Külpraktika

Külpraktika

A koronavírus-járvány a lazítások után

2020. május 15. - Marton Péter

 Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában):

2020.05.16.

  • Boncolás nyomán a citokinvihar hatásairól COVID-19-ben elhunyt betegeknél. Az előző bejegyzés legvégén, a kommentek között retorikailag rákérdeztem, hogy Klaus Püschel német patológus, aki mostanában sok kört ment a médiában egyes helyeken, és azzal szórakoztatja a nagyérdeműt, hogy nem látott még embert, aki a koronavírustól halt volna meg, mert mind beteg volt már előtte is, vajon mit szólna egy ilyen tanulmányhoz. És akkor elém került ez a Spiegel-cikk, ahol ő is szóba kerül, hasonló felfogásban gondolkodó patológusokkal együtt. "They all had in common that they suffered from severe malfunction of their blood vessels," nyilatkozza a cikkben pl. Alexander Tzankov bázeli orvos. "The cause of death tended to be a respiratory tract infection, a lung infection, a pulmonary embolism or a combination of all three. The most common pre-existing conditions found by the pathologists pertained to the cardiovascular system or the lungs", számol be a Spiegel ezek után Püschel leleteiről is. És így már értem. Úgy tűnik, hogy ezeknek a patológusoknak nehezükre esett megérteni, hogy a SARS-CoV-2 mit tesz az érfalakkal és a szívvel. A vaszkulitiszt/endothelialitiszt, az oxidatív stresszt, és egyebeket. Mindössze annyit tévednek, hogy (legalább részben) összekeverik az okozatot az okkal.
  • Kieg. az iméntihez: itt egy tanulmány, mely férfiak esetében 13, nők esetében 11 életévnyi veszteséggel számol átlagosan a páciensek populációjából vett minta vizsgálata alapján.
  • Lehet, hogy izgalmas dolgok is előkerülnek majd ebből a kiszivárgott kínai járvány-adatbázisból, az eü. rendszer katonai ágából. Amit most lehet látni (effektíve még nem publikáltak semmit): (1) itt sem fog kiderülni, hogy hány katona fertőződött meg a Népi Felszabadító Hadseregből, vagy éppen a börtönökben (h/t rdos); (2) februártól indulnak az esetek, szóval nincsenek ebben az adatbázisban az ismert időrendet megelőző esetek.
  • Apropó, ismert időrend. A Lancetben még korábban megjelent tanulmányból a kritikus idővonal e tárgyban íme, alább, a saját kiemeléseimmel:

sarscov2_timeline_lancet.jpg

  • Mint látható, az ábra kicsit torzít, mert a december 1. és 10. közötti időszak napjai nincsenek megjelenítve, utána pedig időarányos szakaszok következnek az időtengelyen. A december 1-én megjelent eset egyike azoknak, amelyeknek nem volt köze a Huanan piachoz — háromból egy december 10-inek már volt folyamatos kapcsolata a piaccal. Bár elvileg "illness onset" dátuma a december 10., a tanulmányból dekódolható, hogy a december 15-i esetek egyike ennek a férfinak a felesége volt. Viszont akkor a december 10. valójában a hospitalizáció napja, amit megelőzően a férfi 7 napig köhögött és lázas volt, illetve légszomja alakult ki. Az inkubációs időt is figyelembe véve így ez az eset december 1. előtt fertőződhetett.
  • Fontos adalék az ügyben, hogy az SCMP talált valamilyen "kínai kormányzati" adatokat, melyek szerint egy 55 éves személy lehetett koronavírusos beteg már november 17-én. Laboratóriumi megerősítés a fentebb idézett Lancet-tanulmány szerint csak december 16. utáni esetekre van sajnos, így nehéz megítélni, nem egy influenzás beteget nézegetünk-e éppen a nyomozás izgalmában. Arról sincs szó, hogy a november 17-i (akkor kórházba került?) betegnek volt-e köze a Huanan piachoz; a kérdés fel sem vetődik a cikkben.
  • Ahogy már tegnap felvetettem, Tanzánia sajnos tényleg a COVID World Tour nevű globális shitshow következő állomása. Idézem: "Abdul*, a close relative of Kwikima, said when they visited the department of health at the Ilala municipal council on April 30 to discuss the burial, they saw the worker on duty open a book titled Mazishi ya COVID-19- Swahili for "COVID-19 burials" - and that Kwikima was the 256th name in the book." Azok után, ami a cikkben szerepel, nincs kétségem az információ hitelessége felől, pláne a hivatalos adatok nem túl életszerű eloszlását látva, és tudva, hogy a tanzániai laborok teljesítményét maga a tanzániai elnök, John Magufuli is megkérdőjelezte. Mivel április 30-ig csak 16 halálesetet jegyeztek hivatalosan, globálisan a g.a.h.: +65285+n.
  • Vissza a sejteken belülre. Egy nagyon érdekes tanulmány a mikroRNS-ek (miRNA) szerepéről, in silico. SARS-CoV-2-re specifikus 315 mikroRNS hatása, és ezek sajnos az életkorral csökkenő mennyiségben vannak jelen a szervezetben. 
  • Április 28-i naplóbejegyzés egy vidéki kórház osztályvezetőjétől, a Válasz Online közlésében: "Kétoldali tüdőgyulladás, láz, komoly oxigénhiányos állapot. COVID-gyanú nincs, mert a beteg nem teljesítette az esetdefiníciót, nem járt külföldön." Ez csak egy vicc, ugye? Értem én a tréfát.
  • A Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó legénységéből néhány tengerész tesztje úja pozitív lett — a tesztre influenzaszerű tünetek kapcsán került sor. Nyilván figyelni kell majd erre a szálra is.

2020.05.17.

  • Gyógyszer-ellátás, amerikai függőségek Indiától, többek között a hidroxiklorokinnal kapcsolatban, az Indira Gandhi-féle 1970-es szabadalmi törvényig visszavezetve.
  • Egy fontos exkluzív interjú a CNN-en, dr. Zhong Nanshannal, a kínai kormányzat eü. főtanácsadójával, aki az első SARS-járvány idején tűnt ki annak idején. Highlights: (1) a kínai lakosság nagy része továbbra is fertőzetlen, azaz fertőzhető, és jöhet második hullám (európai és észak-amerikai illuzionisták figyelmébe ajánlott tanács is lehet); (2) Január 28-ig volt szerinte probléma az adatokkal, addig gáz volt a helyzet ezen a téren szerinte is. Idézem: ""I didn't believe the results, so I (kept) asking ... you have to give me the real number," he said. "I suppose they were very reluctant to answer my question.""
  • G.a.h.: +65287+n. Az ilyen eseteket, mint ez, vagy ez, nehéz máshogyan számolni.

2020.05.18.

  • Az év legnaivabb mondata a Portfolio.hu-n., az új, laboratóriumilag megerősített fertőzések száma kapcsán (+26). "Utoljára egy hete jelentettek ilyen alacsony adatot." Igen, utoljára egy hete volt vasárnapról hétfőre virradó éjjel. Egyébként pedig Dél-Koreában ennyi új eset kapcsán verik a vészharangot. Az esethalálozás nálunk 13% felett — ha a hivatalos adatokból indulunk ki. Utóbbi annyiban mindenképpen jelentős, hogy ha valakinél tesztelés történik, és kimutatják a fertőzést, annak ténylegesen ilyenek az esélyei, amennyiben az életkortól és krónikus betegségektől elvonatkoztatunk.
  • A SARS-CoV-2 közben így terjed valójában: exponenciálisan. Egy dermatológiai konferencia résztvevőinek a története. Szemtől szemben üldögélés, kézfogás, taxizás. A transzmisszió idején az index-eset pre-szimptomatikus volt, később belázasodott. Az eredmény 85%-os átfertőzöttség. Csak ketten maradtak aszimptomatikusak (17%) a fertőzöttek közül. 
  • Fitness táncórák Dél-Koreában. Az intenzív beltéri testmozgás mellett kiabáló instruktoroktól óvakodj, az ő tüdejük tartalma a te tüdőd tartalma is végül.
  • Különféle infarktusok is előfordulnak a koronavírusos vérrögképződés eredményeként, ezt már tudjuk. Itt van három eset leírása hasüregi infarktussal.
  • Még nem néztem végig teljesen, de itt egy jó videó a renin-angiotenzin rendszerről., bár még az ACEI/ARB-kezeléssel kapcsolatos klinikai adatok nagy része előttről. Tekintve, hogy az angiotenzionogént a máj, az azt hasító renint pedig a vese termeli, a vírus támadása ezekben a szövetekben is hatással van a rendszerre, megkockáztatom — túl az ACE2-es receptorok lekötésén.
  • 12 boncolás tanulságai Németországból (Püschel is a szerzők között, úgyhogy ezek szerint most már látott koronavírustól meghalt beteget). Vérrögök, diffúz alveoláris károsodás (DAD), limfociták behatolása, elnehezedett, folyadékkal telt tüdők, a vírus-RNS jelenléte nagy mennyiségben különféle szervekben 5/12 páciensnél. Terápiás szempontból a heparinkezelés vérkép megfigyelése nyomán nyilván alap, innentől.
  • Az orosz illetékesek — nem meglepő módon — játszanak az adatokkal, és a boncolás függvényében különbséget tesznek a "died of" és a "died with" esetek között, hogy aztán csak az előbbieket kelljen számítaniuk, és így produkáljanak jobb esethalálozási arányt. Ennek a mértéke: áprilisban a valószínűsíthető eseteken elvégzett boncolások nyomán Moszkvában csak 639 esetben erősítették meg a koronavírust a halál okaként, és ez ment a WHO-nak is küldött statisztikák közé. Az esetek 60%-át leírták másnak. Vagyis mintegy 958 esetet hagytak figyelmen kívül. G.a.h.: +66245+n. Kieg.: a Financial Times a szezonális átlagot meghaladó moszkvai halálozásról.
  • Az Egyesült Államokban a szezonális átlagot meghaladó halálozásról. Minden COVID-19-es halálesetet extrának tekintve, azt kivonva a teljes extra adatból (konzervatívan) a következők jönnek ki az általam eddig nem számított államok esetében. Kalifornia: +400 (III.15-Iv.25.); Virginia: +200 (III.15-IV.18.); Dél Karolina és Arizona: +100+100 (III.15.-IV.18.); Mississippi: +50 (III.15.-IV.11.); Vermont: +50 (III.15.-IV.18.); Utah: +30 (III.15.-IV.25.); Washington, D.C.: +10 (III.15.-IV.11.); New Hampshire: +10 (III.15.-IV.25.); Wyoming: +60 (III.15.-IV.11.). G.a.h.: +66245+1010+n=+67255+n.
  • John Olivertől két kiváló fellépés. A "buborékligázásról" gondolkodó sportszövetségekről. És az amerikai postaszolgálat (USPS) messze a koronavírusnál korábbról, és konkrétan törvényhozóktól eredő válságáról (lásd: Postal Accountability and Enhancement Act). Az előre fizetendő egészségbiztosítási járulékok miatti kötelező tartalékolás, és különféle szolgáltatások árplafonjának szabályozása után jön a mániákusan közszolgáltatásokat gyilkoló politikusok támadása, akik előbb-utóbb nyereséges működést és önfenntartást várnának talán még az általános iskoláktól is.
  • A fertőzöttek tartós egészségkárosodásairól. A nyájimmunitás illúziójáért folytatott küzdelem a "nyáj" egy részének lepusztításával járhat. A folytatás a shitshow szellemében: mivel ők már krónikus betegek lesznek, egyesek szerint gyakorlatilag félig halottnak tekinthetők, és egy "ügyes" kórboncnok még azt is megállapíthatja majd évek múltán, ha úgy alakul, hogy nem is a COVID-19 volt az igazi bajuk.
  • Visszaeső újra-pozitív eset, Ausztrália.
  • 7-6-5-8-11-30: a halottak hivatalos számának duplázódásához szükséges napok száma az elmúlt hat duplázódási ciklusra visszatekintve. Így vagyunk a nap végére 320 ezernél.

2020.05.19.

  • A szennyvízcsövek kis hibái virális aeroszolokkal lephetnek be helyiségeket. A fürdőszobában és másutt időről időre érzett rossz szagok ennek a lehetőségét jelezhetik. Modellezték, fizikailag.
  • A minden vizsgálat nélkül is a WHO-t bűnbaknak megtevő Egyesült Államok miatt a WHO támogatná, hogy független vizsgálat induljon a járvány kialakulásáról, de ezt Kína csak akkor fogadja el, ha egészen-egészen független az a vizsgálat. WHO politics.
  • Gyógyszerpolitizálás. Japán és a favipiravir. Idős betegeknél jó lehet, de terhes asszonyoknál születési rendellenességekhez vezethet.
  • Mivel mára csak 21 új esetet találtak, és számomra nem világos, mi működik nálunk máshogyan, mint odakinn, a nagyvilágban, körkép. Az átfertőzöttség Magyarországon nagyon alacsony, ez nem akadálya a járványnak. Van már autós vírustesztelési lehetőség, de napi 100 a kapacitás, az ár pedig 26900 Ft. Friss klaszterek Ausztriában, Hagenbrunnban a postaszolgálat a katonaság részvételével tud tovább működni.  De tegnapra csak 27 új esetet találtak. Szerbiában tegnap 89, Romániában 156, Ukrajnában 325 új eset. A szlovéneknél nem volt, Szlovákiában egy, a horvátoknál csak kettő. Nem mindegy, ki mennyit tesztel, persze.  Már csak az a kérdés, hogy a szlovén-szlovák tengely, vagy a szerb-ukrán-román klaszter részei vagyunk-e.
  • Apropó, átfertőzöttség. A Merkely-féle H-UNCOVER-vizsgálat saját számításaik szerint 2,7 ezrelékes eredmény felé tendál, ami igen hasonló esetszámmá konvertálható, mint amit a napokban projektáltam a dél-koreai CFR-ből kiindulva. Szóval akkor reálisan 20 ezer feletti lehet az esetszám Magyarországon. Kieg.: azt viszont nem tudom, hogy jön ki a 2,7 ezrelék, ha "1524 vérmintából 9 volt pozitív" (antitestekre). Ez fura. Úgy a tényleges esetszám magasabb is lehet.
  • Az Index cikke arról, milyen magatartás a célszerű a relatív lazaság állapotában. Általában nem rossz, de pl. leírják, hogy "a közös ételhez csak tiszta evőeszközzel nyúljunk", ami félreértésekre adhat okot. A szánkba tett, azaz ott összenyálazott evőeszközzel már ne nyúljunk újra oda. Az már nem tiszta.
  • Adatok arról, hogy a beltéri transzmisszió dominál ebben a járványban.
  • Az Index azt írja, hogy Trump hülye, és ez nyilván igaz, de a cink+hidroxiklorokin kitettség utáni profilaxis kombóval nem feltétlenül jár rosszul, az a helyzi. Aki tanácsokat ad neki az ügyben, nem hülye. Trump szívét (vagy a kavargó sötét anyagot, ami a helyén van) nyilván megfelelően monitorozzák is közben. Sean P. Conley az orvos neve. PEP-ként vetődött fel a kombó fogyasztása, azaz mint Post-Exposure Prophylaxis, miután a Fehér Házban is lett pár eset. Talán éppen ez alapján a dél-koreai tanulmány alapján döntöttek róla, többek között. Így megy ez — a fontos emberek esélyei "természetesen" jobbak az átlagos emberekénél.
  • A svéd "csoda". Itt egy részletesebb tanulmány is: férfiaknál 3, nőknél 2 év veszteséget mutat ki várható élettartam tekintetében a tizenharmadiktól a tanulmány zárásakor figyelembe vett tizenhatodik hétig tartó időszak eredményeként (amit a naptári évre kompenzálhat még az, ha később kevesebben halnak meg, de ezt a kutatók nem tartják túl valószínűnek). 
  • A COVID-19 World Tour nevű globális shitshow szerves része, amikor az ember szembesül azzal, hogy kritikán aluli morális integritással kormányozni a világon mindenütt lehetséges. Floridában is. Innentől számomra az amerikai adatok megbízhatóságánál is van egy kis bizonytalansági faktor. Meg egy kis diszkomfort.
  • Ioannidisék a Stanfordon ilyen finanszírozási háttérrel produkálták a "következtetéseiket" (=következődéseiket) arról, hogy mennyire nagy az átfertőzöttség már Kaliforniában. Jut eszembe, Michael "két hónap alatt kiég a járvány" Levitt is a Stanfordon kutató. Ez most csak úgy az eszembe jutott, mivel a hír a Stanforddal kapcsolatos. Szabad asszociáció.
  • Egy floridai férfi és a felesége esete. "Fake crisis"-hívő volt a férfi.
  • Egy 2005-ös tanulmány New Havenből az akkor újnak számított NL63-as koronavírus egy ottani variánsa és a Kawasaki autoimmun betegségre emlékeztető kondíció előfordulása közötti összefüggésről. Megjegyzi, hogy korábban is voltak adatok a Kawasaki hullámszerű jelentkezéséről téli hónapokban, jellemzően 3 hónapnál idősebb gyermekeknél.
  • OMG. Március elején írtam ezen a blogon a december eleji wuhani esetek kezeléséről: "Érdekes volt látni, milyen jól felkészültek voltak a kínai orvosok az ARDS kezelésére már a kezdet kezdetén (hasra fektetés, leszedálva lélegeztetés, kis légzési térfogatú lélegeztetés stb.)" Ezek után tényleg a levegőt kapkodom döbbenetemben, mert elképzelhető, hogy az amerikai halálozási statisztikákat rossz orvosi gyakorlat rontja. Nem gondoltam volna, de úgy tűnik, hogy sok kórházban máig pumpálják a betegekbe a levegőt, ahogyan a csövön kifér

2020.05.20.

  • Kiváló elemzés a húsipar helyzetéről a G7-en. A húsüzemek járványproblémája felbukkant már az Egyesült Államokban és Németországban is, többek között. Okok: "A feladat nagyon munkaintenzív, ezért a munkafolyamat egyes pontjain szorosan egymás mellé állítják a fizikai erőt kifejtő, szaporán lélegző dolgozókat" + méretgazdaságosság miatt a nagy üzemek a nyerők, és a nagy verseny miatt feszített munkatempó van.
  • Dagesztán. A helyi eü. miniszter, Dzhamaludin Gadzhiibragimov a központi adatokkal szemben (3553 eset, 32 halott) közölte egy Instagram-interjúban (!), hogy a valódi helyzet 13 ezer feletti esetszám és 657 halott. Igaz, nem tudnak különbséget tenni tüdőgyulladás és tüdőgyulladás között, de egyrészt nincs már influenzaszezon, másrészt a COVID-19 nem feltétlenül tüdőgyulladásként öl, úgyhogy az adat abszolút mérvadó. Abba nem jó belegondolni, hogy Gadzsiibragimov szerint "Basically, the same [treatment] methodology is used for both", azaz hogy szerinte minden tüdőgyulladást ugyanúgy kell kezelni alapvetően. G.a.h.: +67255+625+n=+67880+n.
  • Íme, a "k" terjedési mutató: a terjedés diszperziós faktora (avagy klaszteresedési mutatója). Értéke 0 és 1 között, a 0-közeli jelent terjedést kevesektől sokak felé, az 1-hez közeli jelent 1o1 (one-on-one) terjedést. Tekintve, hogy a SARS-CoV-2-nél a k valószínűleg alacsony, a klaszterek megelőzése nagy szerepet játszhat.
  • Hollandiában a nyércfarmokon terjed egy ideje a fertőzés, most egy nyércnek sikerült megfertőznie egy ott dolgozó embert; új zoonózis. Szerintem semmi extra nincs benne — az igazi "extra" az, hogy Kínában egyetlen zoonózis-incidens vezetett a járványhoz (ha az állatok között járvány van, több ilyen is lehetett volna). Egyéb érdekes részletek: 2024-ig engedélyezett a nyérctenyésztés a hollandoknál, addig a nyércbunda a kínai, a koreai, a török és a görög piacra megy. Stratégiai olvasat: a nyércekkel is kell kezdeni valamit, ha ezt a járványt fel akarja számolni AZ EMBER.
  • Ilyen orvosok vesznek oda ebben a járványban, miközben idióták előadást tartanak arról, hogy az áldozatok igazából nem számítanak.
  • És akkor egy kis IR (International Relations). Mivel a válság Kínának és az Egyesült Államoknak is rossz, az anarchia fog fokozódni a nk-i rendszerben. A szerző Kevin Rudd, volt ausztrál miniszterelnök és külügymin.
  • Wastewater-Based Epidemiology hazánkban is. (H/t Epikurosz.) Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Szegeden és Veszprémben — ami a megyei adatok ismeretében nekem jónak tűnik.
  • Egy igazán jó összegzés a magyar járványhelyzetről és az eddigi intézkedésekről. Alá tudnám írni — bár azt meg kell, hogy mondjam, hogy ősznél korábban is el tudok képzelni jelentős terjedést.
  • Egy érdekes érv a nyájimmunitás-szerűségre aspirálóknak: "We likely need >75-80% immunity or more, which means a cost of harming 3-4 to protect 1". Ki lehet számolni ezt, valóban, és a tetejében ez még optimista, mert ugye az az 1 sincs megvédve, ha pl. egy év elteltével bye-bye, immunitás.
  • A WION tudósításait érdemes figyelni. A nem szoros ellenőrzés alatt álló laboratóriumokat Kína a vírusminták megsemmisítésére utasította "másodlagos katasztrófák megelőzése érdekében" még a járvány elején (kora januárban) (idézett forrás: Liu Dengfeng, a kínai Országos Eü. Bizottság funkcionáriusa; korroborációhoz). Miután a "harcos farkas" diplomaták ellentámadásai nem váltak be, Kína finomabb hangra váltott, és pl. Jackie Chant vetette be az imidzse javításáért Indiában. Kínai-ausztráliai kereskedelmi háború, miután Ausztrália támogatná Tajvan megfigyelői státusát legalább a World Health Assemblyben. Konteó-offenzíva az izraeli kínai nagykövet halála körül.
  • Új-Zélandon a vírus lehetséges laboratóriumi eredetéről cikkeznek közben, kutatás alapján, mivel az elemzés szerint "data does not point to cross-species transmission of the virus at the market".
  • Itt a tanulmány, amelyikre hivatkoznak. A tobzoskaelméletet gyengének találja. A SARS-CoV-2 emberi adaptálódásának mértékét pedig figyelemre méltónak, tekintve, hogy kevesebb genetikai polimorfizmust produkál, mint a szelekciós nyomásnak (adaptáció tekintetében) anno jobban kitett SARS(-1) annak idején, ami arra utal, hogy már a kezdet kezdetén megfelelően adaptálódott lehetett. Íme, ábrán, a tanulmányból.

sars_cov2_sarsvssarscov2_genetic_polymorphism.jpg

  • Az oxfordi csimpánz-adenovírusos vakcina közben nem akar működni; a kísérleti majmaik megfertőződtek, vírust ürítettek. A Moderna nevű cég egyelőre jól halad egy mRNA-vakcinával, akárcsak a kínai Sinovac a maga inaktivált vírusrészecskés vakcinájával — utóbbi már komolyabb próbát is kiállt. A Moderna sajnos még lufi is lehet, már, erősen elkapkodott módon scale-up manufacturing kapacitásba fektetnek, a tőzsde pedig rövid ideig szárnyalt a hír hallatán — nekem erősen az az érzésem, hogy a befektetők motiválása irányítja a kommunikációt.
  • Kínának sok kintlévősége van a járvány és a gazdasági válság sújtotta országokban, és már érkeznek is a jelzések, hogy adósság-átstrukturálásra vagy -elengedésre lenne szükség.
  • Észak-Kína: eltérő klinikai kép, módosult betegséglefolyás? Hosszabb inkubáció? Nem örülünk.
  • A nap végére: ez saját elemzés az MTA-TK-JTI blogján, Hoffmann Tamás nemzetközi jogász kollégával társszerzőként. Global Public Health meets International Law. Az R2P elv és a pandémia összefüggéseiről.

2020.05.21.

  • Itt a következő zseni. Isaac Ben-Israel, matematikus. Megnézte, hogy a világ országaiban többnyire 40 nap alatt eljön a halálesetek számának csúcspontja, és ebből levonta, hogy ez akkor így "természetes". Szerintem ez az ember sokkal okosabb annál, hogy ekkora baromságokat mondjon — úgyhogy furcsának találom a dolgot. Mikor kérdőre vonták, hogy ugyan mitől lenne ez így természetszerűleg, beavatkozás, gazdaság leállítása stb. nélkül is, szinte cinikusan ható válaszokat adott. "The numbers speak for themselves", mondta a számok nevében. Aztán kicsit őszintébben: "I have no explanation. There are all kinds of speculations. Maybe it’s related to climate, or the virus has a life-span of its own." A mondat utóbbi részével egyben azt is jelezte, hogy a vírusokról segédfogalma sincs.
  • Indiai cikk adatokkal arról, hogy a mumbai rendőrök között a hidroxiklorokin-szulfátos (pre-exposure!) profilaxis kúra  (PREP) jó hatással lehet, nem-szignifikáns mértékű különbséggel a kúrát követők javára.
  • A furin hasítási helyről. Német kutatók úgy találják, hogy alapvető stratégiai jelentősége van a sejtek fertőzésében. Ebből a tanulmányból mellékelem a listát humán, denevér- és tobzoska-koronavírusokról. A hosszú listában sehol máshol nincs ott ez a furin hasítási hely. A PRRA szekvenciát kell nézni, ott van, ni.

sarscov2_betacoronaviruses_unique_furin_cleavage_site.jpg

  • Apropó, módszertan. A német kutatók generáltak mutáns S-fehérjéket, hogy a SARS-CoV-2 saját S-fehérjéjének (és azon belül a furin hasítási helynek) a funkcióját jobban értsék, de ők nem kombinálták az S-fehérjét HIV-1-el, mint ahogy azt Shi Zhengliék tették. Hanem, ahogy azt írtam anno kritikaként Shi Zhengliékről itt én is, Shi Zhengliékkel ellentétben a labormunka-biztos VSV-vírust használták vektornak. 
  • A német kutatók egyébként konzervatív következtetésre jutnak: "It will thus be interesting to determine how the multibasic motif was acquired by SARS-CoV-2, and a recent study suggested that a recombination event might have been responsible". Azért ez így a levegőben lóg nagyon.
  • A dél-koreai CDC tanulmánya arról, hogy az újra-pozitív esetek nem fertőzőek. Szoros kontaktjaikat ellenőrizték (700+ főt), és nem volt köztük pozitív lelet. Az érdekes ugyanakkor, hogy az újra-pozitívak közül az új pozitív teszt idején sokan (44,7%) mutattak tüneteket (köhögés, torokgyulladás), és ezt csak egy részüknél lehetett más fertőzéssel magyarázni.
  • Amerikai tanulmány (Uni of Washington). 1,3%-os CFR-t hoz ki az Egyesült Államokban. Prognózis: "the conservative estimate of 20 percent of the US population becoming infected by the end of this year could result in the number of deaths climbing to between 350,000 and 1.2 million. However, (the authors) were quick to add that these projections are subject to change depending on the public health response".

2020.05.22.

  • Írtam itt korábban a veleszületett immunrendszer részeként fontos szerepet játszó intracelluláris tollszerű receptorokról, és hogy már a SARS is kicselezte ezeket sokszor. Úgy tűnik, a SARS-CoV-2 rendkívül jó eredményességgel kerüli el az I. típusú interferon (IFN-I) válaszadást, ami viszont több mechanizmuson keresztül idővel túl nagy citokinválaszt indít be. Az IFN-I-blokkolás is egy komoly fegyvertény a vírus részéről, bár a végén a gazdát elpusztíthatja a citokinvihar (ahogy a cikk írja: "ez egy fegyverkezési verseny, de határfeltételekkel"). Itt a cikkben hivatkozott áttekintő tanulmány az IFN-I-válasz elkerülését szolgáló vírusstratégiákról (általában mindenféle vírus esetében). A tollszerű és a citoszol-beli RIG-I receptoroktől elhatárolódás valamilyen membrán vagy burok mögött, vagy éppen az aktiválódott receptorok által elindított, az IFN-I-válaszhoz vezető kaszkád blokkolása valamilyen ponton szerepet játszó molekulák vírusfehérjék általi lekötésével stb. Ez még csak a kezdet...
  • Közben arra jutottam, hogy elég fontos lenne tudnunk a magyar járványügytől a jelenleg ismert fertőzötteknél tapasztalt valószínűsíthető inkubációs időt. Ha igaz, hogy Kínában most hosszabb inkubációs időket látnak, akkor nálunk a tegnap előtti +42, a tegnapi +43 és a mai +37 eset még a kijárási korlátozások idejéből származhat akár, vagyis akkor a fogékony-fertőzött érintkezések számának valószínűsíthető növekedése (SI) még csak ez után fejti majd ki a hatását. A hosszabb inkubációs idő lehet akár a globálisan életbe léptetett kontaktredukciós intézkedések miatti szelekciós nyomás eredménye is, úgyhogy már csak ezért is érdekes lenne ezt jobban megnézni.
  • Egy kósza gondolat közben. A vadászmenyétek a Mustelidae családba tartoznak. A SARS-CoV-2 pedig úgy terjed a szintén ebbe a családba tartozó nyércek között, mintha csak hazatért volna közéjük. És hol van sok vadászmenyét...? Nos, hát, pl. virológiai laboratóriumokban, kísérleti állatként. Azt már megállapította konkrét kutatás is, hogy a vadászmenyétek erősen fogékonyak a SARS-CoV-2-fertőzésre. Lásd itt is. Az utóbbi kettőből az előbbi, vagyis ez a tanulmány konkrétan kínai kísérletezés eredményeit közli például.
  • Arról, hogy a szerzett immunitással kapcsolatos kilátások nem túl jók, és hogy a vakcinafejlesztés sem feltétlenül befutó. 
  • Pont azon gondolkodtam, hogy Csecsenföldre kicsit jobban rá kellene nézni, mert ha Dagesztánban gáz van, akkor náluk is rossz lehet a helyzet. Hát, Ramzan Kagyirov kórházba került Moszkvában.
  • Igazából nem lep ez meg, de a svédek úgy tartották nyitva az iskolákat, hogy egyáltalán nem próbálták a gyerekek között követni a járvány terjedését, vagy adatokat gyűjteni erről. Ha valakinek még kétségei lettek volna arról, hogy amit csináltak, az felelőtlen volt.

2020.05.23.

  • A mai napot is egy kósza gondolattal kezdeném. Tekintve, hogy mennyire rövid távúak a kilátások a szerzett immunitással, nem árt már most leszögezni, hogy a járványnak varázsütésre nem lehet véget vetni egy vakcina révén, még ha elérhetővé is válik. A járvány felszámolásához az kell majd, hogy az addigra lassuló terjedés mellett kőkeményen menjen a kapcsolatkövetés, és az útjába lehessen állni a további fertőzéseknek gyűrű-vakcinációval, vagyis körbeoltva a fertőzöttek kontaktjait (ahogy anno a fekete himlőnél is történt). A végén a kapcsolatkövető munkát tehát nem lehet megspórolni, vagy ha mégis azt teszik, akkor marad a járvány.
  • A kapcsolatkövetéssel jelenleg számos ország gondban van, például Kanada is. Ontarióban pl. jelen állás szerint az esetek kétharmadában nem tudják vagy nem próbálják felderíteni a fertőzés forrását.
  • Eközben a dél-koreaiak 46 ezer embernek mentek utána, hogy az Itaewon-klasztert felszámolják. Immár a második hullámot zárták rövidre anélkül, hogy általánosan leállították volna az életet.
  • Az eü. ellátásban keletkező alapvető zavar közben életeket követel még relatíve alacsony esetszám mellett is, ezért is óriási hiba nem foglalkozni a járvány elvágásával. Újabb ilyen eset nálunk, egy fiatal nő agyhártya-gyulladással. G.a.h.: +67881+n.
  • Hongkong megmaradt autonómiája komoly támadás alatt.
  • Oroszországban is hamar nekiláttak embereken kísérletezni a fejlesztett vakcinával (egy adenovírus-vektoros verziójuk van).

2020.05.24.

  • Az új esetek számának alakulását figyelni nálunk eléggé uninformatív, ha lehet ilyet mondani. Hetek óta hétvégén nyugszik, hét közben kel a járvány, fittyet hányva a tipikus járványmatematikára. Úgyhogy elkezdtem nézni a karanténozottak számát, és abban van egy kis mozgás: május 22-én 11668, május 23-án 11704, május 24-én 11934 fő hatóságilag elkülönítve. Ez érdekes, mert ez +266 fő, miközben az aktív esetek száma elvileg csökkent ezekben a napokban.
  • Jemenben is gondok lesznek. Az MSF 68 halottról tud saját eseteiből április 30. és május 17. között. A hivatalos adatok szerint május 17-én csak 20 halott volt. Ez minimum +48 haláleset. G.a.h.: +67929+n.
  • A cikk szalagcíme sokat sejtet, aztán annyival nem leszünk okosabbak mégsem. 125/980-as esethalálozás mellett a részleges izolációban élő dél-amerikai őshonos lakosságokra azért mindenképpen érdemes figyelni, mert immunológiailag extra naiv populációk lehetnek.
  • Missouri, US. Két fodrász (egy fodrászatnál) 140 klienst tett ki fertőzésveszélynek, miután már szimptomatikus állapotban dolgoztak. Minden vendég adatai fel voltak írva, így a helyi járványügyisek meg tudták keresni őket. "I'm going to be honest with you: We can't have many more of these. We can't make this a regular habit or our capabilities as a community will be strained", mondja erre a megyei eü. hivatal, jelezve, hogy ennyire sok embert már nem lehet tartósan követni... Jó ég, mi lett volna, ha a vendégek adatai nincsenek felírva?

2020.05.25.

  • Már csökkent itthon a karanténezettek száma (11810-re). Ez figyelemre méltó. A "csak +15 eset" kevésbé, mert vasárnap mindig visszaesés van a tesztelésben.
  • Kis történelem: a 2004-es SARS-minijárvány hátteréről. Mint ismeretes, ott elismerten laborbaleset történt.
  • A Virology blogon közben újra ránéztek a furin hasítási hely kérdésére — csak a gondolatmenet jellemzése végett idézem. Parafrázisban: "Hm, hát akkor a polibázisos furin hasítási hely tényleg jelentős, úgy tűnik. Honnét kerülhetett oda? Hát, nem tudjuk, de biztos odakombinálódott valahogyan. És mivel kínai kutatók közben kikutattak egy 61%-ig hasonló (azaz nem igazán közeli rokon, mintegy 10000+ bázissal különböző) másik denevér-koronavírust (RmYN02), az első olyat, amelyiknek szintén van egy S-fehérjés beszúródott aminosav-szekvenciája éppen az S1-S2 funkcionális elemek (az S1 a receptorkötésért, az S2 a fúzióért felel), ezért az ilyesmi akkor "biztosan" előfordul természetes körülmények között gyakrabban is, nincs ebben semmi különös." Ez egyébként lehetségesnek lehetséges. Kimérák a természetben is jönnek létre (pl. a 2009-es H1N1-influenza vírusa), de a jelenlegi ismereteink nem zárnak ki alternatív lehetőségeket sem (laborbaleset).
  • Az RmYN02 beszúródása PAA (9 nukleotidos kód); a SARS-CoV-2-nél PRRA van az S1-S2 határon (12 nukleotidos kód); P=prolin, A=alanin, R=arginin.
  • Egy érdekes, hosszú elemzés a témában, végigvesz mindent, egy aranybánya. A szerző bizonyos Yuri Deigin. Mint írásából kitűnik, az "odakombinálódott" elmélettel az a különös, hogy a SARS-CoV-2 esetében nem egyszeri rekombinációról van szó. A SARS-CoV-2-t természetes produktumként csak több, rekombinációt eredményező véletlen találkozással lehet magyarázni (egyszerre fertőzött állati egyed egyszerre fertőzött sejtjében) az RaTG13 denevérCoV, a P2V/2017-es és a (2019-es) MP789 tobzoska-CoV koronavírusok között, akkora a "filogenetikai rendetlenség". A SARS-CoV-2-nél az S-fehérje receptorkötő doménje, vagy éppen az ORF1ab génje esetében is, eltérő pontokon van hasonlóság az RaTG13-mal egyfelől, és a tobzoska-CoV-okkal másfelől. De a többször rekombinációs magyarázat még mindig nem magyarázza a furin hasítási hely történetét...
  • Apropó, koronavírusok furin hasítási hellyel, itt van egy ábra az imént idézett forrásból. Szóval van jó pár ilyen, köztük a MERS és az OC43 is, de ezek nem a SARS-CoV-2 igazán közeli rokonai (a MERS tevékről ugrott, az OC43 pedig szarvasmarhákról) - lásd a felé mutató rózsaszín nyalábot az egyébként sárga kvadránsban alább. További filogenetikai rendetlenség.

sarscov2_coronaviruses_with_furin_cleaveage_site.png

  • Kísérletek, ahol furin hasítási helyet illesztettek be laborban SARS- és más releváns koronavírusokba. 2006 (USA). 2008 (Japán). 2009 (USA). 2015 (Hollandia)2019 (Kína). A zárójelben közölt országinfók legelőször is annyiban érdekesek itt, hogy ezt a beillesztést nem egy helyen csinálták már meg laborokban, és nem egyszer, és nem is csak tegnap. Az utóbbi, a kínai eset pedig közel van érdeklődésünk helyéhez, és ott például konkrétan HKU4-es denevér-CoV-ba ültették be a furin hasítási helyet.
  • Az RaTG13-vírus fellelésének helye is megvan közben az itt tárgyalt tanulmányban: a Jünnan tartománybeli Puer városa alá tartozó Mocsiang megye, egy ottani bánya.
  • További fontos eleme a Deigin-féle cikknek a 2002-ből, Ralph Barictól és csapatától eredő cDNA (complementary DNA=egyszálú RNS-ből szintetizált DNS) technológia rövid leírása, amivel szintetizálhatók/klónozhatók és szerkeszthetők RNS-vírusok, és amivel már 2003-ban dolgoztak a SARS-on is. Példaként íme, egy 2006-os spanyol kutatás SARS cDNA-klónnal.
  • Baricék a cDNA-technológiát tökélyre vitték, és eljutottak a "no-see-um" (észrevehetetlen) szintetizálásig. És rendszeresen dolgoztak kimérákon sokakkal, így Shi Zhengliékkel is kollaborációban, például ismételve és variálva egymás kísérleteit.
  • Ezt a kollaborációt a 2014-2017-es amerikai GOF (gain of function) kutatási moratórium is ösztönözte.
  • További, a 2002-2003-as SARS-CoV-ot érintő laborbalesetek. Szingapúr, 2003. Tajvan, 2003. A 2004-es kínai incidens pedig nem egyszeri volt, hanem kétszeri
  • Mindebből egy lehetőség következik, ami mellett nem szól konkrét bizonyíték, viszont nem is söpörhető le az asztalról, ha fegyelmezetten gondolkodik az ember. Shi Zenglinek és az ő laborjának egy esetleges balesethez egyébként nem is feltétlenül kellett, hogy köze legyen. Az övéhez hasonló kutatások is tudnak járványszerűen terjedni egy szakmai közösségen belül. Az emberre közvetlenül veszélyes vírusok, köztük gain-of-function kimérák rutinszerű, növekvő számú laboratóriumban végzett szintetizálása pedig egészen bizonyosan kockázatos
  • Hogy a témával sokan foglalkoznak jelenleg, azt az internetes keresők forgalmából az alábbi egyszerű indikátorral mutatnám ki. Íme. Screenshotok két perccel ezelőttről, Bing és Google.

sarscov2_mojiangvirus_binggoogle_20200525.jpg

  • Hogy legyen itt más is közben. Epikurosztól jött ez a review előtti anyag. Immunválaszok vizsgálata. Amerikai tanulmány, 71 beteg vizsgálata. A páciensek heterogének és jól tipizálhatók. Egyharmaduknál alig van immunválasz. Elgondolkodtam, honnan ismerős az egyharmados arány kapcsolódó kontextusban? Innen: Shanghaiban a vizsgáltak egyharmadánál nem találtak kielégítő antitest-mennyiséget.
  • Kevesebb az extrémen korai koraszülött a dánoknál a kijárási korlátozások (és a járvány) idején. "The reasons are unclear", szóval lesz miért vizsgálódni.

2020.05.26.

  • Ezzel a tanulmánnyal kezdem, hogy a víruseredet kérdését ezúttal a természetes felbukkanás mellett szóló érvek kapcsán is vizsgáljuk. Marha-koronavírussal kísérleteztek a kutatók, szarvasmarha- és emberi sejtkultúrákon (pl. HRT-18-ason). A sejttenyészeteken való "áthaladást" követően a produktum-vírusok konszenzusos genetikai szekvenciája a várakozásoknak megfelelően eltért a sejtekkel való találkozás előttitől. Ami igazán érdekes: jó pár esetben megjelent egy SRRR furin hasítási hely az S-fehérje S2-es funkcionális elemében. Mivel ez evolúciós léptékkel gyors és konzisztensen végbement változás volt, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek nem "de novo" mutációk voltak, hanem olyan, nem-konszenzusos szekvenciák, melyek eleve jelen voltak, és a szelekciós nyomás hatására lettek konszenzusossá a víruspopulációban. Ebből két tanulság adódik: 1) ilyesmi megeshet laborban, ahogy itt történt; 2) megeshet a természetben is.
  • Wuhanban megcsinálták közben a sample poolingot (csoportban összekeverős tesztelés a hatékonyság érdekében), hogy 10 nap alatt mintát vegyenek mindenkitől, és gyorsan eredmények is legyenek, az újra-kitörést megelőzendő.
  • A D-vitaminról és hiányának jelentőségéről már sok tanulmány született, és alighanem lehet köze ennek az északi országokban élő sötétebb bőrszínű emberek rosszabb rizikószintjét tekintve is. Szó esik erről a svéd-szomáliak kapcsán is ebben a rövid elemzésben.
  • Kevesebben haltak meg ebben a szezonban az influenzától? Valószínű.
  • A WHO "azonnali második csúcsok" lehetőségére figyelmeztet. Az teljesen jogos észrevétel tőlük, hogy a "hullámok" alapvetően az emberek fejében létező fogalmak. A vírus szimplán csak terjed, folyamatosan, ahogyan tud. Viszont azért nehéz az ilyen figyelmeztetéssel eredményt elérni, mert a halottak számában a változás mindig késéssel követi az esetszám növekedését, az esetszám növekedése pedig késéssel követi a fertőzés terjedését, pláne olyan országokban, ahol nem tesztelnek eleget, és nem érdeklődnek az "enyhe" esetek iránt. Akár egy hónapnál több is lehet a különbség. Így aztán könnyű beleszaladni dolgokba.
  • Dr. Seheulttől közben itt van egyszerű, de nagyszerű formában az ábra, amit én kicsit bonyolultabban közöltem korábban, a COVID-19 hipotetizált mechanizmusáról az erekben.

sarscov2_rogerseheult_mechanism.jpg

  • Az NEJM-ből itt van egy jó tanulmány az erek patológiájáról. Kulcsszó az angiogenezis — a tüdő az erekben bekövetkező mikrotrombotikus események miatt gyakorlatilag új érpályákat keres a forgalom lebonyolítására.
  • Erős kritika a magyarországi járványhelyzettel kapcsolatban egészség-gazdaságtani szempontból (Molnár Márk Péter). A járvány betegei kapcsán olyan ráfordítások, amilyeneket más eü. problémáknál a politikának esze ágában sincs megtennie. Közben az intézményekben élő legveszélyeztetettebbek védelme gyengén sikerült, pedig olyan korai volt a kijárási korlátozásokról/kontaktredukcióról intézkedés, hogy a rengeteg ellátás elmaradása mint annak rejtett költsége, és az ehhez kapcsolódó egészségvesztés megkérdőjelezheti az intézkedés helyességét.
  • Mégiscsak lenne keresztimmunitás a humán koronavírusok között a T-sejteken keresztül...? Legalábbis azoknál, akiknél a SARS-CoV-2 kivált komolyabb immunválaszt B- és T-sejtekkel (van, akinél nem). Nem kicsit jelentős kérdés pl. vakcinafejlesztés, vagy akár a stratégiai kilátások értékelésének szempontjából. Elképzelhető, hogy korábbi humánkoronavírus-klaszterek jelentik a terjedés korlátját azokon a helyeken, ahol relatíve lassabb a terjedés? A SARS-CoV-2 terjedési hálózata a korábbi koronavírus-hálózatok közötti térbe ékelődik be? Ezt egyelőre csak merész hipotézisként vetem fel. 
  • Nigériában (Rivers State) szaglás- és ízlelésvesztéssel járó betegségben 11 halott, nyomoznak. SARS-CoV-2?
  • A nyércfarmi esetekből Hollandiában már hét lett összesen, most egy család - nyilván körbeadták, és talán csak az egyikük kapta a nyércektől.
  • Itt ausztrál kutatók mondják, hogy a laborbaleset-elméletet komolyabban kellene venni. Lehet, hogy a válasz kényelmetlen a tudósoknak, de nem lehet kényelmetlen a tudománynak — ez lenne lényegében az üzenet.
  • Mexikóvárosban az év első öt hónapjára 8072-vel haladja meg a szezonális átlagot a halálozás, közben a SARS-CoV-2 1655 halálesetet okozott. G.a.h. a különbözet felével így: +74346+n.
  • A hivatalos spanyol halálozási adatot közben lefelé revideálták, mert az áldozatok világszinten, nem-konzervatív módszerrel (de reálisan) százezres nagyságrendűre becsülhető alulszámlálása mellett nyilván pont ez kell most a tisztánlátáshoz... a politikusoknak. Indoklásul kétszer számolt esetekre hivatkoztak, és olyan esetekre, ahol nem volt PCR-tesztes megerősítés — az utóbbi indoklás alapján utólag ezt csinálni elég sunyi húzás. Az adatok professzionális káoszosítását bejelentő tisztviselő, Fernando Simón hétpróbás... ööö... tisztviselő. Ő volt az, aki még a spanyol járvány robbanásának pillanataiban sem látta, miért kellene a tömegrendezvényeket elkerülni. Ezennel az 1900 levont spanyol eset fele (csak a fele, a konzervativizmus jegyében) megy a járvány addicionális halálozásának kategóriájába. Szégyen. G.a.h.: +75296+n.
  • A vízben és talajban éldegélő, de azért embert fertőzni is képes Chromobacterium violaceum, mely pl. a violacein nevű antibiotikumot is előállítja, vírusölő faktorokat is kiválaszt (CbAE-1 és CbAE-2), melyek hatékonyak a SARS-CoV-2, a dengue, a zika és a HIV ellen is például, egy új kutatás eredményei szerint (h/t Epikurosz).
  • Az ilyen kutatások miatt (itt történetesen a leronlimab szerepéről gyulladáscsökkentésben, CCL5 és IL-6 csökkentésére) valószínűleg jobb később megbetegedni a koronavírustól, ha nagyon muszáj. Majd akkor, ha már lezajlott sok randomizált kontrollvizsgálat, és kifinomultabbak lesznek a kezelési protokollok. Egy ilyen komplex betegségnél ez sokat számíthat, pláne kumulatívan.

2020.05.27.

  • Leporoltam egy kicsit a 2009-2010-es H1N1-es aktát, mert most már van értelme nagyobb ívű összehasonlításokat tenni, úgyhogy ma az első egypár pont erről szól, aztán vissza a SARS-2-eshez. A H1N1 első tizenhét hónapjában (2009. áprilistól 2010. augusztusig) projekciók alapján 212200 haláleset (range: 105 700–395 600) volt hozzá köthető a légúti fertőzéssel közvetlenül összefüggésben, és további 83300 (range: 46 000–179 900) a fertőzéssel kapcsolódó kardiovaszkuláris kondíciók miatt. Úgy, hogy a H1N1-et nem igazán próbálták feltartóztatni (összesen volt 18500 laboratóriumi teszttel megerősített haláleset 2010 augusztusáig). Ez azt jelenti, hogy a SARS-CoV-2 tizenhét hónap alatt lazán hozta, sőt túlszárnyalta ezt a szintet minden erőfeszítés ellenére (bár egyes politikusok, rettenthetetlen menedzserek és egyéb "influenzerek" azért dolgoztak ezeknek az erőfeszítéseknek az aláásásáért, mint láthattuk számos alkalommal).
  • Nagy különbség a H1N1-nél, hogy ennyi haláleset ott minden valószínűség szerint jóval nagyobb számú esetből adódott, a SARS-CoV-2-éhez képest legalább egy, de inkább két nagyságrenddel kisebb esethalálozási arány mellett.
  • Ugyancsak nagy különbség a H1N1 esetében, hogy az áldozatok mintegy 80%-a lehetett 65 év alatti. Köztük a terhes nők fokozott kockázatnak voltak kitéve. (Egészség-gazdaságtanosok ilyenkor nekiállnak a várható hátralévő életévek értékét tekintve kalkulációkat végezni, Disability-Adjusted Life Years stb.)
  • Vérrögökkel itt is voltak gondok a H1N1-nél is, bőven.
  • Még a tengeri vidrák is elkapták a H1N1-et, pl. Washington államban sikerült ezt náluk kimutatni. Arról jut eszembe, ami most a nyércekkel történik Hollandiában.
  • Visszatérve a SARS-CoV-2-höz, újabb genetikai tényező szerepéről vannak kutatási eredmények, miután az Egyesült Királyságban feltűnt, hogy a demencia szignifikáns komorbiditás volt COVID-19-nél. Így derül fény az ApoE e4 genotípus kockázati faktor voltára.
  • Vajon mi folyik Venezuelában? Az Orinoco folyón kívül. Egész Dél-Amerika megborulóban éppen, náluk meg a nyomor közepéből szerény kis jelentések jönnek.
  • Így néz ki a járvány terjedése, pl. akár napjainkban is. Temetés (nem koronavírusos elhunyt temetése), összejönnek családok stb.
  • Ez egy nagyon jó cikk arról, hogyan lenne enyhíthető a járvány terhe, de a legjobb megoldást kihagyja a számításból: a járvány felszámolását.
  • Információk arról, hogyan blokkolja a veleszületett immunválaszt a SARS-CoV-2, lehet kapaszkodni. Tanulmány. A fő hisztokompatibilitási komplex (MHC, Major Histocompatibility Complex) részét képező gének termékeiként a sejt felszínén jelenlévő, antigén-prezentáló molekulákat hatástalanítja (MHC-I), és így a fertőzött, de fertőzöttként meg nem jelölt sejtek ellen nem lép fel az immunrendszer citotoxikus T-sejtekkel. Idézek egy kicsit eredetiből is, mert virológiailag figyelemre méltó: "Here, we show that the viral protein encoded from open reading frame 8 (ORF8) of SARS-CoV-2, which shares the least homology with SARS-CoV among all the viral proteins, can directly interact with MHC-I molecules and significantly down-regulates their surface expression on various cell types." Szóval ez az ORF8-as leolvasásikeret-szekvencia is érdekes, új, patogenitást fokozó kis fejlemény, indítótól a záró kodonig.
  • Az amerikai Vöröskereszt egy kommunikációs vezetője hunyt el 51 évesen COVID-ben, hosszú betegség után. Talán éppen ő volt a százezredik az Egyesült Államokban — ezt nem kutatóként teszem hozzá.
  • Cseljabinszk, Oroszország. Itt eddig 18 halálesetet nem számoltak az "alapbetegségekre" hivatkozva az orosz adatmágusok. G.a.h.: +74364+n.

2020.05.28.

  • Klaszterek Magyarországon. Miközben csendesen csordogál járványunk csermelye, és napról napra hasonló számok jönnek az új esetekről szóló jelentésekben — ami a járványmatematikával nincs egyébként annyira összhangban, pláne kijárási korlátozások után, és nagyon pro-aktív tesztelés és kapcsolatkövetés nélkül, ugye —, hírek két friss klaszterről. Buják, Nógrád megye, honvédségi üdülő. Budaörs, óvoda/bölcsőde. Pár nappal korábbról ott a piliscsabai klaszter is. Ha valakinek kétségei lennének: ez tehát ugyanaz a vírus, mint amelyik a világban máshol is terjed, méghozzá gyorsan, ha hagyják. Kérdés: Mi állítja meg egy klaszter létrejöttét például egy tömött budapesti szórakozóhelyen? Amilyen van már jelenleg is, a nagy fellazulás eredményeként.
  • Emlékeztetőül: az Egyesült Államokban Trump február 2-án mondta, hogy "We pretty much shut it down coming in from China." Nem volt az olyan régen.
  • Remek cikk Dagesztánról és Csecsenföldről a BBC orosz kiadásától. Előbb a Moszkvából hazaözönlöttek hozták a vírust. Aztán nekik körbe kellett mindenkit látogatni, mert a szokás úgy diktálja, ha már otthon járnak — úgyhogy nem tartottak kéthetes önelszigetelést. Aztán jöttek a szokásos nagy esküvők és még inkább a temetések. Három napig szorosan együtt, akár ezer ember is, ilyen alkalmakon. Utóbbiakon nem megjelenni elfogadhatatlan tiszteletlenség, ez viszont jól előreláthatóan a fertőzés terjedéséhez vezetett. Az eredmény komoly átfertőződés, de legalább a helyi közösségek erősek, megszervezik a saját válaszadásukat valamilyen szinten. Családok, falusi tanácsok (dzsamatok) és szorokovkák (Сороковка; ami lényegében karanténbrigádnak felel meg szó szerinti fordításban).
  • A vérrögök a tüdőben, ezúttal fekete-amerikaiak boncolása nyomán. A tanulmány maga.
  • Egy egészséges, huszonhét éves ember is meghalhat COVID-ben.
  • Közben egy még jobb oktatóvideó a renin-angiotenzin rendszerről, mint amiket eddig linkeltem. a sheddase (kb. "leválasztáz") enzim szerepét is mutatja az ACE2 aktív, AT-II-est célzó formájának felszabadításában a transzmembrán elhelyezkedésű fehérjemolekuláról.
  • Ma láttam az RTL Klub híradóját, ahol felvetették, hogy Dzsudzsák Balázs azért szeghetett meg karantén-előírásokat, mert diplomáciai útlevele van, és akkor "diplomáciai mentességet élvez". Nos, nem. A diplomáciai útlevele természetesen nem mentesíti jogszabályok betartása alól sehol, Magyarországon pedig a diplomáciai útlevelét főként arra használhatja, hogy igazolja a személyazonosságát, ha kell, és csak az van nála. Azért az, hogy Dominic Cummings megúszhatja Angliában, még mindig jobban meglep.
  • Minneapolis, az ereje teljében lévő Iszlám Államot idéző rendőri erőszak, zavargások. Elképesztő ezt így összehozni egy járvány közepén. A rendőrök által meggyilkolt George Floyd egyébként étteremben dolgozott, és a korlátozások idején elvesztette az állását, úgy hírlik, ezért volt az utcán, amikor belekötöttek.

2020.05.29.

A nap fotója kezdésnek: Khalid Abdullah (Reuters). Houthi járőr Szanaában, Jemenben. Már Szíriában is láttam, hogy a harcoló feleknél alapfelszerelés az eü. maszk.

sarscov2_yemen_militia.jpg

  • Mint ismeretes, Oroszországban Moszkvából vitték haza a fertőzést sokan az ország távoli szegleteibe, pl. a Kaukázusba, sőt még a határokon túlra, Közép-Ázsiába is, a belső, illetve poszt-szovjet kvázi-belső migrációból, miután a korlátozások enyhültek. Most India van soron, jön a lazulás, mennek az emberek ki a városokból, az ottani belső migrációból, és olyan helyekre viszik a vírust, ahol az emberekből még csak számok sem lesznek, ha a járvány áldozatául esnek.
  • Talán mondani sem kell, a kieső eü. ellátás miatt is van halálozás Indiában (is). Ez a cikk egy dialízises esetet említ. G.a.h.: +74365+n.
  • Az Egyesült Államokban is kiürül az eü. rendszer, és elmaradnak a betegek, részben önszántukból, részben az elektív beavatkozások, részben egyéb terápiás kezelések leállása miatt.
  • Az 4,5 éves mozgó átlagot meghaladó halálozás Magyarországon, EuroMOMO. Vetettem az adatokra egy pillantást, és a következő a helyzet: a tavalyi év 48. hete óta van a mutató pozitív tartományban, nyilván lehet ez influenza és egyebek miatt. Az idei 9. héttől a 16. hétig egy sztenderd eltérésen felüli az állás. Ez a közelében sincs az olasz vagy a belga helyzetnek, nyilván, de azért igen figyelemre méltó, azt mondom. A 12. héten pl. 1,91 az érték; 65 év felettiek esetében pedig 2,04. Az volt március vége. Amikor kevesebben voltak az utakon, és ez a szezonális átlagot jelentősen alulmúló közútibaleset-számot produkált az év első négy hónapjában, úgy, hogy abból igazából csak másfél hónapra voltak érvényesek a korlátozások).

sarscov2_hungarymortalityzscore.jpg

  • Közben járványunk csermelye csendesen csordogál továbbra is, az elmúlt három nap eredménye tesztelt új eseteket tekinte +22, +23, +25, de most majd jön a hétvége, és hát ilyenkor a vírus is tudja, hogy nem illik terjednie stb. Kieg. május 30-án: a tippem "az adatok lenyugvásáról" nem egészen jött be, szombatra +26.
  • Tanulságos adatok Érdről: 80 teszt, 66 eset, 6 halott a mérleg május 24-ig bezárólag.
  • Adatok arról, hogy a korai hidroxiklorokinos kezelés jó lehet. A korai. Azaz nem a retardált tanulmányok által tesztelt késői. További adatok a klorokin hasznosságáról, egy másik tanulmányban. (Preprintek.)
  • A nagy Lancet-féle HXQ-tanulmányról pedig, amelyik kihozta, hogy a HXQ nem is jó... ööö... már megint zavartan dörzsölgetem a szemeimet, mert az ott használt adatok tényleg komolytalannak tűnnek. Shitty science strikes again?
  • Ezen a ponton kénytelen vagyok csúnyákat gondolni, mert az bizony érdekes tény, hogy a HXQ a maláriánál és a lupusnál közben működik, ez pedig jó ideje adott tömeges használatot jelent. 
  • A CNN minneapolisi tüntetésekről tudósító stábját se szó, se beszéd, letartóztatták, élő adás közben, miközben Trump a tüntetők szétverését követeli a Twitteren. Sajnos a következő választás az Egyesült Államokban már tényleg a demokráciáról fog szólni, ez fejeződik ki abban, ahogyan különböző szereplők viselkednek. És bár Trump levitte a mércét mélyre, ez annyival lejjebb viszi még onnan is, hogy az esemény ún. demonstrációs hatása globálisan érezhető lehet majd. Magyarán felbátorítólag fog hatni sok rezsimre világszerte.
  • Jemenben a Save the Children szerint kb. 400-an halhattak meg az elmúlt héten csak Adenben. Ez +300 konzervatívan nézve a hivatalos adatokon felül, amik egy polgárháborús ország esetében nem sokat érnek. G.a.h.: +74665+n.
  • Palkó Judit háziorvos kitüntetése, miután az iráni hallgató esetében ő kapcsolt kellően gyorsan, hogy ez koronavírus lesz, annak idején, még februárban. Gratulálunk!
  • Kínai közlemény szerint a Huanan Seafood Market inkább szuperterjesztős incidens helyszíne volt, mint a Ground Zero, és ezt alapvetően nem nehéz elfogadni egyéb, ráutaló bizonyítékok alapján. A legfőbb új információ, hogy a piacon talált állatokból vett minták közül egyik sem volt pozitív a vírusra.
  • Ha turistaként COVID-beteg leszel, Ciprus ingyen eü. ellátást biztosít.
  • Oroszországban Moszkva és környéke esetében beismertek több száz korábban koronavírusosnak be nem számított halálesetet (+922), de ez a nemzetközi adatszolgáltatásban egyelőre nem jelent meg. Ha majd megjelenik, akkor levonom a g.a.h.-ból.
  • Egy jó cikk a koloniális mentalitás szerepéről abban, ahogy a nyugati országok benézték a járványt, és azon túl még a kérdés egyéb vonatkozásairól is.

2020.05.30.

  • A Florida Today beszerezte információkikérés útján az idehaza kérés nélkül is megosztott egyéni alapbetegség-adatokat, köztük a 25 legfiatalabb floridai áldozat alapbetegségeiről is mindent. A tézisük persze az, hogy ezek az emberek amúgy is rossz állapotban voltak, csak hát én nem tudom, hogy valakinek az asztma miért lenne elég ok a halálra önmagában, vagy mondjuk a szteroidokkal kezelt látóideggyulladás, vagy hogy mi van azzal a négy beteggel, akiknél semmilyen alapbetegség nem volt, de még a diabéteszeseket sem gondolnám effektíve halálra ítéltnek. Egy betegnél az influenza A-t sikerült kimutatni, pontosabban csak azt, úgyhogy őt is leírták nem "tisztán" koronavírusos halottnak. Az érvelés lényege, ha jól értem, az, hogy "ezeket az embereket felesleges védenünk, mert ha védenénk őket, akkor nem halnának meg". (Így néz ki a fasizmus 2020-ban.) A több esetben is megfigyelt hiperlipidémia annyiban mindenképpen érdekes, hogy az LDL-koleszterin és a trigliceridek jelentőségét mutatja COVID-19-nél, ahogy azt eddig is hipotetizálni lehetett. 
  • Ugyancsak Florida. Több ottani újság is megírta, hogy vannak adatok, amikből egyesek megpróbálnak kihozni valamit, pedig nincs is ott semmi látnivaló. Ha az ember bírja cérnával, a végén még az adatokig is eljut, és naná, hogy van ott látnivaló. Ennyire ugrott meg Floridában a tüdőgyulladásos + influenzaszerű tünetek nyomán történt halálesetek száma január 20. után valamikor (talán április környékén, nehezen leolvasható az ábráról) — a fekete vonal jelzi, egyértelműen a szezonális átlag fölé megy.

sarscov2_floridapneumonia.jpg

  • A HXQ+cink jól működött egy texasi idősgondozóban is, korán kezdett kezelésként, az első pozitívra tesztelt személy tüneteinek jelentkezése után, azzal, hogy gyakorlatilag profilaxisként (PEP) adták a többieknek.
  • Indiában is vannak kormányzati adatmágusok, naná. Ezt a cikket anno nem linkeltem. Május 7-ig a delhi Manohar Lohia, a Lady Hardinge Medical College és a Delhi and Jhajjar AIIMS kórházak 116 COVID-os halálesetet jelentettek, de a szövetségi állami kormányzat egy nagyon független bizottsággal is megvizsgáltatta az eseteket, hogy csak az "elsődlegesen" a koronavírus miatt elhunytakat számolják aztán, és így lett a 116-ból 33. G.a.h.: +74748+n.
  • Nagyon jó összefoglaló Trump fenyegetőzéséről a WHO-ból való kilépéssel kapcsolatban.

2020.05.31.

  • A Lancet-tanulmányról, amelyik kihozta, hogy a HXQ még veszélyes is lehet. Az egyik szerző konkrétan start-up vállalkozó, és orvosi adatok szállításában utazik. Az adatai pedig komolytalanok.
  • A koronavírus rejtett halálozásának egy további aspektusa: ha valakit koronavírusosan operáltak, 30 napon belül a szokásosnál nagyobb eséllyel hal meg, pl. DIC vagy tromboembóliás esemény következtében; 14,9% helyett 23,8% a 30 napon belüli mortalitás.
  • Tüntetések, zavargások + gyújtogatás és fosztogatások is, az Egyesült Államokban többfelé. Ez így biztosan hatással lesz a járvány terjedésére. Louisville, Kentucky: egy rendőr gázpatronnal az NBC riporterét lőtte meg teljesen tudatosan. Már a Bellingcat is foglalkozik a jelenséggel. Mostanra lőttek külföldi újságírókra is. Egy másik riportert megvakítottak. Trump közben lehetővé teszi az amúgy is egy paramilitáris erőre emlékeztető rendőrségnek, hogy katonai eszközöket szerezhessenek be korlátlanul. Újabb módon tesz alapvető hozzájárulást a közegészségügyi katasztrófához az Egyesült Államokban. Egyben azt is világosan kifejezi, melyik közszolgáltatásba fektet szívesebben a hatalmi elit, az emberek gyógyításába, vagy a fegyelmezésükbe.
  • A koronavírus mellett nem volt egyszerű a felkészülés, de tegnap sikerült a SpaceX élőszemélyzetes indítása.
  • Más: a Wastewater-Based Epidemiologyról (szennyvíz-epidemiológia) bővebben ebben a disszertációban (Meleg Edina, PTE). Érdekes volt megtudni, hogy már az 1960-as években megtörténtek az első hazai szennyvíz-virológiai vizsgálatok, a gyermekbénulás elleni oltásokhoz kapcsolódóan, ezekkel az eredményekkel egészítve ki az oltóprogram értékelését.

2020.06.01.

  • Floridával már két napja foglalkoztam, és most már a CDC-től is volt, aki elismerte, hogy szignifikáns adatokról van szó a szezonális átlagot meghaladó tüdőgyulladásos halálozások esetében. Kb. +300 esetről, akiket nem teszteltek koronavírusra, de minden bizonnyal a járvány áldozatai. Senki nem akarta eltitkolni ezt egyébként. Mutatja viszont, hogy mennyire hajlamosak vagyunk inflálni az influenzaadatokat, mivel teszt nélkül hagyományosan automatikusan oda húznak be minden tüdőgyulladásos halálesetet. G.a.h.: +75048+n.
  • A koronavírus részben genetikai okokból, részben gazdasági körülményekkel és társadalmi egyenlőtlenségekkel összefüggésben arányon felül öl a fekete-amerikaiak és az őshonos népesség körében. Projekciók alapján azonos (lefelé nivellált) esethalálozási arányok mellett vagy tizenötezer nem-fehér amerikai lenne még életben.
  • Svédország továbbra is pocsékul áll, vezető helyen az egymillió főre jutó napi halálesetek számában.
  • Európai arisztokrata bulika Spanyolországban, fertőzöttekkel.
  • Fontos trend. Görögország a briteknek nem nyitja ki egyelőre a kaput. Dánia és Norvégia Svédországgal szemben folytat hasonló politikát, tekintettel a járványügyi helyzetre. Remélhetőleg ez fontos ösztönzőt jelenthet majd hülyepolitikusok és hülyejárványügyisek számára, hogy a járvány felszámolásának szükségességéről elgondolkodjanak.
  • Németországban és Hollandiában már permanens szennyvíz-megfigyelő rendszerben gondolkodnak, hogy korán észleljék, ha a koronavírusos esetek száma valahol megugrik. 

Holnaptól új bejegyzés következik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr9315698298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2020.05.18. 20:56:21

Az angolok nagyot alkottak: hataratkelo.com/minden-idok-egyik-legabszurdabb-kormanyrendelete/

A favipiravir mellékhatásait szerintem már emlegettük valahol, az OGYÉI megjegyzésével együtt kell értelmezni, ugyanakkor pont eléggé riasztó ahhoz, hogy ne akarják saját kontóra felvásárolni / beszerezni a szert (mint a köldökcsonkra való fertőtlenítőt, stb): index.hu/techtud/2020/05/14/a_favipiravir_szuletesi_rendellenessegeket_okozhat/
Valószínűleg ezt a NYT cikket vették át:
www.nytimes.com/2020/05/05/business/japan-avigan-coronavirus.html Az OGYÉI még azt is mondja, hogy az összes antivirális készítménynek szokott magzatkárosító hatása lenni. Mondjuk ha transzkriptázt gátol, akkor teljesen logikus. Tulajdonképpen a gazda összes sejtszaporodását ugyanúgy gátolhatja, csak azt a felnőtt gazda túléli, mert van sok sejtje talonba.

_Epikurosz_ 2020.05.19. 11:09:38

A malária változik, a WHO-nak ez a várakozása: apps.who.int/iris/handle/10665/331197

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.19. 11:25:32

A lazítások után? Jönnek a megszorítások. :-( Százmillió fő újra karanténba került Kínában. :-(

168ora.hu/kulfold/kinaiak-kina-koronavirus-karanten-hupej-oroszorszag-185515

Félek tőle izgalmas nyarunk lesz. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.19. 11:31:05

@_Epikurosz_: az angolokkal kapcsolatban, a korábbi kommentre... az ilyesmiről mindig a Monty Python jut az eszembe. Mekkora show lenne, ha a mostani helyzetet is feldolgozhatnák, az eredeti felállásban. Újra akcióban a Hülye Járások Minisztériuma és a többiek :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.19. 11:33:53

@rdos: a kínaiak kapcsán szeretnék több adatot tőlük a fertőzésből kigyógyultak egészségi állapotáról hosszú távon. Az látszik, hogy nem szórakoznak félintézkedésekkel, ha meg akarják állítani valahol a járványt. Nekiállnak rendesen.

_Epikurosz_ 2020.05.19. 16:09:08

Állítólag a SARS egyik antitestje is jó a SARS-CoV-2 ellen, rögtön embereken próbálnák ki... versenyszag van a levegőben. www.livescience.com/sars-antibody-inhibits-new-coronavirus.html

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.19. 16:09:10

@Marton Péter: Mondtad. "Nekiállnak rendesen." Mondanám, hogy nekiállnak brutálisan. :-( A tajvani protokoll nekem jobban tetszik.

Kínai adat mondjuk a kigyógyultak állapotáról, vagy az 5 éves terv aktuális állásáról? :-) Mondanám hogy vicces kívánság, de most ez sajnos éppen nem vicces. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.19. 16:15:27

@rdos: Tajvan és Dél-Korea az etalon, igen, bár még ott is le kell ehhez mondani a magánadatok védelméről bizonyos mértékig. De nettó járványügyi szempontból Kína is hatékony, és a "karantén" ott sem jelent mind a 100 millió embernek teljes bezártságot - megvan a fokozatosság, vagyis sokaknak csak annyi a kijárási korlátozás, amennyi nekünk is volt a nagy ellazulás előtt. Ők viszont közben nagyon komolyan veszik a tesztelést és a kapcsolatkövetést, hogy ez az időszak ne legyen feleslegesen hosszú, és a végére ne legyen járvány. Ezzel együtt, ha az a kérdés, hogy a járvány felszámolásának szükségességét belátó országok közül kit követnénk, az nyilván inkább Tajvan vagy Dél-Korea.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.19. 16:21:12

@_Epikurosz_: igen, Ioannidiséknek már jól megmondtam ma én is itt. Kiemelkedően csúnya eset a tudomány történetében :(

orsklutsch 2020.05.20. 10:52:32

Az jutott eszembe, hogy milyen lenne egy más megközelítésből számolni egyet a járvány lehetséges hatásáról, ha azt szabadjára engednénk. Igaz, hogy olyan adatok kellenének hozzá, mint a lakosság eloszlása kor szerint, ezen belül a Covid-19 szempontjából lényeges krónikus betegségek előfordulásának aránya, illetve valami hasonló bontásban az eddigi adatokból a halálozási esélyek. Ezekből lehetne számolni egy várható halálozási arányt valahogy úgy, hogy nem vesszük figyelembe a 45 évnél fiatalabbakat és az egészségeseket, de utána visszavetítjük az arányt a teljes lakosságra (a 45 évnél fiatalabbaknál és az egészségeseknél 0 százalékos halálozási aránnyal számolva). Tulajdonképpen megpróbálnánk kikerülni azokat, akik amúgy nem nagyon halnak, és pont róluk nem tudjuk jól, hogy hányan estek át a betegségen, feltételezve azt, hogy a veszélyeztetettek esetében pontosabbak az adataink a halálozási esélyekről. Van ennek értelme? Egyáltalán érthető-e amit itt kinyögtem? :-) Létezik ilyen tanulmány?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.20. 13:22:55

@orsklutsch: Nehéz dió, mert ehhez modellezni kell a folyamatot különféle vitatható előfeltevések rögzítése mellett. De fontos kérdés. Pl. van, aki szerint a nyájhatás már 40-50%-os átfertőzöttség mellett is jelentkezhet mint a járványt lefékező tényező, tekintettel a fertőzések klaszteresedésének mértékére, ami részben szuperterjesztőkhöz köthető. Nem lehetetlen. Mások inkább a 70-80%-os sávot nézik. Ez elég nagy különbség, halálesetek tekintetében dupla annyival is járhat az utóbbi forgatókönyv. De ha a 40-50%-osat nézzük, akkor is lehet tudni a mérvadó adatokból (Diamond Princess, Dél-Korea stb.), hogy 1-2%-os esethalálozással legalább kell számolni, és így egy társadalom közel fél százaléka eshet áldozatul. Ráadásul mindez nem egy nap alatt megy végbe, és addig — legalább hónapokra — gyakorlatilag kiesik az eü. ellátás, addicionális halálozás mellett. Tekintve, hogy ebben az időszakban legalább egyes helyeken és periódusokban a járvány közvetlen halálozása is 1-2% fölé megy, összességében nem irreális a populáció 1%-ának az elvesztésével számolni. Ha ezek után beugrik a nyájhatás, az persze "megvédi" a többi embert, de kérdés, hogy meddig: ha a szerzett immunitás egy év múltán eltűnik, vagy eltűnőben, akkor viszonylag gyakori felbukkanással tovább kering a járvány, mert van kit fertőznie. És az borít minden kalkulációt. Az is probléma, ha van még 50% fertőzhető ember, és egy szuperterjesztő pl. egy családi esemény vagy egy munkahely-váltás nyomán teljesen új emberi hálózatokba viszi be a fertőzést, és akkor hirtelenjében a "megvédettek" is áldozatul eshetnek. A nyájhatás tehát valójában nem azonos a nyájimmunitással, amit tömeges átoltással lehetne elérni — a kifejezést félrevezetően használják egyesek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.20. 13:23:28

@Marton Péter: Mondtad. "nettó járványügyi szempontból Kína is hatékony". Nem szívesen mondok ellent. Szerintem Kína akkor lett volna járványügyileg hatékony, ha a szinte kontinensnyi országukban meg tudták volna fogni a járványt. Nem tudták, ez sajnos tény. :-(

Tegnapi linkem szerint a fagyijuk Oroszország felől visszanyalt. :-(

Nyilván nem kárörvendezésből mondom, de lehet hogy még évekig fogod az adataidat gyűjteni ebben a témában ezen a blogodon. :-(

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.20. 13:29:49

@rdos: Az elején nem voltak hatékonyak semmilyen értelemben, ezzel teljesen egyetértek. Sőt. Az aktuális helyzet náluk nem annyira vészes, +5 eset a mai napon, elvileg (az adataik megbízhatósága miatt nyilván a KKP is aggódik egy kicsit).

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.20. 13:34:19

@_Epikurosz_: érdekes. Lehet, hogy ezért is annyira kiterjedtek a korlátozások az esetszámhoz képest. Vagy mert senki nem bízik senkiben, okkal, éppenséggel, és ezért inkább túlbiztosítanak.

orsklutsch 2020.05.20. 17:22:00

@Marton Péter: Köszönöm a választ.
Amúgy nem nyájimmunitásra gyúrok én, csak érveket keresek a járvány mellet. Az a bajom, hogy környezetemben nagyon sok a járvány tagadó, és ezeket semmivel sem lehet meggyőzni. Március közepén még valószínűsíthető volt, hogy itt nálunk Romániában is nagy méreteket fog ölteni a járvány, főleg hogy Olaszországból, Spanyolországból, meg egyéb forró helyekről hirtelen hazajött nagyon sok vendégmunkás. Aztán március végén elég erős intézkedéseket foganatosítottak, többek közt kijárási tilalmat rendeltek el. Így a nagy bumm elmaradt, most már lazítják a korlátozásokat. Viszont mindenkinek akkora a mellénye hogy nincs is itt semmi, hogy a fejem duvad el tőle. :-) Lassan már ott tartok, hogy majdnem azt kívánom hogy csesszen ide is be rendesen ez a vírus, hanem ennek a Dorsten féle „prevention paradox” hatásnak nem lesz vége.
Komolyra fordítva a szót, ez a járvány tagadás jelenség a lobbijával meg a tüntetéseivel eléggé megnehezíti a kormányok dolgát. Nem elég hogy baj van, még ezzel a sok barommal is meg kell vívni a harcot. Ejsze ez elég nagy plusz terhelés.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.20. 17:28:42

@orsklutsch: igen, a valóságtagadás elég komoly léptéket ért el mára, sajnos :( Abszolút átérzem, és átélek ilyen vitákat én is sűrűn. Izgalmas meccs lesz az átoltás kapcsán a szkepticizmust az ésszel összetévesztőkkel, ha lesz majd végre vakcina.

_Epikurosz_ 2020.05.21. 06:53:36

Gratula! Egyetértek, az államnak komolyabban kéne vennie a tesztelést, meg az egész diagnózis felállítást.

@orsklutsch: Olvastam az egyik kommentszekcióban erre egy hasonlatot: Ez olyan, mint amikor mész autóval a fal felé. Mondom neked, hogy fékezz, mert neki fogsz menni a falnak. Te lefékezel, majd azt mondod: nem is mentem neki!

_Epikurosz_ 2020.05.21. 06:53:44

Ez így nem lesz jó... nagyon nem. Ne legyetek betegek. hvg.hu/itthon/20200520_korhazak_koronavirusteszt

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.21. 08:32:06

@_Epikurosz_: vajon erre azért van szükség, mert annyira nincs elég tesztelési kapacitás, hogy az ilyen "biztosra menős" teszteket el kell hagyni? Vagy csak így döntöttek, mert valamilyen egyéb alapon így tűnt nekik racionálisnak? Mindenesetre a napi adatok mutatják, hogy most tényleg tesztelni kellene, ahogy a csövön kifér.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.22. 16:08:19

Kedves Péter!

Kiváló magyar blogodon szerintem lehetne még csiszolni. Javítani. Az angol nyelv ismerete főleg az idősebb korosztály számra annyira nem szokvány. :-( Történelmileg ugye úgy alakult hogy "továris ucsityelnyica ...". És még ettől sem lettünk "Puskin Intézet". :-( Szóval az oroszunk sem perfekt, az angol annyira sem.

Pár mondatos angol idézeteidet ha lefordítanád magyarra, szerintem többen értenék a mondandód. Harmincadik éve dolgozva a számítástechnikai angolt, meg a szakmám szerinti angolt trenszlét nélkül nagyjából értem. Az egészségügyi angolt azonban nem, ahogy az egészségügyi magyart is nehezen (ugye ott meg a latin a sok). :-(

Nem méltatlankodás ez a részemről, csak egy ötlet. Arra hogy vuhaniban hazai "kútfő" légy. :-)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.22. 16:35:10

@rdos: Teljesen megértem, jogos szempont. Sajnos sokszor lopnom kell az időt, hogy a témával foglalkozhassak, de a közérdek azt diktálja, hogy erre figyeljek jobban. Inkább összefoglalom majd az angol esszenciáját akkor röviden, magyarul, és azt (vagy azt is) közlöm innentől következetesen.

_Epikurosz_ 2020.05.22. 21:47:43

A klorokin a már betegek gyógyítására nem jó, csak fokozza a bajt a Lancet szerint - és ez, az indiai adatokkal ellentétben szignifikáns. www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31180-6/fulltext

Az oroszok kemény legények - avagy a régi keleti hagyományt folytatják a tesztelésben. news.ru/en/health/coronavirus-vaccine-tested-on-humans-in-russia/

Közben a Nyitott Égbolt kezd a fejünkre esni: index.hu/kulfold/2020/05/22/nato_nagykoveti_tanacs_pentek_surgos_talalkozo_donald_trump_oroszorszag/

_Epikurosz_ 2020.05.22. 21:47:46

Lehet, hogy ez már volt :Az intravénás Remdesivir nem javítja a kilátásokat (viszont volt mellette mindenféle zavaró változó, pl. mivel élesben ment a teszt, szabadott lopinavirt és ritonavirt alkalmazni mellette). www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31022-9/fulltext#

Angliában és Walesben húszezerrel többen haltak meg (szerintem ez is megvolt, hivatalos most már a Lancetben) www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31199-5/fulltext

D vitamin mint ami "nem árthatunk vele, és reménykedjünk" kategória (a Lancetben mindig olyan puhán fogalmaznak): www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(20)30183-2/fulltext

Mely beavatkozások és miben segítenek a járványban? A cikk érdekessége, hogy preprintekre hivatkozik. Akkor most ezek is publikáltnak számítanak? science.sciencemag.org/content/early/2020/05/20/science.abb6144?rss=1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.23. 14:45:24

@_Epikurosz_: a Lancet-féle HXQ-tanulmánynál már megint nem nézték a cinket, viszont belekombinálták az antibiotikumos kezelést... én ezt nem értem. A HXQ-cink kombót kellene nézniük, kifejezetten korai (onset után 1-2 napon belül felállított) diagnózisok után azonnali jelleggel alkalmazva. Másnak az értelmét nullának látom...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.24. 14:28:49

Most címlapos a G7-en hogy a vizsgált szűk tucatnyi tulajdonság közül a BCG-vel van a legerősebb korreláció. :-)

g7.hu/adat/20200522/a-bcg-oltas-fugg-ossze-legerosebben-a-jarvany-sulyossagaval-szamos-tenyezo-kozul/

Érdekes lenne tudni, hogy pl a Londoni magyarok - Kelet-európaiak között is kimutatható hogy kevésbé fertőződtek meg?

_Epikurosz_ 2020.05.25. 07:56:23

@Marton Péter: Igen, úgy tűnik, a legtöbben a súlyos betegekre koncentrálnak, és csak őrajtuk nézik a gyógyszerek hatását.

Olasz adatok: ARB és ACE gátlók nyugodtan szedhetők tovább; a betegség súlyosságát az idős kor, a férfi nem, a komolyabb szív-érrendszeri betegség és a COPD befolyásolja. Nem csak a kórházba felvettek adataival. www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.21.20109082v1

Az ORF3c helye és esetleges szerepe: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.21.109280v1

Chromobacterium mint vírusölő: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.22.109900v1 "The half-inhibitory concentration (IC50) of
CbAE-1 was 0.0016 μg/ml for DENV and 0.0026 μg/ml for ZIKV (Figure 2F and 2G)." és a lipázai okozzák a vírusölő képességét a CbAE-2 és 2-nek is.

_Epikurosz_ 2020.05.25. 07:56:27

A tunéziai helyzet: R0=2,7 www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.21.20108621v1

A dánoknak jót tesz a bezártság, kevesebb a koraszülött: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.22.20109793v1

Leronlimab május 5-i publikáció (88% helyett 50%-os halálozás): www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.02.20084673v1
Közlemény a II-es fázisba lépésről: www.thepharmaletter.com/article/researchers-begin-testing-cytodyn-s-leronlimab-antibody-in-covid-19
Regisztrálva: clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04347239

Trajektória és alap paraméter MCMC becslő www.cse-lab.ethz.ch/coronavirus/
Leírása: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.21.20109314v1

Háromféle immunválasz-profil van: CD4-többségű (rossz), CD8 többségú (jobb) és semmilyen (?): www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.20.106401v1

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.26. 11:00:23

@rdos: gondolkodtam a londoni magyarokon. Az a bonyodalom, hogy ott főleg 20-40 éves korcsoportról van szó, így korra minimum kontrollálni kellene, hogy releváns eredményt kapjon az ember, de mivel ők inkább enyhén betegek, ha fertőződnek, nem lesz róluk igazán részletes klinikai adat. És persze közben arról is számháború van, hogy hány magyar él ott egyáltalán, úgyhogy nehéz ez. De érdekes lenne.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.05.26. 11:18:38

@Marton Péter: Igen, semmi nem egyszerű ebben az új vírus ügyben. :-(

_Epikurosz_ 2020.05.27. 07:44:33

@Marton Péter: @rdos: Az ApoE génnel kapcsolatos cikkben meg is jegyzik, hogy csak a súlyos eseteket tesztelték Angliában, tehát az átfertőzöttségről nincs adatuk, pláne nem születési hellyel együtt.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.27. 08:24:43

@_Epikurosz_: érdekes ez a genetikai lottó, az ApoE e4 genotípus kapcsán. És nyilván nem ez az egyetlen ilyen faktor, ott volt az ACE2-es receptorok heterogenitásáról szóló tanulmány is, emlékszem. Kicsit hátralépve, madártávlatból nézve: jön az a szép új világ.

_Epikurosz_ 2020.05.27. 16:01:28

@Marton Péter: Én is ettől félek. Ráadásul ha a vírus már a tengeri vidráknál van, akkor kb lesz egypár faj, amelyik kihal csak most, csak ezért. Ne legyen igazam.

_Epikurosz_ 2020.05.27. 16:01:35

Az olaszoknál a végére már belejöttek a gyógyításba: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.23.20110882v2

Egy becslés Afrikára: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.22.20110304v1

Egy második hullám kialakulásának feltételei (SEIR): www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.22.20110502v1 A felhasznált változók: basic reproduction number, latent period, infectious period, transmission rate, closure efficiency, rate of socio-economic loss, discounting rate, social learning rate, sensitivity to infection

Ez a HIV-szerű működésnek a cikke amit fent említettél: www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.24.111823v1

Megjött a krisztallográfiai eredmény a Spike proteinről, "conversions between switch-like κ-helix and β-strand, and conformational variations in a set of short α-helices which affect the proximal hinge region" www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.24.113175v1

_Epikurosz_ 2020.05.28. 08:51:34

Spanyol tapasztalatok a glükokortikoidokról (segítenek): www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.22.20110544v1

Londonban a kórházi felületek csak kinézetre szépek: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.24.20110346v1 (tényleg Monty Python...)

Chilei CFR adatok: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.25.20112904v1

Nem tudom hogy hívják azt a részt a szennyvíztisztítóban, talán derítőnek, de mindenesetre a bioszeméttel együtt mozog a SARS-COV-2 vírus is, a kimenő vízben már nincs: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.25.20112706v1

_Epikurosz_ 2020.05.28. 15:55:26

A vidrásat benéztem. :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.28. 15:58:01

@_Epikurosz_: mea culpa, mert kiírtam az első pontnál, hogy H1N1-ezek egy kicsit, de azóta azért ezt egyértelműbbé tettem vizuálisan, mint eredetileg volt. Viszont szegény vidrák, azóta simán lehet, hogy kaptak már tőlünk koronavírust is.

_Epikurosz_ 2020.05.29. 07:42:32

Fél mondat a szennyvizes vizsgálatok eredményéről: hvg.hu/itthon/20200527_Nekiall_a_rozsdaovezetek_beepitesenek_a_kormany

A Háziorvosok Online Szervezete kedvenc linkjei, pretty neat: haosz.hu/koronavirus

Orvosok cikkeket fordítanak, gyűjtenek, értelmeznek: www.covid1001.hu/category/komplett_guideline/

_Epikurosz_ 2020.05.29. 07:42:41

Csak meglett a BBC cikk a kontaktkutatásról www.bbc.com/news/explainers-52442754

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.29. 09:16:00

@_Epikurosz_: hétvégére már betáraztam egy doktori disszertációt szennyvizes témában, hogy kicsit "beleássam" magam: aok.pte.hu/docs/phd/file/dolgozatok/2007/Meleg_Edina_PhD_dolgozat.pdf

_Epikurosz_ 2020.05.30. 12:49:16

Eredményes tesztelés mutatói: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.27.20113969v1

Plazmával történő kezelés Olaszországban: www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.26.20113373v1

Beleolvasok a Design and Analysis of Experimentsbe a hétvégén azt hiszem. Kiolvasni kicsit sok lenne.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2020.05.30. 19:50:28

@_Epikurosz_: wow, ezek szerint 15-45 teszt kell, hogy jusson minden pozitív leletre. Gratulálunk a WHO-nak, hogy terjesztette 10 tesztes aranysztenderdet nulla empirikus alappal.

Magyarországon akkor megvan a 45, egyébként.

Viszont nem kicsi módszertani bökkenőként ott van, hogy egy páciensre több teszt is elmegy, pl. a fertőzés megerősítéséhez végzett ismétlésnél, majd az elbocsáthatóság kontrolljánál. Tehát itt valamiféle nettó test coverage mutató kellene igazából, arról kellene tudni mondani valamit.
süti beállítások módosítása