Külpraktika

Külpraktika

Irán és a Talibán kapcsolatai

2011. október 01. - Marton Péter

Mint ebből a cikkből kiderül, Irán alaposan kiveszi a részét a tálibokkal napjainkban zajló egyezkedési kísérletekből - már ha ezzel kapcsolatban bárkinek kételyei lettek volna. Tálib részről a Teheránban Afganisztán jövőjéről nemrég rendezett konferencián a jelek szerint felbukkant Tayeb Agha is, aki Katarban az Egyesült Államokkal is tárgyalt a Kvettai Súra nevében nemrég.

(Az említett konferencián még ott volt Burhanuddin Rabbani is egyébként, tehát erre a konferenciára a hivatalos afgán békedzsirgás keretek között került sor; Rabbani innen tért haza, mielőtt pár nappal később öngyilkos merénylő végzett vele Kabulban.)

A teheráni összejövetelen az irániak közvetítettek Rabbani és a tálibok megjelent képviselői között, igyekezve összehozni köztük egy találkozót. Irán külpolitikájában ez pragmatikus csavar: az elmúlt években tartottak kapcsolatot a tálibokkal, különösen Nyugat-Afganisztánban, mivel az amerikai katonai jelenlétnek arrafelé nem feltétlenül örülnek; emellett pedig Teheránban is szükségszerűnek látják a tálibok bevonását a kabuli kormányzásba bármiféle tartósabb stabilizáció érdekében. Azok után viszonyulnak így ehhez a kérdéshez, hogy 1998-ban a tálibok brutálisan legyilkolták a Mazar-i-Sarif-i iráni konzulátusukon dolgozó diplomatáikat, illetve általában hasonlóan embertelenül léptek fel az afganisztáni síitákkal szemben, például Hazaraföldön.

Hogy az irániak hogyan gondolkodnak ma a tálibokról? Itt van egy érdekes adalék az ügyben. Ez a cikk a keresztények és például a bahái vallásúak viszontagságairól számol be Iránban. Túl azon, hogy az iráni intézményrendszer nem igazán barátságos velük szemben, jelentősebb tisztviselők és politikusok is gyűlöletkeltő dolgokat mondanak róluk. "Paraziták", "a Nyugat ügynökei" stb. Efféléknek nevezik őket. És emellett azt is mondják róluk: "olyanok, mint a tálibok".

Az utóbbi állítás igazságtartalma természetesen éppen annyira kétes, mint az előbb idézett két megnyilvánulásé. De alighanem mutat valamit a tálibokkal kapcsolatos attitűdöket illetően, hogy a teheráni rezsim egyes elemeinek a részéről a keresztényekkel és a bahái hívőkkel kerülnek egy kategóriába.

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr953270016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.10.06. 09:25:41

Afghanistan, 10 years on
www.politico.com/news/stories/1011/65270.html

az ilyen cikkeket olvasva mindig az a velemeny erosodik meg bennem, hogy mennyire semmi ertelme sincs, hogy nyugatiak csinalnak barmit is ott. valami olyan orszagnak kellene, ami fejlettseget tekintve nincs annyira tavol afganisztantol. (pl: pakisztan vagy india)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2011.10.06. 12:14:34

@Link Elek: hát, Pakisztánt nem hiányolom azért. Ők jó úton vannak afelé, hogy a saját országukat is leépítsék Afganisztánnal együtt. De az tény, hogy valaki, aki képes bizonyos dolgokban kritikusan viszonyulni a nyugati erőfeszítések szürreálisabb elemeihez, értékes ember lehet arrafelé általában is - jöjjön akár Bangladesből (lásd a BRAC segélyszervezetet), Indiából, vagy éppen Közép-Ázsiából.
süti beállítások módosítása