Külpraktika

Külpraktika

Kína tartományai és külpolitikai szerepük

2012. december 03. - Marton Péter

Olvasom a New York Times cikkét a Kínai Népköztársaság, pontosabban - igazából - Hainan tartomány által nemrég bejelentett új rendszabályokról, miszerint január 1-től a kínai parti őrség illegális tevékenység felfedezése esetén megállíthat hajókat, azok fedélzetére szállhat, és átveheti felettük az irányítást, a Dél-kínai-tenger egy jelentős részén (bár mindezt olyan kétértelmű szövegbe öntötték, hogy a gyakorlati alkalmazás a január 1-jei hatálybalépést követően hozhat akármit, sőt annak az ellenkezőjét is).

Idézem a cikket, kicsit átollózva, hogy kerekebb legyen:

"A hainani tartományi törvényhozás által elfogadott új törvény - Hainan tartomány igazgatja elvben a dél-kínai-tengeri területeket, amelyekre Kína igényt formál - az elemzők szerint újabb lépés Kína területi követeléseinek megerősítése érdekében."

Ez minden bizonnyal így lehet, összességében. Ami engem igazán érdekel ebben a bejegyzésben, az a tartomány szerepe és súlya az aktuális esetben. Úgyhogy előástam ezt a kiváló tanulmányt Chen Zhimintől, melynek tézise érdekes lehetőségként számításba jöhet a kézenfekvő feltételezés mellett, miszerint a kínai külpolitikában a dolgok alapvetően valamiféle központi, pekingi szándék folyományaként történnek.

A szerző egyik legfontosabb állítása, hogy miután a gazdasági reform jegyében már évtizedekkel ezelőtt megindult a decentralizáció (mely nem volt persze teljesen egyenes folyamat), ennek nyomán a tartományok mára felfoghatók önálló érdekérvényesítő és -kijáró szereplőként, és ebből a szempontból számít, hogy a Népköztársaság legfőbb döntéshozó testületeiben, így még a Politikai Bizottságban is, egyre több a tartományi tisztséget viselő tag. Tizenhétből négy az 1982-1987-es ciklusban (három a part menti tartományokból); huszonnégyből nyolc 2002-2007-ben (akkor hatan a part menti tartományokból).

Mivel most, novemberben választották meg a Politikai Bizottság, illetve a PB Állandó Bizottságának legújabb tagjait, ebben az ügyben érdekes tenni egy friss kört. Ha jól látom, a tizennyolcadik PB tagjai között tizenhárman tartományiak a huszonötből (ebből hatan part mentiek: Beijing /Peking/, Guangdong, Tianjin, Fujian és Shanghai tartományokból - utóbbi két taggal is képviselteti magát, mivel a PB tagjai között van Han Zheng, Shanghai polgármestere). A PBÁB tagjai között szülőhely szerint négyen valók part menti tartományokból: Xi Jinping Beijiingből, Zhang Dejiang Liaoningből, Yu Zhengsheng Zhejiangból és Zhang Gaoli Fujianból. Hainan viszont nem szerepel ezeken a listákon.

Ez persze nem közvetlen bizonyíték semmire. A tartományoknak lehet befolyásuk, de hogy mekkora, vagy hogy éppen a dél-kínai-tengeri fejlemények szempontjából mekkora a jelentőségük, és hogy például Hainan tényleges (nyilvánvalóan erősen korlátozott) autonómiája mekkora az ügyben, azt illetően ebből sokat nem tudunk meg. Mégis érdekes tisztában lenni azzal, hogy a fent ecsetelt változásokra, és általában a kínai tartományok szerepére odafigyelni érdemes.

Zárásnak bevágom még a hainani tartományi népi kongresszus épületének képét. Például arról is döntés született itt még a nyáron, hogy a Sansha "városi" törvényhozó testület létrehozása végett egy szervezőbizottságot alakítanak. Sansha ténylegesen telepek, avagy települések együttese, Yongxing szigeti központtal, és a hainani kongresszus fent említett döntését megelőzően, júniusban kapott elöljárósági városi rangot. Yongxingen kívül három másik szigetet igazgat a Paracel-szigetcsoporton belül: Xishát, Zhongshát és Nanshát.* Yongxing szigeten kívül a környező dél-kínai-tengeri vizeket is igazgatja, papíron. A helyi népesség főként - nem meglepő módon - katonákból és halászokból áll... Egy Sanshához hasonló előretolt állás, akarom mondani település üzemeltetése mind a Paracel-, mind a Spratly-szigetek fenntartható követelése szempontjából fontos lehet a Kínai Népköztársaságnak, Vietnam és a Fülöp-szigetek ellenében.

* A korábban írtakkal ellentétben, mint arra vonatkozóan kommentben pontosítás érkezett, Xisha a Paracel-szigetek, Nansha pedig a Spratly-szigetek neve.

Sansha_Congress.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kprax.blog.hu/api/trackback/id/tr524945629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.12.04. 07:44:04

Erdekes lenne megnezni, hogy a banyaszati adok milyen aranyban oszlanak meg a tartomanyok es a kozponti kormanyzat kozott, vagyis hainan-nak mennyi a "varhato haszna" a del-kinai tenger megszerzesebol
Azt mar nagyon eltanultak a kinai hatosagok az amerikiaktol, hogy a penzre kell koncentralni :)

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.04. 18:53:19

@Link Elek: apropó, eltanult dolgok: a kongresszusi épület építészeti stílusát is figyelemre méltónak találom... :)

Megpróbálok utánajárni a bevételmegosztásnak még...

Liping 2012.12.13. 06:06:28

A cikkben több tárgyi tévedés van. Xisha, Nansha és Zhongsha nem egy-egy sziget, hanem konkrét szigetcsoportok. Az említett Paracel-szigetek kínai neve a Xisha (Qundao=szigetek), a Spratly pedig a Nansha Qundao. Zhongsha pedig a Macclesfield atollt és környékét jelenti. Tehát Xisha önmagában a Paracel, nem pedig annak része a másik kettővel együt.
Mivel ezek nagy részét Kína ténylegesen nem ellenőrzi, a hatáskör teljesen névleges.

Amúgy meg a tartományi vezetés hagyományosan jó ugródeszka a központi kormányzat csúcspozíciói felé, így hogy ennyien kerültek be tartományi posztokról, az könnyen megmagyarázható.

Nem ismerem ezt a blogot, s mindeddig más posztot nem is olvastam belőle, így azt megelőlegezve jelentem ki, hogy a szerző máskülönben jókat ír, de olyan témákat talán nem kellene erőltetni, amihez láthatóan nem ért. Nem szégyen, én sem foglalkozom atomfizikával.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.13. 08:27:58

@Liping: ez egy éléggé együgyű komment, lehet, hogy neked nem kéne foglalkoznod tudománnyal egyáltalán. A tudományban bármilyen pontosítás jöhet, mi, tudósok nem úgy beszélünk, mintha kinyilatkoztatásokat tennénk. Az egy másik műfaj. És ezért van itt például a kommentár funkció.

A bejegyzés lényegével alig voltál képes foglalkozni. Be van linkelve Chen Zhimin cikke, és a szigetekkel kapcsolatos megjegyzéseden kívül konkrétan azzal a cikkel állsz vitában, nem is velem. Vitatod, hogy a tartományiak pozícióinak van-e jelentősége. Oké, vitatkozz vele, én szó szerint kimondtam, ha végigolvasod a szöveget, hogy a tartományiak számából nem lehet közvetlenül semmire következtetni. Ezen kívül felhívtam a figyelmet valamire mások számára.

Ha nem ismered ezt a blogot, olvass róla több bejegyzést bátran.

Üdv, sok szeretettel: MP

Liping 2012.12.13. 14:28:31

@Marton Péter: Minden témában nem vagyok járatos, veled ellentétben tudósnak sem tartom magam. De azt hiszem, egy tudóstól számon kérhető, hogy ne írjon le sületlenségeket, pláne olyanokat, amelyek minimális utánajárással megelőzhetőek.
Nem várható el, hogy ismerd a Hainan környéki szigetvilágot, de egy rövid wikipedia- vagy gugliböngészés sok idődbe nem került volna, ha magad is tisztában vagy vele, hogy nem rendelkezel elegendő ismerettel saját kútfőből.
Persze javíthat az olvasó, akár azt is kijelenthetjük, hogy ezért van, de ha egy tudományosnak nevezett blogot olvasok, akkor feltételezem, hogy a benne foglaltaknak van értelmük. A gondolatot továbbgörgetve semmi garanciát nem látok arra nézve, hogy a többi cikk nincs tele hasonló tévedésekkel, amiket - mivel mint az első mondatomban is megfogalmaztam, nem értek mindenhez - ki sem szúrok. Így némi egészséges szkepticizmussal inkább nem választom a további olvasást.

Üdv: Vera

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.13. 15:51:38

@Liping:

Kedves Vera!

Minden témában nem vagyok járatos, éppen ezért kommunikálok. Jó napokon kulturált szakértőkkel, rosszabb napokon olyan kellemetlenkedő emberekkel, amilyen te is vagy. Ha ez vigasztal, nem vagy egyedül.

Nem örülök, hogy a Xinsha és a Nansha nevekről nem szúrtam ki magamtól, minek a megfelelői, de eleve nem hittem magam tévedhetetlennek. Aki tudós, annak mernie kell néha hülyének lenni, és ha úgy alakul, a felmerült új információ alapján áttekinthetően eljárni, érvrendszert frissíteni stb. Ez egy ilyen dolog.

Ha én felfedezek másnál tévedést, én egyébként azért nem viselkedem úgy, mint te, mert a célom, ha felhívom ilyesmire a figyelmet, nem egy személy vagy egy blog támadása, hanem az ismeretterjesztés. Számomra a te esetedben az előző két kommented mutatja, hogy belőled jelenleg hiányzik ez a fajta felelősség.

Link Elek 2012.12.13. 23:00:03

China flies aircraft over disputed islands
www.ft.com/intl/cms/s/0/20989c44-44f7-11e2-838f-00144feabdc0.html#axzz2EyHscZtA
High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. www.ft.com/cms/s/0/20989c44-44f7-11e2-838f-00144feabdc0.html#ixzz2EyITPhvk

The flight, which Tokyo’s defence ministry said was the first violation of Japan’s air space by an official Chinese aircraft since at least 1958, came three days before a Japanese general election in which the Senkaku dispute is already a campaign issue.
...
High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. www.ft.com/cms/s/0/20989c44-44f7-11e2-838f-00144feabdc0.html#ixzz2EyIfwEz4

China has in recent months routinely sent surveillance ships into the territorial waters around Senkaku, challenging Tokyo’s effective control of a group that Beijing says Japan stole in the late 19th century.
The use of an aircraft to accompany the ships is sure to fuel calls in Japan for more assertive action against China and for the strengthening of coastguard and naval forces in the area.
...
High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. www.ft.com/cms/s/0/20989c44-44f7-11e2-838f-00144feabdc0.html#ixzz2EyIzGzbX

The island dispute has become a top foreign policy issue in campaigning before Sunday’s election – a vote that is likely to result in a markedly more nationalist foreign policy.
Shinzo Abe, leader of the opposition Liberal Democratic party and favourite to become prime minister, has stressed the need for more robust defence of the Senkaku.
Mr Abe has promised higher spending on Japan’s coastguard and defence forces, saying greater material resources are essential to block Chinese incursions.

---

erdekes kulpraktika

Link Elek 2012.12.13. 23:02:33

bocs nem vettem eszre, hogy az FT bele "spam"-olt a cikkreszletekbe.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.13. 23:37:19

@Link Elek: Naháról nem értek oda időben az F-15-ösök. Feltételezem, hogy tíz-tizenöt perces készültségben lehetnek átlagos körülmények között. Egy nem elhanyagolható, bő 300 kilométeres távolságot még le is kell repülniük. Ha ezt sacc/kb. 2000 km/h körül teljesítik, amihez nagyobb magasságba kell először emelkedniük, akkor jó negyedóra odaérniük. Nem mindegy, hogy japán radar mikor érzékeli először a "behatoló" gépet, de nekem első ránézésre úgy tűnik, a PLAAF vigyázott, hogy ne történjen sikeres elfogás (abból kifolyólag pedig bármi egyéb). Addig maradtak, amíg 25-30 perces reakcióidőt figyelembe véve biztonságos volt, és ezt klasszikus, "teach a lesson" típusú üzenetnek szánhatták. Ennyivel a japán választások előtt persze ez igen érdekes.

Marton Péter · http://kprax.blog.hu 2012.12.16. 00:02:45

@Link Elek: ez kell ide - F-15-ösök bemutatója a Quick Reaction Alert menetéről, a nahai légi támaszponton (2009-ből):
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zGZZ4I4ifYg
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QyWTTY8JG30

Nem olyan sokára tervezek feltenni videót a mi Gripenjeink Alfa-riasztásáról is.

Hozzáteszem egyébként, hogy a 15 perces készültséget lehet radikálisan csökkenteni a személyzet nagyobb terhelése, illetve értelemszerűen nagyobb költségek mellett, ha igény van rá. A kínai gép berepülése így pl. Japánt is a kívánatos készültségi szint újragondolására késztetheti.
süti beállítások módosítása