a teljes kapcsolatvizsgálatot (300+ kontakt azonosításával), hogy az Olaszországból érkezett indiai család, akik hozták a fertőzést, nem voltak együttműködők. Rekonstruált mindent, mert tudta, hogy a terjedési láncolatokra kell koncentrálni.
  • A here szövetei sajnos ACE2-es receptorokkal várják a vírust. A sex gap egyik oka lehet, úgy tűnik. Hipotézis továbbá: "Since the testicles are walled off from the immune system, they may be among the last hiding places from which the virus is driven out."
  • A WHO egyik sofőrje életét vesztette egy "biztonsági incidensben" Mianmárban, minták szállítása közben. Kieg.: bővebben. Vagy a mianmari hadsereg, vagy a felkelő Arakani Hadsereg nyitott tüzet az ENSZ jelzéssel ellátott járműre.
  • Sok kórház, vagy kevés kórház a jó? Kérdezz meg egy közgazdászt vagy kérdezz meg valakit, aki látott már járványt. Más választ fogsz kapni.
  • A légitársaságokra váró komplikációkról. Tele járaton nem árt maszkot osztani.

2020.04.22.

  • Egy színész a lábát veszítette el a koronavírus kiváltotta vérrög-képződés miatt, amputálták (közben véralvadás-gátlókkal kezelték, amitől a beleiben vérzés lépett fel). A vérrögök problémájára egyre többen kezdenek felfigyelni. Egy idézet az ehhez kapcsolódó kellemetlenségekről: "We see not just the possibility of blood clots in the lungs," Poor said. In COVID-19 patients who require dialysis because of kidney failure, "their catheters are clotting off every second."
  • A vakcinafejlesztési stratégiákról.
  • Cikk arról, hogy a COVID-19-es tüdőgyulladások sokáig egyáltalán nem tűnnek fel az elszenvedő felek számára. Eleinte anélkül esik nagyon mélyre a véroxigénszintjük, hogy a tüdejük folyadékkal telne meg és elnehezedne. Itt is elhangzik, amit más forrásnál már hallottam, hogy baleseti traumákkal érkező embereknél találnak COVID-19-es tüdőgyulladást. A szerző a pulzoximéter preventív használatát szorgalmazza már az első köhögésektől, hogy lehessen észlelni, kinek romlik az állapota.
  • Ugyanebből a cikkből gondolom, hogy az ún. aszimptomatikus betegek legalább egy részénél anélkül lehet veszélyesen rossz állapot, hogy felfognák: vérrögök képződése és zuhanó véroxigénszint mellett.
  • És szintén ugyanebből a cikkből látni, mekkora vétek az "enyhe" esetek figyelmen kívül hagyása. Lehetne figyelni gyulladásmarkereket, limfocitákat, trombocitákat, véroxigénszintet, lehetne antivirális szereket hatásosabban bevetni (akkor, amikor számít), de inkább jöjjön a beteg, amikor már közvetlen életveszélyben van — erre van kapacitás.
  • Jelentősen megnőtt az Egyesült Államokban a tisztító- és fertőtlenítő szerek általi mérgezések száma. Nyilván másutt is ez lehet a helyzet.
  • A következő illusztráció minőségéért elnézést, iszonyatosan lebutított Paint programmal kellett megcsinálnom. A lockdown-ellenes tüntetések külpolitikai vonatkozású üzeneteiből. Meglepő a nagyrészt republikánus/libertariánus hátterű tüntetőktől* látni a lelkesedést Svédország iránt (máskor Svédországot kb. kommunistának szokták tartani), legalább annyira, mint a "pro-choice", "my body, my choice" típusú érvelést. Észak-Koreát a zsarnokság szimbólumaként említi egy másik tüntető, Kínával fennálló háborúról szól egy további transzparens. A Dump Trump/Abbott Lockdown érdekes texasi bonyodalmak jele (a hagyományosan republikánus fölényű Texasban). *Természetesen vannak emberek, akik simán csak dolgoznának már, mert rászorulnak. (Az amerikaiak többsége közben indokoltnak látja a lockdownt a felmérések szerint.)

antilockdownprotests.png

  • Adatok! A New York Times globálisan (=sokfelé) utánament az addicionális halálozásnak. Nálam +14207-en áll a konzervatívan számolt extra globális halálozás. Nézzük, mi adódik ehhez hozzá továbbra is konzervatív megközelítésben az itt szereplő adatokból... (1) A holland különbözet (márc.9.-ápr.5.) fele: +950; (2) Isztambul - a különbözet fele (márc.9.-ápr.12.): +550; (3) Svájc, a különbözet fele (márc.9.-ápr.5.): +150; (4) Belgium, azonos időszak, a különbözet fele: +350; (5) Spanyolország, azonos időszak, a különbözet fele: +3650; (6) Jakarta, március, a különbözet fele: +450. A többi országnál azért nem adok hozzá, mert korábban onnét más forrásból már számítottam be adatokat, átfedésben lévő időszakra vonatkozóan. Ez így összesen +6100. Globálisan így összesen +20307+n. A járvány halálozása mostanra tehát 200 ezer felett, konzervatív számítással is.
  • A svéd megközelítés árnyoldalairól. Az önkéntes social distancing különösen eleinte a bevándorlók, pl. szomáliak lakta városrészekben kevésbé vált gyakorlattá, mert nem volt az ő tájékoztatásukra megfelelően kimunkált kommunikáció (pl. a közösség megbecsült tagjain keresztül, személyes formában). A fertőzés így ott jobban szétterjedt, majd, ki gondolta volna, idősotthonokban landolt, ahol az ott dolgozók nagyobb része bevándorló.

2020.04.23.

  • Miután stanfordi kutatók kriminális mértékű hanyagságára derült fény a Santa Clara-i szerológiai vizsgálatok kapcsán, itt az újabb botrány, és ez is azt mutatja, milyen tendenciózusan eltúlzott következtetésekkel álltak elő kutatók több helyen a populáció lehetséges átfertőzöttségének mértékét illetően. Két tanulmány is visszavonva Svédországban, az egyik állami, a másik egyetemi. Az állami akkora mértékű átfertőzöttséget jelzett lehetségesnek, amekkorához Svédországénál nagyobb népesség kellene.
  • Egy kis spekuláció. Miért nem lehet nagyságrendekkel nagyobb az átfertőzöttség a kimutatottnál, legalábbis az olyan országokban, ahol tesztelnek minden gyanús esetben? Mert ahhoz a vírusnak dominánsan aeroszolként kellene terjednie, hogy olyan magas legyen az R0 terjedési mutató. Ilyesmire utaló adatunk pedig nincs.
  • Dél-Koreában, ahol rengeteget és pro-aktívan tesztelnek, mindössze 20% volt aszimptomatikus. Ennél lehet valamennyivel több, akit nem vettek észre, de nem nagyságrendekkel.
  • Ugyancsak Dél-Koreából, az imént idézett interjúból: hogyan kerülhető el a felesleges tesztelés pro-aktív és megengedő tesztelési politika mellett: "Ha kifizeti, bármikor teszteltethet. Úgy 140 dollár az ára, de ha pozitív lesz az eredmény, akkor az állam itt utólag megtéríti. Ha az orvos szerint szükséges a teszt, akkor pedig ingyenes." Okos.
  • A hidroxiklorokinról is meglepően logikátlan viták zajlanak. A hidroxiklorokinnak és a klorokinnak cinkkel együtt van igazán értelme, és tényleg olyan, mintha erről a vitatkozók szignifikáns részének egyszerűen nem lenne tudomása. Plusz korán kell adni, nyilván, hiszen a kombó a cinkkel a vírusreplikáció akadályozását célozza — magyarán nem a tüdőgyulladásos betegeket bevárva kellene bevetni.
  • A részben Trump, részben mások, például a francia dr. Didier Raoult által gerjesztett hidroxiklorokin-őrület Indiában kezd halálos lenni. Egy orvos Assam államban meghalt, miután profilaxisként szedte ezt a szert, és most ennek ellenére nyomornegyedek lakóin kísérleteznének vele a szervek (Dharavi és Worli negyedekben, Mumbaiban). Hogy közben ez miként érinti a lupustól szenvedőket, akik rá lennének szorulva a hidroxiklorokinos kezelésre, abba végképp bele sem szeretnék gondolni. (Az assami orvossal közben +20308 a globális addicionális halálozás). Kieg.: az persze érdekes, hogy maláriagyógyszerként a hidroxiklorokin elvileg egész jól működik, és elég széles körű használat ellenére sem jelentettek gyakori problémákat vele kapcsolatban.
  • A dél-koreai védelmi költségvetés csökken, kurtítás (2%-os) a járványvédekezés céljával. Tudnék lelkesedni, ha lenne globális nemzetközi együttműködés, ami jelenleg nincs. És nagyon nem szeretném azt látni, hogy aztán pont a polgáraik egészségével törődő államok jól megszívják. A dél-koreaiak húsba egyelőre nem vágtak: "No delay in introduction or deployment of any equipment is expected due to the budget cut."
  • A válságkezelést illetően a mai EU-csúcs fontos lesz. Nekünk ugye viszonylag szerényen jutott forrás az eddigiekben a finanszírozási forma sajátosságai miatt. A tetejében ezt az EU-ban nem mindenki látja át, és becsúszott még Európa "legeredetibb" (ez nem bók) és következésképpen sokat vitatott rendkívüli kormányfelhatalmazása, amire nem biztos, hogy szükség lett volna, ha utána önkormányzatoknak kell dönteniük parkolók és parkok bezárásáról.
  • Jászberényi Sándor jelenti Egyiptomból. Az egész cikk nagyon érdekes, hirtelen csak egy dolgot említek: az Ikhwan, vagyis a Muszlim Testvériség egyes tagjai ezek szerint arra szólították a hasonlóan gondolkodókat, hogy ha megfertőződnének, fertőzzenek meg minél többeket a kormányhivatalnokok közül. 

2020.04.24.

  • A kórházkiürítéseknek vannak áldozatai. Az a minimum, ha ez alapján a cikk alapján egyet beszámítunk a globális halálozásba is, miheztartás végett (és az így +20309).
  • Közben itt egy eset az Egyesült Államokból, ahol az érintettet nem tesztelték le, meghalt, és körülötte szinte minden családtag fertőzött volt egyébként (az édesapja is meghalt). (+20310)
  • Lesz EU-s mentőcsomag, csak még a részletekről tárgyalnia kell sok európai szuverénnek. Sokat, mert idő az van bőven. 
  • Belpolitika az Egyesült Államokban: a republikánusok bevezették a diskurzusba a "blue state bailout" kifejezést. Demokrata vezetésű állam megmentése nem érdekük, gondolják sajátos érdekkoncepciójuk alapján.
  • Egy nagyon jó videós áttekintés a SARS-CoV-2 vírus lehetséges hatásáról (az ORF-8, ORF-10 és glükoprotein fehérjéken keresztül) a porfirin-vas-O2-globin komplexumra, közismertebb nevén a vörösvértestekben hordozott hemoglobinra, miután az említett vírusfehérjék kötődni tudnak a porfirinhez is, és azon kívül a globin molekula béta-láncához is. Ez pedig kiveti a vasat a komplexumból, és ezzel ellehetetlenülhet az oxigénfelvétel a tüdőn keresztül. De mivel ez csak számítógépes modellezésben jött ki, klinikai megfigyelése (ha előfordul élőben) várat magára. Hipoxémiát COVID-19-nél egészen biztosan képes előidézni a szövetközi tüdőgyulladás, a kérdés tehát az, hogy van-e egy ilyen kiegészítő mechanizmus mellé.
  • EU-s intézkedés: PPE-k gyártásához más körülmények között jogdíjak megfizetése mellett hozzáférhető sztenderdek megosztása a világgal, hogy a világ hozzáférhessen az EU piacához könnyebben, és gyárthasson neki PPE-ket.
  • A U.S. Department of Homeland Security tartott egy prezit elnöki jelenlét mellett arról, hogy a napfény és a fertőtlenítő meg tudja ölni a vírust. Mégis úgy áll, hogy messze nem ez, vagyis a spanyol viasz újra-feltalálása lett azután az esemény leginkább zavarba ejtő része. DJ Trump ugyanis ezt úgy értelmezte, hogy a vírust ezek szerint az emberi testben válik lehetségessé mindjárt napfény vagy fertőtlenítő befecskendezésével pusztítani. 
  • Közben Európában mindenki terveket szövöget az újranyitásra. Gondolkodtam, hogyan ragadjuk meg képletesen a problémát. Sokan azt hiszik, hogy a csökkenő esetszámok olyanok, mint az elálló eső. Valójában a fedezék alatt a fejünkre eső cseppeket számolgatjuk. És valójában a járvány inkább olyan, mint a gravitáció. Ha nem vigyázol, hatni fog — bőven van még fertőzhető ember az útjában.
  • Magyarországi páciens-beszámoló. Érdekes részlet nekem, hogy kismamáról lévén szó, itt féloldali röntgent csináltak: "félig tüdőröntgen (csak a fél tüdőmet nézték, védve a magzatot a sugártól)". Gondolom, ez aligha könnyíti meg a diagnosztizálást. A hordozható ultrahang nem lehet erre megoldás? Már ahol van.
  • Kormányzati kihágásokról is ejtettem már szót itt, itt az ideje, hogy ellenzéki kihágásról szóljak. A fertőzöttek lakhelyét jelölő sárga cédula mint járványügyi intézkedés kapcsán az antiszemitizmust felhozni erősen a valóságtól elrugaszkodott dolog, lássuk be. Nehogy már pont olyan intézkedést támadjanak le, könyörgöm, amikor végre meg van osztva információ valamiről, ehhez nagyon megfogalmatlanodottnak kell lenni.
  • És végül egy kis játék a számokkal. Ha van egy 10 ezer fős populációm, ahol valójában 1% fertőzött, azaz 100 ember, és van hozzá egy 90%-os szenzitivitású tesztem, amivel végigtesztelem őket, akkor 90-et fogok megtalálni a pozitívakból (és 10 főt, vagyis 10%-ot nem fedezek fel). Ha a teszt eközben 4%-ban produkál fals pozitívokat (96%-os specificitás), akkor 400 fals pozitív eredmény lesz a populáció végigszűrése nyomán. Kérdés: ezek után akkor mennyi lesz a pozitív eredményekből fals pozitív összesen? 400/490x100=81%. Hát ezért aggódom, amikor a reprezentatív mintás antitest-tesztek alapján akarják dolgozni vezényelni az embereket. (Ott ráadásul még a minta reprezentativitásával kapcsolatos kétséget is figyelembe kell venni, vagyis hogy a mintából kimutatott arány milyen valószínűséggel véletlenszerű, ami tehát további bizonytalanság.) Persze ha a fertőzöttek tényleges aránya már 20% körüli, akkor a fenti szenzitivitási és specificitási paraméterek melletti fals pozitívok aránya lemegy 18%-ra. Az antitest-teszteknek tehát akkor van értelme, amikor már biztosan tudható egyéb jelekből, hogy az átfertőzöttség mértéke nagy. Aki még ez előtt kezd bele ilyesmibe, annak vagy hátsó szándékai vannak, vagy annyira tájékozatlan, hogy nem érdemes rá hallgatni.

2020.04.25.

  • Először is érdemes megnézni a 04.24. alatti utolsó bevésésemet. Ennek figyelembe vételével tanulságos értelmezni a Mérce cikkét, melynek címe "A kormány végre beadta a derekát...". Hogy osszak mindenkit, ne csak őket, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pedig azt találta mondani: "A kollégáim javasolták, hogy a tesztelések számát növelni kell. A jövő héttől elindul egy reprezentatív vizsgálat, ami abban az értelemben reprezentatív, hogy nemcsak 1500 vizsgálatot fogunk elvégezni, mint Ausztriában, hanem lényegesen nagyobb számot." Nos, a reprezentativitás elsődlegesen ugyebár nem a minta méretéből fakad, mint arra George Gallup még 1936-ban felhívta a figyelmet.
  • Az ebben a cikkben bemutatott tanulmány következtetéseit realisztikusnak vélem, és a kínai diagnosztikai eljárásrend változását itt én is követtem. Kínában ez alapján kb. ennyiszer több eset lehetett a regisztráltaknál. Ezek után érdemes belegondolni, micsoda eredmény, hogy fel tudtak számolni egy ilyen járványt. Politikai rendszert nyilván nem ez alapján választanék, de akkor is. (Itt az eredeti tanulmány.)
  • Mexikóban éppen robbanás történik, és közben az eü. dolgozók elleni erőszaknak is van egy járványa.
  • A kábítószer-kereskedelemre is rájár a rúd. A kínai ellátási láncok nem működnek, az amerikai-mexikói határon elapadt a forgalom, és így csempészni is nehezebb. Márciusban 2582 gyilkosság történt Mexikóban. Érezhető, hogy ez egy erőszakhullám, talán éppen a lehetőségek szűkösebbé válásához kapcsolódóan, a kartellek között. Kieg.: az idézett szám 1997 óta a legmagasabb. Tavaly decemberben volt 2444, júniusban 2543, szóval nem annyira kiugró, de akkor is egy peak jelen állás szerint (az adatok).
  • Ezt a linket a G7-en találtam: a romániai járványadatok. Romániában Arad és Szucsáva (Sucaeva) megyékben a legtöbb fertőzött, utóbbi messze a vezető helyen. Érdekesség, hogy mindkettő határmegye, Szucsáva Ukrajna határán. Kor szerinti megoszlás: a 30-49 évesek teszik ki az esetek 40%-át. Érdekes lesz figyelni a német és brit mezőgazdasági vendégmunka esetleges hatásait. Nem túl meglepő módon eleve Szucsávából kerül ki a legtöbb román vendégmunkás, lásd az adatokat itt (p.44.). (Másféle vendégmunka is van persze: ebben az elhíresült esetben pl. a román hölgyek vélhetően nem idegenvezetőként működtek közre az utazásban.)
  • Ha már vendégmunkások: Szingapúrban 43 számukra tartott munkásszállóban oszlik el 200 ezer fő, itt koncentrálódik a szingapúri második hullám.
  • Zárjuk a napot a legkomolyabb hírrel. SARS-CoV-2-pozitív betegek brutális stroke-kal (Large Vessel Occlusions), viszonylag fiatalon. Itt a Medscape ír erről. Fentebb igazából már megjósoltuk, hogy ez így kell, hogy legyen, sajnos. További rejtett halálozás — így akkor már minden bizonnyal. A koronavirus.gov.hu figyelmébe is: a stroke így nem feltétlenül lehet "alapbetegségként" feltüntethető. Betegek figyelmébe pedig: a fejfájás COVID-19 esetében nem biztos, hogy simán csak egy "tünet", lehet annál több is, sajnos, úgyhogy nem árt ismerni a stroke jeleit. Orvosoknak nyilván a magasabb D-dimer szintre fontos figyelniük például. 

Április 26-tól új bekezdést nyitok ismét, hogy praktikusabb legyen követni az új fejleményeket. Itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr115613210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2020.04.16. 08:22:57

Kásler meg módosít a statisztikán. Jól felhúztam magam rajta. www.portfolio.hu/gazdasag/20200414/elarulta-a-miniszteri-tanacsado-kicsit-kizokkent-a-magyar-jarvanygorbe-426054

A szombathelyi sugárzás adatok térképét miért olyanra rajzolják, amin rajta vannak a katonai körzetek, a mocsarak, meg az összes értelmezhető (klub) reptér? Nem tudod, kinek kell szólni, hogy nemá?
remap.jrc.ec.europa.eu/Simple.aspx

Már az egészségeseken kísérleteznének, mert úgy gyorsabb. nrs.harvard.edu/urn-3:HUL.InstRepos:42639016

Fönt van a Colectiv az HBO GO-n, ha érdekel.

Robert Koch Institut Täglicher Lagebericht www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-04-09-de.pdf?__blob=publicationFile

_Epikurosz_ 2020.04.16. 08:23:01

A New Yorki mentők sokkal több szívrohamost kezelnek (NYT), lehet hogy a vérrögök miatt. www.economist.com/graphic-detail/2020/04/13/deaths-from-cardiac-arrests-have-surged-in-new-york-city

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.16. 09:54:09

@_Epikurosz_: a szívrohamos eseteket mindenképpen érdemes figyelni. Anekdotikusan hallani lehetett már Kínából és az Egyesült Államokból is felgyógyultaknál történt szívmegállásokról, ami így természetesen a járvány következménye...

Köszönöm a tippet a Colectivról, meg fogom nézni! És persze nézem közben a többit is... a sugárzási adatokról nem tudok nyilatkozni, de a csernobili erdőtűz nyomán is érdekes most nézni ezeket, az egyszer biztos.

_Epikurosz_ 2020.04.17. 14:26:59

[ápr. 11:] Hálózattudomány és a humán biológiai működés interakciója: 28 faktor kritikus a betegség lefutásában: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.09.033910v1
A japánok is a tünetmenteseket becsülgetik :www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.06.20053934v1

ACE inhibitor szedése akár még jó hatással is lehet: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.07.20056788v1

Sima vértesztek és AI együtt kiválthatja a PCR tesztet: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.10.20061036v1
[április 15]
Megkapargatták az öregséget mint okot: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.15.20060095v1

Terhesség alatt ne fertőződj meg, mert átadod a gyereknek, és eleve ARDS-sel vagy tüdőgyulladással születik, korán, néha halva. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.11.20062356v1

Hajléktalanoknak kevés az esélyük, hogy kikerüljék, viszont ők se mind betegednek meg: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.12.20059618v1

Kiújulás és az emésztőszervi receptorok kapcsolata: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.14.040204v1

Új benchmarking adathalmaz a kis molekula fejlesztéshez: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.14.041962v1
github.com/DasLab/FARFAR2-SARS-CoV-2
github.com/DasLab/FARFAR2-Apo-
Riboswitch

Remdesivir rézuszmakákókban 10mg/kg először, 5mg/kg folytatólagosan, már 12 óra után javulást hozott, stb, és nem találtak rezisztenciát / mutációt: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.15.043166v1

Antitesteket immunokromatográfiával is lehet azonosítani a 14 napnál régebbi betegekben, 73%-os specificitással: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.11.20062158v1

Új indiai mutáció (4809C>T (S1515F) in NSP3 gene) a márciusban azonosított betegek közt; valaki összeszedte a wuhani és az amerikai variánsot is (ezúton is gratulálunk); az iráni ág teljesen különbözik: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.14.041301v1

A Humanized single domain antibody az micsoda? Ja, hogy nano receptor teve alapon. Az mindjárt más. www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.14.042010v1

[ápr.16.] Akik 1277-en kórházba kerültek Kaliforniában és Washingtonban, hosszabb ideig kaptak reményt (oxigént), mint Kínában: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.12.20062943v1

Auranofin mint lehetséges gyógyszer (in vitro): www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.14.041228v1

Az ibuprofén, a valacyclovir és a naproxén bemennek a bárba: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.11.20061994v1

Felkészül: Srí Lanka, www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.11.20061481v1
és Guadeloupe www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.12.20063008v1

_Epikurosz_ 2020.04.17. 22:04:13

Tegyük fel, hogy van valami genetikai oka is annak, hogy az USA-ban élő feketék közül több az áldozat. Mennyi esélye van a sima afrikaiaknak? index.hu/kulfold/2020/04/16/afroamerikai_lelkeszek_egyenlo_banasmodot_kovetelnek_a_feketeknek/

Esetleg a szigma-1 receptor agonista szerek (fluvoxamin) is segíthetnek? Mi az a szigma-1 receptor és mire való röviden: www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2019.00733/full hosszabban: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2701284/
Citokinnal kapcsolatos gyulladásgátló hatásuk: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15573866
Magyar szakdoli a fluvoxamin hatásáról a vesében: semmelweis.hu/wp-content/phd/phd_live/vedes/export/hosszuadam.d.pdf

India a hisztin túl: példás kontaktuskövetés (kicsit már propagandaízű a tálalás, még ha igaz is a történet) www.indiatoday.in/india/story/delhi-pizza-delivery-boy-tests-positive-for-coronavirus-72-families-quarantined-10-points-1667588-2020-04-16

Indexes álhír: "A Johns Hopkins Egyetem, a világon a legjobban követett koronatérkép működtetője azt is közölte, hogy a következő napokban reálisabb adatokat szeretne közölni, amelyben a vélelmezhető, vírushoz köthető halálozásokat is igyekszik megbecsülni." Semmi ilyesmi nincs a térképen. Egy ilyen paradigmaváltást mindenképp meg kell jeleníteni. Ráadásul automatikus az adatgyűjtés, kézzel nem is bírnák.

Remdesivir a CNN hírei közt: edition.cnn.com/2020/04/16/health/coronavirus-remdesivir-trial/index.html

A kínaiak máskor is égetni szokták a halottaikat, nem temetni? www.livescience.com/covid-19-corpses-contagious.html

Bolsonaro kirúgta az eü miniszterét. www.theguardian.com/world/2020/apr/16/bolsonaro-brazil-president-luiz-mandetta-health-minister

Az Index mutatott az állatmenhelyes videójában egy megfázott lámát. Lámát ugye kb az indiánok tartanak az Andokban, mindenki más állatkertben. Azt hiszem, a teve rokona.

A franciák állítólag jó módszerrel tesztelnek, mert a szennyvizes becsléssel stimmelnek a számaik (most már, hogy belevették az öregotthonokat is): www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.12.20062679v1

Antitest teszt a fertőzés elterjedtségének ellenőrzésére, sok charttal, hogy mi hogy tér el a többi vírushoz képest: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.15.043364v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.17. 22:18:34

@_Epikurosz_: parádés forrásgyűjtés!

Bolsonaróékkal kapcsolatban néha eszembe jut, hogy mi lenne, ha most nem ilyen vezetők lennének divatosak, mint ő, vagy pl. Trump. Lehet persze, hogy nem állnánk sokkal jobban. Végül is az egészségügyi kiadások következetes lefaragása, a járványügyi intézményrendszerek gyengítése, a légi közlekedés hálózatának tovább-sűrűsödése, a vírus paraméterei stb., ezek mind az efféle vezetőcskéktől függetlenül ható vagy már előttüktől fogva ható tényezők. Talán éppen a járványhoz kapcsolódó addicionális halálozás szempontjából fejtenek ki inkább hatást különböző módokon. De ezen a feladványon gondolkodnom kell majd még.

Fentebb az ACE-inhibitorokról szóló cikk kapcsán írtam, még a tegnapi dolgok között, mert ez bizony igen figyelemre méltó eredmény, amit a tanulmány kihozott. Nagyjából érteni is vélem, hogy miért alakul így.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.04.18. 19:06:19

Kedves Péter!

A New Yorki halálozási grafikon nem semmi. :-( Egyszerű kérdésem, miért nem látunk ilyen (teljes halálozási szám, vagy százezer főre eső teljes halálozási szám) adatokat - grafikonokat más régiókból országokból?

Jó, az egy, általad megfejtett igencsak bonyolult Euro momo-s, fél Európát hetente bemutató grafikonon túl. Ja? És frissítették a 15. heti adatokkal a grafikont.

www.euromomo.eu/index.html

_Epikurosz_ 2020.04.18. 19:06:22

Bocsánat, az előbbi üres volt, törölhető.
Lehet újra pozitív valaki, vagy túl érzékeny (a Dél-Koreában használt) teszt?
edition.cnn.com/2020/04/17/health/south-korea-coronavirus-retesting-positive-intl-hnk/index.html

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.18. 19:34:23

@rdos: Kellenének ezek az adatok, az egyszer biztos. Az olyan országokban, mint Brazília, India, Indonézia, Venezuela, garantáltan csak a jéghegy csúcsát látjuk majd, és esetleg helyi tudósításokból tudunk majd a hivatalos adatokon túlra nézve következtetést levonni.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.18. 19:38:59

@_Epikurosz_: Ez izgalmas kérdés lesz. Én közben azt is szeretném már nagyon látni, hogy valaki egy aszimptomatikus beteg vérképének a változását végigköveti, és hogy abból mi jön ki... Nyilván elég egyértelmű, hogy miért nincs sok ilyen adat. Az ilyen esetek ritkábbak is, mint sokan gondolnák, illetve sok lehet dokumentálatlan. De talán Németországból vagy Dél-Koreából kerülhetnek elő előbb-utóbb ilyenek adatok, ott elég korai a diagnosztizálás pro-aktív tesztelésből és elég intenzív a monitorozás, hogy előbb-utóbb az aszimptomatikusokról is többet tudjanak mondani.

_Epikurosz_ 2020.04.19. 17:42:26

@Marton Péter: spekulálok, nem vagyok orvos : mi van, ha a vérnyomásgyógyszert, amit egyébként olyan nehéz optimálisat találni, mert egyéni a mellékhatás és a hatás is, csak azért állítják be olyan szépen, mert hosszú távon kell szedni? Mi van, ha rövidtávon, amíg a SARS-CoV 2 felnyomja a vérnyomást, mindenképpen ACE gátlókat használunk? A mellékhatások ronthatják az olyan beteg esélyeit, aki nem (ehhez) szokott hozzá?

_Epikurosz_ 2020.04.19. 17:42:35

@Marton Péter: Vó városnak nincsenek adatai?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.19. 19:53:19

@_Epikurosz_: Vo' jó tipp, csak csináltak valamit, ha már találtak annyi aszimptomatikusat... vagy legalábbis akkor még aszimptomatikusat. Megnézem...

A vérnyomásgyógyszernek is utánakérdezek. Ha kálccsat-blokkolóra át merik tenni az embereket lazán, akkor csak nem végzetes ACEI-re váltani sem, ideiglenesen... de azért orvostól tudni ezt biztosabb.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.20. 19:02:16

@_Epikurosz_: azt a választ kaptam, hogy a gyakori váltogatás vezethet a káliumszint borulásához és hipoxémiához (feltételezem, hogy akkor minden váltásnál oda kell figyelni erre).

_Epikurosz_ 2020.04.20. 20:42:38

6-ból 6 az 100%. Őssejtterápia Izraelből.
www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-COVID-19-treatment-with-100-percent-success-rate-tested-on-US-patient-624653

Tömegspektrométerrel is mérik. www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.18.047878v1

A replikációhoz szükséges fehérjestruktúrák első példánya (nsp10-nsp16 2′-O-methyltransferase complex with S-adenosylmethionine) kristály alakban: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.17.047498v1

Ha a görögök kimaradtak volna az adatbázisból, itt egy leírás a folyamatról márciustól, és a nemzetközi intézkedések is benne vannak, meg egy csinos Markov lánc: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.15.20066712v1

Milyen antitestek vannak egy korai SARS-CoV-2 fertőzésben? Az N-protein nem jó tesztelésre mert sok hamis negatívot ad az influenzából és náthából. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.14.20064535v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.20. 21:24:04

@_Epikurosz_: A WHO magyarországi irodájának igazgatóját, Ledia Lazerit ma boldogan idézték sokan pártpolitikai indíttatásokkal, hogy lám, szerinte nem is kell többet tesztelni, mert "fertőzöttenként tízet elég". Közben a WHO globális szinten persze nem mond ilyen önkényes baromságokat, és a komoly dokumentumaikban ott van, hogy "test all suspected cases". Mi lesz itt, ha ezek után tömegspektrométeres, vérképelemzős és egyéb módszerekkel lehetővé válik megspórolni a 7500 forintos PCR-teszteket? Kommunikációs meghasonlás...? Persze naiv vagyok, tudom.

_Epikurosz_ 2020.04.21. 08:17:07

Hungarian Unix Portal thread: hup.hu/szavazasok/20200420/ismersz_szemelyesen_olyat_akirol_tudod_hogy_mar_teszteltek_covid-19-re?page=0
Ugyanitt: Lazari pszichológus, nem ért hozzá (és nem is hajlandó utánaolvasni, ezt én teszem hozzá).

_Epikurosz_ 2020.04.21. 08:17:09

Wishful thinking: akkor most a tisztelt képviselők eszik meg a maradék malacot a 14-ből? Nahát!

Washington: egy bizonytalan dologra alapoztak egy biztosat, mint Mo-n a Közgáz bevételeit. De miért is kell egymástól függeniük a rendszereknek? Hogy egyszerre omoljanak össze? Költői volt.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.21. 08:25:17

@_Epikurosz_: 2015-ből találtam adatot (egy nagyon jó barátom is akkor halt meg így). Aszerint 70 szívmegállás volt naponta nálunk. Legalább így akkor van baseline, amihez lehet viszonyítani majd.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/naponta_hetven_hirtelen_szivhalal_van_magyarorszagon.603580.html

Lazeri... óriási. Tök jó, hogy amikor a WHO finanszírozási krízisbe kerül, ő így dolgozik a szervezet jó megítélésén.

Közben itt az EU Bizottság adatplatformja, most indították:
www.covid19dataportal.org/

_Epikurosz_ 2020.04.22. 15:11:25

Here: az Ebola is szexuális úton fertőz már felgyógyult, kiengedett, másképp már nem fertőző betegeknél még 1-2 hónapig, ha jól emlékszem.

_Epikurosz_ 2020.04.23. 08:22:50

@Marton Péter: Itt van egy másik, de nekem fura az egész, valamint a konfidenciaintervallum alakja. Vagy az nem az? Mindenkinek ugyanolyan alakú a forecastja, kivéve a svédeknél. covid19.healthdata.org/hungary
Cikk, a forecastok mind a Fig 4-re hasonlítanak: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.27.20043752v1
Eh, tutira én vagyok a hülye.

_Epikurosz_ 2020.04.23. 08:22:53

Szívinfarktus a Harvardról is megerősítve: news.harvard.edu/gazette/story/2020/04/covid-19s-consequences-for-the-heart/

Ha az állampolgáraid előbb mondják el a gondolataikat a twitternek, mint egy orvosnak, akkor ez is jó az előrejelzésre. Csak épp Californiában lesz a legsúlyosabb a járvány. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.19.20069948v1

Szerinte a BCG oltásnak nincs haszna a COVID-19 ellen, főleg ha a távolságtartást elbliccelik miatta. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.17.20068601v1

Fibrin csomósodva, (azaz) koagulopátia, és D-dimer növekedés a halálos esetekben: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.19.20054262v1

30 + 30 fős minta Tocilizumab és kontroll, már léegeztetéser szoruló betegeknél, intubálás megelőzésére ha jól értettem: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.20.20061861v1

Alapbetegségek eloszlása a népességben: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.18.20064774v1 A hozzá tartozó Excel github linkje (nem töltöttem le) cmmid.github.io/topics/covid19/

TMPRSS2 teljes fehérje modell és annak interakciója a spike proteinnel : www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.21.052639v1

A lélegeztetőgépről visszatértek élete csökkent tüdőfunkcióval (24,35%), fizikai erőnléttel (577 m 6 perc alatt) www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16.20067975v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.23. 11:29:58

@_Epikurosz_: igen, az ebola fertőz nemi úton potenciálisan elég sokáig. Spermában 16-18 hónap után vett mintáknál 25-ből 1 lett pozitív: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5798881/

Közben COVID-hoz a JAMA-ból itt ez a friss cikk:
jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2765184?guestAccessKey=28639c30-edee-405e-9618-1be71e09426b&utm_source=twitter&utm_medium=social_jama&utm_term=3293878934&utm_campaign=article_alert&linkId=87122161

Nézem a többit is, köszönöm!

_Epikurosz_ 2020.04.23. 16:19:40

Köszönöm én is, a bevezető jellegű anyagokat különösen, de a többi is nagyon informatív.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.04.24. 14:31:56

Apróság, de azért szólok. Ma még csak 24-e van.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.24. 14:33:42

@rdos: valóban! Javítom, köszönöm :)

_Epikurosz_ 2020.04.24. 19:06:54

Nekem van egy kis endemikusom, akárhányszor megfázom, rám ugrik - és mindig meghátrál a fokhagymától. Ha ez az OC43, ÉS keresztimmunitást nyújt tényleg a SARS-CoV-2 ellen, akkor én mehetnék is dolgozni... Nincs teszt OC43-ra?

Román kanyarójárvány:(kb) 20000 megbetegedés, 64 haláleset, folytatódik a vakcinázás. A site úgy lett megbízható nálam, hogy az Index megírta, hogy a maffia meg akarta ölni a főszerkesztőt. www.pressalert.ro/2020/04/ministrul-sanatatii-despre-importanta-vaccinurilor-avem-evolutie-o-epidemie-de-rujeola-romania-sunt-20-000-de-imbolnaviri-si-64-decese/

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.24. 21:02:19

@_Epikurosz_: van teszt OC43-hoz, mert használták tanulmányokhoz, bár lehet, hogy nem a legegyszerűbb hozzájutni, vagy külön fejleszteni kell. De a keresztimmunitást kifejezetten a SARS-CoV-2-vel egyelőre nem nézték tudomásom szerint. Mindenképpen érdekes lenne.

A kanyarós hír nagyon komoly. Figyelembe véve a kanyaró potenciális hatását az immunrendszerre, a koronavírusnak csúnyán előkészítheti a terepet.

_Epikurosz_ 2020.04.25. 07:06:26

@Marton Péter: Tényleg, SARS-CoV-1 volt. Szemüveget nekem!

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.04.25. 20:29:56

@_Epikurosz_: Igen, a kínai adatokról ez végképp mutatja, hogy mi lehetett a helyzet valójában, és a +1000 halott a hivatalos adatokon felül így egészen biztosan szerény kiigazítás csak.
süti beállítások módosítása