Külpraktika

Külpraktika

A Fudan-ügy eddigi legváratlanabb fordulata

2021. június 08. - Marton Péter

2021.06.08. 15:30

Befutott a hír erről.

Aki olvassa, az láthatja, hogy a Kínai Kommunista Pártnak van intézményi pártbizottságot vezető párttitkára a Fudan egyetem karain is. Ez is figyelemre méltó lehet, de van itt ugye más is.

Egy matematikaprofesszor, Jiang Wenhua (姜文华), megölte az ő karukon működő pártbizottságot vezető párttitkárt — főnökét —, Wang Yongzhent (王永珍). Brutális gyilkosság, ránézésre erős indulattal történt.

Kieg.: a GlobalTimes.cn egyszerre pártbizottsági titkárnak és tanárnak nevezi az áldozatot, ami számomra nyitva hagyja, hogy ő is aktív előadó tanár volt-e egyébként. Kieg. no. 2.: a Fudan saját oldala szerint kutató munkatárs volt.

wangyongzhen.jpg

Szó van a kínai híradásokban arról is, hogy Jiang Wenhua menesztésének lehetősége a levegőben lógott (vagy éppen már meg is történt?). Azt mondják ezek a híradások, hogy Jiang Wenhua teljesítménye miatt volt ez így. Valamiféle tehetséggondozó programmal került be az oktatógárdába annak idején (egy forrás szerint amerikai egyetemen is tanult), most viszont elégedetlenek voltak vele, a hatévi értékelése kapcsán. Ő erre a KKP náluk illetékes párttitkárával számolt le a menesztésére irányuló lépésekért (elvágta Wang torkát), ami alighanem azt jelezheti, hogy a menesztés szándéka az utóbbitól is eredhetett. Jiang felvételen mondja el, hogy szerinte Wang kifejezetten vadászott rá, a rosszakarója volt.

Kieg. no. 3.: Itt egy tanulmány az egyetemi pártbizottságot vezető párttitkárok szerepéről, általában a kínai egyetemeken. Ők a főnökök, legalább részben. A pártbizottsággal együtt "segítik" az egyetemek elnökét "a KKP politikáival összhangban" ellátni feladatát (Higher Education Act Chapter IV Article 39). Ebből duumvirátus jellegű vezetés következik, mint azt az idézett tanulmány utána írja is: "Both the Party secretary and the president in an institution are important administrators and often both are at the same administrative rank without a clear statement about who is senior."

Azt érdekes lenne tudni, hogy a Fudanon hogy van ez pontosan. Azt biztosan látom, hogy a párttagság, pártbizottsági tagság karriervédő, vagy éppen karriergyorsító hatású is lehet. Chen Zhimin, aki egy komoly szakértő kolléga a nemzetközi kapcsolatok terén, alelnök és egyetemi szintű pártbizottsági tag, sőt az egyetemi szintű pártbizottság állandó bizottságának is tagja (OMG).

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr9116586254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2021.06.08. 19:57:44

A 444 szerint a párttitkárt hibáztatta.

Hát igen, gondolom nem volt az olyan boldog pillanat, amikor átírták az egyik legszabadabb kínai egyetem alapító okiratát. A biológus eljátszotta a Csernobil KGB vs tudós jelenetét, nagy kerek szemekkel. Ha most ezt felemlegetve használjuk fel a nevét a saját harcunkhoz, azzal csak bajba keverjük. Mint az ábra mutatja, van neki elég baja, nem kellünk a nyakába.

Itt pedig a szimmetriák mágiáját láthatjuk, reméljük, előtte publikálta amit szeretett volna. Vagy legalább kap papírt a... ja, bocs, ez nem Finnország.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.06.08. 20:37:51

@_Epikurosz_: a pulmonológus Zhang Yongzhen kapcsán - ha a világnak tett szolgálataiért és nagy kínai tudósként dicsérjük, azért még nem biztos, hogy baj érné (az megőrizheti az egyensúlyt); csak akkor tartanék ilyesmitől, ha túltolnák a kommunikációt és valamiféle ellenzékiként akarnák kitüntetni, amit valóban nagyon nem kellene. Az viszont tény, hogy sajnos erősen életszerű a lehetőség a túltolást illetően, ezért inkább nem is nyomatom tovább ezt a gondolatot...

_Epikurosz_ 2021.06.09. 08:46:56

Chen Zhimin legalább olyan kiképzést kaphatott, mint KGBéla, plusz folyamatosan használja ezt III/III vonalon. Akkor a kollégád ő, ha... :D

_Epikurosz_ 2021.06.09. 08:46:58

Olvastad a Vadhattyúk című könyvet?

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.06.09. 09:06:31

@_Epikurosz_: ezzel Chen Zhiminnel vitatkoznék, mert őt hallottam előadni, és jó volt - még kritikus gondolatai is voltak, magát a szabadabban gondolkodó világban jól eladni és előadni képes ember, tudással.

A Vadhattyúkkal kapcsolatban köszönöm a tippet, még nem olvastam!

_Epikurosz_ 2021.06.10. 10:50:54

@Marton Péter: ügyesebb, mint a magyarországi nagykövet? :D

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2021.06.17. 14:52:26

@_Epikurosz_: nagyon jó cikk.

És ez a Fudan Hungary SWOT-mátrixának a kritikus eleme:
"any lingering doubts about academic freedom at Fudan Budapest would dash any hopes for recruitment of world-class faculty"

A modell lényege tehát az lenne, hogy elég sok legalább B kategóriás nyugati oktatót-kutatót összeszedjenek, és megszerezzék azoknak a diákoknak egy részét, akik a Brexit után pl. Hollandia felé kezdtek tájékozódni. Ebben van a következő nagy buktatójuk: egy diáknak a vendégmunka fontos finanszírozási forrás, Magyarországon viszont hiába állnak be pultozni a Mekibe, nem lesznek sokkal közelebb a céljukhoz.

Persze a fenti elemzés abból indul ki, hogy a dolognak legalább hosszabb távon rentábilisnek kell lennie. Ha a magyar állam hozzáállása az lesz, hogy ki-közpénzeljük, az segít a projektnek. Ez a projekt tehát még az építéssel kapcsolatos költségviselés nélkül is botrány, nemhogy azzal együtt.
süti beállítások módosítása